Србија и Северна Македонија: Огласи за вработување како извор на приходи

Journalift

Journalift

Post Author

 минути читање

Pononudizarabota-i-pressek

Публиката на три портали од Западен Балкан ќе има можност покрај секојдневните информации, на страниците на своите омилени медиуми, да најде и огласи за слободни работни места. Со поддршка на проектот Media for All два портали од Србија, Озон прес од Чачак и Пресек од Крагуевац, како и Независен весник од македонскиот главен град Скопје, развија посебни микро страни за огласување работни места, а воедно и за поврзување на работодавците со потенцијалните работници.  

Микро страните на Пресек и Независен весник се веќе активни, додека таа на Озон прес е веќе во завршна фаза на изработка. Основната идеја на овој иновативен пристап е да се воведат и тестираат нови извори на приходи за медиумите.   

„Приметивме дека нашите читатели се посебно заинтересирани за вести и теми околу запослувањето. Имаше случаи кога некои читатели дури се јавуваа во нашата редакција тражејќи повеќе детали,“ рече Марија Обреновиќ од Пресек. Микро страната на овој крагуевачки медиум е активна од средината на јуни и досега, без промотивни кампањи, бележи околу 20.000 посети месечно.    

„До сега објавивме повеќе од 200 огласи за вработување,“ рече Обреновиќ, додавајќи дека на есен ќе започнат со промотивната кампања за новата страна. 

Од друга страна, Независен весник имаше поинаков пат во реализирањето на проектот. Како што ни кажа уредничката Слободанка Јовановска идејата потекнува од желбата да имаат „производ кој е траен и отпорен на политички влијанија, а воедно може да понуди одржливост на долги стази.“ Микро страната има повеќе од 40 активни огласи, а наскоро планираат да започнат и со промоција како би го зголемиле бројот на огласи. 

Владимир Тркуља, бизнис ментор, кој работи со сите три медиуми на развој на нивните бизнис планови, е охрабрен од иницијалните резултати.

„Навистина сум среќен што медиумите ги лансираа своите микро страни. Сите три се целосно функционални и веќе полека се полнат со огласи,“ рече Тркуља додавајќи дека во блиска иднина медиумите ќе работат на промоција на страните, но исто така ќе се трудат да учат во од, а воедно и да ги имплементираат сите неопходни решенија кои ќе се наметнат во тој процес. 

За авторот:

Journalift

Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.
Post Author

Author

  • Journalift

    Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.

Поврзани статии:

Жените и натаму се недоволно застапени во медиумите на Балканот, што ја потврдува родовата нерамнотежа и покажува постоење на
BIRD Directory: Bridging the Gender Gap in Balkans
Поткастот како формат, во последниве години, доживеа раст како на глобално, така и на локално и регионално ниво. Има
7-pitanja-na-koja-treba-da-date-odgovor.

Врвни стории од Journalift:

Capacity-building-as-a-necessary-investment-for-media-outlets
Post Author
Градењето капацитети (ГК), дефинирано како процес на развивање и зајакнување на вештини, инстинкти, способности, процеси и ресурси, што им се потребни на организациите и заедниците за да преживеат, да се прилагодат и да напредуваат во светот кој брзо се менува, е една од клучните алатки кои Фондацијата Томсон (ФТ) ги користи, заедно со менторството и грантовите, за поддршка на
Post Author
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат
Blerjana-Bino-The-role-of-media-organisations-in-promoting-media-literacy

Теми:

Најнови статии:

Градењето капацитети како неопходна инвестиција за медиумите
Градењето капацитети (ГК), дефинирано како процес на развивање и зајакнување на вештини, инстинкти, способности, процеси и ресурси, што им се
Улогата на медиумските организации во поддршката на медиумската писменост
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички
Избегнувањето на вести во пораст, довербата во вестите oпаѓа – клучни сознанија од Извештајот за дигитални вести за 2022 година
Медиумите одиграа одлучувачка улога во покривањето на пандемијата на КОВИД-19 и војната што ја води Русија во Украина. Меѓутоа, луѓето
Ослободување од казнување
Неказнивост: изземање или ослободување од казна, штета или загуба. Пример: законите беа прекршени неказнето. Извор: речник Мериам Вебстер. Меѓународниот ден