Rešenja za elektronska plaćanja

Ovaj kurs je riznica praktičnih iskustava koja će Vam pomoći da se ne zaustavite na kreiranom biznis modelu već da naplatite svoj trud, jer biznis ste i pokrenuli kako biste svoj sadržaj, svoje usluge ili svoju robu prodali i zaradili novac. Iz prve ruke možete čuti iskustva o tome kako su elektronska plaćanja postala industrija za sebe i kako su u poslednjih 10 godina prekrojila elektronsku trgovinu (ecommerce).

Aleksandar Birovljev

Svaka sekcija kursa sadrži kratak video, a najzanimljivije teme sadrže prateći tekst, praktične primere, kao i zanimljive pitalice.
Tokom upisa molimo unesite vaše puno ime jer će ono biti upisano na vaš certifikat.

Besplatan kurs

Bićete preusmjereni na eksterni sajt

  • Modul 1: Uvod 
  • Modul 2: Koncept poslovnog modela
  • Modul 3: Uvođenje metoda plaćanja 
  • Modul 4: Pomoć i podrška tokom poslovnog poduhvata
  • Modul 5: Koncept uvođenja metoda plaćanja 
  • Modul 6: Implementacija metoda plaćanja

U ovom kursu naučićete:

Pre ili kasnije ste se sigurno zapitali da li je potrebno da se nađete na internetu. Već petnaest godina unazad se govori da ko nije na internetu je ozbiljno zakasnio. Ali se sigurno pitate i da li vaša roba ili usluga može i kako može da se proda na internetu. Da li morate pokrenuti web sajt? Da li i kako na postojećem web sajtu možete implementirati neki metod plaćanja? Brojna su pitanja koja verovatno, ako već niste postavili, pre ili kasnije ćete sami sebi postaviti.

Ovaj kurs će se baviti tematikom – kako da na postojećem ili na novom vašem web sajtu prodate uslugu, robu, šta god ste zamislili, šta god su vaši sadržaji, to naplatite i koristite adekvatne metode plaćanja, sa posebnim fokusom kako ugovoriti i implementirati te metode plaćanja.

Svaka sekcija kursa sadrži kratak video, a najzanimljivije teme sadrže prateći tekst, praktične primere, kao i zanimljive pitalice. Struktura kursa obuhvata:

Modul 1: Uvod – Kratak opis kursa i upoznavanje sa autorom koji će Vam kroz iskustva iz prakse približiti izazove elektronske trgovine.

Modul 2: Koncept poslovnog (biznis) modela – Demistifikacija termina „biznis“ i jednostavan prikaz koncepta poslovanja proširiće pogled na mogućnosti koje stoje ispred Vas i ohrabriti da uđete u nove poslovne poduhvate.

Modul 3: Uvođenje metoda plaćanja (preduslovi i pretpostavke) – Odgovori na najčešće postavljena pitanja i razumevanje uloge različitih učesnika kod uvođenja različitih metoda plaćanja tačno će Vas usmeriti u odgvornosti tih učesnika.

Modul 4: Pomoć i podrška tokom poslovnog poduhvata – Nastavak prethodne sekcije bavi se konkretnim aktivnostima različitih učesnika u procesu implementacije različitih metoda plaćanja

Modul 5: Koncept uvođenja metoda plaćanja sa tehničkog i poslovnog stanovišta – Ovaj modul objasniće Vam razliku i spoj između monetizacionih modela i metoda plaćanja, kao i sagledavanje njihovog spoja sa različitog stanovišta.

Modul 6: Implementacija metoda plaćanja – Sprovođenje svih aktivnosti po predefinisanom planu, odgovarajuće pripreme i testiranja, kao i praćenje poslovaja nakon lansiranja projekta su delovi kursa koji će Vam pomoći da praktično sprovedete sve naučeno kroz prethodne module.

Za završetak kursa biće vam potrebno 4 sata rada koje možete rasporediti u više sesija.

Ovaj onlajn kurs je napravljen u okviru projekta „Mediji za sve”, koji finansira britansko Ministarstvo za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj (Foreign, Commonwealth & Development Office – FCDO), a sprovodi ga konzorcijum organizacija predvođenih Britanskim savetom (British Council), u partnerstvu s Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), INTRAC i Thomson Foundation (TF).

Cilj projekta je razviti i ojačati uređivačku nezavisnost i poslovanje medija u šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija) davanjem grantova i pružanjem tehničke pomoći medijima.

Edukatori na ovom kursu:

Andrija Vučković

Učitelj bezbrojnih mudrosti

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis vestibulum lectus condimentum turpis cursus, sit amet porta ipsum pulvinar. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Quisque sollicitudin vestibulum nunc a euismod. Nullam venenatis ultrices nibh ac tincidunt. 

Aleksandar Birovljev

Stručnjak za e-trgovinu i e-plaćanje

Vodeći regionalni stručnjak u domenu e-trgovine, rešenja za e-plaćanja i digitalno poslovno planiranje za različite klijente, uključujući najveće medijske izdavače u regionu (Axel Springer, United Group), najveće banke prihvatitelje, e-trgovine, kompanije za online klađenje i online prodavce. G-din Birovljev je pionir u elektronskoj trgovini i elektronskim plaćanjima. Razvio je i pokrenuo prvi online tržni centar, prvi online oglasni portal, primenio neke od karakteristika e-plaćanja koje menjaju tržište (tokenizacija kartice, plaćanje jednim klikom, itd.). G-din Birovljev je evaluirao više od 2.000 poslovnih modela tokom perioda dok je bio šef elektronske trgovine u najvećoj regionalnoj banci, kao i godinama nakon toga. U Srbiji je blisko sarađivao s medijskim projektom USAID-a za pružanje tehničke pomoći zainteresovanim stranama u medijima u razvoju povoljnijeg poslovnog okruženja za medije.

Drugi kursevi:

Aleksandar Manasiev

Mobilnо novinarstvo – početni kurs

Kurs je namenjen svim novinarima/kama koji žele samostalno da kreiraju novinarski sadržaj. Objašnjavanjem tehnika i najboljih praksi za kreiranje sadržaja putem mobilnog telefona, novinari/ke će biti pripremljeni da nezavisno, bez ikakve pomoći, kreiraju zanimljive priče, vizuelno moćne video zapise i intervjue i objavljuju ih na bilo kom mediju.
Vladimir Trkulja

Biznis modeli i modeli monetizacije za medije

Cilj ovog kursa je da vam da osnovne smernice za razvijanje poslovne ideje i razumevanje načina na koji različiti elementi poslovanja medija utiču jedni na druge.
Aleksandar Manasiev

Multiplatformsko novinarstvo – početni kurs

Kroz kurs ćete naučiti kako se svet medija menja pod uticajem tehnologije, kako se menjaju navike publike, koji sadržaj treba da stvorite i kako ga prilagoditi kako biste ga pratili na različitim platformama.
Thomson Media

Bezbednosni kurs za novinarke na Zapadnom Balkanu

Ovaj kurs će vas naučiti kako da prepoznate različite vrste nasilja i pretnji kada je u pitanju posao novinarki na Zapadnom Balkanu. Čućete lične priče i iskustva nekih od najboljih novinarki u regionu, naučiti koja su vaša prava, kako se ponašati u slučaju napada, kako prijaviti nasilje, izgraditi otpornost i osnažiti se da pomognete koleginicama.
Nataša Kovačev

Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta

Cilj ovog kursa je pripremiti novinare za moguće nepredviđene situacije s kojima se mogu susresti dok izveštavaju s protesta i različitih demonstracija. U toku zadnjih nekoliko godina većina protesta koji su se dogodili u regiji su postali nasilni, a novinari su postali meta napada. Ovaj kurs donosi korisne savete kako izbeći ili rešiti probleme na takvim događajima.
Aleksandra Radivojević

Strateška upotreba podataka – od osnova do donošenja odluka na osnovu podataka

U ovom kursu imaćete priliku da savladate osnove na kojima se zasnivaju analitički alati namenjeni digitalnim medijima.
Thomson fondacija

Kurs ekološkog novinarstva | Zašto su lokalna pitanja važna

Ovaj kurs je osmišljen da pruži novinarima i novinarkama veštine potrebne da istraže lokalne priče o životnoj sredini i prepoznaju da li su i kako one povezane sa najvećim problemom sa kojim se planeta suočava: klimatskim promenama. Kroz tri dela, naučićete gde da se obratite za pouzdane podatke, izvore i informacije, kako da izveštavate o ekološkim temama a zadržate relevantnost i atraktivnost, kao i kako da se zaštite dok radite na ovakvim temama. Iskustva su podelili neki od najboljih ekoloških novinara iz Evrope i regije.
Nathan Koeshall, Miloš Janković, Sanja Lazić

Izgradnja i angažovanje zajednice za medije

Cilj ovog kursa je da vam pomogne da počnete da razmišljate o svojoj zajednici na pravi način, kao i da vam pruži osnovne i praktične koncepte za izgradnju i angažovanje te zajednice.
Lamija Alečković

Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju

Cilj ovoga kursa je stjecanje znanja koja će vam omogućiti ne samo da razumijete, već i da prilagođavate i kreirate radne procese koji će vašu redakciju učiniti modernijom, te da naučite kako njome upravljati da bi medij postao konkurentniji u digitalnom okruženju.
Aleksandar Birovljev

Rešenja za elektronska plaćanja

Ovaj kurs je riznica praktičnih iskustava koja će Vam pomoći da se ne zaustavite na kreiranom biznis modelu već da naplatite svoj trud, jer biznis ste i pokrenuli kako biste svoj sadržaj, svoje usluge ili svoju robu prodali i zaradili novac. Iz prve ruke možete čuti iskustva o tome kako su elektronska plaćanja postala industrija za sebe i kako su u poslednjih 10 godina prekrojila elektronsku trgovinu (ecommerce).