Северна Македонија, ТВ М: Зголемен сообраќај преку ангажирање на публиката

Journalift

Journalift

Post Author

 минути читање

Регионалниот медиум, ТВ М, од Охрид, успешно го имплементираше проектот „Ти си твојот град“, чија цел е да ги доближи граѓаните до медиумот, охрабрувајќи ги да станат граѓани новинари.

Идејата е да се зголеми обемот на огласувачите, односно, да се зголемат приходите на медиумот, со зголемување на сообраќајот, досегот и видливоста на веб-страницата на ТВ М, од една, и гледаноста на програмата, со нудење содржина генерирана од публиката, од друга страна.

„Врз основа на строго дефинирани критериуми, граѓаните беа охрабрени да поставуваат видео и фотосодржини на профилите на ТВ М на социјалните мрежи, преку електронска пошта и на веб-страницата на медиумот, за теми што ги сметаат за важни и релевантни (инфраструктурни прашања, корупција, незаконски активности итн.)“, вели, Ирена Арнаудова, од ТВ М, додавајќи дека содржината од висока релевантност и важност, генерирана од корисниците, била дополнително покриена од новинарите на ТВ М. 

Во подоцнежна фаза од проектот, 4 граѓани новинари, кои ќе покажат интерес за соработка, ќе добијат основна новинарска обука и стабилизатори (гимбали) и ќе започнат редовно да известуваат за страниците на социјалните мрежи на ТВ М.

„На овој начин, сите наши канали ќе добијат внимание, видливост и ќе привлечат нови огласувачи“, нагласи Арнаудова.

Досега ТВ М има добиено околу 100 фотографии и видеа, од кои 80 се избрани и објавени. Околу 15 случаи беа целосно развиени во новинарски прилози. Овој пристап резултираше со зголемен број на посети на нивната веб-страница и на профилите на социјалните мрежи.

„Да се биде дел од проектот „Media for All“, значи многу за нас. Знаењето и поддршката што ја добивме од експертите и од нашиот ментор, заедно со обуката и курсевите за е-учење, ни помогнаа дополнително да напредуваме во нашата работа и да испорачаме нови и свежи содржини, за нашите гледачи“, наведе Арнаудова.

ТВ М, како локален медиум, е основана во 1993 година. Со текот на годините стана независен медиум со препознатлив и угледен статус. Во 2014 година се трансформира во регионална ТВ станица, која емитува програма во Охрид, Струга, Вевчани и во Дебарца.

ТВ М од Охрид е еден од 11-те медиуми од Северна Македонија, кои се дел од проектот „Media for All“, кој е финансиран од Владата на Обединетото Кралство, а имплементиран од Британскиот совет, Фондацијата Томсон, БИРН и ИНТРАК, во сите земји од Западен Балкан.

За авторот:

Journalift

Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.
Post Author

Author

  • Journalift

    Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.

Поврзани статии:

Претприемништвото отсекогаш била најбурната и најдинамичната гранка на бизнисот. Многумина се обиделе и не успеале. Повеќето претприемачи кои се
5-stvari-koje-mediji-mogu-nauciti-od-preduzetnika
„Хиперлокално“ веќе подолго време е многу употребуван збор во медиумите. Бидејќи концентрацијата на сопственоста на традиционалните медиуми и пенетрацијата

Врвни стории од Journalift:

Blerjana-Bino-The-role-of-media-organisations-in-promoting-media-literacy
Post Author
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички и да кликнуваат мудро. Како што вели УНЕСКО: „Медиумската и информациската писменост се меѓусебно поврзан збир на компетенции, кои им помагаат на луѓето да ги максимизираат предностите и да ја минимизираат штетата во новите информациски, дигитални и комуникациски пејсажи“
Пандемијата na КОВИД-19 го сврте светот наопаку, вклучително и медиумската индустрија. Многу медиуми засекогаш се затворија, додека во исто
E-COMMERCE AND E-PAYMENTS: UNUSED POTENTIAL FOR MEDIA OUTLETS

Теми:

Најнови статии:

Улогата на медиумските организации во поддршката на медиумската писменост
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички
Избегнувањето на вести во пораст, довербата во вестите oпаѓа – клучни сознанија од Извештајот за дигитални вести за 2022 година
Медиумите одиграа одлучувачка улога во покривањето на пандемијата на КОВИД-19 и војната што ја води Русија во Украина. Меѓутоа, луѓето
Ослободување од казнување
Неказнивост: изземање или ослободување од казна, штета или загуба. Пример: законите беа прекршени неказнето. Извор: речник Мериам Вебстер. Меѓународниот ден
Е-трговија и e-плаќања: Неискористен потенцијал за медиумите
Пандемијата na КОВИД-19 го сврте светот наопаку, вклучително и медиумската индустрија. Многу медиуми засекогаш се затворија, додека во исто време,