Biznis modeli i modeli monetizacije za medije

Cilj ovog kursa je da vam da osnovne smernice za razvijanje poslovne ideje i razumevanje načina na koji različiti elementi poslovanja medija utiču jedni na druge.

Vladimir Trkulja

Kurs obiluje konkretnim primerima i instrukcijama za kreiranje biznis plana za razvoj medija. Svi moduli se sastoje od kratkih video lekcija, pratećeg teksta, ali i dodatnih materijala i zadataka.

Tokom upisa molimo unesite vaše puno ime jer će ono biti upisano na vaš certifikat.

Besplatan kurs

Bićete preusmjereni na eksterni sajt

 • Modul 1 – Uvod
 • Modul 2 – Biznis model
 • Modul 3 – Medijski biznis modeli
 • Modul 4 – Biznis model kanvas
 • Modul 5 – Tržište i konkurencija
 • Modul 6 – Testiranje ideje
 • Modul 7 – Dobri primeri iz regiona

U ovom kursu naučićete:

Današnji mediji osim svog primarnog posla – objektivnog i pravovremenog informisanja javnosti- moraju da aktivno razmišljaju i o svom biznis modelu i načinu kako zarađuju novac. Mediji se na globalnom nivou suočavaju sa velikim izazovima, i ovaj problem nije rešen ni u najrazvijenijim zemljama sveta, a posebno ga osećaju mali lokalni mediji koji nisu ni pomišljali da će morati da razmišljaju kao preduzetnici i grade neku vrstu dodatnog biznisa oko svoje primarne medijske delatnosti.

Cilj ovog kursa je da vam da osnovne smernice za razvijanje poslovne ideje i razumevanje načina na koji različiti elementi poslovanja medija utiču jedni na druge. Kurs obiluje konkretnim primerima i instrukcijama za  kreiranje biznis plana za razvoj medija. 

Teme koje ćemo obraditi tokom ovog kursa su:

 • Biznis model – U ovom poglavlju  ćemo analizirati različite aspekte biznis modela, te ilustrirati ih kroz primere. Razumećete kako kompanije kreiraju vrednost za svoje klijente i kako tu vrednost konvertuju u profit.
 • Medijski biznis modeli – Upoznaćemo se sa specifičnim biznis modelima koji se primenjuju u medijima kao specifičnoj industriji. Cilj ovog poglavlja je steći  razumevanje kako mediji mogu da ostvare prihode.
 • SWOT – Pomoću ovog alata razmatraće se Snage (Strengths), Slabosti (Weaknesses), Prilike (Opportunities) i Pretnje (Threats) biznis ideje.
 • Biznis model kanvas – Ili skraćeno BMC – ključni alat koji ćete savladati tokom ovog kursa. Omogućiće vam da brzo mapirate i sagledate vaš biznis. Očekujte obilje primera.
 • Tržište i konkurencija – Analize tržišta i konkurencije su dokumenti koje morate imati spremne za vaš Biznis plan. Naučićete na šta da obratite pažnju i kako da sagledate direktnu i indirektnu konkurenciju.
 • Testiranje ideje – U ovom poglavlju  upoznaćete se sa metodologijom koju startapi koriste da testiraju svoju ideju, kroz smislene razgovore sa potencijalnim korisnicima.

Za završetak ovog kursa biće ti potrebno oko 24 sati rada.

Ovaj onlajn kurs je napravljen u okviru projekta „Mediji za sve“, koji finansira britansko Ministarstvo za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj (Foreign, Commonwealth & Development Office – FCDO), a sprovodi ga konzorcijum organizacija predvođenih Britanskim savetom (British Council), u partnerstvu s Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), INTRAC i Thomson Foundation (TF).

Cilj projekta je razviti i ojačati uređivačku nezavisnost i poslovanje medija u šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija) davanjem grantova i pružanjem tehničke pomoći medijima.

Edukatori na ovom kursu:

Vladimir Trkulja

Media business planer

Vladimir Trkulja je organizator zajednice i medijski biznis planer sa decenijskim iskustvom u stvaranju, rastu i podršci srpskim startup kompanijama kroz različite programe, mentorstvo, koučing i javni nastup. Izuzetno poznaje tehnologiju, posebno tehnologiju u vezi sa razvojem novih proizvoda koristeći lean metodologiju i rad sa agilnim timovima. Mentor je i trener na mnogim akcelerator programima i događajima uključujući Eleven Ventures, Startup Academy, InnoEnergy Primer, Climate KIC, UNDP CSDU Incubator i Google Launchpad.

Andrija Vučković

Učitelj bezbrojnih mudrosti

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis vestibulum lectus condimentum turpis cursus, sit amet porta ipsum pulvinar. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Quisque sollicitudin vestibulum nunc a euismod. Nullam venenatis ultrices nibh ac tincidunt. 

Drugi kursevi:

Aleksandar Birovljev
Ovaj kurs je riznica praktičnih iskustava koja će Vam pomoći da se ne zaustavite na kreiranom biznis modelu već da naplatite svoj trud, jer biznis ste i pokrenuli kako biste svoj sadržaj, svoje usluge ili svoju robu prodali i zaradili novac. Iz prve ruke možete čuti iskustva o tome kako su elektronska plaćanja postala industrija za sebe i kako su u poslednjih 10 godina prekrojila elektronsku trgovinu (ecommerce).
Aleksandar Manasiev
Kurs je namenjen svim novinarima/kama koji žele samostalno da kreiraju novinarski sadržaj. Objašnjavanjem tehnika i najboljih praksi za kreiranje sadržaja putem mobilnog telefona, novinari/ke će biti pripremljeni da nezavisno, bez ikakve pomoći, kreiraju zanimljive priče, vizuelno moćne video zapise i intervjue i objavljuju ih na bilo kom mediju.
Nataša Kovačev
Cilj ovog kursa je pripremiti novinare za moguće nepredviđene situacije s kojima se mogu susresti dok izveštavaju s protesta i različitih demonstracija. U toku zadnjih nekoliko godina većina protesta koji su se dogodili u regiji su postali nasilni, a novinari su postali meta napada. Ovaj kurs donosi korisne savete kako izbeći ili rešiti probleme na takvim događajima.