Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju

Cilj ovoga kursa je stjecanje znanja koja će vam omogućiti ne samo da razumijete, već i da prilagođavate i kreirate radne procese koji će vašu redakciju učiniti modernijom, te da naučite kako njome upravljati da bi medij postao konkurentniji u digitalnom okruženju.

Lamija Alečković

Moduli se sastoje od lekcija u tekstualnom i video formatu. Uz praktične primjere i savjete, biti ćete u stanju kvalitetno izraditi zadatak te početi primjenjivati nova znanja u svojoj redakciji.
Tokom upisa molimo unesite vaše puno ime jer će ono biti upisano na vaš certifikat.

Besplatan kurs

Bićete preusmjereni na eksterni sajt

 • Modul 1: Uvod
 • Modul 2: Konvergencija medija
 • Modul 3: Integrirana redakcija
 • Modul 4: Redakcijska kultura
 • Modul 5: Multimedijsko izvještavanje
 • Modul 6: Razvijanje vještina i upravljanje

U ovom kursu naučićete:

Pred medijima su brojni izazovi u ovom digitalnom svijetu u kojemu živimo i radimo. Ovaj je kurs napravljen s ciljem da vas se upozna s procesima i načinima strukturiranja i vođenja redakcija – bilo malih ili velikih. Procesi rada se mijenjaju time i zahtjevi publike. Nove tehnologije nameću drukčiji način i dinamiku proizvodnje pa se i tome treba prilagoditi. U ovome kursu upoznat ćete se s idejama i trendovima u medijskoj industriji, učiti I procijeniti možete li nešto od toga primijeniti u svojim redakcijama.

Cilj ovoga kursa je stjecanje znanja koja će vam omogućiti ne samo da razumijete, već i da prilagođavate i kreirate radne procese koji će vašu redakciju učiniti modernijom, te da naučite kako njome upravljati da bi medij postao konkurentniji u digitalnom okruženju.

Kurs je podijeljen na 6 modula:

 • Modul 1 –  Daje vam pregled kursa i predstavit će vam se novi trendovi u medijskom svijetu. 
 • Modul 2 – Upoznat ćete se s pojmovima “konvergencija” i “digital first”, ali i važnošću poznavanja publike.
 • Modul 3 –  Što je integrirana redakcija i kako je kreirati i voditi? Prolazeći kroz ovaj dio kursa, učeći, zadatak će biti da sami iscrtate novi model svoje integrirane redakcije i izradite vlastite, vama prilagođene radne procese.
 • Modul 4 – Redakcijska kultura iznimno je važna u kontekstu “digital first” strategije, učit će se dobri načini komuniciranja unutar redakcije i upravljanja njome.
 • Modul 5 – Cilj ovoga dijela kursa je da se upoznate s različitim tipovima multimedijskog izvještavanja, novim pojmovima i formama u novinarstvu.
 • Modul 6 – Naučit ćete kako upravljati redakcijom, kako ojačati pojedince u različitim redakcijskim ulogama, voditi računa o zaposlenima i stvoriti im zdravo radno okruženje.

Ovaj kurs možete završiti za 8 sati tijekom više sesija u 10 dana.

Ovaj onlajn kurs je napravljen u okviru projekta „Mediji za sve“, koji finansira britansko Ministarstvo za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj (Foreign, Commonwealth & Development Office – FCDO), a sprovodi ga konzorcijum organizacija predvođenih Britanskim savetom (British Council), u partnerstvu s Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), INTRAC i Thomson Foundation (TF).

Cilj projekta je razviti i ojačati uređivačku nezavisnost i poslovanje medija u šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija) davanjem grantova i pružanjem tehničke pomoći medijima.

Edukatori na ovom kursu:

Andrija Vučković

Učitelj bezbrojnih mudrosti

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis vestibulum lectus condimentum turpis cursus, sit amet porta ipsum pulvinar. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Quisque sollicitudin vestibulum nunc a euismod. Nullam venenatis ultrices nibh ac tincidunt. 

Lamija Alečković

Novinarka i urednica

Bila je izvršna producentica Aljazeera Balkans i direktorica Informativnog Medijskog Servisa na Hrvatskoj Radioteleviziji. Posljednjih godina radi kao konzultantica za medije i Digital journalism advisor za BMAP projekt (Internews/USAID). 

Drugi kursevi:

Aleksandra Radivojević

Strateška upotreba podataka – od osnova do donošenja odluka na osnovu podataka

U ovom kursu imaćete priliku da savladate osnove na kojima se zasnivaju analitički alati namenjeni digitalnim medijima.
Thomson fondacija

Kurs ekološkog novinarstva | Zašto su lokalna pitanja važna

Ovaj kurs je osmišljen da pruži novinarima i novinarkama veštine potrebne da istraže lokalne priče o životnoj sredini i prepoznaju da li su i kako one povezane sa najvećim problemom sa kojim se planeta suočava: klimatskim promenama. Kroz tri dela, naučićete gde da se obratite za pouzdane podatke, izvore i informacije, kako da izveštavate o ekološkim temama a zadržate relevantnost i atraktivnost, kao i kako da se zaštite dok radite na ovakvim temama. Iskustva su podelili neki od najboljih ekoloških novinara iz Evrope i regije.
Nathan Koeshall, Miloš Janković, Sanja Lazić

Izgradnja i angažovanje zajednice za medije

Cilj ovog kursa je da vam pomogne da počnete da razmišljate o svojoj zajednici na pravi način, kao i da vam pruži osnovne i praktične koncepte za izgradnju i angažovanje te zajednice.
Aleksandar Birovljev

Rešenja za elektronska plaćanja

Ovaj kurs je riznica praktičnih iskustava koja će Vam pomoći da se ne zaustavite na kreiranom biznis modelu već da naplatite svoj trud, jer biznis ste i pokrenuli kako biste svoj sadržaj, svoje usluge ili svoju robu prodali i zaradili novac. Iz prve ruke možete čuti iskustva o tome kako su elektronska plaćanja postala industrija za sebe i kako su u poslednjih 10 godina prekrojila elektronsku trgovinu (ecommerce).
Aleksandar Manasiev

Multiplatformsko novinarstvo – početni kurs

Kroz kurs ćete naučiti kako se svet medija menja pod uticajem tehnologije, kako se menjaju navike publike, koji sadržaj treba da stvorite i kako ga prilagoditi kako biste ga pratili na različitim platformama.
Aleksandar Manasiev

Mobilnо novinarstvo – početni kurs

Kurs je namenjen svim novinarima/kama koji žele samostalno da kreiraju novinarski sadržaj. Objašnjavanjem tehnika i najboljih praksi za kreiranje sadržaja putem mobilnog telefona, novinari/ke će biti pripremljeni da nezavisno, bez ikakve pomoći, kreiraju zanimljive priče, vizuelno moćne video zapise i intervjue i objavljuju ih na bilo kom mediju.
Vladimir Trkulja

Biznis modeli i modeli monetizacije za medije

Cilj ovog kursa je da vam da osnovne smernice za razvijanje poslovne ideje i razumevanje načina na koji različiti elementi poslovanja medija utiču jedni na druge.
Lamija Alečković

Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju

Cilj ovoga kursa je stjecanje znanja koja će vam omogućiti ne samo da razumijete, već i da prilagođavate i kreirate radne procese koji će vašu redakciju učiniti modernijom, te da naučite kako njome upravljati da bi medij postao konkurentniji u digitalnom okruženju.
Nataša Kovačev

Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta

Cilj ovog kursa je pripremiti novinare za moguće nepredviđene situacije s kojima se mogu susresti dok izveštavaju s protesta i različitih demonstracija. U toku zadnjih nekoliko godina većina protesta koji su se dogodili u regiji su postali nasilni, a novinari su postali meta napada. Ovaj kurs donosi korisne savete kako izbeći ili rešiti probleme na takvim događajima.
Thomson Media

Bezbednosni kurs za novinarke na Zapadnom Balkanu

Ovaj kurs će vas naučiti kako da prepoznate različite vrste nasilja i pretnji kada je u pitanju posao novinarki na Zapadnom Balkanu. Čućete lične priče i iskustva nekih od najboljih novinarki u regionu, naučiti koja su vaša prava, kako se ponašati u slučaju napada, kako prijaviti nasilje, izgraditi otpornost i osnažiti se da pomognete koleginicama.