Не е сè до прегледите: Водич за оптимизирање на вашиот канал на Јутјуб

 минути читање

Јутјуб е моќна платформа за медиумските бизниси, особено во издавачката индустрија. Со преку 2 милијарди најавени корисници, кои го посетуваат Јутјуб секој месец, тој е одличен начин да допрете до широка публика и да го промовирате вашиот бренд. Ако нурнеме подлабоко на локално ниво, во секоја земја од балканскиот регион, Јутјуб, на редовна основа, го користат повеќе од 62% од сите интернет корисници. Сепак, конкуренцијата е жестока и затоа е важно, со цел да се истакнете и да привлечете гледачи, да ги оптимизирате вашиот канал и вашите видеа на Јутјуб. Во овој текст, ќе покриеме неколку совети и трикови, за оптимизирање на вашето присуство на Јутјуб, во издавачката индустрија.

Користете релевантни и клучни зборови што се во тренд, во вашите наслови и описи

Кога станува збор за оптимизацијата на Јутјуб, клучните зборови се најважни. Тие им помагаат на вашите видеа да се појават во резултатите од пребарувањето и можат да привлечат повеќе прегледи од вашата целна публика.

Покрај користењето на релевантни клучни зборови, исто така е важно да бидете во тек со најновите трендови во вашата индустрија. Ова може да им помогне на вашите видеа да се истакнат и да привлечат повеќе прегледи од корисниците, кои се заинтересирани за најновите вести и случувања.

1. Истражувајте релевантни клучни зборови: користете алатка за истражување на клучни зборови, како што е планерот за клучни зборови на Јутјуб, за да идентификувате популарни и релевантни клучни зборови, поврзани со темата на вашето видео.

2. Вклучете клучни зборови во вашиот наслов: Користете го вашето истражување за да создадете привлечен наслов, што вклучува еден или повеќе клучни зборови, кои се најрелевантни за тоа. Имајте на ум дека и вашиот наслов треба да привлекува внимание и точно да ја рефлектира содржината на вашето видео.

3. Користете клучни зборови во вашиот опис: во описот на вашето видео, вклучете ги клучните зборови што сте ги идентификувале, како и сите дополнителни информации за вашето видео, што можат да им помогнат на гледачите да разберат за што се работи.

4. Користете варијации на вашите клучни зборови: покрај користењето на вашите главни клучни зборови, размислете да вклучите и варијации на тие клучни зборови, за да создадете можност за поголема видливост на вашата содржина.

5. Нека биде природно: иако е важно да вклучите релевантни клучни зборови во вашите наслови и описи, не ја преполнувајте вашата содржина со премногу клучни зборови. Ова може да направи вашата содржина да изгледа како спам, па дури и да му наштети на вашето рангирање. Наместо тоа, фокусирајте се на создавањето привлечни и информативни наслови и описи, кои природно ги инкорпорираат клучните зборови што сте ги одбрале.

Фото: Pixabay

Оптимизирајте ги насловите и описите на вашите видеа

Покрај користењето на клучни зборови, важно е и да ги оптимизирате насловите и описите на вашите видеа, за да ги направите попривлечни за гледачите.

Привлечниот и описен наслов може да помогне во привлекувањето на корисниците да кликнат на вашето видео, додека добро напишаниот опис, може да им даде подобро објаснување за што се работи во вашето видео и зошто тие треба да го погледнат.

1. Користете релевантни и популарни клучни зборови: користете алатка за пребарување на клучни зборови, како што е планерот за клучни зборови на Јутјуб, за да идентификувате популарни и релевантни клучни зборови, поврзани со темата на вашето видео. Вклучете ги овие клучни зборови во вашите наслови и описи, за да создадете можност вашите видеа да бида повидливи. 

2. Направете ги вашите наслови привлечни и точни: вашите наслови треба да привлекуваат внимание и точно да ја одразуваат содржината на вашето видео. Ова ќе помогне да се привлечат гледачи и да се подобрат шансите тие да го гледаат вашето видео.

3. Користете описни и информативни описи: во описот на вашето видео, наведете детални информации за тоа што се зборува во вашето видео и што можат гледачите да очекуваат дека ќе научат или видат ако го погледнат. Ова ќе им помогне на гледачите да ја разберат вредноста на вашето видео и ќе ги зголеми шансите да го гледаат.

4. Користете ознаки: Јутјуб ви овозможува да вклучите листа на ознаки при прикачувањето на вашите видеа. Овие ознаки му помагаат на Јутјуб да ја разбере содржината на вашето видео и да го направи подостапно за гледачите, кои бараат поврзани теми.

5. Користете анотации и завршни напомени на екранот: анотациите и завршните напомени на екранот се интерактивни елементи што можете да ги додадете на вашите видеа, со цел да ги насочите гледачите кон други видеа или канали, или да ги поттикнете да се претплатат на вашиот канал. Користењето на овие елементи може да помогне да се зголеми дофатот на вашите видеа и да се подобри севкупната изведба на вашиот канал.

Кога ги пишувате вашите наслови и описи, имајте на ум дека тие треба да бидат концизни и точни. Користете потточки или нумерирани листи, за полесно да можат да бидат видени и вклучите повик за акција за да ги поттикнете корисниците да го гледаат вашето видео.

Фото: Pixabay

Користете привлечни сликички

Сликичките се мали слики што ги претставуваат вашите видеа на Јутјуб и тие често се првото нешто што корисниците го гледаат кога се движат низ резултатите од пребарувањето или го прелистуваат вашиот канал. Затоа, важно е да користите привлечни сликички, што го привлекуваат вниманието на корисникот и ќе го натераат да посака да кликне на вашето видео.

Користењето привлечни сликички на Јутјуб може да помогне да се подобри видливоста и стапката на кликнување (CTR) на вашите видеа на платформата.

Еве неколку совети за создавање ефективни сликички:

1. Користете визуелно привлечни слики: изберете слика што е јасна, висококвалитетна и визуелно привлечна. Ова може да биде скриншот од вашето видео, релевантна фотографија или графички дизајн.

2. Направете ја сликичката релевантна за видеото: сликичката треба да ја претставува содржината на видеото и точно да го рефлектира она што гледачот може да очекува да го види во него.

3. Употребата на текст нека биде умерена: ако изберете да вклучите текст во вашата сликичка, користете го тоа умерено и уверете се дека тој е лесен за читање. Избегнувајте да користите премногу текст, бидејќи тоа може да ја претрупа сликичката и да ја направи тешка за читање.

4. Користете контраст: користете висок контраст помеѓу текстот и заднината, за да го направите текстот почитлив.

5. Тестирајте различни сликички: Добра идеја е да тестирате различни сликички за да видите која од нив е најсоодветна. Можете да го направите тоа со креирање на повеќе сликички за едно видео, при што ќе ги споредите нивните CTR.

За да креирате ефективни сликички, користете висококвалитетни слики, кои се релевантни за содржината на вашето видео и погрижете се текстот да биде јасен и лесен за читање. Можете, исто така, да се обидете да користите задебелени бои и графички елементи, за да ги истакнете вашите сликички.

Поврзете се со вашата публика

Една од одличните работи на Јутјуб е можноста да комуницирате со вашите гледачи и да изградите заедница околу вашиот канал.

Поврзувањето со вашата публика преку коментари и одговори, е одличен начин да се поттикне чувството на конекција и да се охрабри публиката да дојде повторно и да погледа и други ваши видеа.

1. Одговарајте на коментарите: погрижете се редовно да ги проверувате коментарите и да одговорите на што е можно поголем број од нив. Ова ѝ покажува на вашата публика дека ги цените нејзините повратни информации и помага да се поттикне чувството на заедница на вашиот канал.

2. Побарајте повратни информации: охрабрете ја вашата публика да остава коментари и побарајте мислење од неа за вашите видеа. Ова може да ви помогне да сфатите што сака, а што не сака вашата публика, и може да ви даде идеи за идните содржини.

3. Организирајте прашања и одговори: Размислете да организирате сесија за прашања и одговори, каде што ќе одговарате на прашања од вашата публика. Ова може да биде одличен начин да се поврзете со вашите гледачи и да им дадете шанса подобро да ве запознаат.

4. Соработувајте со други автори: Соработката со други автори, може да ви помогне да допрете до нова публика и да ви овозможи да креирате нова и интересна содржина.

5. Користете повици за акција: охрабрете ја публиката да става ‘лајкови’, да коментира и да се претплати, со користење повици за акција во вашите видеа. Ова помага да се создаде чувство на ангажираност и може да помогне да се развие вашиот канал. 

Користете анотации и одјавни елементи на екранот

Анотациите и одјавните елементи се алатки што можете да ги користите за да го подобрите искуството на гледање на вашата публика и да промовирате други содржини на вашиот канал.

Анотациите се текстуални или графички додатоци што одат преку екранот, кои можете да ги додадете на вашите видеа. Можете да користите анотации за да додадете дополнителни информации, да додадете врски до други видеа или веб-страници или да вклучите повици за акција. За да користите анотации, ќе треба да ги овозможите во уредувачот на видеа на Јутјуб.

Одјавните елементи се последните неколку секунди од вашето видео и можете да ги користите за промовирање нa други видеа, плејлисти или канали на Јутјуб. За да креирате одјава, можете да го користите уредувачот на одјави во Јутјуб Студио. Можете да додадете најмногу четири елементи, како што се линкови до други видеа, копче за претплата или врска до вашиот канал.

Со користење на анотациите и одјавните елементи, вие можете да ја поттикнете публиката да истражува повеќе од вашите содржини и да помогнете во развојот на вашиот канал. Само погрижете се да ги користите овие алатки на начин што го подобрува искуството на гледање и не го одвлекува вниманието од главната содржина на вашето видео.

Постојат неколку начини на кои можете да ја монетизирате вашата содржина на Јутјуб:

Реклами: Еден од најчестите начини за монетизација на вашата содржина на Јутјуб, е преку реклами. Кога ќе овозможите реклами на вашите видеа, Јутјуб ќе поставува реклами во или околу вашата содржина, а вие ќе заработите дел од приходите генерирани од тие реклами.

Спонзорство: Друг начин за монетизација на вашата содржина е преку спонзорства. Ова вклучува партнерство со компанија или бренд и промовирање на нивните производи или услуги во вашите видеа. Вие можете да преговарате за надомест од спонзорствата или да добиете процент од продажбата, генерирана од вашата промоција.

Продажба на производи: Доколку имате физички производи што ги продавате, можете да го користите вашиот канал на Јутјуб, за да ги промовирате и продавате тие производи. Може да вклучите врски до вашите производи во описот на вашите видеа или да ги користите вградените алатки за продажба на Јутјуб, за да ги продавате вашите производи директно преку вашиот канал.

Членства на каналот: Јутјуб ви овозможува да понудите ексклузивни содржини и поволности на членовите на вашиот канал. Можете да наплаќате надомест за пристап до ваквите содржини, што може да биде добар начин за монетизација на вашиот канал, доколку имате посветена и ангажирана публика.

Супер разговор (Super Chat) и Супер налепници (Super Stickers): Супер разговорот и Супер налепниците се функции што им овозможуваат на гледачите да платат за да бидат истакнати нивните пораки или налепници, за време на преносот во живо. Како креатор, ќе добиете дел од приходите генерирани од овие функции.

Како заклучок, може да кажеме дека Јутјуб е моќна платформа за медиумските бизниси, особено во издавачката индустрија. Со својот широк дофат и визуелен формат, оваа платформа е одличен начин да ја прикажете вашата содржина и да допрете до разновидна публика. Со користење на релевантни и клучни зборови што се во тренд, со оптимизирање на вашите наслови и описи, креирање привлечни сликички, користење на одјавни елементи и анотации на Јутјуб, соработка со други креатори, ангажирање со вашата публика и со користење на аналитиката на Јутјуб, вие можете да го оптимизирате вашето присуство на оваа платформа и да допрете до поширока публика. Дополнително, опциите за мобилна оптимизација и монетизација, го прават Јутјуб уште повредна платформа за издавачите, кои сакаат да ги развијат своите брендови и да генерираат приходи. Генерално, Јутјуб е суштинска платформа за медиумските бизниси, кои сакаат да успеат во дигиталната ера.

Во последниве неколку години, се бележи значително зголемување на видеорекламирањето, поради зголемената популарност на видеосодржините и ефективноста на видеорекламите. Според извештајот на еМаркетер (eMarketer), се очекува, за 2021 година, глобалната потрошувачка за видеорекламирање да достигне 27,82 милијарди долари, за разлика од 19,14 милијарди долари во 2018. Ова претставува годишна стапка на раст од 10,7%. Генерално, растот на видеорекламирањето, може да се припише на комбинацијата на фактори, вклучувајќи го и порастот на услугите за стриминг, порастот на употребата на мобилни уреди, на ефективноста на видеорекламите и на зголемената употреба на социјалните мрежи.

Повеќе од суштинско е да се разбере важноста на насоченото рекламирање заради привлекување на сообраќај, особено од дијаспората, бидејќи приходите генерирани од тие пазари се драстично повисоки во споредба со локалните. Значи - креативците се веќе подготвени или ќе бидат подготвени за дигиталниот екосистем, па користете го каналот Јутјуб на вистински начин и генерирајте што е можно поголем сообраќај кон него.

Михаило има над 20 години искуство во продажбата и рекламирањето, во дигиталниот маркетинг, големата количина на податоци, лојалноста и е-трговијата. Во моментов ја извршува функцијата директор на секторот за е-трговија во Техноманија д.о.о. Во последните 12 години тој работел во различни индустрии – како директор за приходи во Евроњуз Србија (Euronews Serbia), извршен директор во Супер Картица и директор за продажба на реклами за медиумски импакт во Ringier Axel Springer. Тој, исто така, е член на одборот на ИАБ Србија (IAB Serbia) и еКомерц Асоцијацијата на Србија. Одржува обука за програмско купување, маркетинг преку е-пошта и автоматизација на маркетинг.

Поврзани статии:

Малите медиуми се борат за финансиска поддршка на нивната агенда на вести, што често ги принудува овие медиуми да
Brand-Newsroom-Organization-and-Workflow.
Ниска е свеста дека голем број деца и адолесценти страдаат од разни видови ментални здравствени проблеми, како и дека
mental-health
Доколку овој текст беше пишуван околу 2010 година, веројатно би започнал со фраза како „Социјалните мрежи се иднината на
Journalism-today-Media-newsrooms-in-a-race-with-social-media-algorithms

Врвни стории од Journalift:

Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата, па дури и интернетот во 20 век. Тоа е технологија која трајно ќе го преобликува општеството. За многумина од нас, вештачката интелигенција значи она што сме го научиле од повеќето дистописки филмови (Одисеја 2001, Терминатор, Матрикс, Блејд Ранер, …).
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува

Теми:

Најнови статии:

Навигација на ветувањата и опасностите на вештачката интелигенција: Што секој медиумски професионалец треба да знае за ЧетГПТ
Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата,
Разбијте го кодот: Како да разговарате со програмерите за (ре)дизајнирање на веб-страницата на вашиот медиум
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува да
Како ЧетГПТ (ChatGPT) ќе ги промени новинарството и медиумите?
Го замолив ЧетГПТ да го напише овој текст за мене. Секако дека го направив тоа. Поставував и преформулирав прашања, за