Crna Gora, RTV Teuta: Multiplatformsko novinarstvo kao nova normala

min za čitanje

U okviru projekta „Media for All“, RTV Teuta iz Ulcinja ispunila je sve zacrtane ciljeve – povećanje broja korisnika/poseta/pretplatnika, kreiranje novog dvojezičnog sajta, uvođenje striminga uživo, onlajn aplikacije i povećanje publike u dijaspori.

Zahvaljujući holističkom i multiplatformskom pristupu, uz novouvedeni veb-sajt i aplikaciju, RTV Teuta beleži konstantno povećanje gledanosti na svim digitalnim platformama.

Statistički podaci pokazuju značajno povećanje vidljivosti, gledanosti i angažovanja publike na svim digitalnim kanalima“, rekla je izvršna direktorka RTV Teuta, Ilmira Lika i dodala da „pre realizacije projekta nismo imali jasnu i stratešku viziju u vezi sa kanalima društvenih medija. Zahvaljujući bliskoj saradnji sa ekspertima projekta, uspeli smo da povećamo našu vidljivost i privučemo veću publiku.”

Tokom realizacije projekta, u periodu od godinu dana, rezultati su impresivni:

  • Broj korisnika sajta povećan je sa 11.136 na 27.923;
  • YouTube pretplatnici povećani su sa 7.760 na 10.609;
  • Facebook podaci pokazuju povećanje broj pratilaca sa 6.915 na 12.138;
  • Broj pratilaca na Instagramu se učetvorostručio, sa početnih 3.067 na 18.128.

Ova dostignuća su rezultat više faktora. Jedan od ključnih je podrška prilagođena poslovnom planiranju i multiplatformskom novinarstvu. Zahvaljujući tome, RTV Teuta se danas fokusira na striming uživo, svakodnevno obogaćivanje sajta i kanala društvenih medija kvalitetnim sadržajem. Posebnu pažnju posvećuju i dijaspori, tako što proizvode dokumentarce koji se fokusiraju na njihove potrebe.

„Mi kreiramo sadržaj zasnovan na statističkim podacima, koji nam daju uvid u preferencije naše publike. Podaci pokazuju da je publika – domaća i strana – uglavnom zainteresovana za lokalni sadržaj“, rekla je Lika i dodala „Najgledaniji postovi su zasnovani na anketama građana, pa smo odlučili da jednom nedeljno pravimo reportažu na osnovu toga jer našim korisnicima je stalo do mišljenja građana i problema sa kojima se suočavaju.”

Nova veb-stranica i aplikacija, zajedno sa strateškim pristupom u multiplatformskom novinarstvu, trebalo bi da dodatno pojačaju pozitivan trend. RTV Teuta je osnovana 2003. godine i prva je dvojezični medij u Crnoj Gori, koji emituje program na albanskom i crnogorskom jeziku.

Oni su jedan od pet medija iz Crne Gore koji su deo grant šeme za razvoj poslovanja Media for All. Projekat finansira Vlada Velike Britanije, a sprovode ga British Council, Thomson Foundation, BIRN i INTRAC u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos