Bosna i Hercegovina, Portal Udar: Prvi regionalni podcast fokusiran na Rome

Journalift

Journalift

Post Author

min za čitanje

Portal-Udar

Portal Udar, jedan od medija koji dobijaju podršku kroz projekat ‘Mediji za sve’, pokrenuo je seriju podcasta tematizirajući važne teme koje se tiču ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Ovaj portal prepoznat je kao glasilo marginaliziranih, i kao agilni zagovarač prava Roma u ovoj državi i regionu, i kao neko ko otvara važna pitanja i mjenja društvene prakse.

“Plan je da objavimo najmanje deset izdanja podcasta. U namjeri da bude na više platformi uveli smo i video izdanja,” rekao je Radenko Udovčić sa portala Udar iz Sarajeva. “Fokusirani smo na ljude čije ideje promovišu političku, kulturnu, ethničku raznolikost Bosne i Hercegovine i regiona uopšte.”

Do sada su u epizodama autori podcasta ugostili Selmu Selman, vizuelnu umjetnicu, Medinu Spahić, omladinsku aktivisticu, Hedinu Tahirović-Sijerčić, novinarku, spisateljicu i atkivisticu, Draška Ignjatića, novinara i urednika, kao i Kristinu Ljevak, zagovornicu ljudskih prava i aktivisticu.

Ekipa portala Udar namjerava da se od informativnog medijskog portala razvije u informacioni hub, koji bi bio mjesto gdje romska dijaspora, nevladine udruge i međunarodne organizacije i državne institucije mogu da dobiju i razmjene informacije i ideje o tome kako unaprijediti poziciju, vidljivost i praca romske populacije.

Ovaj portal je već prepoznat kao neko kom mjenja 'pravila igre' i društvenu svijest. Tu spada i javni istup njihovog urednika, Dalibora Tanića, koji je popularnom bendu Dubiozi kolektiv ukazao na neadekvatno korištenje termina 'ciganija' u njihovoj pjesmi, na šta je grupa reagirala pozitivni i tekst pjesme promjenila.

Udar je nastao 2017. godine i objavljuje sadržaje na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku, dok se neki značajni sadržaji prevode i na romski jezik.

O autoru/ici:

Journalift

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.
Post Author

Author

  • Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

00-Employment-of-persons-with-disabilities-achieves-their-inclusion
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom i stigmatizacijom. Definicija osobe s invaliditetom još uvijek nije ujednačena u BiH iako je BiH usvojila UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, dok u Srbiji prema zakonu izraz „osobe sa invaliditetom” označava „osobe sa urođenom ili stečenom fizičkom,

Teme:

Poslednji Članci:

jun 27
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom
jun 20
Ramize Salihaj je trenutno sa svojom porodicom u svom domu na Kosovu gdje provodi prvi odmor u svom rodnom gradu
jun 17
“Hiperlokalno” je već duže vrijeme popularna riječ u medijima. Kako je koncentracija vlasništva nad tradicionalnim medijima i prodor društvenih mreža
jun 13
Nesvjesni broja djece i adolescenata koji pate od različitih vrsta problema mentalnog zdravlja, zdravstveni sistemi nekih zemalja zapadnog Balkana ne