Северна Македонија, ТВ ВИС: Подобра поврзаност со публиката

Journalift

Journalift

Post Author

 минути читање

Регионалниот медиум од јужниот град Струмица, успеа, преку граѓанско новинарство, да ја поттикне интерактивноста и да ја зголеми публиката и приходите. Имено, целта на проектот на ТВ ВИС беше да се создаде нов пристап во постоечкиот однос помеѓу медиумот и јавноста. Со помош на проектот „Media for All“, тие создадоа посебна потстраница на нивниот портал, што овозможи полесна двонасочна комуникација.

„Оваа алатка им овозможува на граѓаните, во секое време, да испраќаат фотографии, информации, приказни и да посочуваат идеи и предлози, како тие да се решат“, вели,  Мери Јанчева, проектна менаџерка во ТВ ВИС, додавајќи дека „забележале многу поголем ангажман на публиката како резултат на оваа алатка. Бидејќи таа овозможува полесен пристап до нашиот медиуми, а тоа е главната цел на нашиот проект. Исто така, добиваме објективни и брзи информации од секој дел од југоисточниот регион“.

А бројките го покажуваат токму тоа. Пред имплементацијата на проектот, имало околу 40.000 посети месечно на нивната веб-страница, а во декември минатата година, таа бројка изнесуваше околу 64.000. Од ТВ ВИС посочуваат дека нивната мисија е граѓаните да не бидат само пасивни набљудувачи, туку активно да се вклучат во информирањето и решавањето на проблемите, кои се во нивен интерес.

„На тој начин, тие ќе имаат одговорност да ја градат и зајакнат граѓанската култура“, велат од ТВ ВИС.

Овој медиум емитува програма во југоисточниот регион, на границата со Грција и Бугарија, повеќе од 20 години, првично како локален, а во последните 10 години и како регионален медиум.

Во однос на проектот „Media for All“, Јанчева посочува дека обуката, интервенциите за изградба на капацитетите и менторството, им помогнале да стекнат нови знаења и искуства од медиумската сфера.

„Вреден придонес за успешна реализација на проектот, дојде од нашиот ментор. Благодарение на редовната комуникација, во комбинација со нивното искуство, насоки и идеи, проектот успешно се реализира“, нагласи Јанчева. 

ТВ ВИС е еден од 11-те медиуми од Северна Македонија, кои се дел од проектот „Media for All“, кој е финансиран од Владата на Обединетото Кралство, а имплементиран од Британскиот совет, Фондацијата Томсон, БИРН и ИНТРАК, во сите земји од Западен Балкан.

За авторот:

Journalift

Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.
Post Author

Author

  • Journalift

    Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.

Поврзани статии:

Што поседува секој новинар/новинарка во регионот на Западен Балкан? Тешко прашање нели. Полесно е да се даде одговор на
01 Six reasons why we should not ignore mobile journalism
Во текот на изминатата деценија, невработеноста кај младите од Западен Балкан е прашање кое опстојува. Младите од Албанија, Босна
01 BHSC - Job Scarcity Drives Balkan Youth Away

Врвни стории од Journalift:

Capacity-building-as-a-necessary-investment-for-media-outlets
Post Author
Градењето капацитети (ГК), дефинирано како процес на развивање и зајакнување на вештини, инстинкти, способности, процеси и ресурси, што им се потребни на организациите и заедниците за да преживеат, да се прилагодат и да напредуваат во светот кој брзо се менува, е една од клучните алатки кои Фондацијата Томсон (ФТ) ги користи, заедно со менторството и грантовите, за поддршка на
Post Author
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат
Blerjana-Bino-The-role-of-media-organisations-in-promoting-media-literacy

Теми:

Најнови статии:

Градењето капацитети како неопходна инвестиција за медиумите
Градењето капацитети (ГК), дефинирано како процес на развивање и зајакнување на вештини, инстинкти, способности, процеси и ресурси, што им се
Улогата на медиумските организации во поддршката на медиумската писменост
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички
Избегнувањето на вести во пораст, довербата во вестите oпаѓа – клучни сознанија од Извештајот за дигитални вести за 2022 година
Медиумите одиграа одлучувачка улога во покривањето на пандемијата на КОВИД-19 и војната што ја води Русија во Украина. Меѓутоа, луѓето
Ослободување од казнување
Неказнивост: изземање или ослободување од казна, штета или загуба. Пример: законите беа прекршени неказнето. Извор: речник Мериам Вебстер. Меѓународниот ден