Северна Македонија, КумановоЊуз: Од локален до регионален медиум

Journalift

Journalift

Post Author

 минути читање

KumanovoMK

КумановоЊуз, со поддршка од проектот Media for All, полека прераснува од локален во регионален медиум. Овој онлајн портал успеа да го прошири своето работење за кратко време, и сега произведува мултимедијална содржина за значајни теми и настани не само од кумановскиот крај, туку и од целиот североисточен регион. 

„Нашиот портал постои повеќе од 13 години и ова е прв пат локалните медиуми да се во самиот центар на еден странски проект. Благодарение на поддршката која ја добиваме преку овој проект започнавме со производство на мултимедијални содржини. Покрај тоа, започнавме да развиваме и регионален пристап во нашата работа, а исто така и да воспоставуваме подлабоки врски со нашите сограѓани од регионот,“ рече Сузана Николиќ, главен и одговорен уредник на КумановоЊуз, додавајќи дека токму како резултат на регионалниот пристап бележат постојан пораст.

Од март 2021 КумановоЊуз има произведено око 1000 кратки вести, 1060 фотографии, 6 мултимедијални видео приказни, 3 анализи опремени со инфографики, како и уште 3 стории опремен со графики и визуали. Некои од овие стории беа дури и преземени и објавени од големи национални медиуми.

Мултимедијалниот пристап во работењето, споредено со истиот период лани, резултираше со севкупен пораст на читаноста од околу 25%.

„Кога објавуваме истражувачки или мултимедијални приказни посетата ни расте и до 25000 посети дневно. Исто тако и претплатниците на нашата Фејсбук страна пораснаа од 28000 на 31000,“ рече Николиќ додавајќи дека расте и посетата од целиот североисточен регион како и од дијаспората. 

Досега КумановоЊуз, со поддршка од менторите и експертите на Фондацијата Томсон, разви маркетинг стратегија, добија нова веб страна, вработи неколку нови работници, а воедно ја прошири и дописничката мрежа.

За авторот:

Journalift

Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.
Post Author

Author

  • Journalift

    Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.

Поврзани статии:

„Види Вака“, со седиште во Скопје, е добро познат и почитуван мултимедијален медиум, благодарение на нивната препознатлива продукција на
jl naslovna
Ова е многу јасно. Медиумите се насекаде во општеството; скоро е невозможно луѓето да го игнорираат. За многу долго
Nowadays-Everyone-Is-Dependent-On-A-Media-Service
Медиумските куќи повеќе не можат да се потпрат на традиционалните и добро воспоставени медиумски практики. Потребна е постојана иновација,
Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju

Врвни стории од Journalift:

Capacity-building-as-a-necessary-investment-for-media-outlets
Post Author
Градењето капацитети (ГК), дефинирано како процес на развивање и зајакнување на вештини, инстинкти, способности, процеси и ресурси, што им се потребни на организациите и заедниците за да преживеат, да се прилагодат и да напредуваат во светот кој брзо се менува, е една од клучните алатки кои Фондацијата Томсон (ФТ) ги користи, заедно со менторството и грантовите, за поддршка на
Post Author
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат
Blerjana-Bino-The-role-of-media-organisations-in-promoting-media-literacy

Теми:

Најнови статии:

Градењето капацитети како неопходна инвестиција за медиумите
Градењето капацитети (ГК), дефинирано како процес на развивање и зајакнување на вештини, инстинкти, способности, процеси и ресурси, што им се
Улогата на медиумските организации во поддршката на медиумската писменост
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички
Избегнувањето на вести во пораст, довербата во вестите oпаѓа – клучни сознанија од Извештајот за дигитални вести за 2022 година
Медиумите одиграа одлучувачка улога во покривањето на пандемијата на КОВИД-19 и војната што ја води Русија во Украина. Меѓутоа, луѓето
Ослободување од казнување
Неказнивост: изземање или ослободување од казна, штета или загуба. Пример: законите беа прекршени неказнето. Извор: речник Мериам Вебстер. Меѓународниот ден