Автори

 • Ilcho Cvetanoski

  Ilcho Cvetanoski is the community management and communications expert for Thomson Foundation’s segment of the FCO-funded programme, Supporting Greater Media Independence in the Western Balkans. He is an experienced journalist with more than 15 years of experience working for several local and international media organisations. Before joining the Thomson Foundation team, Ilcho worked as a media analyst for several NGOs and IGOs. He has master’s degree in democracy and human rights from the University of Bologna and Sarajevo and a BA in journalism from Ss. Cyril and Methodius University in Skopje. He is fluent in Macedonian, English, and BCMS (Bosnian-Croatian-Montenegrin-Serbian).

 • Blerjana Bino
 • Anastasiia Schevchenko
 • Анастасија Шевченко

  Анастасија Шевченко, оперативна уредничка во Фикс Медиа (The Fix Media) Анастасија е медиумска аналитичарка, фокусирана на дезинформациите, партизираните медиуми и на медиумската писменост. Пред да се му приклучи на Фикс, таа работела како менаџерка за комуникации, како проверувачка на факти и како медиумска истражувачка. Анастасија, исто така, била соработничка на Фулбрајт, правејќи истражување за информациските војни, на Универзитетот во Канзас.

 • Anastasija Ševčenko

  Anastasija Ševčenko, Operativna urednica u - The Fix Media Anastasija je medijska analitičarka, fokusirana na dezinformacije, stranačke medije i medijsku pismenost. Pre nego što se pridružila mediju – The Fix, radila je kao menadžerka komunikacija, na proveri činjenica i kao istraživačica medija. Anastasija je takođe bila Fulbrajtova stipendistkinja, radeći istraživanje o informacionim ratovima na Univerzitetu u Kanzasu.

 • Anastasia Shevçenko

  Anastasia Shevçenko, Redaktorja operative në - The Fix Media Anastasia është një analiste mediatike e fokusuar në dezinformimin, mediat partiake dhe shkrim-leximin mediatik. Para se t'i bashkohej medias - The Fix, ajo punoi si menaxhere komunikimi, kontrolluese e fakteve dhe studiuese e medias. Anastasia ka qenë gjithashtu bursiste Fulbright, duke bërë kërkime mbi luftërat e informacionit në Universitetin e Kansas.

 • Маја Васиќ-Николиќ

  Маја Васиќ-Николиќ, од 2006 до 2021 година, работела во Здружението на независни новинари на Србија, ЗННС. За време на нејзината работа во ЗННС, Маја ги координирала проектите на Здружението и ги застапувала напорите поврзани со зголемувањето на безбедноста на новинарите и нивото на медиумска слобода во Србија, а преку регионалните проекти на ЗННС, и во Западен Балкан.

 • Aleksandar Birovljev
 • Давид Тврдон

  Давид Тврдон е новинар за технологија и медиуми и поткастер со маркетинг заднина (и диплома).

 • Hajdana Ćetković
 • Miroslav Žeravčić
 • Media for All Young Journalists Competition
 • Dina Đorđević

  Dina joined the CINS investigative team in mid-2017. She predominantly covers environmental topics, and stories about aviation, arms trade and energy. Dina won several national and international awards for investigative stories concerning ecological issues. For a series of stories about air pollution problems in the country, she won first place at the EU Award for Investigative Journalism in 2021. In 2019 Dina won several national and international awards for investigative stories related to small hydropower plants in Serbia - the Award for Outstanding Merits in Investigative Journalism handed by the South East Europe Media Organization (SEEMO), the Central European Initiative (CEI), the EU Investigative Journalism Award; a special merit award within the National Awards for Excellence in Investigative Journalism handed by the Independent Journalists’ Association and the U.S. Embassy. She also won the 2018 Marina Kovačev award for best younger journalist under 30 in Serbia, given by the Novi Sad School of Journalism.

 • Далибор Покец

  Далибор Покец е креативен директор на Хрватската радиотелевизија (ХРТ), задолжен за визуелниот изглед на информативната програма на ХРТ. Ова вклучува создавање на иновативни дизајни, развој на креативни проекти, заедно со управување и соработка помеѓу сите аспекти вклучени во продукцијата. Тој е вклучен во креирање и производство на визуелни елементи за приказни и програми и раководење со тим за VizRT проширена реалност базирана на систем во реално време 3Д телевизиска графика во живо. Далибор, во последните 16 години, работи во електронските медиуми. Бил ангажиран на повеќе проекти како што се Олимпијада, The Voice и други, како монтажер, камерман, промо продуцент, главен графички уредник, 3Д дизајнер и дизајнер на движење. Тој, исто така, е сертифициран обучувач за мобилно новинарство, слободен видеограф и музичар.

 • Thomson Media
 • Дејан Облак

  Дејан Облак е асистент за настава и истражување на Катедрата за новинарство и медиумска продукција на Универзитетот во Загреб. Тој е докторант на Катедрата за информатички и комуникациски науки на Факултетот за хуманистички и општествени науки, при Универзитетот во Загреб. Неговите истражувачки интереси се иновациите во мултимедијалното раскажување на приказни, со акцент на новите формати како што се инфографиката и анимацијата во новинарството. Има повеќе од 10 години работно искуство во медиумите и во образованието на студенти и медиумски професионалци. Спроведувал обуки и работилници за мултимедија и конвергентно новинарство во Хрватска, Србија, Црна Гора и Албанија, работејќи на проекти на ОБСЕ и Интерњус. Тој, исто така, е слободен дизајнер на движења и видеоуредник.

 • Натпревар за млади новинари на „Media for All“

  Дванаесет тимови, составени од по тројца млади новинари, од најмалку две различни земји од Западен Балкан, со поддршка на искусни ментори, осум седмици работеа на создавање на регионални приказни, фокусирани на младите. Приказните беа развиени низ програмата, „Media for All“, која е финансирана од Владата на Обединетото Кралство. Одговорноста за содржината и ставовите изразени во овие приказни, ја имаат самите автори.

 • Petra Kovacevic
 • Петра Ковачевиќ

  Петра Ковачевиќ е асистентка за настава и истражување на Отсекот за новинарство и медиумска продукција при Универзитетот во Загреб и членка e на тимот на истражувачкиот проект „Новинарска истражувачка лабораторија“, финансиран од Хрватската фондација за наука. Таа е докторантка на Школата за новинарство, медиуми и култура на Универзитетот во Кардиф, на отсекот за новинарство фокусирано на решенијата на Би-Би-Си. Нејзините истражувачки интереси вклучуваат нови новинарски практики, како што се конструктивното новинарство и новинарството со решенија, културата на експериментите во редакцијата, иновативните и интерактивните новинарски техники на раскажување на приказни, новинарските содржини наменети за младата публика, со посебен фокус на телевизиската и видео продукцијате. Петра предава на модули поврзани со телевизијата, видеото и мултимедијалната продукција. Таа е, исто така, слободна новинарка и продуцентка и овластена предавачка за мобилно новинарство.

 • Ivana Gazivoda
 • Smartocto

  Smartocto is a smart editorial analytics system that brings actionable data into the newsroom. Our mission is to optimise storytellers' output and make it more relevant, impactful and profitable. With crystal clear modular big screens, insightful historical reports, and actionable notifications, we give you the power to go from data to action and optimise for online success, whether that's impact, engagement or conversion. We come from the newsroom ourselves, so our approach to data is different. Our metrics go far beyond the standard pageviews and other simple metrics, with data on loyalty, true engagement and more, to give you the insights you need to truly connect to your audience. To top it off, smart notifications help to make the right decisions based on your business model. We build our products especially for and together with clients, to answer their wishes and truly support and boost the online publishing industry. Take a look at our innovation lab to see what we're working on right now.

 • Ivana Corovic
 • Феѓа Куленовиќ

  Феѓа Куленовиќ е информатички и комуникациски експерт, кој се занимава со истражување и практика во областa на науката за податоците, информациската наука, управувањето со знаењето и комуникациите, со посебен фокус на онлајн комуникациитe и јавното презентирање. Соработува, како консултант, со многу владини тела, со невладини организации и со деловиот сектор во Босна и Херцеговина, но и во регионот. Во неговата работа, посебен фокус е ставен на користењето на веб-аналитиката и податоците во медиумите. Тој е виш асистент на Катедрата за информациски науки на Филозофскиот факултет при Универзитетот во Сараево, за предметите од областа на информациските науки.

 • Селма Борачиќ-Мршо

  Селма Борачиќ-Мршо, во 2008 година дипломирала на отсекот новинарство при Факултетот за политички науки во Сараево и оттогаш, па сѐ до 2021 година, професионално се занимавала со новинарството во Радио Слободна Европа. Работела како уредничка на ТВ и радиоемисии и секојдневно пишувала вести, стории, интервјуа и анализи за портали. Таа во моментов е слободна новинарка, која се занимава со теми кои ги тиштат повеќето луѓе во БиХ.

 • Урош Богдановиќ

  Урош Богдановиќ е консултант за радио и поткаст, со повеќе од 20 години искуство во областа на мултимедијалните и медиумските работи и секојдневното производство на содржини. Тој е автор на многу работи, кои сигурно сте имале можност да ги слушнете и видите на интернет. Некои од нив беа и наградени. Во светот на радиото, тој ги поминал сите позиции - од водител, до програмски директор на национална радиостаница и водител на проект за креирање и организирање на нови радиостаници. Соработувал со најдобрите радиостаници во регионот. Со поткасти активно се занимава во последните 6 години, како тренер и консултант. Урош е со задоволство виден предавач на медиумските конференции низ Европа, а темите за кои сака да зборува (и она што е уште поважно - сакаат да го слушаат) се поврзани со радиото, поткастот и продажбата. Најпознатите, светски признати конференции на кои тој бил говорник се Radiodays Europe, Medientage и Tell a vision. Автор е на напредната таканаречена „storyselling“ техника за продажба, „Малиот зелен змеј“ (Little green dragon), која најде примена кај бројни продажни тимови на големи компании и медиуми. Обожува да јаде. Различни теста, особено (бурек и пица, не пица-бурек). Повеќе можете да најдете на неговата веб-страница uros.rs.

 • Данило Барјактаревиќ

  Данило Барјактаревиќ поседува диплома за бизнис и ревизија. Во својата кариера, тој се фокусирал на ИТ услугите, поддршката за корисниците, на софтверските услуги, нивно применување, на деловните операции и се профилирал како висок извршен директор со силна финансиска и деловна способност. Тој бил одговорен за повеќе проекти, за примена и испорака до клиентите во областа на малопродажбатa, телекомуникациите и финансиите. Со повеќе од 12 години искуство, бил ангажиран во мали и средни бизниси, со голем фокус на компаниите. Ужива да работи во невладиниот сектор и да ги поддржува субјектите на кои им е потребна подршка.

 • Зоја Чарлс

  Зоја Чарлс е мултимедијална новинарка и уредничка, со повеќе од 25 години искуство, а ималa и високи менаџерски улоги во Би-Би-Си. Нејзиниот ангажман со Фондацијата Томсон беше од позиција на висока извршна продуцентка на проектот OPEN Media Hub, во рамките на кој беа вршени обуки на новинари, уредници и менаџери од мултимедијални емитери, во земјите соседи на Европската унија. Во Би-Би-Си, Зоја работела како уредничка на еден од најиновативните тимови за видеоновинарство на овој медиум, кој има освоено неколку награди за својата работа. Таа, во рамките на својата работа, помогнала и во развивањето на дигиталната стратегија на Би-Би-Си.

 • Клодијана Капо

  Клодијана Капо ја води организацијата „Фактоје“ (Faktoje), која, од 2019 година, се занимава со утврдување на факти. Таа ја презела оваа позиција по тригодишно искуство како менаџерка за односи со јавноста и комуникација, во меѓународната детска организација Ворлд вижн (World Vision), каде неодамна беше наградена со „Глобал брен аворд“ (Global Brand Award) од централната канцеларија. Капо дошла во „Фактоје“ по 16-годишна кариера во најпопуларните медиуми во Албанија, и известувала главно за општествени прашања, поконкретно за образовниот систем, здравството, развојот на младите итн. Капо работела како новинарка во „Топ чанел“ (Top Channel) - каде направила десетици документарни филмови и лични стории, имала своја неделна колумна во весникот „Шќип“ (Shqip) и работела како главна уредничка во албанскиот јавен телевизиски сервис. Клодијана била дел и од низа успешни кампањи за подигање на свеста на локални и меѓународни невладини организации и е коавторка на две книги.

 • Елира Цанга

  Елира Цанга 11 години работела како новинарка и уредничка во Албанија. Таа денес работи како медиумски проект менаџер во Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ), во насока на модернизирање на јавниот сервис во нејзината држава и збогатување на наставната програма во новинарството. Таа претходно работела како новинар и продуцент за Би-Би-Си и како лидер на тимот за медиуми во УСАИД. Елира има искуство и во полето на развојот на медиумите и меѓународните односи. Таа поминала десет години работејќи на развојот на медиумите, за да го охрабри истражувачкото известување и проверката на фактите, како и да врши обука и да биде ментор на млади новинари, за медиумската и информациската писменост, но и кога станува збор за спротивставувањето на дезинформациите на интернет. Во периодот 2021-2022 година, таа е дел од програмата Фулбрајт, на Државниот универзитет во Аризона, САД, како добитник на стипендијата Хемфри.

 • Давор Марко

  Давор е програмски менаџер на Томсон за Централна и Југоисточна Европа. Тој е активно вклучен во дизајнирањето, водењето и надзорот на програмите во овој регион. Давор има широко искуство во областа на развојот на медиумите и го поддржува развојот на медиумските капацитети, дигиталното работење и иновациите, производството на содржина и диверзификацијата на приходите. Давор, исто така, учествува во комуникацијата со заедницата за развој на медиумите, вклучувајќи ги и донаторите, организациите за развој на медиумите и старт-ап и технолошките актери. Поседува докторат за медиуми и комуникација, а воедно е и нерезидентен соработник за истражување во Центарот за медиуми, податоци и општество на ЦЕУ во Будимпешта.

 • Milana Subara
 • Petar Jovanovic
 • Јелена Ожеговиќ

  Јелена е координаторка за медиумска поддршка и за мониторинг, евалуација и учење, на компонентата на Фондацијата Томсон, за програмата за Поддршка на поголема независност на медиумите во Западен Балкан, поддржана од Канцеларијата на Обединетото Кралство за надворешни работи, Комонвелт и развој. Таа е новинар, професионалец за комуникации и маркетинг, со долгогодишно искуство во меѓународниот развој и медиумскиот сектор. Јелена обезбедува директна помош за медиумите во регионот на Западен Балкан, со посебен фокус на поддршката на иновативните иницијативи преку деловното планирање, ангажирањето на публиката и воведувањето на нови онлајн канали и формати на содржина. Пред да стане дел од Фондацијата Томсон, таа работела за Меѓународниот одбор за истражување и размена (IREX), за Регистарот на национален интернет домен на Србија (RNIDS), за невладината организација Граѓански иницијативи и волонторала како дел од заедницата на Интернет корпорацијата за доделени имиња и броеви (ICANN).

 • Слаѓана Лучиќ

  Слаѓана Лучиќ е во ТВ-новинарството повеќе од 20 години, а моментално ја извршува функцијата заменик уредник на вестите во Ал Џезира на англиски јазик (Al Jazeera English) во Лондон. Таа има известувано од многу регионални и светски настани, но, исто така, за новинарските стандарди, продукцијата на содржини, визуелното раскажување на приказни и за создавањето на документарни филмови, обучувала и им била ментор на млади новинари од балканскиот регион. Документарниот филм на Слаѓана Лучиќ, „Куќа на малата ѕвезда“, беше прикажан на неколку филмски фестивали како Филмскиот фестивал Виндзор (во Канада), Филмскиот фестивал во Токио -Tokyo Lift-off, на SEE fest во Лос Анџелес, CinEast во Луксембург, како и на Интернационалниот филмски фестивал во Аман.

 • Tена Перишин

  Д-р ТЕНА ПЕРИШИН, професор на Катедрата за новинарство и медиумска продукција на Факултетот за политички науки, Универзитет во Загреб. Долгогодишна новинарка на Хрватската радиотелевизија. Специјализирала на американски универзитети (Универзитет Харвард, Универзитет Сиракуза) и на Си-Ен-Ен. Таа беше уредник во Радио Слободна Европа, работеше како хонорарка за Си-Ен-Ен и други медиуми. Таа водеше развојни проекти, вклучувајќи и проектот за дигитализација на информативната програма ХРТ а и лансирање на новинскиот канал ХРТ4. Таа ја основа и ја води Тлевизијата Студент, прва новинарска истражувачка лабораторија во регионот. Добитник е на повеќе награди за нејзината новинарска работа и државната награда за популаризација на науката. Автор е на бројни стручни и научни текстови, како и на книгата „Телевизиски вести“.

 • Anisa Curraj

  Anisa Curraj is project officer of Thomson Foundation’s component of the FCDO-backed Supporting Greater Media Independence programme in the Western Balkans. She is experienced in management and human resources with a portfolio interlinking academia with the business sector and project development in civil society and media. She is an external lecturer of entrepreneurship at the Professional College of Tirana and provides ongoing support to Tech360 Smart Solutions and project assistance to Centre Science and Innovation for Development (Scidev). She graduated at the University Politeknik in Tirana, Albania, and completed two MA programmes – MSc in Business and Administration at the European University of Tirana, Albania, and MA in Business Administration, Management and Operation at the Ludwigshafe University, Rhenald-Pfalz in Germany.

 • Александар Манасиев

  Александар Манасиев (новинар) е наградуван новинар од Северна Македонија со повеќе од 17 години искуство во печатени медиуми, ТВ и дигитални медиуми. Тој има искуство како истражувачки новинар, дописник и главен уредник во повеќе медиуми во регионот и пошироко. Тој исто така работи како регионален обучувач за мобилно новинарство, дигитални медиуми и истражувачко новинарство.

 • Наташа Ковачев

  Наташа Ковачев - репортерка со 15 годишно искуство во телевизиско новинарство. Во моментов, сум дописник од Војводина, кој работи за Еуроњуз Србија. Претходно работев за Н1 телевизија, Ал Жезира Балканс, РТВ Војводина. Имам покриено приказни од локалната политика, економијата, до претседателските избори во САД во 2016 година, украинските кризи, масовните протести во Романија, последиците од бомбашки напади во Брисел и Анкара, бегалската криза во Европа, обидот за воен удар во Турција, многу различни демонстрации низ цела Балкански земји.

 • Тарик Јусиќ

  Тарик Јусиќ, доктор на науки и магистер за бизнис администрација, во изминатите две децении работел на имплементација на различни проекти и програми за развој на медиумите во регионот на Западен Балкан. Освен ангажманот кој го имал на полето на истражувањето на политиките и имплементацијата на проекти, особено во областа на меѓународната медиумска помош, Тарик бил ангажиран и на голем број консултантски проекти, примарно фокусирани на прашањата за развој на стратешкото планирање и стратешките комуникациски капацитети во јавните институции, медиумските организации и огранизациите од невладиниот сектор. Тој работел и како програмски директор во Медиа центар Сараево (2002-2011) и извршен директор во Центарот за социјални истражувања Аналитика од Сараево (2010-2020). Од 2019 година, Тарик работи како предавач на студиската програма на Школата за комуникација и медиуми на Универзитетот oд Њујорк, во Прага, Чешка.

 • Милош Станиќ

  Милош Станиќ е поранешен наградуван новинар. Тој е заинтересиран за нови технологии, и веќе неколку години работи на крстопатот на новинарството и технологијата, во технолошкиот стартап, Смартокто (Smartocto), каде што се занимава со стратегија и работа со клиенти. Пред да се приклучи на тимот на Смартокто, водечки европски производител на аналитички алатки наменети за дигиталните медиуми, Милош, неколку години, работел како новинар во „Блиц“. Во текот на својата новинарска кариера, тој соработувал со Војводинскиот истражувачки-аналитички центар, со Независното здружение на новинари нa Војводина, а работел и на проекти на КРИК и на БИРН. Тој бил учесник во проектот Балканска стипендија за новинарска извонредност и за сторијата што ја напишал во тоа време, ја добил наградата на Европската унија за истражувачко новинарство во Србија, која му беше доделена во 2019 година.

 • Милена Ѓукиќ

  Милена Ѓукиќ е менаџер за комуникации, со искуство во менаџирањето во областа на односите со јавноста, дигиталниот маркетинг, менаџирањето со заедницата и видео продукцијата. Таа првенствено работи во областа на креативните индустрии, културно-уметничката продукција и невладиниот сектор, со организации како што се Сигурната женска куќа, Фестивалот на интернационален алтернативен театар ФИАТ, Филмскиот фестивал во Подгорица, со Андерхилфест и продуцентските куќи ОпенБокс, Атомик и Видеа.

 • Кетрин Меки

  Кетрин Меки (Catherine Mackie) е одговорна за креирање на програмите за обука на Фондацијата Томсон. Таа има повеќе од 30 години новинарско искуство, повеќето во Би-Би-Си, како пред, така и зад камерата. Пет години работела како специјалист за дигитални видеа, водејќи пилот-програма која опфаќала изготвување и реализација на програма за обука на вработените во Би-Би-Си, за дигитално известување и уредување, ширум земјата. Во 2018 година, станала добитник на стипендијата за новинарство Најт-Валас на Универзитетот во Мичиген, каде развила начини за зголемување на општествената разновидност во пласирање нa вестите и за поврзување со нова и недоволно опфатена публика. Кетрин е испитувач на Националниот совет на Обединетото Кралство за обука на новинари.

 • Ејрон Цурај

  Ејрон Цурај е водечки експерт за развој на деловни активности, иновации и дигитална трансформација кон целите на одржлив развој (SDG). Тој стекнал мешано професионално искуство во академски институции, јавниот и приватниот сектор (Трипл Хеликс) и неодамна беше награден со грант на модулот на ЕУ „Жан Моне“ од страна на Европската комисија за промовирање на дигиталната агенда на ЕУ во Албанија. Неговото долгорочно искуство, знаење и вештини за работа со јавниот, приватниот и стартап сектор ги овозможи воспоставените врски низ целиот регион на Западен Балкан, кои се многу важни за интервенцијата на ТФ. Сега тој дејствува како ментор за Фондацијата Томсон, поддржувајќи ги медиумите да развиваат деловни планови и да станат финансиски поодржливи.

 • Блерјана Бино

  Блерјана Бино има извонредно искуство во проценка на медиумите на Западен Балкан (со посебен фокус на Албанија) и информирање на поддршката на донаторот при доставување програми за медиуми кои се практични и засновани врз докази . Таа е специјализирана за комуникација за зајакнување и социјална инклузија и е искусна во обезбедување менторство за граѓанските медиуми и други неформални и формални групи. Таа води мрежа на извонредни научници и истражувачи на политики кои работат на демократски развој, добро управување, медиуми и комуникација, истражување во општеството и дигитална трансформација (Центар за наука и иновации за развој).

 • Journalift

  Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.

 • Душан Мачиќ

  Душан Мачиќ се занимава со новинарство од 1989 година. Тој е еден од основачите и новинарите на српското радио Б92 и беше првиот директор на ЗНЕМ - Здружение на независни електронски медиуми. Од 2007 година работи во БиБиСи како менаџер за развој на деловни активности и оттогаш развива, одржува и подобрува мулти-платформски активности за развој на бизнисот во Европа, Блискиот Исток и Западна Азија за Светскиот сервис на БиБиСи. Ова вклучува истражување и управување со сметка, стекнување, одржување и развој на партнерства со веб портали, оператори на мобилни телефони, агрегатори и Интернет провајдери, радио, ТВ станици и кабелски оператори. Тој работи директно со медиуми во Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Косово, Македонија и Албанија и е специјализиран за обезбедување консултантски услуги за интеграција и создавање на конвергентни редакции.

 • Билјана Мартиниќ

  Билјана Мартиниќ е автор на над 200 објавени статии и критики на музика, филмови и серии во кои го анализирала влијанието на популарната култура врз развојот на карактерот, полот и расната еднаквост, како и заштитата на животната средина. Таа има искуство како менаџер за социјални медиуми (управувала со разни брендови на социјални мрежи) и работи како писател на содржини (креатор на веб-содржина) за блогови и веб-страници. Таа е една од основачите на невладината организација „Академија за лидерство“ чии цели се заштита на човековите права и слободи и спроведување на најдобрите европски практики и политики во различни области од општествениот живот, како и поттикнување активизам и подобрување на нивото на демократизација на црногорското општество. Таа волонтираше како ментор во Лабораторијата за иновации на УНИЦЕФ за млади, каде работеше на создавање на одржливи решенија за најитните предизвици со кои се соочуваат младите.

 • Жељко Црњаковиќ

  Жељко Црњаковиќ е претприемач на Интернет. Тој се занимава со англиски јазик и комуникации од 1999 година, а последните 16 години се занимава со маркетинг. Тој е основач на дигиталната агенцијата за аудио и видео продукција „Солутиум“, автор и продуцент на неколку подкасти и канали на „YouTube“, активен дел од соработничката претприемачката и ИТ-заедницата, како и координатор на соработничкиот центар „InfostudHub“.

 • Сања Лазиќ

  Сања Лазиќ е експерт за градење заедница, финансирање на толпа (crowdfunding) и градење на капацитети, специјализирана за работа со граѓански организации и медиуми предводени од мисијата. Таа беше дел од тимот „Catalyst Balkans“ и е одговорна за регионалната платформа за финансирање на толпи „Donacije.rs“. Во последните 3 години таа создаде и спроведе бројни кампањи за финансирање на толпа со медиуми како што се „TV Forum Prijepolje“ (прва локална кампања за финансирање толпа), „ Autonomija“ од Нови Сад, „ KRIK“ и „ CINS“ - истражни портали од Србија, „Iz glave“ - популарна подкаст-емисија од Крагуевац (модел базиран на донации), „Pescanik“ (модел базиран на членство).

 • Milutin Pavicevic
 • Bojan Bulatovic
 • Михајло Лахтов

  Михајло Лахтов е искусен експерт за медиуми и комуникација со долгогодишно работно искуство во оваа област во разни видови организации, од мали локални ГО до големи меѓународни организации. Тој исто така работи како консултант и тренер за развој на медиуми, медиумска писменост и комуникации повеќе од 10 години. Одржал повеќе од 100 работилници и обуки за: ОБСЕ, Македонски институт за медиуми, НДИ, Институт за комуникациски студии, ГИЗ, Агенција за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги во Македонија и други. Во моментов, тој работи како службеник за комуникација во Германската агенција за развој - ГИЗ.

 • Сања Бероња

  Сања Бероња се здоби со десетгодишно професионално искуство на проекти поврзани со образовниот менаџмент и меѓународната соработка во високото образование, како предавач и менаџер на програмата на Факултетот за науки По во Париз. Таму таа разви страст за иновации во образованието и ја сфати важноста на новите технологии во создавањето на едукативни содржини. Таа во моментов е докторски истражувач по социологија на претприемништво на Факултетот за напредни студии по општествени науки во Париз. Тема на нејзината докторска дисертација е почетно претприемништво во Париз и Берлин. Сања ги гледа иновациите во образованието и технолошкото претприемништво како двигатели на локалниот развој и истражува и пишува за овие теми. Livesивее меѓу Берлин и Париз и е активна во тие два града, како и во родниот Белград.

 • Ламија Алечковиќ

  Ламија е долгогодишна новинарка и уредничка. Таа беше извршен продуцент на „Алжезира Балканс“ задолжена за започнување на овој регионален проект и директор на Информативниот медиумски сервис во Хрватската радиотелевизија, каде што спроведува реорганизација за интеграција на работните процеси на радио, телевизија и портали. Како надворешен соработник, таа предаваше ТВ-новинарство на Хрватските студии на Универзитетот во Загреб, специјализирана за САД (Универзитет во Тенеси и Универзитет во Тексас Ел Пасо), е алумна на Академијата за политички развој на Советот на Европа до светот на Силиконската долина. Во последниве години, таа работи како консултант за медиуми на разни регионални проекти.

 • Кристијан Жан Радиковиќ

  Кристијан Жан Радиковиќ е искусен „мастер на зборови„ кој магистрирал по англиски јазик и е посветен на поезијата. После хонорарна кариера како преведувач, толкувач и лектор, работел како автор на текстописец за меѓународна крипто размена. Со искуството што го стекнал, своето место го најде во редакцијата на брендот „Dobre zgodbe “, каде што спроведува истражување и пишува текстови за локални и глобални брендови.

 • Младен Обреновиќ

  Младен Обреновиќ е доктор по комуниколошки науки и професионален новинар. Со новинарство се бави од 1996 година. Првите 14 години работи за локални медиуми кои известуваат / работат во источниот дел на Хрватска. Потоа преминал на позицијата дописник (од Вуковар) за весниците „Glas Slavonije“ и „Jutarnji list“, а од 2010 до 2013 година бил дел од екипата на веб-порталот „Tportal“, со седиште во Загреб, каде известувал за политички теми и актуелности во хрватското општество - хрватското собрание и влада, како и правосудните институции. Во 2013 година започна да работи за „Al Jazeera Balkans“ во Сараево, на почетокот како новинар, а од 2019 година како уредник на вести. Од август 2020 година, тој работи како новинар во Балканската мрежа за истражувачко известување Босна и Херцеговина (BIRN BiH). Од октомври 2017 година до септември 2018 година, тој беше асистент предавач за теории за медиумите на Универзитетот VERN во Загреб. Учествувал на бројни обуки за медиуми, научни конференции и како резултат на тоа, објавил бројни научни студии. Тој е член на Советодавната група за промовирање на медиумска и информативна писменост во Босна и Херцеговина.

 • Оркидеа Џафераj

  Оркидеа Џаферај е поборник за знаење со долгогодишно искуство во јавниот, приватниот и развојниот сектор во Албанија и регионот на ЗБ6. Оркидеа исто така работела како ментор на младите, медиумите и малите бизниси, претежно во Албанија, во смисла на зголемено учество во политиката, подобрување на комуникацијата и подобрување на внатрешните капацитети и пристап до финансии и одржливост. Таа има долгогодишно искуство во менторство и истражување, со Фондацијата за демократија во Вестминстер, учествуваше во истражување за улогата на медиумите и граѓанските организации за време на кризата во Албанија, а исто така води неформална мрежа насочена кон зголемување на учеството на жените во СТЕМ , (акроним на англиски јазик од следните зборови: Наука, Технологија, Инженерство и Математика).

 • Никола Јовановиќ

  Никола Јовановиќ е советник за личен, тимски и организациски развој, обучувач и истражувач ориентиран кон народот со 20 годишно искуство во сите три сектори. Неодамна тој во својата работа става посебен фокус и внимание на дигиталната трансформација, иднината на човечки ресурси и функции за учење и помагање на организациите да се движат во она што најголемите мислители денес го нарекуваат " VUCA (акроним на англиски јазик од следните зборови: нестабилен, несигурен, сложен, двосмислен) свет ". Како дел од проектите за развој на медиуми, тој обезбеди развој на деловни активности и финансиско консултантство на национални, регионални и локални медиуми од Србија и Босна и Херцеговина, помагајќи им да ги постават своите деловни и долгорочни стратешки цели, да тестираат и да воведат нови начини на приливи на приходи и да ја зголемат својата публика.Тој често ги споделува своите мисли и искуства на својот блог peckopivo.com, Linkedin и разни конференции и настани, како што се TEDx, Digitalizuj.Me, Конференција за нови лидери на AIESEC, DisruptHR, Дигитален самит итн.

 • Недим Дервишбеговиќ

  Недим Дервишбеговиќ е разноврсен новинар со долгогодишно искуство во креирање содржина и управување со веб портали. Работел како мултимедијален продуцент за Балканскиот сервис Радио Слободна Европа / Радио слобода (РСЕ) со седиште во Прага, одговорен за онлајн, мултимедијални и социјални мрежи и блогирал и пишувал статии за англиската страница на РСЕ за балканската политика и други теми. Работел и на низа документарни филмови за Босна и Херцеговина за мрежата Ал Џезира како истражувач. Претходно, работел десет години како висок дописник на Ројтерс од Босна. Тој е овластен како обучувач од Европскиот центар за новинарство / Фондацијата Ројтерс и има одржано обуки и работилници за вести и онлајн пишување, мултимедијално раскажување приказни и истражувачко известување. Недим дипломирал на Политички науки и меѓународни односи на Универзитетот во Лондон.

 • Наташа Ѓукановиќ

  Наташа Ѓукановиќ целата своја кариера ја помина на пресекот на технологијата, маркетингот и лидерството. Наташа е КО на Tech.eu, кој е најголемиот извор на европски технолошки вести, анализа на податоци и интелигенција на пазарот - со фокус на стартапи. Претходно таа беше СМО на Domain.ME, меѓународната технолошка компанија која работи со .ME интернет доменот. Таа е исто така ко-основач и претседател на невладината организација „Digitalizuj.me“, која стана една од движечките сили на локалниот стартап екосистем и прва што нуди бесплатна обука и менторство во областа на дигиталниот маркетинг и софтверското инженерство во Црна Гора. Наташа има длабоко разбирање за медиумската индустрија и има силен фокус на бихејвиорална психологија и управување со заедницата, така што е во состојба директно да им помогне на медиумите да тестираат нови деловни модели и да воведат нови приливи на приходи.

 • Марко Морачиќ

  Марко Морачиќ е експерт за професионален организациски развој со над 15 години искуство во управување, вклучувајќи човечки ресурси, обука, развој на организацијата и менторство. Тој е ко-основач и постар обучувач, ментор и консултант на HUBChe - компанија што обезбедува услуги за градење на капацитети за претприемништво и социјално претприемништво. Морачиќ обезбедил директна поддршка на неколку портали на локалните медиуми од Србија и Босна и Херцеговина. Тој исто така работел со новински агенции и национална компанија за весници во развој на деловни активности и планирање на производи. Ова му дал можност да се специјализира во финансиска проценка и советување за медиумската индустрија со силен фокус на преструктуирање на медиумските портали, управување во медиумски компании и воспоставување на човечки ресурси и управување со перформанси.

 • Љилјана Пецова

  Љилјана Пецова има долгогодишно работно искуство во јавната администрација, работејќи како Менаџерка за односи со јавноста. Таа е дел од стартап заедницата во земјата и посветува посебно внимание да донесе иновативни модели за бизнис и работење. Таа работи во областа на образование за возрасни, градење на капацитети, проценка на потребите за обука, истражување, анализа и евалуација. Најновите работни искуства донесоа бројни работилници со надградба на медиумите во нивниот капацитет во областа на користење на алатки за безбедност на Интернет. Направени се неколку обуки за медиуми со различна големина за присуство на социјалните медиуми и алатки за дезинформација. Таа беше ангажирана во подготовката на првиот Кодекс за новинари при известување за деца жртви/сторители. Таа е овластена обучувачка за возрасни и е член на Комисијата за жалби при Советот за етика во медиумите на Северна Македонија. Специфични области од интерес се работи поврзани со приватност, транспарентност и модели на добро управување засновани на пристапи за човекови права.

 • Јасмина Селимовиќ

  Јасмина Селимовиќ е вонреден професор по финансии и декан на Факултетот за економија и бизнис во Сараево, Универзитет во Сараево, Босна и Херцеговина. Таа работела како консултант за Светска банка и други меѓународни организации со посебен фокус на финансиско управување, развој на деловни активности и стратегии за образование. Таа е активна истражувачка во областа на финансискиот менаџмент и е во состојба да ги поддржи медиумите во нивните напори да ги реорганизираат своите финансии и да тестираат нови деловни модели.

 • Емир Куртиќ

  Емир Куртиќ е асистент професор по дисциплини за менаџмент во високо образование при Факултет за Економија и Бизнис во Сараево, Босна и Херцеговина. Тој има спроведено разни маркетинг и деловни истражувања и физибилити студии за бројни индустрии како консултант за управување со некои од водечките компании во БиХ. Емир има силен фокус на социјалното претприемништво и создавање на одржлив бизнис што и служи на локалната заедница. Со своите вештини и искуство за развој на деловна активност, тој е во состојба да обезбеди менторство за медиуми кои им помагаат да ги постават своите деловни насоки и да тестираат нови деловни модели и стратегии.

 • Дитурие Исмаили

  Дитурие Исмаили е искусна менторка и експерт за истражување, со силно академско потекло и деловна ориентација. Таа е специјализирана за области на управување со ресурси, стратешко управување и јавни политики и лидерство. Нејзините силни менторски вештини и посветеност кон менторските процеси и пристапот ориентиран кон резултатите ја квалификуваа да работи со медиуми во Северна Македонија.

 • Дафина Беќири

  Дафина Беќири има над 18 години професионално искуство во организациски, стратешки развој и управување со промени. Во нејзината кариера, таа тесно соработуваше со различни засегнати страни во медиумите во Косово, Албанија, Северна Македонија и регионот на Западен Балкан. Таа има широко познавање за потребите на медиумите и комуникација во регионот, бидејќи водела бројни иницијативи (како што е таа со Советот на Европа) во врска со унапредување на слободата на изразување и печатот со фокус на дијалог и помирување на Балканот. Нејзиното меѓукултурно и меѓународно искуство ги зајакна нејзините природни лидерски способности и овозможи да стане одлична менторка и обучувачка на различни теми за кои бараат поддршка во организацискиот развој, меѓукултурен дијалог и лидерство.

 • Андријана Тасевска

  Андријана Тасевска има повеќе од децениско искуство во развој на организацијата и бизнисот, обезбедувајќи прилагодено менторство и поддршка за градење на капацитети на различни актери, вклучително и медиуми. Областите на нејзината примарна експертиза вклучуваат стратешко планирање, управување со промени, стратегии за човечки ресурси и за приватниот и за јавниот сектор. Нејзиниот скорешен фокус е насочен кон сектор и индустрија на локални или регионални медиуми во Западен Балкан.

 • Арта Џелили

  Арта Џелили е искусна менторка и експерт за комуникација, со силно академско потекло и деловна ориентација. Таа е специјализирана за области на комуникација, деловна и професионална комуникација, организациска комуникација, односи со јавност и маркетинг. Нејзините силни менторски вештини и посветеност кон менторските процеси и пристапот ориентиран кон резултатите ја квалификуваа да работи со медиуми во Северна Македонија.

 • Петко Георгиев

  Петко Георгиев е искусен медиумски професионалец со позадина во радиодифузно новинарство и управување со медиуми и 25 години искуство во поддршка на развојот на медиумите во Југоисточна и Централна Европа, поранешниот Советски Сојуз, Централна Азија, Средниот Исток и Северна Африка.Со образовна позадина во меѓународна деловна администрација, неговата професионална кариера еволуираше од радиодифузер, уредник на вести и презентер до менаџер на редакција и станица и меѓународен консултант за управување со медиуми. Тој е специјализиран за управување со бизнисот со фокус на решавање на предизвиците на дигиталната транзиција и помагање на медиумите да ја подобрат својата понуда, да ја ангажираат публиката на различни платформи и да создадат нови извори на приход.

 • Јетон Мехмети

  Јетон Мехмети е искусен медиумски професионалец, консултант и експерт за истражување, со повеќе од една деценија професионален ангажман во поддршка на медиумскиот бизнис, иновативни идеи за медиуми, проценка на капацитетот на медиумите. Тој соработувал со бројни медиумски организации на Косово и регионот на ЗБ и ги поддржувал во областите на стратешко планирање, трансформација на менаџмент и градење на заедницата.

 • Иван Миниќ

  Иван Миниќ е стручно лице со меѓународно искуство за маркетинг и ИТ . Тој е основач на една од најголемите онлајн заедници во балканскиот регион со повеќе од 2 милиони корисници (форум „Burek“) и самостоен претприемач со започнати неколку бизниси („Moja Pijaca“, „Burgos“ - бургер бар). Иван е домаќин и уредник на Појачало - подкаст за претприемништво што достигнува до 5.000 претплатници. Иван соработувал со медиуми од Србија и Босна и Херцеговина, помагајќи им да го развијат своето присуство на Интернет и да ја зголемат својата публика. Тој предаваше управување со проекти за студенти на Дигитален маркетинг на Факултетот за медиуми и комуникации во Белград.

 • Доминик Тиери

  Доминик Тиери е виш менаџер на програма за развој на медиуми со над 30 години меѓународно искуство како новинар и менаџер за медиуми. Работел во медиуми со седиште во Шкотска, потоа во Брисел и на Балканот, додека во моментов работи во Париз. Тој обезбеди менторство и значителна обука за врсници на различни медиуми во Србија, БиХ, Косово, Албанија, како и во соседството на ЕУ, Југ и Исток и во Африка. На Балканот, тој стратешки ги советуваше Агенцијатаза вести Бета, Радио Телевизија Србија, Ателје Варан, Албанската телеграфска агенција и Радио Тирана, Радио Бобар и РТВ Црна Гора, РТВ Војводина и др. 17 години поседувал менаџерски и новинарски позиции во печат и радио со Радио Франција и Радио Франс Интернационале. Имплементирал големи проекти координирајќи мултиетнички, мултикултурни, повеќејазични тимови.

 • Алмир Пештек

  Алмир Пештек е искусен стратег, консултант за деловна поддршка, со две децениски ангажман во бизнис, стартап сектор, иновации и сектор за претприемништво во Босна и Херцеговина, Западен Балкан и пошироко. Експертот комбинира високо софистицирано знаење за економските трендови, претприемачкиот пристап и вештини за стратешко планирање кои се применливи за секторот за развој на медиуми, особено во доменот на планирање на нивниот бизнис. Тој работел со повеќе од 20 различни медиуми за да го поттикне нивното стратешко планирање и да поддржи градење на капацитети во деловните области и ефикасно работење.

 • Александра Радивојевиќ

  Александра Радивојевиќ е експерт за дигитални медиуми која работи на крстосницата каде што се среќаваат технологијата и новинарството. Таа има повеќе од 7 години искуство во работа со медиуми, рекламирање, консултанство со издавачи и едукација на редакции во областа на анализа на податоци. Александра ја започна својата кариера како директор за маркетинг на порталот за сатирични вести Njuz.net, работеше како менаџер на социјални мрежи за голема издавачка група, а во моментов работи како Виш оперативен менаџер за давател на услуги за анализа на податоци - смартокто. Во „ smartocto “, таа води тим на консултанти, посветен на помагање и поддршка на малите и локалните медиуми во нивниот развој кон одржлив бизнис.

 • Зоран Ковачиќ

  Зоран Ковачиќ е експерт за радиодифузија, телевизија, радио и дигитални медиуми. Тој е иницијатор и основач на првиот веб-портал специјализиран за медиумска и телеком индустрија во Југоисточна Европа. Покрај ова, тој има огромна експертиза како консултант за управување со медиуми, обучувач, развој и примена на дигитални деловни модели за медиуми. Објавил неколку книги специјализирани за историја на медиумите. Тој не се смета себеси за новинар, туку за некој што сака да пишува, да создава и да започнува работи. Во 2018 година, тој го лансираше MediaDaily.biz, регионален портал со уникатен деловен модел - со претплата на hardwall- што го разви во сигурен извор на информации за професионалната медиумска и новинарска заедница во ЗБ. Досега работел и давал консултации на различни медиумски актери во регионот, вклучително и јавни сервиси и портали во раните фази на нивниот развој.

 • Владимир Тркулjа

  Владимир Тркулjа е организатор на заедница и планер за медиумски бизнис со децениско искуство во создавање, растење и поддршка на српски стартап компании преку различни програми, менторирање, тренирање и јавно обраќање. Силна позадина во технологијата, особено поврзано со развој на нови производи употребувајќи посни методологии и работа со агилни тимови. Владимир е ментор и обучувач на многу акселирациски програми и настани, вклучувајќи Eleven Ventures, Startup Academy, InnoEnergy Primer, Climate KIC, UNDP CSDU Incubator и Google Launchpad.

 • Сања Митиќ

  Таа е универзитетска професорка, етаблирана научничка, менторка и консултантка ориентирана кон маркетинг со одлична евиденција во врска со медиумската индустрија. Таа е специјализирана за маркетинг, меѓународен бизнис и развој на индустриски стандарди во доменот на медиумскиот бизнис и поддршка на професионални медиумски здруженија и медиуми за развој на деловни капацитети. Таа порано работеше со Здружението на медиуми во Србија, СМС проектот на УСАИД и главните играчи во индустријата на српскиот пазар (издавачи, агенции за маркетинг и купување медиуми, рекламни) за развој на индустриски стандарди/пазарна валута во доменот на мерење на медиумите.

 • Јернеј Вербиќ

  Јернеј Вербиќ е експерт по новинарство, медиумска продукција и претприемништво во домените на комуникација и брендирање. Тој има 20 годишно искуство како уредник и репортер во јавниот радиодифузен сервис РТВ Словенија; најголемата комерцијална телевизија во Словенија, „POP TV“ и дневниот „Delo“ дописник од Њујорк за дневниот „Dnevnik“; и менаџер за проект и развој во Словенечката Асоцијација на Новинари. Во моментов, тој е Управувачки партнер на редакцијата на брендот „Dobre zgodbe“, претежно работи како консултант за брендирање редакции, раскажување деловни содржини, содржина на дигитални медиуми и развој на стратегија за различни медиуми на Западен Балкан.

 • Гаjина Огњанов

  Гаjина е етаблирана научничка, менторка и деловно ориентирана консултантка со одлична евиденција во врска со медиумската индустрија. Таа е специјализирана за проценка на медиуми, развој на индустриски стандарди во доменот на медиумскиот бизнис и поддршка на професионални медиумски здруженија и медиуми за развој на деловни капацитети. Таа порано работеше со Здружението на медиуми во Србија, СМС-проектот на УСАИД и главните играчи во индустријата на српскиот пазар (издавачи, агенции за маркетинг и купување медиуми, огласувачи) за развој на индустриски стандарди / пазарна валута во доменот на проценка на медиуми.

 • Andrija Vuckovic

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus ut metus ut metus mollis consequat. Vivamus suscipit nisl at est molestie dictum. Integer quis mauris ut ex pulvinar volutpat vel sed neque. Nullam et ullamcorper mauris, eu tempor purus.

 • Sanja Gardašević