Северна Македонија, „Види Вака“: Иновативно студио за раскажување на приказни, создадено да постигне успех

 минути читање

jl naslovna

Види Вака“, со седиште во Скопје, е добро познат и почитуван мултимедијален медиум, благодарение на нивната препознатлива продукција на кратки информативни видеа и вистински социјални приказни. Но, како дел од проектот, „Media for All“, отидоа чекор понатаму. Имено, нивниот бизнис план предвидуваше формирање на посебно студио за раскажување на приказни, со фокус на брендираното раскажување на приказни.

Од друга страна, во рамките на проектот беа ангажирани 4 нови луѓе, беше изработена нова веб-страница посветена на студиото за раскажување на приказни, а од страна на назначениот ментор од Словенија беше реализиран и пренос на знаења и искуства (кnow-how). Една година подоцна, беше направено првото регионално интерактивно видео за промоција на туризмот, за најголемиот домашен тур-оператор „Фибула“.

На крајот на краиштата, меѓу сите показатели, што можат да се искористат за да се прикаже напредокот и успехот, секогаш е најдобар оној кој се однесува на бројот на клиентите и на приходите. 

Пресекот направен пред и по добивањето на поддршка преку проектот „Media for All“, го покажува следново: бројот на клиенти, од 14 во 2020 година, се зголеми на 23 во 2021 година. Во исто време, приходите пораснаа за 30 отсто“, изјави, Горан Игиќ, основач на „Види Вака“.

Приказната за „Види Вака“ започна пред 5 години, кога Мите Кузевски, извршен директор на Фондацијата ИДЕА ЈИЕ, која стои зад брендот „Види Вака“, заедно со Горан Игиќ, програмски директор на Фондацијата, ги обезбеди првите средства за стартување на „Види Вака“.

Во ИДЕА, во голема мера, се занимававме со теми поврзани со образованието на младите, дебатите, медиумската писменост и новите медиуми. Во исто време, нашата заедничка заднина e новинарството“, вели Игиќ.

Пет години подоцна, „Види Вака“ е медиум со милионски прегледи на неговите содржини на месечно ниво, со лојална публика и со имиџ на медиум кој е гласник на безгласните во општеството.

Просечниот процент на публика што комуницира со некоја содржина на Фејсбук е 5%. За содржината на ‘Види Вака’,  тој процент е 54%, односно 10 пати повеќе. А има само една причина за тоа – нашата уметност на раскажување на приказни“, вели, Мите Кузевски.

„Види Вака“ е еден од 11-те медиуми од Северна Македонија, кои се дел од грант-шемата за развој на бизнисот на „Media for All“. Овој проект е финансиран од Владата на Обединетото Кралство, а е имплементиран од Британскиот совет, Фондацијата Томсон, БИРН и од ИНТРАК, во сите земји од Западен Балкан.

За авторот:

Journalift

Journalift is an online resource platform with state-of-the-art hands-on practices and knowledge for people who want to know more about media development, media business and the newest trends in the media industry. It has been designed as a knowledge hub focused on the media outlets needs. We see ourselves as ‘game changers’, in the media development community that bring new ideas, innovative tools and result-based approaches to media businesses operation.

Authors

  • Journalift

    Journalift is an online resource platform with state-of-the-art hands-on practices and knowledge for people who want to know more about media development, media business and the newest trends in the media industry. It has been designed as a knowledge hub focused on the media outlets needs. We see ourselves as ‘game changers’, in the media development community that bring new ideas, innovative tools and result-based approaches to media businesses operation.

  • Journalift

    Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.

Поврзани статии:

Врвни стории од Journalift:

Blerjana-Bino-The-role-of-media-organisations-in-promoting-media-literacy
Post Author
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички и да кликнуваат мудро. Како што вели УНЕСКО: „Медиумската и информациската писменост се меѓусебно поврзан збир на компетенции, кои им помагаат на луѓето да ги максимизираат предностите и да ја минимизираат штетата во новите информациски, дигитални и комуникациски пејсажи“
Пандемијата na КОВИД-19 го сврте светот наопаку, вклучително и медиумската индустрија. Многу медиуми засекогаш се затворија, додека во исто
E-COMMERCE AND E-PAYMENTS: UNUSED POTENTIAL FOR MEDIA OUTLETS

Теми:

Најнови статии:

Улогата на медиумските организации во поддршката на медиумската писменост
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички
Избегнувањето на вести во пораст, довербата во вестите oпаѓа – клучни сознанија од Извештајот за дигитални вести за 2022 година
Медиумите одиграа одлучувачка улога во покривањето на пандемијата на КОВИД-19 и војната што ја води Русија во Украина. Меѓутоа, луѓето
Ослободување од казнување
Неказнивост: изземање или ослободување од казна, штета или загуба. Пример: законите беа прекршени неказнето. Извор: речник Мериам Вебстер. Меѓународниот ден
Е-трговија и e-плаќања: Неискористен потенцијал за медиумите
Пандемијата na КОВИД-19 го сврте светот наопаку, вклучително и медиумската индустрија. Многу медиуми засекогаш се затворија, додека во исто време,