Денес сите се зависни од медиумски сервис

 минути читање

Nowadays-Everyone-Is-Dependent-On-A-Media-Service

Ова е многу јасно. Медиумите се насекаде во општеството; скоро е невозможно луѓето да го игнорираат.

За многу долго време, медиумските пораки се само едно-насочни. Сите се сеќаваме на Политика, Коха, Зери и Популит, ТВА, Вечерни новости, Базар, Свјет, Илустрована политика и ЈРТ на пример, медиум кој беше еден од основачките членки на Европската радиодифузна унија. Тогаш, публиката гледаше и консумираше медиуми, но не создаваше или влијаеше на тоа. Сепак, овој контекст е прилично различен од светот во кој живеат нашите деца или генрација Z.

Појавата на Интернет, а последователно и оптимизацијата на машините за пребарување, рекламирањето на плаќање по клик, маркетинг од инфлуенсери, маркетинг на социјални мрежи и многу повеќе, го сменија медиумскиот сервис. Помислете на YouTube во смисла на тоа како генерација X, Y и особено генерација Z пристапува кон содржината. Овие генерации едноставно не ги консумираат медиумите со кои располагаат. Наместо тоа, тие го додаваат својот спин, си дозволуваат да ги покажат своите мислења, креативност, па дури и да направат кариера од нешто за кое се пасионирани. Тие комуницираат со медиумите со кои комуницираат.

Како да ги пласирате услугите на еден медиум во дигиталната ера?

Како дури да одлучите од каде да започнете? Што треба да направите за да ги генерирате сите важни прашања за продажба? Како се пласирате како медиум и како ги убедувате луѓето и бизнисите дека „ВИЕ СТЕ“ вистинскиот избор за нивната media mix (медиумска мешавина)?

Ова е каде може да ви помогне бизнис моделот Канвас. Media mix е комбинација на канали за комуникација што може да ги користи бизнис или индивидуа за да ги постигне своите маркетинг цели - на пример, продажба и раст. Типично, media mix вклучува весници, радио, телевизија, билборди, веб-страници, е-пошта, директна пошта, Интернет и социјални медиуми. Како медиум, вие сте каналот за комуникација за бизниси или поединци, што значи дека тие можат да допрат до своите клиенти преку вас.

Можеби е најлесно да одговорите на прашањата погоре преку користење на пример што сите го знаеме и го сакаме - фабриката за чоколади KRAŠ. Тие имаат свои продавници низ целиот Балкан, но работат и преку големи и мали трговци. Нивната цел е да ги достигнат СИТЕ клиенти.

Вака треба да се гледате себеси, како потенцијален партнер на бизниси или поединци кои се обидуваат да ги достигнат СИТЕ свои клиенти. Имате средина каде што нивните клиенти можат да ги гледаат, слушаат или доживуваат нивните производи или услуги.

И покрај тоа што применетата пракса на фабриката за производство на чоколади KRAŠ може да звучи лесно на хартија, во реалноста, таа може да изгледа комплицирана. За среќа, можете да користите алатки, применети од сите успешни медиуми, за да ви помогнат да ги постигнете своите цели. Двете главни алатки за кои зборуваме:

 1. 7Ps Marketing Mix Model е алатка за извршување на „старомодна“ маркетинг стратегија; и
 2. 7Cs Marketing Mix Model е алатка за спроведување на стратегијата за дигитален маркетинг

7Ps и 7Cs исто така се фенси и лесни за паметење!

Кои се 7P и 7C и како да се применат овие модели на marketing mix?

Кои се 7P и 7C и како да се применат овие модели на marketing mix?

Маркетингот е клучен сегмент во деловното работење на компанијата, бидејќи претставува врска помеѓу способностите на компанијата и потребите на клиентите. Моделот за маркетинг микс (МММ) генерално е суштинска алатка за давање вредност на клиентите од една страна, и обезбедување на конкурентска предност на компанијата од друга страна. 7P и 7C се два маркетинг микс модели (МММ), и во моментов се користат ширум светот.

Како медиум, најчесто нудите услуги во забавната индустрија за масовни медиуми.

Услугите се значително различни од производите, конкретно затоа што се нематеријални, расипливи, неразделни и хетерогени. Овие специфични карактеристики на услугите може да се решат само со мешавината на маркетингот 7P бидејќи традиционалните 4P се сметаат за порелевантни за производите и производните компании. Дополнително, 7Cs МММ треба да се воспостави бидејќи во денешно време медиумите се претежно фокусирани на повеќе дигитално ориентирани потрошувачи.

Сепак, генерално, балканските медиуми не ги засноваа своите напори за маркетинг според ниту еден од претходно наведените модели. Покрај тоа, повеќето од тие продажни места немаат јасна понуда на производи, единствен начин на дистрибуција, дефинирани стратегии за цени, физички докази за услугата како нејзин составен дел, јасно дефинирани процеси ниту персонализирана услуга. Оттука, многу е препорачливо да започнете полека - земајќи еден од споменатите МММ модели за едногодишен пробен период.

Бидејќи сите веќе имате портфолио на задоволни клиенти, растот или јазот помеѓу очекуваните и испорачаните може да се прошират, ако им се обратите на двата МММ модели што е можно поскоро.

Секој медиумски бизнис модел е сложена работа и мора да ги вклучи сите достапни канали за комуникација и алатки. Имајте на ум истакнатата изјава на Би-Би-Си: „ТВ е најпопуларниот медиум, но Интернетот ја затвора разликата“

Производ или услуга за забавни масовни медиуми

Производ или услуга за забавни масовни медиуми

7Ps е „конзервативен / старомоден / конвенционален“ метод / модел / алатка за успешно пласирање на медиумски производи или услуги. Треба да подготвите една страница, наведувајќи ги овие 7 елементи за секој производ или услуга што сакате да ја развиете. Можете да го направите тоа со одговарање на следниве 7 прашања:

 1. Зошто треба да ги развиваме нашите производи или услуги? Што треба да биде тоа? Како би можеле да го развиеме?

Пример: Многу луѓе зависат од временските услови за да можат да се занимаваат со нивниот бизнис, така што вашите информации за нив се од витално значење - ова е можен одговор на тоа зошто да развиете ваков производ, во овој случај - временска прогноза во живо.

Дневни информации за времето во живо од сигурен извор - ова е одговорот на што.

СМС до зачленет член на вашиот медиум - е тоа како (ако знаете дека вашата публика нема пристап до Интернет цело време или паметен телефон).

 1. Кој е вашиот модел на ценовник? Еднократно плаќање, претплата, плаќање по кликнување, производна такса, откуп на пакет со содржина, годишна такса, шема за плаќање на долгорочно партнерство итн.

На пример: во нашиот случај, тоа би бил претплатнички сервис за примање на дневни информации за временска прогноза преку СМС.

 1. Каде ќе бидат поставени вашите производи или услуги? Кои опции за дистрибуција ги имаат на располагање нашите клиенти доколку сакаат да ги искусат нашите производи или услуги? Интернет, преку партнерска мрежа, е-пошта, директна продажба, ТВ, радио итн.

Во нашиот пример, тоа се телефоните на нашите претплатници.

 1. Кој е вашиот канал за промоција? Вашиот медиум, медиумите на партнерот, настани, веб-работилници, социјални медиуми, веб-страница итн.

Бидејќи вие сте медиум, можете да изберете која било од промотивните активности што веќе ги имате во продавница. Сепак, за нашиот специфичен пример, можеби панел-дискусијата со локална публика може да биде почетно, за да можете да ги разберете нивните потреби и предизвици.

 1. Која е физичката манифестација на вашата услуга? Ова се однесува на специфичен начин што го користите за да ги уверите вашите клиенти и да изградите доверба во конфронтациите на услугата што ја нудите, на пр. одлична веб-страница, добро обучен персонал, високо квалитетна технолошка опрема, силен и непрекинат пренос.

На пример, можете да додадете телефонски број во СМС-текстот на ваш релевантен партнер, кој може да сподели подетални информации за времето за претстојните денови или линк до вашата веб-страница. Можеби им требаат информации и за влажноста или брзината на ветерот.

 1. Што е со луѓето - кои ќе го произведуваат производот / услугата, кој ќе го промовира и дали има празнини во вештините?

За да испратите СМС порака до претплатник, потребен ви е автоматски софтвер. Може да ги натерате луѓето да го поставуваат софтверот внатрешно или треба да го обезбедите преку аутсорс. Но, исто така треба да одговорите кој ќе работи на промоција на производот и да ги убедите луѓето да се претплаќаат, на начин што корисниците ќе плаќаат за тоа итн. Ова е најсложениот дел од МММ. Треба да посветите доволно време за анализа, планирање и буџетирање на Човечкиот сегмен

 1. Дали ни требаат нови партнери за овој производ или треба повторно да ги воспоставиме нашите партнерства со постојните?

На пример, можете да најдете ИТ компанија што ќе создаде софтвер за дистрибуција на СМС, или можеби временска агенција или слична институција.

Кога сите одговори ќе бидат поставени на место, следната страница треба да се пополни со патоказ за активности и на третата страница да се претстави краток буџет.

Како последен чекор, можете да бидете горди на себеси бидејќи создадовте професионален план за маркетинг за вашиот производ или услуга.

Маркетинг на содржина на масовни забавни медиуми

Маркетинг на содржина на масовни забавни медиуми

Според истражувањето на Институтот за маркетинг на содржини/Маркетинг Профс од 2016 година, компаниите што ја документираат својата стратегија за маркетинг на содржини се значително поефикасни од оние што не го прават тоа.

7Cs е „модерен“ метод / модел / алатка за успешно пласирање на содржини во дигиталните медиуми. Треба да подготвите документ на две страници што ги содржи овие 7 елементи за секој дел за дигитална содржина што сакате да го развиете. Само следете ги овие 7 чекори и наведете ги вашите коментари во писмена форма.

 1. Заедница: Дигиталниот маркетинг е сè што нуди квалитет и создавање ангажирани заедници на лојални клиенти и плаќачи. Првиот чекор е да се идентификува целната публика/заедницата или персоната на клиентите. Запомнете го првиот онлајн курс, исто така, пронајдете неколку алатки за креирање и употреба на персона. Врз основа на вашата публика, можете да го одредите типот на содржина, стилот и тонот на пораката, маркетинг миксот и воопшто најдобриот начин за напредување.

За да одговорите на овој дел, треба да бидете исклучително информирани и да иматре знаење за секоја и единствена работа во мрежното опкружување што има врска со вашиот клиент.

 1. Погодност: Планирајте како ќе обезбедите брз пристап до вашата содржина или како можете да и овозможите на вашата заедница брзо да ги повтори своите постапки на вашата услуга преку Интернет. Размислете за „купување со еден клик“ на Амазон.
 2. Конкуренција: Практиките на конкурентите можат да бидат одличен извор на инспирација за создавање на ваша сопствена дигитална содржина. Исто така, со ова треба јасно да ја наведете изводливоста на вашата програма и да ги наведете минималните ресурси потребни за нејзино реализирање.
 3. Конзистентност: Дали вашата содржина навистина го привлекува ангажманот на вашиот целен пазар? Правилото е дека контекстот секогаш треба да биде прилагоден на вашата демографија, т.е. на вашата заедница. 
 4. Комуникација: Крајната цел на која било содржина е да започнете разговор со потенцијалните клиенти и да ги придвижите понатаму во текот на процесот на купување. Ова е најдобро да се прави кога се решат проблемите на вашата заедница и се користи вашата содржина за да се понудат практични решенија.
 5. Креативна содржина: Каква содржина ќе создадете? Основно правило: секоја работа што ја испраќате, промовирате или објавувате мора да биде единствена за вашиот бренд и да предизвика емоција што одекнува кај читателот. Добра идеја е да креирате месечен план за содржина. Единственоста, едноставноста и практичноста во рамките на вашиот специфичен контекст на компанијата ќе бидат клучните карактеристики на секој дел од содржината.
 6. Промена: крајната цел на дигиталниот маркетинг е да ги води вашите корисници низ целиот процес на разгледување на набавката. Едуцирајте ја вашата заедница за нови мисли и можности, идеи или за вашиот бренд многу бавно. Ова е многу долг процес и секогаш води кон крајот на инката (ви текнува?). Еден напис или дел од содржината не ги претвора посетителите во корисници кои плаќаат.

Откако одговоривте на горенаведените 7 елементи / прашања, вашиот следен чекор треба да биде креирање на патоказ за активности директно поврзан со секој елемент, проследен со краток буџет поврзан со секој елемент.

Ова е почетна / основна задача на професионален планер за маркетинг на содржина .

Како да ги пласирате услугите на еден медиум во дигиталната ера?

Пред да се разделиме, еве уште една инспирација!

Добри примери на 7Cs за веб дигитален маркетинг во Балкан би биле krik.rs, zurnal.info, MojaHercegovina, oslobodjenje.ba.

Она што можете да ги видите како елементи во овие примери, во согласност со 7C, се:

 1. дизајн на веб-страници и фонтови кои се лесни за читање
 2. обезбедување вредна новинарска содржина што е добра алтернатива на главните медиуми
 3. изглед на почетната страница
 4. ефикасен начин за вклучување на читателите во услугите што ги обезбедуваат
 5. менито на горниот дел добро ги прикажува различните делови што ги обезбедуваат
 6. ефикасно вметнати објави на социјалните мрежи во написи
 7. фокус на хиперлокални приказни.

Според зборовите на Кристина Халворсон, која е основач на првиот и најважен консултантски систем за стратегија за веб содржина во светот, „квалитетна веб-содржина што е корисна, употреблива и пријатна е една од најголемите конкурентски предности што можете да создадете на www.“

Разбирливо е дека за секој мал балкански медиум, креирањето на стратегија за дигитален маркетинг претставува огромен предизвик, најмногу поради недостаток на човечки капитал. Сепак, употребата на корисни алатки како 7C и разбирањето на фактот дека во денешно време не е важно само да имате добра содржина, недвосмислено ќе ви даде добар старт.

Начинот на кој вашата публика ќе ја консумира таа „добра“ содржина и искуството што ќе го создавате додека ја консумира - ја презема примарната улога во медиумската индустрија и ова ќе ја обезбеди вашата конкурентска предност во иднина.

Андријана Тасевска има повеќе од децениско искуство во развој на организацијата и бизнисот, обезбедувајќи прилагодено менторство и поддршка за градење на капацитети на различни актери, вклучително и медиуми. Областите на нејзината примарна експертиза вклучуваат стратешко планирање, управување со промени, стратегии за човечки ресурси и за приватниот и за јавниот сектор. Нејзиниот скорешен фокус е насочен кон сектор и индустрија на локални или регионални медиуми во Западен Балкан.

Поврзани статии:

На заситениот медиумски пазар, медиумите треба да се натпреваруваат за дезорганизираното внимание на публиката. Во нивното секојдневно работење, уредниците

Врвни стории од Journalift:

Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата, па дури и интернетот во 20 век. Тоа е технологија која трајно ќе го преобликува општеството. За многумина од нас, вештачката интелигенција значи она што сме го научиле од повеќето дистописки филмови (Одисеја 2001, Терминатор, Матрикс, Блејд Ранер, …).
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува

Теми:

Најнови статии:

Навигација на ветувањата и опасностите на вештачката интелигенција: Што секој медиумски професионалец треба да знае за ЧетГПТ
Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата,
Разбијте го кодот: Како да разговарате со програмерите за (ре)дизајнирање на веб-страницата на вашиот медиум
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува да
Како ЧетГПТ (ChatGPT) ќе ги промени новинарството и медиумите?
Го замолив ЧетГПТ да го напише овој текст за мене. Секако дека го направив тоа. Поставував и преформулирав прашања, за