Severna Makedonija: Podrška medijima za elektronska plaćanja

Journalift

Journalift

Post Author

min za čitanje

e-payment

Mogućnost elektronskog placanja trebalo bi da postane realnost za nekoliko medija sa kojima Thomson Fondacija radi u Severnoj Makedoniji, kroz projekat ‘Media for All’. Po prvi put mediji će imati mogućnost da svoje sadržaje, robu i usluge – zavisno od poslovnog modela za koji su se opredelili – naplate elektronskim putem. 

"Prvo smo identifikovali banke koje pružaju adekvatnu podrsku za e-commerce uslugu u Makedoniji, to su Komercijalna, Stopanska i NLB banka. Potom smo procenili kapacitete ukljucenih medija i dogovorili sa posredničkom kompanijom, WSPay koja nudi gotovo rešenje za elektronska plaćanja, da dodatno podrži medije i olakša im integraciju sa tim bankama. Taj sistem će omogućiti medijima, sa jedne strane, da lakše i uz adekvatnu tehničku podršku naplaćuju svoje usluge elektronski, dok će za banke to značiti naprednije servise kod prihvatanja platnih kartica i optimizaciju resursa prebacivanjem odgovornosti na posrednika. WSPay ima interes da omoguci trgovcima u Severnoj Makedoniji konekciju na sto veci broj banaka cime sebe stavlja u polozaj partnera i trgovaca i banaka," rekao je Aleksandar Birovljev, vodeći stručnjak za elektronska plaćanja i digitalne poslovne modele koji u okviru projekta mentorski podržava medije. 

Jedan od medija sa kojim Birovljev radi, Radio Kanal 77 iz Štipa, u sklopu svog biznis plana predviđa otvaranje webshop-a. Potencijal ovog webshop-a je u objedinjavanju ponude razlicitih dobavljaca iz regiona Štipa, a onda i cele Makedonije, cime dolazi u poziciju jednog od najozbiljnijih online prodavnica u zemlji. Paralelnim ativiranjem kluba svojih korisnika, ovaj webshop moze prerasti u veoma cenjen marketplace.

Uz Radio Kanal 77, još tri medija iz Makedonije imaće benefit od korištenja ovog sistema - to su OhridNews iz Ohrida, Nezavisen vesnik iz Skopja i TV Kiss i Menada iz Tetova. Thomson fondacija kroz 'Media for All' projekat u Makedoniji radi sa 11 medija na razvoju novih poslovnih rešenja. 

O autoru/ici:

Journalift

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.
Post Author

Author

  • Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

00-Employment-of-persons-with-disabilities-achieves-their-inclusion
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom i stigmatizacijom. Definicija osobe s invaliditetom još uvijek nije ujednačena u BiH iako je BiH usvojila UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, dok u Srbiji prema zakonu izraz „osobe sa invaliditetom” označava „osobe sa urođenom ili stečenom fizičkom,

Teme:

Poslednji Članci:

jun 27
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom
jun 20
Ramize Salihaj je trenutno sa svojom porodicom u svom domu na Kosovu gdje provodi prvi odmor u svom rodnom gradu
jun 17
“Hiperlokalno” je već duže vrijeme popularna riječ u medijima. Kako je koncentracija vlasništva nad tradicionalnim medijima i prodor društvenih mreža
jun 13
Nesvjesni broja djece i adolescenata koji pate od različitih vrsta problema mentalnog zdravlja, zdravstveni sistemi nekih zemalja zapadnog Balkana ne