Izgradnja i angažovanje zajednice za medije

Cilj ovog kursa je da vam pomogne da počnete da razmišljate o svojoj zajednici na pravi način, kao i da vam pruži osnovne i praktične koncepte za izgradnju i angažovanje te zajednice.

Nathan Koeshall, Miloš Janković, Sanja Lazić

Svi moduli se sastoje od kratkih video lekcija, pratećeg teksta, ali i dodatnih materijala i zadataka. Obradićemo praktične koncepte koje odmah možeš da počneš da koristiš u svom radu.

Tokom upisa molimo unesite vaše puno ime jer će ono biti upisano na vaš certifikat.

Besplatan kurs

Bićete preusmjereni na eksterni sajt

  • Modul 1 – Uvod
  • Modul 2 – Principi izgradnje zajednice
  • Modul 3 – Čitalački levak
  • Modul 4 – Profili čitalaca
  • Modul 5 – Rezime kursa

U ovom kursu naučićete:

Današnji (digitalni) svet je mnogo drugačiji od onog od pre, na primer, 20 godina. Promenjene okolnosti u kojima mediji, neprofitne organizacije i biznisi danas rade, neminovno utiču i na prilagođavanje njihovog poslovanja i načina funkcionisanja. Tradicionalni načini razvoja medija i očekivanje da je na nama samo da pišemo, a da će neki veliki donator ili država doći sa novcem, više nisu dovoljni za održivost i opstanak.

Cilj ovog kursa je da vam pomogne da počnete da razmišljate o svojoj zajednici na pravi način, kao i da vam pruži osnovne i praktične koncepte za izgradnju i angažovanje te zajednice.

Kurs je podeljen u pet modula:

● Modul 1 – U kojem ćete se upoznati sa generalnim pregledom kursa i predavačima/predavačicama.

● Modul 2 – Principi izgradnje zajednice, gde ćemo objasniti na načelnom i strateškom nivou kako se to „zajednica“ razlikuje od „publike“, i zašto je to važno za medij u 21. veku.

● Modul 3 – Čitalački levak, u kojem ćemo objasniti korake kroz koje vodite ljude iz svoje ciljne grupe do momenta kada postaju vaši podržavaoci i deo vaše zajednice.

● Modul 4 – Profili čitalaca/čitateljki, tokom kojeg ćete naučiti kako da razumete tu ciljnu grupu i da joj prilagodite svoj pristup.

● Modul 5 – U kojem ćemo rezimirati šta smo do sada naučili.

Ovaj kurs će ti takođe poslužiti i kao dobra dopuna kursu o modelima monetizacije za medije, posebno imajući u vidu da su se mnogi mediji na globalnom nivou, ali i regionalnom, opredelili za monetizaciju zajednice kao jedan od načina dostizanja održivosti.

Za završetak ovog kursa biće ti potrebno oko 6 sati rada.

Ovaj onlajn kurs je napravljen u okviru projekta „Mediji za sve“, koji finansira britansko Ministarstvo za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj (Foreign, Commonwealth & Development Office – FCDO), a sprovodi ga konzorcijum organizacija predvođenih Britanskim savetom (British Council), u partnerstvu s Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), INTRAC i Thomson Foundation (TF).

Cilj projekta je razviti i ojačati uređivačku nezavisnost i poslovanje medija u šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija) davanjem grantova i pružanjem tehničke pomoći medijima.

Edukatori na ovom kursu:

Nathan Koeshall

Osnivač i direktor Catalyst Balkans

Živi i radi na Zapadnom Balkanu poslednje 22 godine, prvenstveno posvećen razvoju lokalne filantropije i društvenim promenama. Radio je i vodio međunarodne razvojne programe usmerene na angažovanje zajednice i jačanje kapaciteta civilnog društva u regionu.

Miloš Janković

Menadžer marketinga i komunikacija u Catalyst Balkans

Kroz edukacije i savetovanja pomaže neprofitnim organizacijama i nezavisnim medijima u izgradnji zajednice i razvoju njihovih online fundraising modela. Član je i Upravnog odbora Srpskog filantropskog foruma.

Sanja Lazić

Stručnjakinja za izgradnju zajednice

Sanja Lazić je stručnjakinja za izgradnju zajednice, crowdfunding i izgradnju kapaciteta, čija je specijalizacija rad s organizacijama civilnog društva i društveno odgovornim medijskim kućama. Bila je deo tima Catalyst Balkans, a zadužena je za regionalnu platformu za crowdfunding Donacije.rs. U poslednje tri godine kreirala je i primenila brojne crowdfunding kampanje s medijima kao što su TV Forum Prijepolje (prva lokalna crowdfunding kampanja), Autonomija iz Novog Sada, KRIK i CINS – istraživački portali iz Srbije, Iz glave – popularni podcast iz Kragujevca (model zasnovan na donacijama) i Peščanik (model zasnovan na članstvu).

Drugi kursevi:

Aleksandar Birovljev
Ovaj kurs je riznica praktičnih iskustava koja će Vam pomoći da se ne zaustavite na kreiranom biznis modelu već da naplatite svoj trud, jer biznis ste i pokrenuli kako biste svoj sadržaj, svoje usluge ili svoju robu prodali i zaradili novac. Iz prve ruke možete čuti iskustva o tome kako su elektronska plaćanja postala industrija za sebe i kako su u poslednjih 10 godina prekrojila elektronsku trgovinu (ecommerce).
Aleksandar Manasiev
Kurs je namenjen svim novinarima/kama koji žele samostalno da kreiraju novinarski sadržaj. Objašnjavanjem tehnika i najboljih praksi za kreiranje sadržaja putem mobilnog telefona, novinari/ke će biti pripremljeni da nezavisno, bez ikakve pomoći, kreiraju zanimljive priče, vizuelno moćne video zapise i intervjue i objavljuju ih na bilo kom mediju.
Nataša Kovačev
Cilj ovog kursa je pripremiti novinare za moguće nepredviđene situacije s kojima se mogu susresti dok izveštavaju s protesta i različitih demonstracija. U toku zadnjih nekoliko godina većina protesta koji su se dogodili u regiji su postali nasilni, a novinari su postali meta napada. Ovaj kurs donosi korisne savete kako izbeći ili rešiti probleme na takvim događajima.