Како да се изгради онлајн заедница? (1. дел)

 минути читање

Kako-izgraditi-onlajn-zajednicu-1.-dio

Без оглед колку е добра вашата содржина, во глобалното медиумско село, вашата конкуренција се најдобри новинари од целиот свет. Како тоа да не е доволно предизвикувачко, вие исто така се борите за внимание со симпатични слики од мачки, мимови, милиони поп музички продукции, слики од свадба на пријател … Можеби сте забележале дека вашата концентрација кога конзумирате содржина на Интернет не трае долго. Тоа не е само анегдотско искуство – научните истражувања потврдуваат дека поради изобилството на информации што нè преплавуваат, нашето колективно внимание се повеќе се стеснува.

Не е променето само количеството и достапноста на содржината. Денес, не само што е можно да се пристапи до какви било информации, но исто така е исклучително лесно да се споделат со сите, да се коментира, да се даде свое мислење итн. Луѓето не само што конзумираат содржина, туку и активно учествуваат во нивното понатамошно поставување – им праќаат на пријателите, лајкнуваат, коментираат, но, пред сè, го објавуваат на своите профили на социјалните мрежи каде со свој коментар започнуваат нови полемики, вметнувајќи се во самите вести.

Ако сè уште мислите дека вашата задача како медиум е само да напишете добра статија или да снимите квалитетно шоу, ова е текстот за вас.

Што е заедница и зошто е важна?

Што е заедница и зошто е важна?

Која е разликата помеѓу публиката и заедницата?

Авторот, новинар и маркетинг консултант Крис Борган едноставно го објаснува тоа: Разликата помеѓу публиката и заедницата е во која насока се поставени столчињата.

Вашата публика е заинтересирана за вашата содржина, публиката ги чита вашите текстови, ги слуша и гледа вашите емисии, но комуникацијата е еднонасочна. Од едната страна, како на сцената, се медиумите, а од друга, како гледачи, седи публиката. За разлика од публиката, заедницата е активна, жива и се заснова на интеракција и соработка. Кога „поставувате столови“ на поинаков начин, вашите читатели или гледачи имаат можност да развијат однос со вашиот медиум и не помалку важно - меѓу себе.

Зошто е попаметно да се работи на развој на ангажирана заедница отколку да се добие што повеќе публика?

Живееме во време кое е крајно неповолно за медиумите кога станува збор за финансирање, како на глобално ниво, па дури и повеќе на ниво на малите медиумски пазари на Западен Балкан. За разлика од публиката, полесно е да се повика заедницата на акција. Заедницата има потенцијал за монетизација и на него е можно да се заснова здрав и социјално и економски одржлив бизнис модел. Сепак, монетизирањето на заедницата не треба да биде вашата единствена мотивација. Во суштина, соработката со заедницата за време на секој чекор од медиумскиот циклус придонесува за вашата подобра работа, подобрување на вашите медиуми, содржина и благосостојба на општеството.

Конечно, во ситуација кога ќе направите некоја грешка (а сите ние грешиме), вашата заедница ќе биде тука за вас. За разлика од публиката, заедницата е поподготвена да ја прости вашата грешка, дури и да се залага за вас јавно.

Вредностите како основа на заедницата

Вредностите како основа на заедницата

За разлика од публиката, кликовите или прегледите што можеби ќе можете да ги купите, заедницата треба да се (из)гради со текот на времето. Основата на која почива градењето на заедницата се вредностите наследени од вашата медиумска куќа. На овој начин, се поврзувате со вашата заедница составена од поединци со исти или слични вредности.

Вредностите се повеќе од зборовите што стојат во делот „За нас“ на вашата страница. Важно е да бидете искрени и да препознаете дали ова се вистински вредности на организацијата или некои фрази што сте ги напишале заради редот. Овие се вредности споделени од сите вработени, кои се рефлектираат во целата ваша содржина, како и во начинот на поставување на содржината. Врз основа на вредностите и принципите што произлегуваат од нив, вие се разликувате на пазарот на содржини.

На пример, ако сте локален медиум, важно е да знаете дека читателите не доаѓаат на вашиот портал само за да најдат сервисни информации. Во случај да се отвори нов портал, а единственото нешто што сте го обезбедиле се информации за услугата, нема што да го спречи читателот да премине кај конкуренцијата. Она што може да ве издвои се специфичните вредности со кои читателот може да се поврзе. Овие можат да бидат локален патриотизам, промоција на граѓански активизам, децентрализација, застапување на работничките права, критика на владата и промовирање на корективната функција на медиумите итн.

Пример за локален медиум кој има изградено силна заедница заснована врз специфичните вредности на нејзината организација е Форум Телевизија од Пријепоjeе. ТВ Форум е единствениот медиум во Србија кој ја смета борбата за родова еднаквост како свој приоритет и тоа е евидентно во сите аспекти на нивниот бизнис. Телевизијата е создадена од активностите на Форумот на жени на УГ Пријепоjeе и денес жените се на водечките раководни и уреднички позиции. Тие активно ги користат сите нивни медиумски канали (телевизија, портал и социјални мрежи) за да го промовираат женското претприемништво со цел да ги зајакнат жените во нивната заедница.

Покрај борбата за подобра позиција на жените во општеството, ТВ Форум е препознаен во заедницата како медиум посветен на граѓански активизам и подготвен да ја повика локалната власт на отчетност и транспарентност. Наместо цитирање низа пофалби што ТВ Форум ги има добиено низ годините од разни јавни личности заинтересирани за оваа тема, најдобриот индикатор за препознавање на нивната работа и искрена борба за вредностите се гледа во фактот дека кога оваа телевизија се сврте кон својата заедница за помош - заедницата реагираше многу брзо. Преку акцијата на страницата donacije.rs, ТВ Форум успеа да собере финансиска поддршка од членовите на својата заедница, која им беше неопходна за купување нова опрема.

Каде да се изгради заедница?

Кои се местата каде што ја собирате вашата заедница? Кога ја развивате оваа стратегија, важно е да се земе предвид балансот помеѓу фокусот и диверзификацијата. Клучно е да размислите за платформите што се под ваше владение и за оние што не се. Комуникациските канали над кои имате контрола се вашата веб-страница, меилинг листата, форумот што го основате итн. Платформите на кои можете да ја развивате и монетизирате заедницата што е над вашата суштинска контрола се Фејсбук, Инстаграм, Тик-Ток, Јутјуб, Редит, други форуми, Патреон, Ко-Фа, итн.

Важно е да се постигне добра рамнотежа во потпирање на сопствените ресурси и туѓите платформи. Не ве советуваме целосно да се концентрирате на градење на заедницата на само еден канал.

На пример, групите на Фејсбук се една од најдобрите платформи за градење заедница. Сепак, Фејсбук е приватна компанија и вие немате никакво влијание врз нејзините деловни политики. Ако во еден момент Фејсбук откаже групи, тогаш што? Или, ако самиот Фејсбук престане да постои, како што беше со MySpace?

Од друга страна, ова не значи дека треба да бидете присутни насекаде. Ова е една од главните заблуди и пречки во размислувањето што медиумите го имаат кога прават стратегија како што е, на пример, стратегијата за појавување на социјалните мрежи. Кога започнувате да градите заедница, природно е дека ќе мора повеќе да се потпирате на платформите на другите луѓе како места каде што веќе се собираат членовите на вашата целна заедница.

Исто така е важно да бидете свесни за сопствените ресурси и да ги распределувате паметно. Не е тешко да се отвори сметка на секоја социјална мрежа или платформа, но се поставува прашањето колку човечки ресурси имате за нивно редовно и квалитетно управување? Иако би било идеално да ја преместите заедницата што е можно повеќе во канали кои се во ваша сопственост, некои медиуми немаат технички капацитет да го сторат тоа. Големите, институционализирани медиуми, како британски Гардијан, или поблиску во регионот, Данас, имаат можност за донирање на свои платформи. Од друга страна, помалите, независни автори (успешен пример е подкастот Агеласт), како и помалите медиумски куќи, можат да се потпрат на страници како Патреон, каде што можат да ја упатат својата веќе изградена заедница за финансиски да ги поддржат.

Како да се изгради заедница?

Неколку пати повторивме дека најважно е да се вклучи заедницата во секој чекор од медиумскиот циклус. Дури и медиумите кои работат на градење заедница подолго време често ги занемаруваат своите „слепи точки“ во интеракција со заедницата. Графиконот „Joy Mayer “ најчесто се наведува како најдобро објаснување за неискористениот потенцијал за интеракција помеѓу новинарите и заедницата

Доминантниот тип на интеракција со заедницата подразбира дека, во фазата на пишување на написот, е вклучен новинарот, а читателите се исклучени. Од друга страна, по објавувањето на написот, тогаш читателите пишуваат, а новинарот молчи. Најдобро е и читателите/гледачите/слушателите и новинарите да бидат активни во двете фази.

Читателите можат да се активираат во подготвителната фаза со давање идеи за написи или прилози. Можете да ги прашате кои теми ги интересираат или да спроведете истражување за тоа кои гости би сакале да ги слушнат. Кога станува збор за истражувачко новинарство, читателите можат да бидат извори на информации. Така, ако пишувате текст за остварување на правото на породилно отсуство, можете да слушнете лични искуства од членови на вашата заедница.

Што се однесува до животот на текстот или претставата по објавувањето, читателите обично коментираат, а повратните информации од авторот многу често отсуствуваат.

Имајте на ум дека токму спротивното е исклучително важно – новинарот да одговара на најважните прашања или коментари за написот. На тој начин се воспоставува вистински дијалог и се покажува почит кон читателите.

Покрај тоа, на овој начин, читателите се поврзуваат полесно и го почитуваат новинарот, и преку овој вид разговор, новинарот може да излезе со идеи за некои идни текстови или написи.

Заедницата мора да има јасни правила и граници

Заедницата мора да има јасни правила и граници

За да може заедницата да расте и да се развива врз здрави меѓучовечки односи, потребно е да има јасно дефинирани правила на однесување. Кога станува збор за коментарите на читателите на вашата страница, постојат неколку фактори што треба да ги земете предвид.

Прво, дали ќе дозволите анонимни коментари? Доколку е потребно да се регистрира, дали дозволувате да се коментира под псевдоним или е потребно да се сотават вистинското име и презиме. Двете опции имаат свои предности и недостатоци. Анонимните коментари придонесуваат за слобода на говорот, особено во услови на транзиција каде луѓето може да се плашат за своите работни места ако остават партиски „несоодветен“ коментар. Од друга страна, регистрацијата на коментатори често придонесува за помалку говор на омраза и поконструктивна, сериозна дискусија.

Друго прашање е како се модерираат коментарите. Дали коментарите се одобрени од модераторот или по објавувањето во случај на известување од други читатели, се отстрануваат несоодветните коментари.

Конечно, дефинирајте која содржина е забранета во коментарите. Покрај очигледна недопуштеност на законски забранет говор на омраза, поттикнување верска / национална / сексуална нетолеранција, запрашајте се дали има други содржини што се недопуштливи за вас. Според вредностите на вашите медиуми, ова може да биде ад хоминем напад врз новинари, пцовки, мазогинистички коментари, спам, самопромоција итн..

Најважно е правилата да бидат јасно поставени и достапни за секого за да нема незадоволство поради недоразбирање. Ако, на пример, ги поканите слушателите на вашата радио-емисија да поставуваат прашања на Твитер преку одреден хаштаг, потенцирајте какво прашање е пожелно (на пример, треба да комуницирате без разлика дали првично одбивате прашања за личниот живот на вашиот гостин, а не тема со која се занимаваш). Со други зборови, ако сакате да направите емисија на одредена тема и да ги поканите слушателите да ви постават прашања, јасно комуницирајте какви прашања ќе бидат вклучени во емисијата.

Не заборавајте на анализата на заедницата

Не заборавајте на анализата на заедницата

За да растете заедно со вашата заедница, редовно слушајте го, чувствувајте го пулсот, но исто така барајте специфични повратни информации. За да се добијат квалитетни повратни информации од вашите читатели, треба да знаете како да го поставите прашањето на вистински начин. Честа грешка направена од медиумите е да поставите хипотетички прашања во врска со идното однесување, а методологијата што може да ви биде корисна во овој дел е Мамин тест.

Ако го поставите прашањето: „Дали би платиле претплата за нашиот портал во износ од 5 евра?“, Несомнено ќе добиете лажна слика за потенцијалните претплатници. Порелевантно прашање би се засновало на нивните постојни навики и би можело да биде: „Колку пари трошите на претплата на медиуми месечно?“.

Прескокнете недефинирани прашања како што се: „Дали сакате повеќе аудио содржина?“. Наместо тоа, бидете специфични и кажете: „Која медиумска содржина ја следевте најмногу претходниот месец?“ Понудените одговори можат да бидат формати што веќе ги има вашиот медиум, како и оние што размислувате да ги воведете, како што се подолги или пократки текстови, видеа, аудио статии, подкасти, итн.

На крај, не заборавајте да ги наградите испитаниците за повратни информации. Покажете им на читателите дека го цените нивното мислење, но и одвоеното време. Може да биде бесплатна е-книга, претплата за еден месец, попуст итн. Само погледнете како го стори тоа Media Daily.

Ако сакате да дознаете повеќе за градење на заедницата, ние сме тука за вас - пријавете се на нашиот бесплатен курс Градење и ангажирање на заедница за медиуми,

Милена Ѓукиќ е менаџер за комуникации, со искуство во менаџирањето во областа на односите со јавноста, дигиталниот маркетинг, менаџирањето со заедницата и видео продукцијата. Таа првенствено работи во областа на креативните индустрии, културно-уметничката продукција и невладиниот сектор, со организации како што се Сигурната женска куќа, Фестивалот на интернационален алтернативен театар ФИАТ, Филмскиот фестивал во Подгорица, со Андерхилфест и продуцентските куќи ОпенБокс, Атомик и Видеа.

Поврзани статии:

„Хиперлокално“ веќе подолго време е многу употребуван збор во медиумите. Бидејќи концентрацијата на сопственоста на традиционалните медиуми и пенетрацијата
„Премногу информации убиваат информации“, реченицата што ја употребил Франсис Бале пред 25 години за да ја опише моќта на
-Sto-BiH-publika-zeli-a-sto-joj-ponuditi-Dug-put-od-klikabilnog-naslova-do-pouzdane-informacije

Врвни стории од Journalift:

Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата, па дури и интернетот во 20 век. Тоа е технологија која трајно ќе го преобликува општеството. За многумина од нас, вештачката интелигенција значи она што сме го научиле од повеќето дистописки филмови (Одисеја 2001, Терминатор, Матрикс, Блејд Ранер, …).
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува

Теми:

Најнови статии:

Навигација на ветувањата и опасностите на вештачката интелигенција: Што секој медиумски професионалец треба да знае за ЧетГПТ
Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата,
Разбијте го кодот: Како да разговарате со програмерите за (ре)дизајнирање на веб-страницата на вашиот медиум
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува да
Како ЧетГПТ (ChatGPT) ќе ги промени новинарството и медиумите?
Го замолив ЧетГПТ да го напише овој текст за мене. Секако дека го направив тоа. Поставував и преформулирав прашања, за