Bosna i Hercegovina, Portal Udar: Prvi regionalni podcast fokusiran na Rome

min za čitanje

Portal-Udar

Portal Udar, jedan od medija koji dobijaju podršku kroz projekat ‘Mediji za sve’, pokrenuo je seriju podcasta tematizirajući važne teme koje se tiču ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Ovaj portal prepoznat je kao glasilo marginaliziranih, i kao agilni zagovarač prava Roma u ovoj državi i regionu, i kao neko ko otvara važna pitanja i mjenja društvene prakse.

“Plan je da objavimo najmanje deset izdanja podcasta. U namjeri da bude na više platformi uveli smo i video izdanja,” rekao je Radenko Udovčić sa portala Udar iz Sarajeva. “Fokusirani smo na ljude čije ideje promovišu političku, kulturnu, ethničku raznolikost Bosne i Hercegovine i regiona uopšte.”

Do sada su u epizodama autori podcasta ugostili Selmu Selman, vizuelnu umjetnicu, Medinu Spahić, omladinsku aktivisticu, Hedinu Tahirović-Sijerčić, novinarku, spisateljicu i atkivisticu, Draška Ignjatića, novinara i urednika, kao i Kristinu Ljevak, zagovornicu ljudskih prava i aktivisticu.

Ekipa portala Udar namjerava da se od informativnog medijskog portala razvije u informacioni hub, koji bi bio mjesto gdje romska dijaspora, nevladine udruge i međunarodne organizacije i državne institucije mogu da dobiju i razmjene informacije i ideje o tome kako unaprijediti poziciju, vidljivost i praca romske populacije.

Ovaj portal je već prepoznat kao neko kom mjenja 'pravila igre' i društvenu svijest. Tu spada i javni istup njihovog urednika, Dalibora Tanića, koji je popularnom bendu Dubiozi kolektiv ukazao na neadekvatno korištenje termina 'ciganija' u njihovoj pjesmi, na šta je grupa reagirala pozitivni i tekst pjesme promjenila.

Udar je nastao 2017. godine i objavljuje sadržaje na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku, dok se neki značajni sadržaji prevode i na romski jezik.

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos