Ресурси

Извештаи, публикации, трудови, истражувања за релевантни трендови во медиумската индустрија

Избрани ресурси

Слободен-пристап-до-информации-од-јавен-карактер-на-Западен-Балкан-во-2020-година
Овој извештај ги презентира заклучоците за транспарентноста и одговорноста на владите на земјите од Западен Балкан: Албанија, Босна и
Автори: Šenđul Osmani Lodža
SUSTAINABILITY OF PROFESSIONAL JOURNALISM IN THE MEDIA BUSINESS ENVIRONMENT OF THE WESTERN BALKANS
Оваа студија ги анализира економските услови, потреби и перспективи за развој на независните медиуми во земјите од западниот Балкан.
Автори: Бранкица Петковиќ и Санела Хоџиќ
Оваа анкета нуди податоци за досегот на радијата и вкупната гледаност на телевизиите. Во анкетата се користи полу-структуриран прашалник
Автори: Индаго
State-of-pandemonium-Digital-rights-in-the-Western-Balkans-and-Covid-19
Овој документ за политики ја анализира кризата предизвикана од Ковид-19 пандемијата и како таа влијаеше на демократијата, дигиталните права
Автори: Данило Кривокапиќ, Бојан Перков, Давор Марко
ОЛИТИЧКА-И-ЕКОНОМСКА-ОСНОВА-НА-МЕДИУМСКИТЕ-И-НА-КОМУНИКАЦИСКИТЕ-МОДЕЛИ
Оваа анализа се занимава со идентификување на моделите на дезинформации, пропаганда и говор на омраза во медиумите и во
Автори: Весна Никодиноска
Збогатете го вашиот медиум со три пакети урнеци, коишто се достапни бесплатно да ги преземете, приспособите и користите. Подобрете
Автори: Journalift
"; jQuery(this).append(slajderString); }); jQuery(document).ready(function(){ reflowResourceColumns(); fixDownloads(); jQuery(".flexslajder").flexslider({ animation:"slide", slideshow:"false", touch:"true", minItems:1, maxItems:2, itemWidth:295, itemMargin:11, animationSpeed:500, directionNav:false, controlNav:false, animationLoop:true, slideshow: false });}); jQuery(document).ready(function(){ jQuery(".equalize").each(function(){ var maxh=0; jQuery(".elementor-top-section",this).each(function(){ if(jQuery(this).height()>maxh) maxh=jQuery(this).height(); }); jQuery(".elementor-top-section",this).each(function(){ jQuery(this).css("height",maxh+"px"); }); }); }); jQuery(window).resize(function() { fitBigAlicorn(); var vpw = (screen.width>=768)?'1280':'device-width'; jQuery("head").append(''); }); jQuery(document).ready(function(){fitBigAlicorn();}) jQuery(".elementor-search-form--icon-search").click(function(){jQuery(this).addClass("focus"); jQuery(".elementor-search-form__input",this).focus(); }); jQuery(".wpml-ls-touch-device").click(function(){jQuery(this).addClass("focus");}); jQuery(".wpml-ls-touch-device, .elementor-search-form--icon-search").mouseleave(function(){jQuery(this).removeClass("focus");});