Што сака публиката во БиХ и што да и се понуди: Долг пат од наслов што може да се кликне до сигурни информации

 минути читање

-Sto-BiH-publika-zeli-a-sto-joj-ponuditi-Dug-put-od-klikabilnog-naslova-do-pouzdane-informacije

Премногу информации убиваат информации“, реченицата што ја употребил Франсис Бале пред 25 години за да ја опише моќта на медиумите во тоа време (во тоа време немаше портал во денешен формат), може најдобро да ја опише моменталната состојба не само во Босна и Херцеговина но и во онлајн новинарството.на сите балкански држави. Иако секој портал, како и секој медиум, треба да се стреми да објави вистинска, квалитетна, кредибилна, сигурна, корисна информација, анализата на содржината што ја носат покажува дека тоа не е секогаш така.

Јасно е дека сериозните, веродостојни портали скоро немаат посети во однос на оние кои се обидуваат да ја „задоволат“ публиката со својата содржина, па затоа анализата на публикациите на избраните портали кои работат во Босна и Херцеговина ја потврдува старата вистина – како хартија еднаш претрпуваше сè, денес Интернетот трпи сè.

Според базата на податоци на Советот за печат и Интернет медиуми, во Босна и Херцеговина денес има најмалку 100 активни портали (барем оние што имаат јасно наведено податоци за сопственоста, редакцијата и новинарите во отпечатокот). Анализата на набудуваните трендови што следеа вклучуваше точно определен број од нив, класифицирани во три категории:

  • stand alone портали: Buka, Depo, Faktor, Fokus, Klix, Slobodna Bosna,
  • екстензија на домашните медиуми, воглавно дневни весници: Dnevni avaz, Dnevni list, Glas Srpske, Nezavisne, Oslobođenje, Radio Sarajevo i Večernji list,
  • екстензија на странски медиумски куќи, претежно светски радио и телевизиски станици: Al Jazeera Balkans, Deutsche Welle, Glas Amerike, N1, Radio Slobodna Europa.

Во текот на седум дена (беше избрана третата недела од мај и прецизно утврдени датуми – во 8 и 20 часот, бидејќи содржината на порталите не е статична) беа проучувани кои се клучните теми и наслови, колку се квалитетни информациите што тие им ја обезбедуваат на публиката а и колку им е важно веродостојноста и доверливоста на изворот, потоа публикацијата, со цел да се изгради фер однос со својата публика.

Вестите, сепак, доминираат без оглед на видот на медиумите

Вестите, сепак, доминираат без оглед на видот на медиумите

Анализата покажа тренд дека вестите, како основна новинарска форма, доминираат во сите набудувани портали, без разлика дали се работи за вести подготвени од самите новинари или тие што се пренесуваат, обично само копирани, од услугите на некои домашни или странски агенции.

Подготвената вест е напишана со техника на превртена пирамида, што подразбира подредување на информации од најважните до најмалку важните. Во истражувањето за потребите на докторската дисертација „Структурните промени во новинарството како форма на познавање на реалноста во ерата на дигитализацијата“, тоа го потврди комуникологот Амела Делиќ. Таа, во наблудениот примерок од 663 наслови, открила дека новинарите на порталите користат двојно повеќе свртена пирамида во составот на текстот отколку нивните колеги во дневните весници. Ваквата практика, во културата на кликови, намаленото внимание и недостаток на време на современиот човек има логична цел – читателот многу често, покрај насловот, чита само неколку редови и бара нов наслов. Затоа е важно да му дадете поважни и корисни информации што е можно поскоро.

Покрај вестите, постојат и наративни форми (одлики, features – фокусни и тренд приказни, профил, интервју, коментар). Додека Наџил Куртиќ во Основите на пишувањето за медиуми вели дека клучните вредности на вестите се: значење, влијание, навременост, блискост, необичност, истакнување, конфликт и хумор, за карактеристиките објаснува дека тоа се „приказни за луѓе и работи кои ги интересираат луѓето „кои се„ засновани на фактот дека луѓето се фасцинирани од други луѓе, нивните успеси, потфати, авантури, па дури и несреќи.“

Интересот на публиката за одредени настани, феномени и луѓе, односно сè што ги прави различни, е во фокусот при изборот на теми поставени на насловните страници.

Copy и paste како омилени функции во подготовката на содржината

Copy и paste како омилени функции во подготовката на содржината

Трендовите забележани пред четири години во анализата подготвена за Медијацентар од експерт за комуникација, Лејла Турчило, сеуште се присутни во интернет-светот на босанските медиуми: немилосрдна борба за секој клик и лајк да се профитира што повеќе од сообраќајот на огласувачите, copy и paste се омилени функции при подготовката на содржината, а насловите генерално се такви што го принудуваат читателот да ја отвори само таа објава.

Извори многу често не постојат или подготвените теми се засноваат на изјавата на еден соговорник и малку податоци од студијата, и скоро никој не е имун на објавите на Фејсбук и објавите на Твитер претворени во вести. Социјалните мрежи веќе долго време се извор на новинари и редакции, но заборавено е дека тие можат да бидат само еден од изворите, чиј кредибилитет се потврдува од други извори и дополнителни проверки.

„Не е автентично и во согласност со новинарската практика да се обликуваат вести засновани на една електронска пошта, објава на социјалните мрежи или објава на блог“, предупредија пред осум години Марија Воларевиќ и Домагој Бебиќ, анализирајќи ги социјалните мрежи како извор на вести во најгледаните централни вести во Хрватска. „Овие материјали можат да бидат вреден извор за сторија, но таквите информации секогаш треба да се проверуваат кај авторот на публикацијата за да се добие кредибилитет.”

Општо, нема такви проверки, бидејќи самите корисници на социјалните мрежи, пред се политичарите, станаа несомнени власти чии објави се превземени буквално од збор до збор. Она што се случува, како што истакнаа Божо Скоко и Никола Врдоjак во истражувањето за реалниот дострел на порталите за вести, е дека:

„Дури и со кредибилни портали за вести постои тренд на„ прилагодување “на пазарот и публиката во трка со помалку веродостојни, но прочитани портали кои нудат позабавен и неформален поглед на светот. Во овој процес, страдаат критериумите на професионализам и кредибилитет, и сè повеќе сме сведоци на комерцијализација и банализација на содржината“, забележуваат авторите.

Покрај тоа, политичарите и секој што сака да им се обрати на граѓаните од некои од нивните причини и интереси, им се обраќаат директно преку нивните профили, без разлика дали се тоа Фејсбук, Твитер или Инстаграм. Во сето ова, медиумите сè повеќе служат како ПР-платформа, дури може да се каже и еден вид забрзувач (akcelerator) на публикациите, на кој било политичар што ќе реши да објави било што на социјалните мрежи. И ова нема никаква врска со основното значење на постоењето на новинарството.

Наслови кои ја зголемуваат неизвесноста

Наслови кои ја зголемуваат неизвесноста

Комерцијализацијата (привлекување на вниманието на публиката да кликне на одредена објава), банализацијата, па дури и тривијализацијата на содржината веќе може да бидат означени со наслови бидејќи тие честопати се погрешни, неточни и не се во согласност со содржината дури и кога, како што е наведено од Зарфа Хрњиќ. Кудузовиќ и Весима Шишкушиќ при анализата на преферираните карактеристики на вестите, тие обработуваат многу сериозни теми. Важно е да бидете што е можно видливи, забележливи, препознатливи, а кога немате своја содржина, па пренесувате туѓа, задолжително да дадете најпровокативната наслов што ке носи најмногу кликнувања.

“Ваквиот амбиент во онлајн медиумите ги охрабрува новинарите да пишуваат сè попривлечни наслови што ќе предизвикаат доволно љубопитност кај корисниците на Интернет, за да кликнат на линкот за преземање на вестите. Во ова нема да има ништо етички сомнително доколку информативниот потенцијал на самиот настан и насловите усогласени со суштината на текстот се користат за привлекување внимание“.

– Зарфа Хрњиќ. Кудузовиќ и Весима Шишкушиќ

Оваа практика ја користат скоро сите слабо читани портали, иако оние што се на врвот на читателската публика не се запознаени – без разлика дали станува збор за пренесување туѓи содржини, агенциски или фото вести, партиски соопштенија, како и вести предизвикани од објави на Твитер или Фејсбук. Слободна Босна отиде најдалеку во тоа. Создадени според традицијата на неделното читање, и знаејќи дека насловот продава весници, тие останаа доследни на ваквата практика. Тие превземаат теми, понекогаш многу тривијални, кои потоа ги опремуваат со наслов што може да се кликне. Покрај тоа, покрај редовното пренесување на твитови, на кои им даваат звучен наслов, тие отидоа и чекор подалеку, па направија редовна колона од духовити, иронични, сатирични објави на Твитер од психологот Срѓан Пухал и го нарекоа „Кога Пухало Твитнува“.

Според истражувањето за докторската дисертација на Амела Делиќ спроведено меѓу 445 граѓани на Босна и Херцеговина, насловите треба да одговараат на клучни новинарски прашања или да одговараат на прашања на читателите.

Испитаниците се согласуваат – тие очекуваат насловот да добие улога на водство, насловот е навистина најважниот дел од медиумската содржина, а повеќето од оние кои учествуваа во анкетата во насловот очекуваат вести. 

Медиумите во служба на политичките партии

Медиумите во служба на политичките партии

Кога станува збор за содржината, честопати се случува одредени портали, чии активности несомнено ги следат и пренесуваат, јасно може да се види која политичка опција стои зад нив, како и да служат за справување со политичките неистомисленици. Се разбира, има значителен број на оние кои целосно ги почитуваат правилата на новинарската професија, па дури и кога емитуваат вести или туѓа содржина, тие квалитетно ги обработуваат и пласираат. Од ваквите вести, тие се обидуваат да ја креираат својата содржина, и понатаму да ја разработуваат темата и според сите професионални стандарди, да им дадат повеќе на нивниот квалитет на објавување.

Во исто време, мора да се признае дека порталите што се продолжение на дневните весници имаат свои теми и анализи, односно авторски текстови. Од друга страна, екстензиите кои, иако се темелат на весници со најдолга традиција во Босна и Херцеговина, како што е Oslobođenja, имаат шарен наслов во кој преовладуваат постови на Фејсбук или објави на Твитер, спортски вести, партиски соопштенија што се пренесуваат без обработка, честопати едно место е резервирано за временска прогноза или кулинарски рецепт, маркетинг текстовите исто така се објавуваат јасно обележани како промо, но исто така и некролози.

Практиката на објавување некролози, дури и кога некое лице, претежно младо и непознато, не умрело како резултат на инфекција со коронавирус, се забележува на страниците на порталот Radio Sarajevo. Исто така, има вести за смртта на познати личности, спомени од војната или годишнините, пренесување на објави од социјалните мрежи, новости создадени од соопштенија за печатот, но и тривијални вести. Се потврдува неизбежното правило за клик-култура, како што ја нарекуваат Хрњиќ Кудузовиќ и Шишкушиќ, при што „примарната цел на насловот, вклучувајќи ги и вестите, не е да ги информира корисниците, туку да ја разбуди нивната љубопитност и емотивност.“

Објави, потоа корегирај наместо корегирај, па објави

Објави, потоа корегирај наместо корегирај, па објави

Во процесот на креирање, всушност пополнување на просторот во бесконечниот онлајн простор, има малкумина од нив кои остануваат доследни само на нивната содржина и ја занемаруваат трката со помалку реномирани и кредибилни, но сепак читливи портали. Сепак, медиумските експерти, без оглед на сè, ќе го стават кредибилитетот пред читливоста или гледаноста на содржината на одреден портал.

Комуникологот Божо Скоко ќе укаже на неопходноста од следење на овие категории: „вистинитост – фактичност, професионализам во пристапот, кредибилитет во однос на„ минатото работење “, оригиналност на содржината, етика во пристапот, корисност (вредност за читателот и заедницата), интересност и привлечност во начинот на презентација, независност, непристрасност во однос на политиката и интересни групи и специфичност во однос на конкуренцијата.“

Насловите и изборот на теми што се опфатени и/или поставени, како и дивергентноста на ставовите за потребата од објавување вести што е можно поскоро на штета на нивната точност, вистинитост, сигурност, кредибилитет се јасна разлика помеѓу порталите. Додека, во борбата за кликови, многу портали се придржуваат до правилата „објавувај, потоа корегирај“, оние посериозни и кредибилни, а тоа се портали поддржани од познати и признати светски медиумски куќи, ја почитуваат конвенционалната практика на „ провери, а потоа објави”. Затоа доцнат, но имаат добро оправдување – вестите што ги објавуваат се целосно професионално обработени, етички, од јавен интерес, јасни, прецизни, сигурни и што е најважно, вистинити.

Без оглед колку новинарите и уредниците се обидуваат да ја привлечат публиката со разни техники (и измами), обврската да се донесе вистината останува на прво место. Според Куртиќ во Кодексот на новинарството, вистината „никогаш не се откажува како идеали и императиви“. На патот, треба да се исполнат неопходните услови, кои Куртиќ ги класифицираше на следниов начин: „фактичко знаење, засновано врз непристрасен пристап кон известување, засновано врз релевантни факти, репрезентативност на фактите и прецизност во димензионирањето и ориентацијата на фактите“.

Исполнувајќи ги овие услови, еден по еден и на крај сите заедно, новинарите ќе го претставуваат јавниот интерес за информирање на јавноста, ќе дејствуваат во општествениот живот од позиција на критика на владата и ќе им понудат на граѓаните јасни информации што ќе им помогнат да се ориентираат и да учествуваат во општеството. Автентичните и целосни информации, без манипулации и интерес од позадина, се навистина важни за општеството и граѓаните на Босна и Херцеговина, исто како и секое друго преодно општество. Порталите досега главно ја губеа таа битка, но сепак имаат време да се погледнат самите себе и да ја поправат нејасната слика за светот на онлајн медиумите.

Младен Обреновиќ е доктор по комуниколошки науки и професионален новинар. Со новинарство се бави од 1996 година. Првите 14 години работи за локални медиуми кои известуваат / работат во источниот дел на Хрватска. Потоа преминал на позицијата дописник (од Вуковар) за весниците „Glas Slavonije“ и „Jutarnji list“, а од 2010 до 2013 година бил дел од екипата на веб-порталот „Tportal“, со седиште во Загреб, каде известувал за политички теми и актуелности во хрватското општество – хрватското собрание и влада, како и правосудните институции. Во 2013 година започна да работи за „Al Jazeera Balkans“ во Сараево, на почетокот како новинар, а од 2019 година како уредник на вести. Од август 2020 година, тој работи како новинар во Балканската мрежа за истражувачко известување Босна и Херцеговина (BIRN BiH). Од октомври 2017 година до септември 2018 година, тој беше асистент предавач за теории за медиумите на Универзитетот VERN во Загреб. Учествувал на бројни обуки за медиуми, научни конференции и како резултат на тоа, објавил бројни научни студии. Тој е член на Советодавната група за промовирање на медиумска и информативна писменост во Босна и Херцеговина.

Поврзани статии:

Пред два месеци, имав можност да учествувам на конференција организирана од една од најголемите компании во светот. Меѓу бројните

Врвни стории од Journalift:

Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата, па дури и интернетот во 20 век. Тоа е технологија која трајно ќе го преобликува општеството. За многумина од нас, вештачката интелигенција значи она што сме го научиле од повеќето дистописки филмови (Одисеја 2001, Терминатор, Матрикс, Блејд Ранер, …).
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува

Теми:

Најнови статии:

Навигација на ветувањата и опасностите на вештачката интелигенција: Што секој медиумски професионалец треба да знае за ЧетГПТ
Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата,
Разбијте го кодот: Како да разговарате со програмерите за (ре)дизајнирање на веб-страницата на вашиот медиум
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува да
Како ЧетГПТ (ChatGPT) ќе ги промени новинарството и медиумите?
Го замолив ЧетГПТ да го напише овој текст за мене. Секако дека го направив тоа. Поставував и преформулирав прашања, за