Menaxhimi dhe organizimi i redaksisë në mjedisin digjital

Qëllimi i këtij kursi është të ofrojë njohuri që do t’ju lejojnë jo vetëm të kuptoni, por edhe të përshtatni dhe krijoni procese pune që do ta bëjnë redaksinë tuaj më moderne, dhe të mësoni se si ta menaxhoni atë për t’i bërë mediat më konkurruese në mjedisin dixhital.

Lamija Aleçkoviq

Modulet përbëhen nga leksione në formatin tekst dhe video. Me shembuj dhe këshilla praktike, ju do të jeni në gjendje të krijoni një detyrë cilësore dhe të filloni të aplikoni njohuri të reja në redaksinë tuaj.
Gjatë regjistrimit, ju lutemi shkruani emrin tuaj të plotë pasi ai do të jetë informacioni i shkruar në certifikatën tuaj.

Kurs falas

Do të ridrejtoheni drejt një faqeje web të jashtme

 • Modul 1: Hyrje
 • Modul 2: Konvergjenca e mediave
 • Modul 3: Salla e integruar e lajmeve
 • Modul 4: Kultura e redaksisë
 • Modul 5: Raportimi Multimedia
 • Modul 6: Zhvillimi i aftësive dhe menaxhimit

Pyetje? Jeni të lirë të na kontaktoni.

Në këtë kurs ju do të mësoni:

Media përballet me shumë sfida në këtë botë dixhitale në të cilën ne jetojmë dhe punojmë. Ky kurs është krijuar për t’ju prezantuar me proceset dhe mënyrat e strukturimit dhe drejtimit të redaksive – qofshin të vogla apo të mëdha. Proceset e punës ndryshojnë dhe po kështu ndryshojnë edhe kërkesat e audiencës. Teknologjitë e reja imponojnë një mënyrë dhe dinamikë të ndryshme prodhimi, prandaj duhet të përshtatemi edhe me këtë. Në këtë kurs do të njiheni me idetë dhe trendet në industrinë e medias, do të mësoni dhe vlerësoni nëse mund të aplikoni disa prej tyre në redaksitë tuaja.

Qëllimi i këtij kursi është të ofrojë njohuri që do t’ju lejojnë jo vetëm të kuptoni, por edhe të përshtatni dhe krijoni procese pune që do ta bëjnë redaksinë tuaj më moderne, dhe të mësoni se si ta menaxhoni atë për t’i bërë mediat më konkurruese në mjedisin dixhital.

Kursi është i ndarë në 6 module:

 • Modul 1 –  Ju jep një përmbledhje të kursit dhe do t’ju prezantojë me trendet e reja në botën e medias. 
 • Modul 2 – Ju do të njiheni me termat “konvergjencë” dhe “digital first”, por gjithashtu edhe rëndësinë e njohjes së audiencës.
 • Modul 3 –  Çfarë është një redaksi e integruar dhe si ta krijoni dhe menaxhoni atë? Duke kaluar në këtë pjesë të kursit, detyra do të jetë të vizatoni modelin e ri të redaksisë suaj të integruar dhe të krijoni proceset tuaja të personalizuara të punës.
 • Modul 4 – Kultura e redaksisë është jashtëzakonisht e rëndësishme në kontekstin e strategjisë së digital first. Do të mësohen dhe mënyrat e mira të komunikimit brenda redaksisë dhe menaxhimin e saj.
 • Modul 5 – Qëllimi i kësaj pjese të kursit është të njiheni me llojet e ndryshme të raportimit multimedial, koncepte dhe forma të reja në gazetari.
 • Modul 6 – Ju do të mësoni se si të menaxhoni redaksinë, si të forconi individët në role të ndryshme editoriale, të kujdeseni për punonjësit dhe të krijoni një mjedis të shëndetshëm pune për ta.

Ju mund ta përfundoni këtë kurs për 8 orë, në disa seanca gjatë 10 ditëve.

Ky kurs online është prodhuar në kuadër të projektit ‘Media for All’, i financuar nga Zyra Jashtme, për Komonuelthin dhe Zhvillimin e Mbretërisë së Bashkuar (FCDO) dhe ofrohet nga një konsorcium i organizatave të drejtuara nga Këshilli Britanik, në partneritet me Rrjetin Ballkanik të Raportimit Investigativ (BIRN), INTRAC dhe Fondacionin Thomson (TF).

Qëllimi i projektit është të zhvillojë dhe forcojë pavarësinë editoriale dhe funksionimin e biznesit të mediave, në gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor (Shqipëri, Bosnjë dhe Hercegovinë, Kosovë, Mal të Zi, Maqedoni e Veriut dhe Serbi) duke siguruar grante dhe asistencë teknike për një gamë mediash.

Lektorët në kurs:

Lamija Aleçkoviq

Gazetar dhe redaktor

Ajo ka punuar si Producente Ekzekutive e Aljazeera Balkans dhe drejtore e Shërbimit të Mediave Informative në Radio Televizionin Kroat. Vitet e fundit, ajo ka punuar si konsulente e medias dhe këshilltare në gazetarinë digjitale për BMAP (Internews /USAID). 

Andrija Vučković

Učitelj bezbrojnih mudrosti

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis vestibulum lectus condimentum turpis cursus, sit amet porta ipsum pulvinar. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Quisque sollicitudin vestibulum nunc a euismod. Nullam venenatis ultrices nibh ac tincidunt. 

Kurse të tjera:

Aleksandar Birovljev

Zgjidhje për pagesat elektronike

Ky kurs përmban një thesar përvojash praktike që do t’ju ndihmojnë të mos ndaleni tek krijimi i modelit të biznesit, por të paguheni për përpjekjet tuaja, pasi tani keni filluar punën për shitjen e përmbajtjes, shërbimeve apo mallrave tuaja dhe për të fituar para. Ju mund të dëgjoni përvoja direkte se si pagesat elektronike janë kthyer në një industri më vete dhe se si kanë riformuar tregtinë elektronike në 10 vitet e fundit.
Aleksandar Manasiev

Gazetaria për multi-platforma – Kurs Fillestar

Përmes kursit do të mësoni se si bota e medias ndryshon nën ndikimin e teknologjisë, si ndryshojnë zakonet e audiencës, çfarë përmbajtjeje duhet të krijoni dhe si ta përshtatni atë në mënyrë që të monitoroni platforma të ndryshme.
Aleksandar Manasiev

Mobile Journalist – Kursi Fillestar

Kursi është menduar për të gjithë gazetarët që duan të krijojnë në mënyrë të pavarur përmbajtje gazetareske. Duke shpjeguar teknikat dhe praktikat më të mira për krijimin e përmbajtjeve përmes një telefoni celular, gazetarët do të përgatiten në mënyrë të pavarur, pa ndonjë ndihmë për të krijuar histori tërheqëse, video të fuqishme vizualisht, intervista dhe t’i publikojnë ato në çdo medium.
Natasha Kovaçev

Ballkani Perëndimor: Siguria e gazetarëve gjatë mbulimit të protestave

Qëllimi i këtij kursi është të përgatisë gazetarët për situata të mundshme të paparashikuara që mund të hasin gjatë raportimit nga protestat dhe demonstratat e ndryshme. Në vitet e fundit, shumica e protestave që ndodhën në rajon, pësuan dhunë dhe në një moment shënjestra e dhunës u bënë gazetarët. Ky kurs ofron këshilla të dobishme se si të shmangni ose të përballoni këto problematika në ngjarje të tilla.
Thomson Media

Kurs sigurie për gazetarët në Ballkanin Perëndimor

Ky kurs do t’ju mësojë se si të dalloni lloje të ndryshme të dhunës dhe kërcënimeve kur bëhet fjalë për punën e gazetareve në Ballkanin Perëndimor. Do të dëgjoni tregime dhe përvoja personale të disa prej gazetareve më të mirë në rajon, do të mësoni se cilat janë të drejtat tuaja, si të silleni në rast sulmi, si ta denonconi dhunën, të krijoni rezistencë dhe të fuqizoni veten për të ndihmuar koleget tuaja.
Vladimir Trkulja

Modelet e biznesit dhe të monetarizimit të medias

Qëllimi i këtij kursi është t’ju japë udhëzime themelore për zhvillimin e një ideje biznesi dhe për të kuptuar se si elementë të ndryshëm të biznesit mediatik ndikojnë te njëri-tjetri.
Lamija Aleçkoviq

Menaxhimi dhe organizimi i redaksisë në mjedisin digjital

Qëllimi i këtij kursi është të ofrojë njohuri që do t’ju lejojnë jo vetëm të kuptoni, por edhe të përshtatni dhe krijoni procese pune që do ta bëjnë redaksinë tuaj më moderne, dhe të mësoni se si ta menaxhoni atë për t’i bërë mediat më konkurruese në mjedisin dixhital.
Nathan Koeshall, Millosh Jankoviq, Sanja Llaziq

Krijimi dhe angazhimi i komuniteteve për mediat

Qëllimi i këtij kursi është t’ju ndihmojë të filloni të mendoni mbi komunitetin tuaj në mënyrën e duhur, si dhe t’ju ofrojë konceptet themelore dhe praktike për krijimin dhe angazhimin e këtij komuniteti.
Aleksandra Radivojeviq

Përdorimi strategjik i të dhënave – nga njohuritë bazike te vendimmarrja bazuar në të dhëna

Në këtë kurs, ju do të keni mundësinë të zotëroni bazat mbi të cilat pwrdoren mjetet analitike të destinuara për mediat dixhitale.