Severna Makedonija: Podrška medijima za elektronska plaćanja

min za čitanje

e-payment

Mogućnost elektronskog placanja trebalo bi da postane realnost za nekoliko medija sa kojima Thomson Fondacija radi u Severnoj Makedoniji, kroz projekat ‘Media for All’. Po prvi put mediji će imati mogućnost da svoje sadržaje, robu i usluge – zavisno od poslovnog modela za koji su se opredelili – naplate elektronskim putem. 

"Prvo smo identifikovali banke koje pružaju adekvatnu podrsku za e-commerce uslugu u Makedoniji, to su Komercijalna, Stopanska i NLB banka. Potom smo procenili kapacitete ukljucenih medija i dogovorili sa posredničkom kompanijom, WSPay koja nudi gotovo rešenje za elektronska plaćanja, da dodatno podrži medije i olakša im integraciju sa tim bankama. Taj sistem će omogućiti medijima, sa jedne strane, da lakše i uz adekvatnu tehničku podršku naplaćuju svoje usluge elektronski, dok će za banke to značiti naprednije servise kod prihvatanja platnih kartica i optimizaciju resursa prebacivanjem odgovornosti na posrednika. WSPay ima interes da omoguci trgovcima u Severnoj Makedoniji konekciju na sto veci broj banaka cime sebe stavlja u polozaj partnera i trgovaca i banaka," rekao je Aleksandar Birovljev, vodeći stručnjak za elektronska plaćanja i digitalne poslovne modele koji u okviru projekta mentorski podržava medije. 

Jedan od medija sa kojim Birovljev radi, Radio Kanal 77 iz Štipa, u sklopu svog biznis plana predviđa otvaranje webshop-a. Potencijal ovog webshop-a je u objedinjavanju ponude razlicitih dobavljaca iz regiona Štipa, a onda i cele Makedonije, cime dolazi u poziciju jednog od najozbiljnijih online prodavnica u zemlji. Paralelnim ativiranjem kluba svojih korisnika, ovaj webshop moze prerasti u veoma cenjen marketplace.

Uz Radio Kanal 77, još tri medija iz Makedonije imaće benefit od korištenja ovog sistema - to su OhridNews iz Ohrida, Nezavisen vesnik iz Skopja i TV Kiss i Menada iz Tetova. Thomson fondacija kroz 'Media for All' projekat u Makedoniji radi sa 11 medija na razvoju novih poslovnih rešenja. 

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos