Bosna i Hercegovina, Diskriminacija.ba: Učiniti marginalizovane grupe vidljivima kroz nove multimedijske formate

Journalift

Journalift

Post Author

min read

DiskriminacijaBA

Sarajevska Diskriminacija.ba, online platforma koja izvještava o raznim pitanjima vezanim za ljudska prava i ravnopravnost, savršen je primjer učinkovite sinergije dvaju glavnih tokova podrške u projektu Mediji za sve.

Zahvaljujući treninzima za izgradnju kapaciteta, koji čine dio programa podrške za razvoj poslovanja (Business Development – BD), i online ispitivanjima, dijelu programa podrške za Engaged Citizens Reporting (ECR), oni uspješno dosežu novu publiku i uvode nove formate.

Naime, njihov cilj je transformisati platformu u neku vrstu novinske agencije za civilno društvo u Bosni i Hercegovini pružanjem multimedijskih sadržaja o aktivnostima OCD-a za tzv. mainstream medije.

Kroz BD program dobili su znanja o različitim aspektima novinarstva – od audio i vizuelne produkcije, analitike podataka do uredničkog menadžmenta. Ove praktične vještine u kombinaciji s ECR alatom rezultirale su nizom dubinskih i dobro istraženih priča koje su imale veliki odjek među publikom.

Objedinili smo oba toka podrške kombinujući njihove metode”, rekla je Slobodanka Dekić, urednica Diskriminacija.ba, dodajući da su prilikom izrade priča “koristili online upitnike kako bi dobili kvalitetnu povratnu informaciju od publike”.

Drugim riječima, kako objašnjava Dekić, zahvaljujući online anketama uspjeli su dobiti vrijedne inpute za svoje članke – osobne priče, citate, savjete, upute.

“Ovakav način rada zahtijeva malo više vremena zbog obrade podataka i dekodiranja anketa. Ali, s druge strane, konačni rezultat je vrlo vrijedan”, rekla je Dekić.

Zahvaljujući podršci putem BD programa, između ostalog, uspjeli su uspostaviti tim vanjskih suradnika: novinara, stručnjaka za video i montažu, grafičkih dizajnera, što im omogućuje da se fokusiraju na video i multimedijsku produkciju.

Jedan od noviteta je poboljšana verzija newslettera koji je sada integrisan u portal, a izlaziće mjesečno počevši od oktobra 2021. godine.

Portal www.diskriminacija.ba je online platforma sarajevske fondacije Mediacentar, koja izvještava o raznim pitanjima vezanim za ljudska prava i ravnopravnost. Mediacentar je neovisni, neprofitni centar koji unapređuje odnose između civilnog sektora i medija u pravcu jačanja demokracije i ljudskih prava u BiH.

About the author:

Journalift

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.
Post Author

Author

  • Journalift

    Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Related articles:

Top stories from Journalift:

Capacity-building-as-a-necessary-investment-for-media-outlets
Post Author
Izgradnja kapaciteta (IK/CB), definisana kao proces razvoja i jačanja veština, instikta, sposobnosti, procesa i resursa koji su potrebni organizacijama i zajednicama da prežive, prilagode se i napreduju u svetu koji se brzo menja, jedan je od ključnih alata koji Thomson fondacija (TF) koristi, zajedno sa mentorstvom i grantovima, za podršku medijima u projektu Media for All (MfA). Tokom početne

Teme:

Poslednji Članci:

Izgradnja kapaciteta kao neophodna investicija za medijske organizacije
Izgradnja kapaciteta (IK/CB), definisana kao proces razvoja i jačanja veština, instikta, sposobnosti, procesa i resursa koji su potrebni organizacijama i
Uloga medijskih organizacija u podršci medijskoj pismenosti
Medijska i informaciona pismenost (MIP) je od suštinskog značaja zarazvijanje sposobnosti građana da kritički razmišljaju i mudro klikću. Kako UNESCO
Izbegavanje vesti u porastu, poverenje u vesti opada – ključni uvidi iz Izveštaja o digitalnim vestima za 2022.
Mediji su odigrali odlučujuću ulogu u izveštavanju o pandemiji COVID-19 i ruskom ratu u Ukrajini. Međutim, u poslednje vreme ljudi
Sloboda od kažnjavanja
Nekažnjivost, n.: izuzeće ili sloboda od kazne, štete ili gubitka Primer: nekažnjeno su kršeni zakoni Izvor: Merriam Webster dictionary Međunarodni