Strateška upotreba podataka – od osnova do donošenja odluka na osnovu podataka

U ovom kursu imaćete priliku da savladate osnove na kojima se zasnivaju analitički alati namenjeni digitalnim medijima.

Aleksandra Radivojević

Svako od poglavlja sadrži glavni deo lekcije u video ili tekstualnoj formi, primere iz prakse, kao i praktične vežbe koje trebaju da posluže da se proveri stečeno znanje.

Tokom upisa molimo unesite vaše puno ime jer će ono biti upisano na vaš certifikat.

Besplatan kurs

Bićete preusmjereni na eksterni sajt

  • Modul 1 – Različiti pristupi u korišćenju podataka
  • Modul 2 – Tipovi platformi za analizu podataka
  • Modul 3 – Osnove analize podataka
  • Modul 4 – Demokratizacija podataka u redakciji
  • Modul 5 – Donošenje strateških odluka uz pomoć podataka

U ovom kursu naučićete:

U ovom kursu imaćete priliku da savladate osnove na kojima se zasnivaju analitički alati namenjeni digitalnim medijima. Kurs treba da vas osposobi za analizu uspešnosti sadržaja onlajn medija i ponudi konkretne primere kako uspešnost sadržaja analiziraju širom industrije onlajn medija. 

Pored osnova analitike, učićete i o kreiranju uvida od podataka i donošenju odluka zasnovanih na podacima o posetama sajta. Takođe, steći ćete i osnovna znanja kako podatke koje obezbeđuju društvene mreže možete iskoristiti za donošenje uredničkih odluka. 

Teme koje ćemo obraditi tokom ovog kursa su:

  • Modul 1 – Različiti pristupi u korišćenju podataka u redakcijama onlajn medija.
  • Modul 2 – Tipovi platformi za analizu podataka u redakcijama i metrike na kojima se baziraju.
  • Modul 3 – Osnove analize podataka: actionable insights i metrike na društvenim mrežama.
  • Modul 4 – Demokratizacija podataka u redakciji.
  • Modul 5 – Donošenje strateških odluka uz pomoć podataka, kreiranje uvida na osnovu kojih se mogu donositi odluke i uvod u različite analitičke platforme.

Tokom kursa imaćete priliku da čujete mnoštvo ljudi iz medija i njihova iskustva u radu sa podacima. Takođe, tokom kursa govoriće i predstavnici softverskih kompanija koje se bave izradom analitičkih rešenja za medije. Među gostima su i bivši urednici BBC-a, kao i sadašnji urednici medija sa Balkana – Lista Danas, Radio-televizije Srbije, Sportkluba, itd.

Za pohađanje ovog kursa potrebno vam je oko 8 sati, ali će precizno vreme zavisiti od vremena koje vam je potrebno da završite praktične zadatke. 

Ovaj onlajn kurs je napravljen u okviru projekta „Mediji za sve”, koji finansira britansko Ministarstvo za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj (Foreign, Commonwealth & Development Office – FCDO), a sprovodi ga konzorcijum organizacija predvođenih Britanskim savetom (British Council), u partnerstvu s Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), INTRAC i Thomson Foundation (TF).

Cilj projekta je razviti i ojačati uređivačku nezavisnost i poslovanje medija u šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija) davanjem grantova i pružanjem tehničke pomoći medijima.

Edukatori na ovom kursu:

Andrija Vučković

Učitelj bezbrojnih mudrosti

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis vestibulum lectus condimentum turpis cursus, sit amet porta ipsum pulvinar. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Quisque sollicitudin vestibulum nunc a euismod. Nullam venenatis ultrices nibh ac tincidunt. 

Aleksandra Radivojević

Senior Operations Manager

Aleksandra Radivojević je ekspertica za digitalne medije koja radi u oblasti i tehnologije i novinarstva. Ima više od sedam godina iskustva u radu s medijima, oglašavanju, savjetovanju izdavača i edukaciji redakcija o analitici podataka. Aleksandra je karijeru započela kao marketinška menadžerica na satiričnom novinskom portalu Njuz.net. Radila je kao menadžerica društvenih mreža za veliku izdavačku grupu, a trenutno radi kao Senior Operations Manager za pružaoca usluga analitike podataka – smartocto. U kompaniji smartocto vodi tim konsultanata i konsultantica posvećen podršci malim i lokalnim medijima u njihovom rastu ka održivom poslovanju.

Drugi kursevi:

Aleksandar Manasiev
Kurs je namenjen svim novinarima/kama koji žele samostalno da kreiraju novinarski sadržaj. Objašnjavanjem tehnika i najboljih praksi za kreiranje sadržaja putem mobilnog telefona, novinari/ke će biti pripremljeni da nezavisno, bez ikakve pomoći, kreiraju zanimljive priče, vizuelno moćne video zapise i intervjue i objavljuju ih na bilo kom mediju.
Nataša Kovačev
Cilj ovog kursa je pripremiti novinare za moguće nepredviđene situacije s kojima se mogu susresti dok izveštavaju s protesta i različitih demonstracija. U toku zadnjih nekoliko godina većina protesta koji su se dogodili u regiji su postali nasilni, a novinari su postali meta napada. Ovaj kurs donosi korisne savete kako izbeći ili rešiti probleme na takvim događajima.
Aleksandar Birovljev
Ovaj kurs je riznica praktičnih iskustava koja će Vam pomoći da se ne zaustavite na kreiranom biznis modelu već da naplatite svoj trud, jer biznis ste i pokrenuli kako biste svoj sadržaj, svoje usluge ili svoju robu prodali i zaradili novac. Iz prve ruke možete čuti iskustva o tome kako su elektronska plaćanja postala industrija za sebe i kako su u poslednjih 10 godina prekrojila elektronsku trgovinu (ecommerce).