Северна Македонија, Радио Канал 77: Продажба на продукти како поддршка на медиумскиот бизнис

Journalift

Journalift

Post Author

 минути читање

Super7MK

Националната радио станица Канал 77, воведе онлајн продавница, со цел да создаде солиден и одржлив извор на финансирање за својата основна дејност – создавањето на квалитетни вести. Овој иновативен пристап, со кој Радио Канал 77 стана меѓу првите медиуми во земјата што се фокусираа на таква диверзификација на своите приходи, беше поддржан од обучувачи за градење на капацитети и експерт за е-трговија од Фондацијата Томсон.

Во онлајн продавницата наречена, „Супер 7“, се продаваат промотивни материјали со брендот на Канал 77 и продукти и услуги од други компании. Освен преку радиото, вестите и другите продуцирани содржини се објавуваат и на сестринскиот интернет портал, Македонски медиа сервис (ММС).

„Главната предност на Радио Канал 77, во споредба со другите компании кои продаваат онлајн, е во тоа што радиостаницата и веб-порталот ММС,  веќе имаат лојална публика која им верува како навремени, релевантни и објективни извори на информации“, велат од Канал 77.

Создавањето на квалитетни новинарски производи, е тесно поврзано со финансиската стабилност и одржливото работење. Новиот бизнис модел ќе ги искористи придобивките од дигитализацијата, како и можностите за монетизација со помош на публиката на Радио Канал 77. Покрај онлајн продавницата, тие се фокусираат и на развивање на Фан клуб Канал 77.

Радио Канал 77 започна со работа во 1991 година како локална радиостаница во Штип. Со текот на годините се разви и прерасна во национална радиостаница, во која моментално се ангажирани 10 вработени со полно работно време и 5 со скратено, како и мрежа од 16 дописници, кои обезбедуваат вести од локално и регионално ниво. Вработените работат во две добро опремени студија (главното, лоцирано во Штип, и второто во Скопје).

За авторот:

Journalift

Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.
Post Author

Author

  • Journalift

    Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.

Поврзани статии:

Без оглед колку е добра вашата содржина, во глобалното медиумско село, вашата конкуренција се најдобри новинари од целиот свет.
Kako-izgraditi-onlajn-zajednicu-1.-dio
Ако погледнеме неколку децении, па дури и векови наназад, ќе видиме дека медиумите и рекламирањето се неразделни. За тоа
Гледајќи го од страна медиумскиот бизнис, но често вклучен како консултант или соработник на некои проекти, забележав дека постојат

Врвни стории од Journalift:

Capacity-building-as-a-necessary-investment-for-media-outlets
Post Author
Градењето капацитети (ГК), дефинирано како процес на развивање и зајакнување на вештини, инстинкти, способности, процеси и ресурси, што им се потребни на организациите и заедниците за да преживеат, да се прилагодат и да напредуваат во светот кој брзо се менува, е една од клучните алатки кои Фондацијата Томсон (ФТ) ги користи, заедно со менторството и грантовите, за поддршка на
Post Author
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат
Blerjana-Bino-The-role-of-media-organisations-in-promoting-media-literacy

Теми:

Најнови статии:

Градењето капацитети како неопходна инвестиција за медиумите
Градењето капацитети (ГК), дефинирано како процес на развивање и зајакнување на вештини, инстинкти, способности, процеси и ресурси, што им се
Улогата на медиумските организации во поддршката на медиумската писменост
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички
Избегнувањето на вести во пораст, довербата во вестите oпаѓа – клучни сознанија од Извештајот за дигитални вести за 2022 година
Медиумите одиграа одлучувачка улога во покривањето на пандемијата на КОВИД-19 и војната што ја води Русија во Украина. Меѓутоа, луѓето
Ослободување од казнување
Неказнивост: изземање или ослободување од казна, штета или загуба. Пример: законите беа прекршени неказнето. Извор: речник Мериам Вебстер. Меѓународниот ден