Bosna i Hercegovina, Diskriminacija.ba: Učiniti marginalizovane grupe vidljivima kroz nove multimedijske formate

min za čitanje

DiskriminacijaBA

Sarajevska Diskriminacija.ba, online platforma koja izvještava o raznim pitanjima vezanim za ljudska prava i ravnopravnost, savršen je primjer učinkovite sinergije dvaju glavnih tokova podrške u projektu Mediji za sve.

Zahvaljujući treninzima za izgradnju kapaciteta, koji čine dio programa podrške za razvoj poslovanja (Business Development - BD), i online ispitivanjima, dijelu programa podrške za Engaged Citizens Reporting (ECR), oni uspješno dosežu novu publiku i uvode nove formate.

Naime, njihov cilj je transformisati platformu u neku vrstu novinske agencije za civilno društvo u Bosni i Hercegovini pružanjem multimedijskih sadržaja o aktivnostima OCD-a za tzv. mainstream medije.

Kroz BD program dobili su znanja o različitim aspektima novinarstva – od audio i vizuelne produkcije, analitike podataka do uredničkog menadžmenta. Ove praktične vještine u kombinaciji s ECR alatom rezultirale su nizom dubinskih i dobro istraženih priča koje su imale veliki odjek među publikom.

Objedinili smo oba toka podrške kombinujući njihove metode”, rekla je Slobodanka Dekić, urednica Diskriminacija.ba, dodajući da su prilikom izrade priča “koristili online upitnike kako bi dobili kvalitetnu povratnu informaciju od publike”.

Drugim riječima, kako objašnjava Dekić, zahvaljujući online anketama uspjeli su dobiti vrijedne inpute za svoje članke – osobne priče, citate, savjete, upute.

“Ovakav način rada zahtijeva malo više vremena zbog obrade podataka i dekodiranja anketa. Ali, s druge strane, konačni rezultat je vrlo vrijedan”, rekla je Dekić.

Zahvaljujući podršci putem BD programa, između ostalog, uspjeli su uspostaviti tim vanjskih suradnika: novinara, stručnjaka za video i montažu, grafičkih dizajnera, što im omogućuje da se fokusiraju na video i multimedijsku produkciju.

Jedan od noviteta je poboljšana verzija newslettera koji je sada integrisan u portal, a izlaziće mjesečno počevši od oktobra 2021. godine.

Portal www.diskriminacija.ba je online platforma sarajevske fondacije Mediacentar, koja izvještava o raznim pitanjima vezanim za ljudska prava i ravnopravnost. Mediacentar je neovisni, neprofitni centar koji unapređuje odnose između civilnog sektora i medija u pravcu jačanja demokracije i ljudskih prava u BiH.

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos