Чекор по чекор од фаза без приходи до монетизација

 минути читање

Korak-po-korak-od-faze-bez-prihoda-do-monetizacije

Промените условени од технолошките иновации секогаш доаѓаат од најразвиените земји каде се наоѓа седиштето на најголемите технолошки компании, но подеднакво влијаат на медиумите во помалку развиените општества. Затоа е многу важно носителите на одлуки и медиумската индустрија да ги разберат промените што фундаментално го трансформираат медиумското опкружување и што е уште поважно, да учествуваат во поставувањето нови стандарди за професијата. Најважно е медиумите да одржуваат интегритет и кредибилитет во новата дигитална средина и да ја негуваат плуралноста на мислењата и непречениот проток на информации. Во исто време, медиумите мора да бидат економски одржливи со доволно знаење и капацитет секогаш да ги следат трендовите и да воведуваат иновации.

Свесни сте дека во пракса сепак не е толку едноставно и дека Интернетот и дигиталниот простор се место каде слободата на изразување и слободата на медиумите се соочуваат со многу предизвици и проблеми. Така, на пример, алгоритамските ориентирани информации доведуваат до фактот дека луѓето честопати добиваат информации во затворени кругови на нивните истомисленици или познаници, а количината и брзината на ширење дезинформации понекогаш е толку голема што сериозно го загрозува социјалниот дијалог. Така, на крајот, медиумите, особено малите, локалнит, тешко можат да ја монетизираат својата содржина и бидејќи сегашните бизнис модели не ја обезбедуваат нивната одржливост, со ресурсите со кои располагаат, тие тешко можат да ги следат трендовите.

Пазарот е подготвен да наплати за содржина – вистина или мит?

Една од многуте работи што, за жал, имавме можност да ги научиме кога избувна пандемијата КОВИД-19 минатата година е колку оваа социјална криза ја покажа вредноста на точните, проверени и вистински информации за заштита на здравјето на граѓаните, но исто така изложи и многу слабости на медиумскиот систем.

Денес, кога голем број животни активности се одвиваат речиси исклучиво преку Интернет, важно е медиумската индустрија конечно да престане да го игнорира овој клучен канал и да го сврти кон својата предност што денешните технолошки гиганти ја искористија слабоста на медиумската индустрија и станаа доминантен канал за информирање на луѓето. Презаситеноста од информации, лажните вести и потребата за проверени извори го направија пазарот да биде поподготвен од кога и да е да наплаќа за содржина. 

Монетизацијата никогаш не треба да ја доведува во прашање мисијата на медиумите и она со што се занимаваат медиумите. Наместо тоа, треба да им помогне на медиумите да градат бизнис преку кој ќе обезбедат независни извори на приход и да ќе им помогне да ја информираат јавноста навремено, квалитетно и професионално.

Баш тука стапуваме на сцена, ви објаснуваме како работите функционираат на Интернет и ви даваме неколку совети кои ќе ви помогнат да ја монетизирате вашата содржина. Па да започнеме.

Вашиот избор е: квантитет на присуство во медиум или квалитет?

Вашиот избор е: квантитет на присуство во медиум или квалитет?

Јасно е дека и двете се важни, но иако квантитетот во моментот изгледа поекономично (и во повеќето случаи е така), на долг рок не е така. Кога велиме квалитет на присуство во медиумите, првенствено мислиме на тоа дали пораката е пренесена на вистинската публика на вистински начин и дали е направена преку адекватен канал за комуникација. На домашниот пазар, за жал, сведоци сме дека во повеќето случаи, количината сепак се става на прво место, што е погрешно. Главниот параметар не смее да биде бројот на медиумски објави, туку квалитетот на медиумското присуство. Само во ситуација кога целта е исклучиво видливост, количината може и треба да се најде на прво место.

Следно, треба да го разберете алгоритамското управување со медиумските содржини.

Најважно е да се разликуваат следниве два алгоритма:

  1. алгоритми што се користат за форматирање на содржина

Благодарение на нив, се спарува содржината со корисникот и се одредува содржината што секој поединечен корисник ја гледа на Интернет, вклучувајќи ги и објавите на корисниците и платените реклами. Неколку примери за овие алгоритми се News Feed (Facebook), Timeline (Twitter) и препорачана содржина што ни ја обезбедува YouTube.

  1. алгоритми за модерација на содржината

Тие служат за отстранување на содржини што ги кршат правилата на самите компании и социјалните мрежи.

Секоја дигитална трага, содржина објавена на Интернет или профили на социјалните мрежи, се обработува во таканаречените црни кутии на вештачка интелигенција или алгоритми. Алгоритмите имаат сеопфатно влијание врз слободата на изразување и слободата на медиумите. Тие влијаат на нашето целокупно опкружување со информации и ја регулираат видливоста на содржината, управуваат со пребарувањето податоци, одлучуваат со која публика содржината комуницира и преку персонализирање овозможуваат таргетирање на корисникот со содржина.

1:0 за оригинално, релевантно и фактичко известување

1:0 за оригинално, релевантно и фактичко известување

Под притисок на јавноста и медиумскиот сектор, кој во моментов се соочува со длабока економска криза поттикната од работењето на социјалните мрежи, компаниите како Фејсбук и Гугл најавија промени во алгоритмите и рангирањето на содржините.

Во јуни минатата година беше објавено дека Фејсбук ќе го подобри начинот на рангирање на вестите на News Feed за да им даде предност на оригиналното, релевантното и фактичкото известување. Најавената промена е мал, но конкретен потег преземен од Фејсбук за да се намали влијанието и ширењето на дезинформации од кои на крај ќе имаат корист сите медиуми кои даваат приоритет на квалитетот пред квантитетот.

Досега користените алгоритми ја фаворизираа и наградуваа медиумската содржина што произведува брзи реакции, а отсега би требало да им даваат предност на значајните, аргументирани вести и текстови.

Денешните генерации на дигитални домородци се родени со идејата за свет на бесплатни, општо достапни, неплатени информации. Многу студии покажуваат дека генерациите родени или растат од почетокот на овој милениум сметаат дека не треба да плаќаат за информации. Во свет во кој сите очекуваат информациите да бидат јавни и секогаш достапни, и никој не сака да плати за нив, цената на информациите е практично нула и тоа е најголемиот проблем.

Кога станува збор за медиумските куќи, тие немаат од каде да го мобилизираат капиталот со кој прават вести, освен од реклами, грантови, национални и локални буџети или преку директно купување, односно преку продажба. Затоа големите медиуми во светот или меѓу домашните медиуми дигаат платени sидови (paywalls) и заклучуваат текстови затоа што мораат да обезбедат пари за работа на некој начин. Во исто време, конкуренцијата во медиумскиот свет е толку голема што можат да ја издржат само големите медиуми, и, за жал, негативната последица или неочекуваната последица од бесплатната и неплатена информација е концентрацијата на моќта во рацете на големи куќи. Вистина е дека само тие можат да си дозволат да финансираат на долг рок нешто што не е веднаш профитабилно или да испраќаат дописници на далечни места за да прават нешто подолго и поквалитетни приказни.

Персонализација на содржината преку различни канали за комуникација

Персонализација на содржината преку различни канали за комуникација

Помина времето кога можевме да ги покриеме сите канали и да и се обратиме на целата публика со една најава или само една порака. Во минатото, целото домаќинство собрано пред екранот беше изложено на истата содржина и пораките (за денешните услови) многу лесно стигнуваа до целните групи. Денес, комуникацијата се одвива насекаде и публиката има далеку поголема слобода и избор. Секој поединец поседува барем еден уред преку кој може да пристапи до медиумска содржина. Кога се вкрстуваат каналот, квалитетот на содржината и специфичноста на публиката, се прави логичен заклучок дека персонализацијата е клучот за комуникација.

Она што ги советуваме сите е да започнат со своите потрошувачи, односно со корисниците на своите медиумски содржини и внимателно да анализираат кои се тие, што им треба, што сакаат и за што се подготвени да платат. Потоа можете да работите на понатамошниот план. До вас е да одлучите дали тоа ќе биде промена во она што ќе му го донесете на вашиот клиент или читател, или може да биде промена на корисниците со кои контактирате. Едно е сигурно, кога станува збор за помлади луѓе, важно е да се биде концизен, конкретен и што е можно визуелен и да се искористи потенцијалот на мрежата што медиумите упорно ја избегнуваат.

Да, се работи за – Instagram.

Прва и најважна причина зошто медиумите во Црна Гора, но и во регионот не го искористија потенцијалот на Инстаграм е тоа што оваа мрежа нема активни линкови, а без нив нема проток на сообраќај на веб-порталите на медиумите, што на крајот е – неисплатливо.

Имено, Инстаграм дозволува активни линкови само во описот на корисничките профили, во платените реклами и во приказните под одредени услови (кога имате повеќе од 10.000 следбеници) користејќи ја опцијата „Повлечи нагоре – Swipe up“. Ова значи дека линковите во описот на фотографиите и видеата „не функционираат“, а истото важи и за линковите во коментарите. Во тој контекст, оваа платформа не е многу дарежлива во однос на зголемување на сообраќајот на сајтовите. Токму затоа медиумите не ја сакаат.

Персонализација на содржината преку различни канали за комуникација

Зошто медиумите (сè уште) треба да го користат Инстаграм?

Најочигледен одговор е – да се достигне нова публика. Присуството на Инстаграм е важно за сите медиуми, без оглед на форматот, од едноставна причина што најактивните корисници на оваа мрежа се на возраст меѓу 18 и 29 години. Вие самите знаете дека оваа возрасна група во исто време и најмалку ги следи традиционалните медиуми, така што секогаш е предизвик да успеете да стекнете и задржите за потенцијален читател, слушател и / или гледач.

Следното е, се разбира, да се подигне свеста за брендот на медиумот. Од возрасните кои користат Интернет, околу 30 проценти користат Инстаграм, а скоро една третина од корисниците на оваа платформа се најавуваат на неа барем еднаш дневно (а знаеме дека во реалноста има многу поголем број). Ова обезбедува многу можности за медиумите да создадат свесност за нивниот бренд.

Конечно, на овој начин можете да го проширите вашиот медиумски бренд и понуда. Оваа платформа им дава дополнителна можност на медиумите да претстават малку поинаков аспект од нивниот бренд. Ако знаете како работи Инстаграм, јасно ви е дека традиционалниот пристап до содржината нема да функционира. Наместо тоа, можете да ја доближите вашата содржина до вашата (нова) публика со објавување кратки вести и цитати во форма на фотографии или кратки клипови со описи и (многу важно) преку активно присуство на Интернет преку приказни.

И, се разбира, треба да ја користите единствената можност за активен линк во описот на профилот и да ставите линк до делот на сајтот што промовира претплата, членство или некоја друга понуда на медиумски бренд што служи за монетизација.

Што е со проблемот со блокаторот на реклами?

Нема сомнение дека дигиталното рекламирање е гориво што управува со бесплатна мрежа. Тоа им овозможува на издавачите средства за создавање висококвалитетна содржина што е бесплатно достапна за корисниците ширум светот со пониски трошоци што тие мора да ги гледаат реклами. Сепак, бидејќи рекламите станаа сеприсутни и често наметливи, некои корисници започнаа да користат блокатори на реклами, со што не знаејќи ги осакатуваат приходите на издавачите.

Блокаторите на реклами се како храбри вратари кои ве спречуваат (случајно) да преземете нешто што не сакате. Тие го прекинуваат разговорот помеѓу корисникот и серверот пред да бидат прикажани дури и рекламите. Сепак, тие не само што ги спречуваат корисниците да контактираат со досадни, иритирачки реклами, туку и ги спречуваат и да испраќаат код за да следат информации за активностите на корисниците назад на веб-страницата. Ова е сериозен проблем за издавачите кои се грижат за анализа на корисникот.

Ако го земете предвид фактот дека Chrome, кој е исто така најпопуларниот прелистувач, има опција за блокирање реклами од февруари 2018 година, не сметајќи ги сите екстензии што ни се достапни за инсталирање, јасно е зошто наплатата на содржина не ги дава очекуваните резултати.

На долг рок, пониските приходи од реклами ги ограничуваат ресурсите на издавачите, а тоа доведува до понизок квалитет на содржина – што, ќе се согласиме, е неповолен исход и за корисниците, и за издавачите и за брендовите. Има сè повеќе корисници на блокатори на реклами, а според податоците на GlobalWebIndex за 2018 година, тие сочинуваат дури 47% од корисниците на Интернет. До крајот на 2019 година, дури 763 милиони луѓе користеле блокатори на реклами на нивниот компјутер или телефон, и без оглед како ги гледате овие бројки, тие пренесуваат загрижувачка вистина – блокирањето реклами попречува значителен дел од приходите од објавување.

Она што можете да направите е да го промените влијанието на блокаторот на рекламите на вашиот инвентар. Со помош на технологијата за пресметување рекламни блокови што ви овозможува да откриете број на корисници со овозможени блокатори на реклами и да процените колкав приход губите на месечно или годишно ниво. Ако вредноста е значајна, предлагаме едно од следниве решенија.

Мајчино (прикриено) рекламирање

Мајчино (прикриено) рекламирање

Веројатно повеќе пати сте кликнале на мајчини реклами, но не сте сфатиле дека всушност станува збор за платена реклама и токму тоа е целта на овој вид рекламирање.

Ова се реклами кои на природен начин се вклопуваат во рамките на платформата на која се објавуваат. Бидејќи тие не изгледаат како реклами, но како составен дел од местото каде што се прикажани, тие не создаваат аверзија кон корисниците како класичните реклами.

Бидејќи секогаш треба да биде транспарентно, во мајчиното рекламирање, обидете се да пронајдете начин да и соопштите на публиката дека станува збор за спонзорирана содржина. Ако содржината е прилагодена на местото каде што е прикажана на публиката и е создадена на таков начин што навистина природно се вклопува во остатокот од содржината, нема да има причина да се грижите. На крајот на краиштата, не заборавајте на суштината – овие реклами не треба да изгледаат како традиционални реклами, не треба да бидат агресивни, и ако бидат исполнети двата услови, тие нема да создадат одбивност.

Обнова на реклами

Овој метод им овозможува на издавачите повторно да вметнат реклами што првично биле отстранети од блокатори на реклами. Тоа е најпредвидлива и најсигурна опција за враќање на приходите бидејќи ги почитува изборите на корисниците и прикажува реклами што исполнуваат високи стандарди на UX.

Денес има неколку решенија на пазарот. Првото е интеграција – решенијата за обновување реклами може да се имплементираат од страна на серверот или од страна на клиентот. Второто е нивната сеопфатност. Ова вклучува на кои платформи функционираат и кои реклами можат да се повратат. Ова значи дека издавачите понекогаш сакаат да ги презентираат сите видови реклами (статички, видео, мајчини), но дека некои решенија за обновување реклами можат да вратат само еден вид.

Заобиколување на блокатори на реклами

Некои продавачи нудат технолошки решенија за да избегнат филтри за блокирање реклами без потреба за подобрување на квалитетот на рекламите. Сепак, заобиколувањето не е погоден за развиените пазари затоа што активно го игнорира изборот на корисникот и продолжува со лошото корисничко искуство.

Монетизација преку email newsletter

Монетизација преку email newsletter

Денес, сите водечки медиумски компании имаат различни варијанти на email newsletter на кои нивните читатели можат бесплатно да се претплаќаат. На овој начин, покрај дополнителниот сообраќај, големите медиуми ја користат оваа алатка за да заработат дополнителна содржина за избрана публика и да користат разни стратегии за маркетинг за да дојдат до најсигурниот профил на нивните корисници. Значи, на крајот, нивното рекламирање е уште поефикасно.

Независните медиуми на Балканот, кои се претежно мали редакции, можат да го искористат ова за дополнителни приходи како простор за дополнително рекламирање. Исто така, на овој начин можам да создадам своја база на лојални читатели. Овој метод е идеален за истражувачко новинарство каде што тие ќе ги потсетуваат своите верни читатели месечно или неделно за приказни создадени за даден период.

Од друга страна, ако сте информативен медиум, можете да ги испратите вашите стории во утрински брифинг за најзначајните стории на денот. Со пандемијата и фактот дека социјалните мрежи се преплавени со различни извори на информации и голем број вести што е тешко да се разликуваат од дезинформации и несигурни извори, можете да им спремате на читателите проверена форма на најважните информации и да ги испратите директно до нивната адреса.

Ако одлучите да го направите овој чекор, првото нешто што треба да направите е да ја развиете базата на податоци за вашата адреса за е-пошта и да ја испланирате содржината што ќе ја испратите. Ако немате база на податоци, преку вашите социјални мрежи можете да креирате кампања и да ја презентирате оваа можност пред вашите читатели и на тој начин да собирате адреси за е-пошта. Оваа форма на комуникација, на крајот на краиштата, треба да донесе одредена форма на монетизација на содржината, но исто така и да ви помогне да создадете профил на вашите читатели.

На крај, треба да знаете дека не е доволно само да ги разберете предизвиците на новите технологии, туку и да го промените начинот на размислување за медиумите. За да знаете како да го сторите тоа, треба да се поставите за момент во позиција на потрошувач и да размислите, дали ве интересира што ве бомбардираат со порој информации што некој друг ги избрал за вас од ТВ-екранот? Или можеби повеќе би сакале сами да ги пребарувате страниците и да ги изберете информациите што ве интересираат од вашето мени за медиуми?

Треба да разберете што сакаат вашите потрошувачи и да пронајдете начин како да им го дадете, истовремено наоѓајќи начин да ги задржите навремените, квалитетни и професионални информации од јавен карактер на прво место во оваа ера на брза дигитална трансформација. Направете мали чекори кон целта, а првиот меѓу нив може да биде курсот Бизнис модели и модели за монетизација за медиумите.    

Билјана Мартиниќ е автор на над 200 објавени статии и критики на музика, филмови и серии во кои го анализирала влијанието на популарната култура врз развојот на карактерот, полот и расната еднаквост, како и заштитата на животната средина. Таа има искуство како менаџер за социјални медиуми (управувала со разни брендови на социјални мрежи) и работи како писател на содржини (креатор на веб-содржина) за блогови и веб-страници. Таа е една од основачите на невладината организација „Академија за лидерство“ чии цели се заштита на човековите права и слободи и спроведување на најдобрите европски практики и политики во различни области од општествениот живот, како и поттикнување активизам и подобрување на нивото на демократизација на црногорското општество. Таа волонтираше како ментор во Лабораторијата за иновации на УНИЦЕФ за млади, каде работеше на создавање на одржливи решенија за најитните предизвици со кои се соочуваат младите.

Поврзани статии:

Медиумите многу често строго ги следат принципите на етичко новинарство. Ова значи дека тие имаат тенденција да избегнуваат одредени

Врвни стории од Journalift:

Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата, па дури и интернетот во 20 век. Тоа е технологија која трајно ќе го преобликува општеството. За многумина од нас, вештачката интелигенција значи она што сме го научиле од повеќето дистописки филмови (Одисеја 2001, Терминатор, Матрикс, Блејд Ранер, …).
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува

Теми:

Најнови статии:

Навигација на ветувањата и опасностите на вештачката интелигенција: Што секој медиумски професионалец треба да знае за ЧетГПТ
Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата,
Разбијте го кодот: Како да разговарате со програмерите за (ре)дизајнирање на веб-страницата на вашиот медиум
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува да
Како ЧетГПТ (ChatGPT) ќе ги промени новинарството и медиумите?
Го замолив ЧетГПТ да го напише овој текст за мене. Секако дека го направив тоа. Поставував и преформулирав прашања, за