Бизнис модели и модели на монетизација за медиуми

Целта на овој курс е да ви даде основни насоки за развивање на деловна идеја и разбирање на начинот на кој различните елементи на медиумскиот бизнис влијаат едни на други.

Владимир Тркулjа

Курсот изобилува со конкретни примери и упатства за креирање бизнис план за развој на медиуми. Сите модули се состојат од кратки видео лекции, придружен текст, но и дополнителни материјали и задачи.
При пријавувањето, ве молиме внесете го вашето полно име и презиме, бидејќи тоа ќе биде информацијата напишана на вашиот сертификат.

Бесплатен курс

Ќе бидете пренасочени кон надворешна веб-страница

 • Модул 1 – Вовед
 • Модул 2 – Бизнис модел
 • Модул 3 – Модели на бизнис во медиуми
 • Модул 4 – Платно за деловен модел
 • Модул 5 – Пазар и конкуренција
 • Модул 6 – Тестирање на идеја
 • Модул 7 – Добри примери од регионот

На овој курс ќе научите:

Денешните медиуми, покрај нивната примарна работа – објективно и навремено информирање на јавноста – мораат активно да размислуваат и за нивниот бизнис модел и начинот на кој заработуваат пари. Медиумите се соочуваат со големи предизвици на глобално ниво, а овој проблем не е решен дури и во најразвиените земји во светот, а особено го чувствуваат малите локални медиуми кои не ни помислиле дека ќе мораат да размислуваат како претприемачи и да градат некаков дополнителен бизнис околу нивната примарна медиумска активност.

Целта на овој курс е да ви даде основни насоки за развивање на деловна идеја и разбирање на начинот на кој различните елементи на медиумскиот бизнис влијаат едни на други. Курсот изобилува со конкретни примери и упатства за креирање бизнис план за развој на медиуми.

Темите што ќе ги покриеме за време на овој курс се:

 • Бизнис модел – Во ова поглавје, ќе анализираме различни аспекти на бизнис модели и ќе ги илустрираме преку примери. Ќе разберете како компаниите создаваат вредност за своите клиенти и како тие ја претвораат таа вредност во профит.
 • Медиумски бизнис модели – Ќе се запознаеме со специфични бизнис модели кои се применуваат во медиумите како специфична индустрија. Целта на ова поглавје е да се стекне разбирање за тоа како медиумите можат да остварат приходи.
 • SWOT – Со помош на оваа алатка ќе ги разгледаме Предностите (Strengths), Слабостите (Weaknesses), Можностите (Opportunities) и Заканите (Threats) на бизнис идеи.
 • Бизнис модел Платно (Канвас) – Или скратено БМП – клучна алатка што ќе ја совладате за време на овој курс. Тоа ќе ви овозможи брзо мапирање и прегледување на вашиот бизнис. Очекувајте многу примери.
 • Пазар и конкуренција – Анализата на пазарот и конкуренцијата се документи кои мора да ги имате спремни за вашиот Бизнис план. Ќе научите на што да обврнувате внимание и како да согледувате на директна и индиректна конкуренција
 • Тестирање на идеја – Во ова поглавје, ќе се запознаете со методологијата што ја користат стартапите за да ја тестираат својата идеја, преку значајни разговори со потенцијални корисници.

За да го завршите овој курс со сите практични вежби ви требаат максимум 24 часа.

Овој онлајн курс е изработен во рамки на проектот „Медиуми за сите“, финансиран од страна на Канцеларијата за надворешни работи, Комонвелт и Развој (FCDO) и изготвен од конзорциум на организации предводени од Британскиот совет, во партнерство со Балканската мрежа за истражувачко новинарство (БИРН), INTRAC и Фондацијата Томсон (ТФ).

Целта на проектот е да се развие и зајакне уредничката независност и деловното работење на медиумите низ шест земји од Западен Балкан (Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија) преку обезбедување грантови и техничка помош на низа медиуми.

Наставници на овој курс:

Andrija Vučković

Učitelj bezbrojnih mudrosti

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis vestibulum lectus condimentum turpis cursus, sit amet porta ipsum pulvinar. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Quisque sollicitudin vestibulum nunc a euismod. Nullam venenatis ultrices nibh ac tincidunt. 

Владимир Тркулjа

Планер за медиумски бизнис

Владимир Тркулjа е организатор на заедница и планер за медиумски бизнис со децениско искуство во создавање, растење и поддршка на српски стартап компании преку различни програми, менторирање, тренирање и јавно обраќање. Силна позадина во технологијата, особено поврзано со развој на нови производи употребувајќи посни методологии и работа со агилни тимови. Владимир е ментор и обучувач на многу акселирациски програми и настани, вклучувајќи Eleven Ventures, Startup Academy, InnoEnergy Primer, Climate KIC, UNDP CSDU Incubator и Google Launchpad.

Други курсеви:

Александра Радивојевиќ

Стратешка употреба на податоци – од основa до донесување одлуки засновани на податоци

На овој курс, ќе имате можност да ги совладате основите на кои се базираат аналитичките алатки наменети за дигиталните медиуми.
Томсон Медиа

Безбедносен курс за новинарки на Западен Балкан

Овој курс ќе ве научи како да ги препознавате различните видови на насилство и закани, кога станува збор за работата на новинарките од Западен Балкан. Ќе слушнете лични приказни и искуства на некои од најдобрите новинарки во регионот, ќе научите кои се вашите права, како да се однесувате во случај на напад, како да пријавите насилство, да изградите отпорност и да се зајакнете за да им помогнете на колешките.
Александар Манасиев

Новинарство на повеќе платформи – почетен курс

Преку курсот ќе научите како се менува светот на медиумите под влијание на технологијата, како се менуваат навиките на публиката, каква содржина треба да креирате и како да ја прилагодите за следење на различни платформи.
Наташа Ковачев

Западен Балкан: Како да ги чуваме новинарите безбедни кога известуваат за протести

Целта на овој курс е да ги подготви новинарите/ките за можни непредвидени ситуации што можат да ги сретнат додека известуваат од протести и различни демонстрации. Во последниве години, повеќето од протестите што се случија во регионот станаа насилни во одреден момент со тоа што новинарите станаа мета. Овој курс носи корисни совети за тоа како да избегнете или да се справите со проблеми на вакви настани.
Ламија Алечковиќ

Редакциски менаџмент и организација во дигитална средина

Целта на овој курс е стекнување на знаење што ќе ви овозможи не само да разберете, туку и да ги прилагодите и создадете работните процеси што ќе ја модернизираат вашата редакција и да научите како да управувате со тоа за да медиумите станат поконкурентни во дигиталното опкружување.
Александар Манасиев

Мобилно новинарство – почетен курс

Курсот е наменет за сите новинари кои сакаат самостојно да креираат новинарска содржина. Преку објаснување на техниките и најдобрите практики за креирање содржина со мобилен телефон новинарите ќе станат подготвени самостојно, без никаква помош да создаваат ангажирани приказни, визуелно моќни видео-приказни, интервјуа и да ги објавуваат на кој било медиум.
Натан Коешал, Милош Јанковиќ, Сања Лазиќ

Градење и ангажирање на заедница за медиуми

Целта на овој курс е да ви помогне да почнете да размислувате за вашата заедница на вистински начин, како и да ви обезбеди основни и практични концепти за градење и ангажирање на таа заедница.
Владимир Тркулjа

Бизнис модели и модели на монетизација за медиуми

Целта на овој курс е да ви даде основни насоки за развивање на деловна идеја и разбирање на начинот на кој различните елементи на медиумскиот бизнис влијаат едни на други.
Александар Бировљев

Решенија за електронски плаќања

Овој курс е ризница на практични искуства, кои ќе Ви помогнат да не застанете на креираниот бизнис модел, туку да го наплатите својот труд, бидејќи Вие бизнисот сте го почнале со намера да ги продавате своите содржини, своите услуги или своите стоки и да заработите пари. Може да слушнете искуства од прва рака, за тоа како електронските плаќања станаа индустрија сама за себе и како тие ја преобликуваа електронската трговија (ecommerce), во последните 10 години.