Северна Македонија: Поддршка за медиумите за имплементирање електронско плаќање

Journalift

Journalift

Post Author

 минути читање

e-payment

Можноста за електронско плаќање наскоро би требало да биде реалност за неколкуте медиуми во Северна Македонија со кои Фондацијата Томсон соработува во склоп на проектот ‘Media for All’. За прв пат медиумите ќе имаат можност да ги наплатат своите содржини, роби, и услуги – во зависност од бизнис моделот за кој се определиле – преку електронско плаќање.

„Најпрво ги идентификувавме банките кои пружаат адекватна поддршка за e-commerce услугите во Македонија. Тоа се Комерцијална, Стопанска, и НЛБ банка. Потоа извршивме проценка на капацитетите на вклучените медиуми, по што се договоривме со посредничката компанија WSPay која нуди готови решенија за електронско плаќање, додатно да ги поддржи медиумите и да им ја олесни интеграцијата со горенаведените банки. Тој систем, од една страна, ќе им овозможи на медиумите со адекватна техничка поддршка полесно да ги наплаќаат своите услуги електронски, додека од друга страна за банките тоа ќе значи имплементација на напредни сервиси при прифаќањето и обработката на платежните картици, а воедно и оптимизација на ресурсите со префрлање на сите одговорности на посредникот. WSPay има интерес да им овозможи на трговците во Северна Македонија конекција со што повеќе банки со што се позиционира во улога на партнер и за трговците и за банките,“ рече Александар Бировљев, водечки експерт за електронски плаќања и дигитални бизнис модели кој во склоп на овој проект менторски поддржува неколку медиуми.

Еден од медиумите со кој работи Бировљев, Радио Канал 77 од Штип, во својот бизнис план планира отворање на онлајн продавница. Потенцијалот на оваа онлајн продавница е во обединувањето на понудите од неколку доставувачи од Штип и околината, а исто така и од цела Македонија, со што се позиционира како една од најсериозните онлајн продавници во земјата. Паралелно со оваа активност, активирањето на радио фан клубот, може оваа електронска продавница да ја издигне на ниво на ценет електронски пазар.  

Покрај Радио Канал 77, уште три медиуми од Македонија ќе имаат бенефит од користењето на овој систем – OhridNews од Охрид, Независен весник од Скопје, и ТВ Кисс и Менада од Тетово. Во склоп на проектот ‘Media for All’ Фондацијата Томсон соработува со 11 медиуми во Македонија на развој на нови бизнис решенија.

За авторот:

Journalift

Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.
Post Author

Author

  • Journalift

    Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.

Поврзани статии:

Со појавувањето на дигиталните алатки, визуелизирањето на податоците и создавањето на извонредни искуства за вашите приказни, никогаш не било
Digital-Journalists-toolkit.png
Во текот на минатата година, многу бизниси беа принудени да дигитализираат, а оние кои можеа воведоа нов начин на
Kako-upravljati-timom-na-daljinu
Еден од најинспиративните аспекти на Програмата Media Accelerator на проектот „Media for All“ беше да работи со заедницата и
Reconciling-community-and-non-for-profit-media-with-business-models-for-sustainability

Врвни стории од Journalift:

Blerjana-Bino-The-role-of-media-organisations-in-promoting-media-literacy
Post Author
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички и да кликнуваат мудро. Како што вели УНЕСКО: „Медиумската и информациската писменост се меѓусебно поврзан збир на компетенции, кои им помагаат на луѓето да ги максимизираат предностите и да ја минимизираат штетата во новите информациски, дигитални и комуникациски пејсажи“
Пандемијата na КОВИД-19 го сврте светот наопаку, вклучително и медиумската индустрија. Многу медиуми засекогаш се затворија, додека во исто
E-COMMERCE AND E-PAYMENTS: UNUSED POTENTIAL FOR MEDIA OUTLETS

Теми:

Најнови статии:

Улогата на медиумските организации во поддршката на медиумската писменост
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички
Избегнувањето на вести во пораст, довербата во вестите oпаѓа – клучни сознанија од Извештајот за дигитални вести за 2022 година
Медиумите одиграа одлучувачка улога во покривањето на пандемијата на КОВИД-19 и војната што ја води Русија во Украина. Меѓутоа, луѓето
Ослободување од казнување
Неказнивост: изземање или ослободување од казна, штета или загуба. Пример: законите беа прекршени неказнето. Извор: речник Мериам Вебстер. Меѓународниот ден
Е-трговија и e-плаќања: Неискористен потенцијал за медиумите
Пандемијата na КОВИД-19 го сврте светот наопаку, вклучително и медиумската индустрија. Многу медиуми засекогаш се затворија, додека во исто време,