Srbija, Nova Ekonomija: Prenos akumulisanog znanja putem online kursa

Journalift

Journalift

Post Author

min za čitanje

Beogradski medij Nova Ekonomija povećava svoj portfolio proširenjem svog rada u sferu online obrazovanja. Tačnije, uzimajući u obzir njihovu stručnost, prethodno iskustvo, i tržišni potencijal, Nova Ekonomija je kao glavni segment svog Media for All poslovnog plana razvila platformu za e-učenje i pripremila tri kursa.

"Naš poslovni model zasnovan je na više godina iskustva u organizaciji i provođenju offline treninga za članove/ice poslovne zajednice, studente/ice i mlade novinar/ke u Srbiji", kaže Nova Ekonomija, dodajući da je prebacivanje tih kurseva u online okruženje logičan korak naprijed.

Tačnije, uzimajući u obzir obimna znanja koja imaju u oblasti odnosa s javnošću i ekonomije, zajedno sa razvijenim nastavnim planom i programima i predavačima/cama, kreiranje platforme za e-učenje bilo je samo pitanje vremena. Plan je dobio na važnosti usljed izbijanja pandemije COVID-19.

Do sada su proizveli tri kursa. Dva se plaćaju (oko 60 eura po kursu): Javni nastup - pravila i prakse, i Praktični PR - najbolje prakse u odnosima s medijima za različite publike. Dok je treći  – Uvod u ekonomsko novinarstvo - besplatan. Još dva kursa su u pripremi i trebalo bi da budu objavljeni početkom 2022.

Njihove ciljne grupe su poslovna zajednica, pojedinci/ke koji žele steći "mekane" interpersonalne vještine, studenti/ce, i mladi novinari/ke. Prema mišljenju Nove Ekonomije, njihov cilj je ponuditi inovativne obrazovne usluge omladini, proizvesti interaktivne edukativne sadržaje, te uspostaviti novi pristup u diverzifikaciji izvora prihoda koji će doprinijeti održivosti kompanije.

"Platforma je aktivna od oktobra", kaže Ivana Pavlović, web urednica Nove Ekonomije. Uzimajući u obzir da se radi o potpuno novom proizvodu na tržištu, jer nikada prije u Srbiji nije postojala takva platforma za e-učenje, zadovoljni su upisom. "Stopa upisa na kurs Uvod u ekonomiju je viša, prošlo ga je više od dvadeset ljudi. Interes je nešto manji za druga dva kursa", kaže Pavlović.

Business Info Group (BIG), roditeljska kompanija Nove Ekonomije, vodeća je medijska kuća u Srbiji u oblasti ekonomskog novinarstva, koja obavlja širok spektar aktivnosti iz oblasti izdavaštva, TV produkcije, online medija, obrazovanja, poslovnog savjetovanja i organizacije događaja. BIG je osnovan 2009. Pored mjesečnog ekonomskog magazina Nova Ekonomija, kompanija ima i novinski portal pod istim imenom.

O autoru/ici:

Journalift

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.
Post Author

Author

  • Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

00-Employment-of-persons-with-disabilities-achieves-their-inclusion
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom i stigmatizacijom. Definicija osobe s invaliditetom još uvijek nije ujednačena u BiH iako je BiH usvojila UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, dok u Srbiji prema zakonu izraz „osobe sa invaliditetom” označava „osobe sa urođenom ili stečenom fizičkom,

Teme:

Poslednji Članci:

jun 27
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom
jun 20
Ramize Salihaj je trenutno sa svojom porodicom u svom domu na Kosovu gdje provodi prvi odmor u svom rodnom gradu
jun 17
“Hiperlokalno” je već duže vrijeme popularna riječ u medijima. Kako je koncentracija vlasništva nad tradicionalnim medijima i prodor društvenih mreža
jun 13
Nesvjesni broja djece i adolescenata koji pate od različitih vrsta problema mentalnog zdravlja, zdravstveni sistemi nekih zemalja zapadnog Balkana ne