Izgradnja i angažovanje zajednice za medije

Cilj ovog kursa je da vam pomogne da počnete da razmišljate o svojoj zajednici na pravi način, kao i da vam pruži osnovne i praktične koncepte za izgradnju i angažovanje te zajednice.

Nathan Koeshall, Miloš Janković, Sanja Lazić

Svi moduli se sastoje od kratkih video lekcija, pratećeg teksta, ali i dodatnih materijala i zadataka. Obradićemo praktične koncepte koje odmah možeš da počneš da koristiš u svom radu.
Tokom upisa molimo unesite vaše puno ime jer će ono biti upisano na vaš certifikat.

Besplatan kurs

Bićete preusmjereni na eksterni sajt

  • Modul 1 – Uvod
  • Modul 2 – Principi izgradnje zajednice
  • Modul 3 – Čitalački levak
  • Modul 4 – Profili čitalaca
  • Modul 5 – Rezime kursa

U ovom kursu naučićete:

Današnji (digitalni) svet je mnogo drugačiji od onog od pre, na primer, 20 godina. Promenjene okolnosti u kojima mediji, neprofitne organizacije i biznisi danas rade, neminovno utiču i na prilagođavanje njihovog poslovanja i načina funkcionisanja. Tradicionalni načini razvoja medija i očekivanje da je na nama samo da pišemo, a da će neki veliki donator ili država doći sa novcem, više nisu dovoljni za održivost i opstanak.

Cilj ovog kursa je da vam pomogne da počnete da razmišljate o svojoj zajednici na pravi način, kao i da vam pruži osnovne i praktične koncepte za izgradnju i angažovanje te zajednice.

Kurs je podeljen u pet modula:

● Modul 1 – U kojem ćete se upoznati sa generalnim pregledom kursa i predavačima/predavačicama.

● Modul 2 – Principi izgradnje zajednice, gde ćemo objasniti na načelnom i strateškom nivou kako se to „zajednica“ razlikuje od „publike“, i zašto je to važno za medij u 21. veku.

● Modul 3 – Čitalački levak, u kojem ćemo objasniti korake kroz koje vodite ljude iz svoje ciljne grupe do momenta kada postaju vaši podržavaoci i deo vaše zajednice.

● Modul 4 – Profili čitalaca/čitateljki, tokom kojeg ćete naučiti kako da razumete tu ciljnu grupu i da joj prilagodite svoj pristup.

● Modul 5 – U kojem ćemo rezimirati šta smo do sada naučili.

Ovaj kurs će ti takođe poslužiti i kao dobra dopuna kursu o modelima monetizacije za medije, posebno imajući u vidu da su se mnogi mediji na globalnom nivou, ali i regionalnom, opredelili za monetizaciju zajednice kao jedan od načina dostizanja održivosti.

Za završetak ovog kursa biće ti potrebno oko 6 sati rada.

Ovaj onlajn kurs je napravljen u okviru projekta „Mediji za sve“, koji finansira britansko Ministarstvo za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj (Foreign, Commonwealth & Development Office – FCDO), a sprovodi ga konzorcijum organizacija predvođenih Britanskim savetom (British Council), u partnerstvu s Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), INTRAC i Thomson Foundation (TF).

Cilj projekta je razviti i ojačati uređivačku nezavisnost i poslovanje medija u šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija) davanjem grantova i pružanjem tehničke pomoći medijima.

Edukatori na ovom kursu:

Nathan Koeshall

Osnivač i direktor Catalyst Balkans

Živi i radi na Zapadnom Balkanu poslednje 22 godine, prvenstveno posvećen razvoju lokalne filantropije i društvenim promenama. Radio je i vodio međunarodne razvojne programe usmerene na angažovanje zajednice i jačanje kapaciteta civilnog društva u regionu.

Miloš Janković

Menadžer marketinga i komunikacija u Catalyst Balkans

Kroz edukacije i savetovanja pomaže neprofitnim organizacijama i nezavisnim medijima u izgradnji zajednice i razvoju njihovih online fundraising modela. Član je i Upravnog odbora Srpskog filantropskog foruma.

Sanja Lazić

Stručnjakinja za izgradnju zajednice

Sanja Lazić je stručnjakinja za izgradnju zajednice, crowdfunding i izgradnju kapaciteta, čija je specijalizacija rad s organizacijama civilnog društva i društveno odgovornim medijskim kućama. Bila je deo tima Catalyst Balkans, a zadužena je za regionalnu platformu za crowdfunding Donacije.rs. U poslednje tri godine kreirala je i primenila brojne crowdfunding kampanje s medijima kao što su TV Forum Prijepolje (prva lokalna crowdfunding kampanja), Autonomija iz Novog Sada, KRIK i CINS – istraživački portali iz Srbije, Iz glave – popularni podcast iz Kragujevca (model zasnovan na donacijama) i Peščanik (model zasnovan na članstvu).

Drugi kursevi:

Aleksandra Radivojević

Strateška upotreba podataka – od osnova do donošenja odluka na osnovu podataka

U ovom kursu imaćete priliku da savladate osnove na kojima se zasnivaju analitički alati namenjeni digitalnim medijima.
Aleksandar Birovljev

Rešenja za elektronska plaćanja

Ovaj kurs je riznica praktičnih iskustava koja će Vam pomoći da se ne zaustavite na kreiranom biznis modelu već da naplatite svoj trud, jer biznis ste i pokrenuli kako biste svoj sadržaj, svoje usluge ili svoju robu prodali i zaradili novac. Iz prve ruke možete čuti iskustva o tome kako su elektronska plaćanja postala industrija za sebe i kako su u poslednjih 10 godina prekrojila elektronsku trgovinu (ecommerce).
Nathan Koeshall, Miloš Janković, Sanja Lazić

Izgradnja i angažovanje zajednice za medije

Cilj ovog kursa je da vam pomogne da počnete da razmišljate o svojoj zajednici na pravi način, kao i da vam pruži osnovne i praktične koncepte za izgradnju i angažovanje te zajednice.
Aleksandar Manasiev

Mobilnо novinarstvo – početni kurs

Kurs je namenjen svim novinarima/kama koji žele samostalno da kreiraju novinarski sadržaj. Objašnjavanjem tehnika i najboljih praksi za kreiranje sadržaja putem mobilnog telefona, novinari/ke će biti pripremljeni da nezavisno, bez ikakve pomoći, kreiraju zanimljive priče, vizuelno moćne video zapise i intervjue i objavljuju ih na bilo kom mediju.
Nataša Kovačev

Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta

Cilj ovog kursa je pripremiti novinare za moguće nepredviđene situacije s kojima se mogu susresti dok izveštavaju s protesta i različitih demonstracija. U toku zadnjih nekoliko godina većina protesta koji su se dogodili u regiji su postali nasilni, a novinari su postali meta napada. Ovaj kurs donosi korisne savete kako izbeći ili rešiti probleme na takvim događajima.
Vladimir Trkulja

Biznis modeli i modeli monetizacije za medije

Cilj ovog kursa je da vam da osnovne smernice za razvijanje poslovne ideje i razumevanje načina na koji različiti elementi poslovanja medija utiču jedni na druge.
Aleksandar Manasiev

Multiplatformsko novinarstvo – početni kurs

Kroz kurs ćete naučiti kako se svet medija menja pod uticajem tehnologije, kako se menjaju navike publike, koji sadržaj treba da stvorite i kako ga prilagoditi kako biste ga pratili na različitim platformama.
Lamija Alečković

Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju

Cilj ovoga kursa je stjecanje znanja koja će vam omogućiti ne samo da razumijete, već i da prilagođavate i kreirate radne procese koji će vašu redakciju učiniti modernijom, te da naučite kako njome upravljati da bi medij postao konkurentniji u digitalnom okruženju.
Thomson Media

Bezbednosni kurs za novinarke na Zapadnom Balkanu

Ovaj kurs će vas naučiti kako da prepoznate različite vrste nasilja i pretnji kada je u pitanju posao novinarki na Zapadnom Balkanu. Čućete lične priče i iskustva nekih od najboljih novinarki u regionu, naučiti koja su vaša prava, kako se ponašati u slučaju napada, kako prijaviti nasilje, izgraditi otpornost i osnažiti se da pomognete koleginicama.
Thomson fondacija

Kurs ekološkog novinarstva | Zašto su lokalna pitanja važna

Ovaj kurs je osmišljen da pruži novinarima i novinarkama veštine potrebne da istraže lokalne priče o životnoj sredini i prepoznaju da li su i kako one povezane sa najvećim problemom sa kojim se planeta suočava: klimatskim promenama. Kroz tri dela, naučićete gde da se obratite za pouzdane podatke, izvore i informacije, kako da izveštavate o ekološkim temama a zadržate relevantnost i atraktivnost, kao i kako da se zaštite dok radite na ovakvim temama. Iskustva su podelili neki od najboljih ekoloških novinara iz Evrope i regije.