Bosna i Hercegovina, Diskriminacija.ba: Učiniti marginalizovane grupe vidljivima kroz nove multimedijske formate

Journalift

Journalift

Post Author

min za čitanje

DiskriminacijaBA

Sarajevska Diskriminacija.ba, online platforma koja izvještava o raznim pitanjima vezanim za ljudska prava i ravnopravnost, savršen je primjer učinkovite sinergije dvaju glavnih tokova podrške u projektu Mediji za sve.

Zahvaljujući treninzima za izgradnju kapaciteta, koji čine dio programa podrške za razvoj poslovanja (Business Development - BD), i online ispitivanjima, dijelu programa podrške za Engaged Citizens Reporting (ECR), oni uspješno dosežu novu publiku i uvode nove formate.

Naime, njihov cilj je transformisati platformu u neku vrstu novinske agencije za civilno društvo u Bosni i Hercegovini pružanjem multimedijskih sadržaja o aktivnostima OCD-a za tzv. mainstream medije.

Kroz BD program dobili su znanja o različitim aspektima novinarstva – od audio i vizuelne produkcije, analitike podataka do uredničkog menadžmenta. Ove praktične vještine u kombinaciji s ECR alatom rezultirale su nizom dubinskih i dobro istraženih priča koje su imale veliki odjek među publikom.

Objedinili smo oba toka podrške kombinujući njihove metode”, rekla je Slobodanka Dekić, urednica Diskriminacija.ba, dodajući da su prilikom izrade priča “koristili online upitnike kako bi dobili kvalitetnu povratnu informaciju od publike”.

Drugim riječima, kako objašnjava Dekić, zahvaljujući online anketama uspjeli su dobiti vrijedne inpute za svoje članke – osobne priče, citate, savjete, upute.

“Ovakav način rada zahtijeva malo više vremena zbog obrade podataka i dekodiranja anketa. Ali, s druge strane, konačni rezultat je vrlo vrijedan”, rekla je Dekić.

Zahvaljujući podršci putem BD programa, između ostalog, uspjeli su uspostaviti tim vanjskih suradnika: novinara, stručnjaka za video i montažu, grafičkih dizajnera, što im omogućuje da se fokusiraju na video i multimedijsku produkciju.

Jedan od noviteta je poboljšana verzija newslettera koji je sada integrisan u portal, a izlaziće mjesečno počevši od oktobra 2021. godine.

Portal www.diskriminacija.ba je online platforma sarajevske fondacije Mediacentar, koja izvještava o raznim pitanjima vezanim za ljudska prava i ravnopravnost. Mediacentar je neovisni, neprofitni centar koji unapređuje odnose između civilnog sektora i medija u pravcu jačanja demokracije i ljudskih prava u BiH.

O autoru/ici:

Journalift

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.
Post Author

Author

  • Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

00-Employment-of-persons-with-disabilities-achieves-their-inclusion
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom i stigmatizacijom. Definicija osobe s invaliditetom još uvijek nije ujednačena u BiH iako je BiH usvojila UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, dok u Srbiji prema zakonu izraz „osobe sa invaliditetom” označava „osobe sa urođenom ili stečenom fizičkom,

Teme:

Poslednji Članci:

jun 27
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom
jun 20
Ramize Salihaj je trenutno sa svojom porodicom u svom domu na Kosovu gdje provodi prvi odmor u svom rodnom gradu
jun 17
“Hiperlokalno” je već duže vrijeme popularna riječ u medijima. Kako je koncentracija vlasništva nad tradicionalnim medijima i prodor društvenih mreža
jun 13
Nesvjesni broja djece i adolescenata koji pate od različitih vrsta problema mentalnog zdravlja, zdravstveni sistemi nekih zemalja zapadnog Balkana ne