Градење и ангажирање на заедница за медиуми

Целта на овој курс е да ви помогне да почнете да размислувате за вашата заедница на вистински начин, како и да ви обезбеди основни и практични концепти за градење и ангажирање на таа заедница.

Натан Коешал, Милош Јанковиќ, Сања Лазиќ

Сите модули се состојат од кратки видео лекции, придружен текст, но и дополнителни материјали и задачи. Ние ќе ги покриеме практичните концепти кои можете да почнете веднаш да ги користите во вашата работа.
При пријавувањето, ве молиме внесете го вашето полно име и презиме, бидејќи тоа ќе биде информацијата напишана на вашиот сертификат.

Бесплатен курс

Ќе бидете пренасочени кон надворешна веб-страница

  • Модул 1 – Вовед
  • Модул 2 – Принципи за градење на заедницата
  • Модул 3 – Инка на читатели
  • Модул 4 – Профили на читатели/читатели
  • Модул 5 – Резиме на курсот

На овој курс ќе научите:

Денешниот (дигитален) свет е многу поразличен од порано, на пример, пред 20 години. Променетите околности во кои работат медиумите, непрофитните организации и бизнисите денес, неизбежно влијаат и врз прилагодувањето на нивното работење и начинот на нивното функционирање. Традиционалните начини на развој на медиумите и очекувањето дека ни преостанува само да пишуваме и дека ќе дојде некој голем донатор или држава со пари, веќе не се доволни за одржливост и опстанок.

Целта на овој курс е да ви помогне да почнете да размислувате за вашата заедница на вистински начин, како и да ви обезбеди основни и практични концепти за градење и ангажирање на таа заедница.

Курсот е поделен на пет модули:

● Модул 1 – во кој ќе добиете општ преглед на курсот и предавачите/предавачките.

● Модул 2 – Принципи за градење на заедницата, каде што на начелно и стратешко ниво ќе објасниме како оваа „заедница“ се разликува од „публиката“ и зошто е важна за медиумите во 21-от век.

● Модул 3 – Инка на читатели, во кој ќе ги објасниме чекорите низ кои ги водите луѓето од вашата целна група до моментот кога тие ќе станат ваши поддржувачи и дел од вашата заедница.

● Модул 4 – Профили на читатели/читатели, за време на кој ќе научите како да ја разберете оваа целна група и да го прилагодите вашиот пристап кон неа.

● Модул 5 – Во кој ќе резимираме што сме научиле до сега.

Овој курс исто така ќе послужи како добро дополнување на курсот за модели на монетизација за медиумите, особено имајќи предвид дека многу медиуми на глобално, но и регионално ниво, се определија за монетизација на заедницата како еден од начините да се постигне одржливост.

За да го завршите овој курс со сите практични вежби ви требаат максимум 6 часа.

Овој онлајн курс е изработен во рамки на проектот „Медиуми за сите“, финансиран од страна на Канцеларијата за надворешни работи, Комонвелт и Развој (FCDO) и изготвен од конзорциум на организации предводени од Британскиот совет, во партнерство со Балканската мрежа за истражувачко новинарство (БИРН), INTRAC и Фондацијата Томсон (ТФ).

Целта на проектот е да се развие и зајакне уредничката независност и деловното работење на медиумите низ шест земји од Западен Балкан (Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија) преку обезбедување грантови и техничка помош на низа медиуми.

Наставници на овој курс:

Милош Јанковиќ

Менаџер за маркетинг и комуникации во Каталист Балканс

Преку едукација и советување, им помага на непрофитните организации и независните медиуми да градат заедници и да ги развиваат нивните модели за онлајн прибирање средства. Тој е исто така член и на Управниот одбор на Српскиот филантропски форум.

Сања Лазиќ

Eксперт за градење заедница

Сања Лазиќ е експерт за градење заедница, финансирање на толпа (crowdfunding) и градење на капацитети, специјализирана за работа со граѓански организации и медиуми предводени од мисијата. Таа беше дел од тимот „Catalyst Balkans“ и е одговорна за регионалната платформа за финансирање на толпи „Donacije.rs“. Во последните 3 години таа создаде и спроведе бројни кампањи за финансирање на толпа со медиуми како што се „TV Forum Prijepolje“ (прва локална кампања за финансирање толпа), „ Autonomija“ од Нови Сад, „ KRIK“ и „ CINS“ – истражни портали од Србија, „Iz glave“ – популарна подкаст-емисија од Крагуевац (модел базиран на донации), „Pescanik“ (модел базиран на членство).

Натан Коешал

Основач и директор на Каталист Балканс

Живее и работи во Западен Балкан последните 22 години,  првенствено посветен на развојот на локалната филантропија и социјалните промени. Тој работел и водел меѓународни развојни програми насочени кон ангажирање на заедницата и зајакнување на капацитетот на граѓанското општество во регионот.

Други курсеви:

Наташа Ковачев

Западен Балкан: Како да ги чуваме новинарите безбедни кога известуваат за протести

Целта на овој курс е да ги подготви новинарите/ките за можни непредвидени ситуации што можат да ги сретнат додека известуваат од протести и различни демонстрации. Во последниве години, повеќето од протестите што се случија во регионот станаа насилни во одреден момент со тоа што новинарите станаа мета. Овој курс носи корисни совети за тоа како да избегнете или да се справите со проблеми на вакви настани.
Томсон Медиа

Безбедносен курс за новинарки на Западен Балкан

Овој курс ќе ве научи како да ги препознавате различните видови на насилство и закани, кога станува збор за работата на новинарките од Западен Балкан. Ќе слушнете лични приказни и искуства на некои од најдобрите новинарки во регионот, ќе научите кои се вашите права, како да се однесувате во случај на напад, како да пријавите насилство, да изградите отпорност и да се зајакнете за да им помогнете на колешките.
Натан Коешал, Милош Јанковиќ, Сања Лазиќ

Градење и ангажирање на заедница за медиуми

Целта на овој курс е да ви помогне да почнете да размислувате за вашата заедница на вистински начин, како и да ви обезбеди основни и практични концепти за градење и ангажирање на таа заедница.
Александар Манасиев

Мобилно новинарство – почетен курс

Курсот е наменет за сите новинари кои сакаат самостојно да креираат новинарска содржина. Преку објаснување на техниките и најдобрите практики за креирање содржина со мобилен телефон новинарите ќе станат подготвени самостојно, без никаква помош да создаваат ангажирани приказни, визуелно моќни видео-приказни, интервјуа и да ги објавуваат на кој било медиум.
Александра Радивојевиќ

Стратешка употреба на податоци – од основa до донесување одлуки засновани на податоци

На овој курс, ќе имате можност да ги совладате основите на кои се базираат аналитичките алатки наменети за дигиталните медиуми.
Ламија Алечковиќ

Редакциски менаџмент и организација во дигитална средина

Целта на овој курс е стекнување на знаење што ќе ви овозможи не само да разберете, туку и да ги прилагодите и создадете работните процеси што ќе ја модернизираат вашата редакција и да научите како да управувате со тоа за да медиумите станат поконкурентни во дигиталното опкружување.
Александар Бировљев

Решенија за електронски плаќања

Овој курс е ризница на практични искуства, кои ќе Ви помогнат да не застанете на креираниот бизнис модел, туку да го наплатите својот труд, бидејќи Вие бизнисот сте го почнале со намера да ги продавате своите содржини, своите услуги или своите стоки и да заработите пари. Може да слушнете искуства од прва рака, за тоа како електронските плаќања станаа индустрија сама за себе и како тие ја преобликуваа електронската трговија (ecommerce), во последните 10 години.
Александар Манасиев

Новинарство на повеќе платформи – почетен курс

Преку курсот ќе научите како се менува светот на медиумите под влијание на технологијата, како се менуваат навиките на публиката, каква содржина треба да креирате и како да ја прилагодите за следење на различни платформи.
Владимир Тркулjа

Бизнис модели и модели на монетизација за медиуми

Целта на овој курс е да ви даде основни насоки за развивање на деловна идеја и разбирање на начинот на кој различните елементи на медиумскиот бизнис влијаат едни на други.