Автор

Петра Ковачевиќ е асистентка за настава и истражување на Отсекот за новинарство и медиумска продукција при Универзитетот во Загреб и членка e на тимот на истражувачкиот проект „Новинарска истражувачка лабораторија“, финансиран од Хрватската фондација за наука. Таа е докторантка на Школата за новинарство, медиуми и култура на Универзитетот во Кардиф, на отсекот за новинарство фокусирано на решенијата на Би-Би-Си. Нејзините истражувачки интереси вклучуваат нови новинарски практики, како што се конструктивното новинарство и новинарството со решенија, културата на експериментите во редакцијата, иновативните и интерактивните новинарски техники на раскажување на приказни, новинарските содржини наменети за младата публика, со посебен фокус на телевизиската и видео продукцијате. Петра предава на модули поврзани со телевизијата, видеото и мултимедијалната продукција. Таа е, исто така, слободна новинарка и продуцентка и овластена предавачка за мобилно новинарство.

 1

"; jQuery(this).append(slajderString); }); jQuery(document).ready(function(){ reflowResourceColumns(); fixDownloads(); jQuery(".flexslajder").flexslider({ animation:"slide", slideshow:"false", touch:"true", minItems:1, maxItems:2, itemWidth:295, itemMargin:11, animationSpeed:500, directionNav:false, controlNav:false, animationLoop:true, slideshow: false });}); jQuery(document).ready(function(){ jQuery(".equalize").each(function(){ var maxh=0; jQuery(".elementor-top-section",this).each(function(){ if(jQuery(this).height()>maxh) maxh=jQuery(this).height(); }); jQuery(".elementor-top-section",this).each(function(){ jQuery(this).css("height",maxh+"px"); }); }); }); jQuery(window).resize(function() { fitBigAlicorn(); var vpw = (screen.width>=768)?'1280':'device-width'; jQuery("head").append(''); }); jQuery(document).ready(function(){fitBigAlicorn();}) jQuery(".elementor-search-form--icon-search").click(function(){jQuery(this).addClass("focus"); jQuery(".elementor-search-form__input",this).focus(); }); jQuery(".wpml-ls-touch-device").click(function(){jQuery(this).addClass("focus");}); jQuery(".wpml-ls-touch-device, .elementor-search-form--icon-search").mouseleave(function(){jQuery(this).removeClass("focus");});