Kurs ekološkog novinarstva | Zašto su lokalna pitanja važna

Ovaj kurs je osmišljen da pruži novinarima i novinarkama veštine potrebne da istraže lokalne priče o životnoj sredini i prepoznaju da li su i kako one povezane sa najvećim problemom sa kojim se planeta suočava: klimatskim promenama. Kroz tri dela, naučićete gde da se obratite za pouzdane podatke, izvore i informacije, kako da izveštavate o ekološkim temama a zadržate relevantnost i atraktivnost, kao i kako da se zaštite dok radite na ovakvim temama. Iskustva su podelili neki od najboljih ekoloških novinara iz Evrope i regije.

Thomson fondacija

Kurs ekološkog novinarstva je podeljen na tri manja kursa/teme – Izvori, Pričanje priča (storytelling) i Sigurnost. Kursevi se mogu pohađati kao celina ili odvojeno. Klikom na dugme ispod, izaberite prvu temu i počnite učenje.

During the enrolment, please enter your full name as that will be the information written on your certificate.

Besplatan kurs

Bićete preusmjereni na eksterni sajt

U ovom kursu naučićete:

Ekološko novinarstvo | Zašto su lokalna pitanja važna: Izvori

U prvom kursu, naučićete kako da razumete političke i ekonomske pokretače mnogih lokalnih ekoloških problema i gde da se obratite za pouzdane podatke, izvore i informacije. Preispitivanje uloge novinara i savladavanje granice između nepristrasnosti i aktivizma je važan deo kursa. Bićete vođeni kroz neku ključnu terminologiju koja će vam pomoći da razumete i stručne podatke, a reporteri o životnoj sredini će vam pomoći da prepoznate jedinstvenu ulogu koju lokalni novinari moraju imati u promeni narativa o klimatskim promenama.

ŠTA ĆETE NAUČITI

 • Naučićete kako da prepoznate da li je i kada priča o životnoj sredini povezana sa klimatskim promenama i važnosti interpretacije naučnog žargona za publiku. 
 • Bićete vođeni najboljom praksom za dobijanje tačnih informacija o pričama o životnoj sredini i biće vam obezbeđen kompletan alat za pronalaženje izvora. 
 • Saznaćete o važnosti novinarstva podataka za priče o životnoj sredini i klimatskim promenama i o tome kako efikasno i odgovorno koristiti podatke.
 • Naučićete kako da prepoznate političke i ekonomske faktore iza mnogih priča o životnoj sredini i zašto je važno da ih pronađete.
 • Bićete vođeni kroz hodate po tankoj liniji između ekološkog novinarstva i ekološkog aktivizma. 
 • Bićete upoznati sa načinima na koje možete koristiti zakon u svoju korist kada pokrivate ekološke priče, a takođe ćete naučiti kako se isti može koristiti protiv vas.

Ekološko novinarstvo | Zašto lokalne vijesti: Pričanje priča

Ovaj kurs je kreiran s ciljem da pomogne novinarima/novinarkama u pokrivanju priča o životnoj sredini i uticaju klimatskih promjena na način koji angažuje njihovu publiku. Objasniće kako faktori koji se tiču životne sredine utiču na brojne vijesti koje na prvi pogled nisu povezani s njima. Objelodanjavanje veza može donijeti kontekst, objašnjenja i iznenađenja publici zašto se određene stvari dešavaju tamo gdje oni žive.

ŠTA ĆETE NAUČITI

 • Naučit ćete kako su životna sredina i klimatske promjene dio svakog segmenta u redakciji
 • Bit će vam pokazano kako da shvatite navike publike; platforme koje koriste i kada 
 • Istražit ćete tehnike pričanja priča kako biste angažovali svoju lokalnu publiku
 • Dobit ćete uvid u novinarstvu zasnovano na rješenjima i važnoj ulozi koju ono ima prilikom objašnjavanja promjena u životnoj sredini i klimatskih promjena

Ekološko novinarstvo | Zašto lokalne vijesti: Sigurnost

Treći i finalni deo ove tematske celine bavi se bezbednošću na poslu. Izvještavanje o ekologiji se danas smatra jednim od najopasnijih područja za pokrivanje. Ovaj kurs je kreiran da bi pomogao medijskim radnicima/ama da ostanu sigurni/e kada se suočavaju ne samo sa fizičkim i digitalnim prijetnjama, već i sa prirodnim nesrećama.

ŠTA ĆETE NAUČITI 

 • Učit ćete o procjeni rizika i kako to učiniti učinkovito prije nego počnete bilo koji posao 
 • Bit ćete upućeni u digitalne rizike sa kojima biste mogli suočiti i kako možete da im se suprotstavite 
 • Istražit ćete pravne rizike na koje možete naići i naučiti svoja zakonska prava
 • Pozabavit ćete se mogućim emocionalnim posljedicama posla i kako se možete nositi s njima.

Sertifikat 

Na kraju svakog kursa, polaznici/e imaju priliku da dobiju serfitikat Thomson fondacije.

Dužina kursa 

Kurseve prolazite po sopstvenom tempu, u vreme i na mestu koje vam najviše odgovaraju. 

Ovaj kurs je podržan od strane Journalismfund.eu.

Edukatori na ovom kursu:

Ketrin Maki

Stručnjakinja za medije

Ketrin Maki, instruktorka kursa i saradnica uredništva u Thomson fondaciji. Bivša senior novinarka BBC-ja sa skoro 30 godina iskustva, ispred i iza kamere i istraživačica Nacionalnog saveta za obuku novinara Ujedinjenog Kraljevstva. Ona je bivša stipendistkinja novinarstva Knight-Vallace na Univerzitetu u Mičigenu. 

Uz Ketrin tu je i tim stručnjaka iz Evrope, Latinske Amerike i Zapadnog Balkana.

Thomson fondacija

Međunarodna neprofitna organizacija

Mi smo eksperti za novinarska pitanja koja pružaju stručnost novinarima od strane novinara sa obukom i digitalnim rešenjima za rast poslovanja.

Sa 60 godina iskustva u radu u skoro 100 zemalja, Thomson fondacija je jedinstveno opremljena da podrži novinare i novinarke u medijskim tržištima u nastajanju, razvoju i opasnostima širom sveta.

Journalismfund.eu

Međunarodna neprofina organizacija

Journalismfund.eu je nezavisna neprofitna organizacija sa sedištem u Briselu koju su građani osnovali 1998. godine, posvećena unapređenju nezavisnog prekograničnog istraživačkog novinarstva širom evropskog kontinenta u cilju promovisanja demokratije.

Drugi kursevi:

Aleksandar Manasiev

Multiplatformsko novinarstvo – početni kurs

Kroz kurs ćete naučiti kako se svet medija menja pod uticajem tehnologije, kako se menjaju navike publike, koji sadržaj treba da stvorite i kako ga prilagoditi kako biste ga pratili na različitim platformama.
Aleksandar Birovljev

Rešenja za elektronska plaćanja

Ovaj kurs je riznica praktičnih iskustava koja će Vam pomoći da se ne zaustavite na kreiranom biznis modelu već da naplatite svoj trud, jer biznis ste i pokrenuli kako biste svoj sadržaj, svoje usluge ili svoju robu prodali i zaradili novac. Iz prve ruke možete čuti iskustva o tome kako su elektronska plaćanja postala industrija za sebe i kako su u poslednjih 10 godina prekrojila elektronsku trgovinu (ecommerce).
Aleksandar Manasiev

Mobilnо novinarstvo – početni kurs

Kurs je namenjen svim novinarima/kama koji žele samostalno da kreiraju novinarski sadržaj. Objašnjavanjem tehnika i najboljih praksi za kreiranje sadržaja putem mobilnog telefona, novinari/ke će biti pripremljeni da nezavisno, bez ikakve pomoći, kreiraju zanimljive priče, vizuelno moćne video zapise i intervjue i objavljuju ih na bilo kom mediju.
Aleksandra Radivojević

Strateška upotreba podataka – od osnova do donošenja odluka na osnovu podataka

U ovom kursu imaćete priliku da savladate osnove na kojima se zasnivaju analitički alati namenjeni digitalnim medijima.
Vladimir Trkulja

Biznis modeli i modeli monetizacije za medije

Cilj ovog kursa je da vam da osnovne smernice za razvijanje poslovne ideje i razumevanje načina na koji različiti elementi poslovanja medija utiču jedni na druge.
Thomson Media

Bezbednosni kurs za novinarke na Zapadnom Balkanu

Ovaj kurs će vas naučiti kako da prepoznate različite vrste nasilja i pretnji kada je u pitanju posao novinarki na Zapadnom Balkanu. Čućete lične priče i iskustva nekih od najboljih novinarki u regionu, naučiti koja su vaša prava, kako se ponašati u slučaju napada, kako prijaviti nasilje, izgraditi otpornost i osnažiti se da pomognete koleginicama.
Nathan Koeshall, Miloš Janković, Sanja Lazić

Izgradnja i angažovanje zajednice za medije

Cilj ovog kursa je da vam pomogne da počnete da razmišljate o svojoj zajednici na pravi način, kao i da vam pruži osnovne i praktične koncepte za izgradnju i angažovanje te zajednice.
Nataša Kovačev

Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta

Cilj ovog kursa je pripremiti novinare za moguće nepredviđene situacije s kojima se mogu susresti dok izveštavaju s protesta i različitih demonstracija. U toku zadnjih nekoliko godina većina protesta koji su se dogodili u regiji su postali nasilni, a novinari su postali meta napada. Ovaj kurs donosi korisne savete kako izbeći ili rešiti probleme na takvim događajima.
Lamija Alečković

Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju

Cilj ovoga kursa je stjecanje znanja koja će vam omogućiti ne samo da razumijete, već i da prilagođavate i kreirate radne procese koji će vašu redakciju učiniti modernijom, te da naučite kako njome upravljati da bi medij postao konkurentniji u digitalnom okruženju.
Thomson fondacija

Kurs ekološkog novinarstva | Zašto su lokalna pitanja važna

Ovaj kurs je osmišljen da pruži novinarima i novinarkama veštine potrebne da istraže lokalne priče o životnoj sredini i prepoznaju da li su i kako one povezane sa najvećim problemom sa kojim se planeta suočava: klimatskim promenama. Kroz tri dela, naučićete gde da se obratite za pouzdane podatke, izvore i informacije, kako da izveštavate o ekološkim temama a zadržate relevantnost i atraktivnost, kao i kako da se zaštite dok radite na ovakvim temama. Iskustva su podelili neki od najboljih ekoloških novinara iz Evrope i regije.