Bosna i Hercegovina, Portal Udar: Prvi regionalni podcast fokusiran na Rome

min za čitanje

Portal-Udar

Portal Udar, jedan od medija koji dobijaju podršku kroz projekat ‘Mediji za sve’, pokrenuo je seriju podcasta tematizirajući važne teme koje se tiču ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Ovaj portal prepoznat je kao glasilo marginaliziranih, i kao agilni zagovarač prava Roma u ovoj državi i regionu, i kao neko ko otvara važna pitanja i mjenja društvene prakse.

“Plan je da objavimo najmanje deset izdanja podcasta. U namjeri da bude na više platformi uveli smo i video izdanja,” rekao je Radenko Udovčić sa portala Udar iz Sarajeva. “Fokusirani smo na ljude čije ideje promovišu političku, kulturnu, ethničku raznolikost Bosne i Hercegovine i regiona uopšte.”

Do sada su u epizodama autori podcasta ugostili Selmu Selman, vizuelnu umjetnicu, Medinu Spahić, omladinsku aktivisticu, Hedinu Tahirović-Sijerčić, novinarku, spisateljicu i atkivisticu, Draška Ignjatića, novinara i urednika, kao i Kristinu Ljevak, zagovornicu ljudskih prava i aktivisticu.

Ekipa portala Udar namjerava da se od informativnog medijskog portala razvije u informacioni hub, koji bi bio mjesto gdje romska dijaspora, nevladine udruge i međunarodne organizacije i državne institucije mogu da dobiju i razmjene informacije i ideje o tome kako unaprijediti poziciju, vidljivost i praca romske populacije.

Ovaj portal je već prepoznat kao neko kom mjenja 'pravila igre' i društvenu svijest. Tu spada i javni istup njihovog urednika, Dalibora Tanića, koji je popularnom bendu Dubiozi kolektiv ukazao na neadekvatno korištenje termina 'ciganija' u njihovoj pjesmi, na šta je grupa reagirala pozitivni i tekst pjesme promjenila.

Udar je nastao 2017. godine i objavljuje sadržaje na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku, dok se neki značajni sadržaji prevode i na romski jezik.

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila