Crna Gora, RTV Teuta: Multiplatformsko novinarstvo kao nova normala

Journalift

Journalift

Post Author

min za čitanje

U okviru projekta „Media for All“, RTV Teuta iz Ulcinja ispunila je sve zacrtane ciljeve – povećanje broja korisnika/poseta/pretplatnika, kreiranje novog dvojezičnog sajta, uvođenje striminga uživo, onlajn aplikacije i povećanje publike u dijaspori.

Zahvaljujući holističkom i multiplatformskom pristupu, uz novouvedeni veb-sajt i aplikaciju, RTV Teuta beleži konstantno povećanje gledanosti na svim digitalnim platformama.

Statistički podaci pokazuju značajno povećanje vidljivosti, gledanosti i angažovanja publike na svim digitalnim kanalima“, rekla je izvršna direktorka RTV Teuta, Ilmira Lika i dodala da „pre realizacije projekta nismo imali jasnu i stratešku viziju u vezi sa kanalima društvenih medija. Zahvaljujući bliskoj saradnji sa ekspertima projekta, uspeli smo da povećamo našu vidljivost i privučemo veću publiku.”

Tokom realizacije projekta, u periodu od godinu dana, rezultati su impresivni:

  • Broj korisnika sajta povećan je sa 11.136 na 27.923;
  • YouTube pretplatnici povećani su sa 7.760 na 10.609;
  • Facebook podaci pokazuju povećanje broj pratilaca sa 6.915 na 12.138;
  • Broj pratilaca na Instagramu se učetvorostručio, sa početnih 3.067 na 18.128.

Ova dostignuća su rezultat više faktora. Jedan od ključnih je podrška prilagođena poslovnom planiranju i multiplatformskom novinarstvu. Zahvaljujući tome, RTV Teuta se danas fokusira na striming uživo, svakodnevno obogaćivanje sajta i kanala društvenih medija kvalitetnim sadržajem. Posebnu pažnju posvećuju i dijaspori, tako što proizvode dokumentarce koji se fokusiraju na njihove potrebe.

„Mi kreiramo sadržaj zasnovan na statističkim podacima, koji nam daju uvid u preferencije naše publike. Podaci pokazuju da je publika – domaća i strana – uglavnom zainteresovana za lokalni sadržaj“, rekla je Lika i dodala „Najgledaniji postovi su zasnovani na anketama građana, pa smo odlučili da jednom nedeljno pravimo reportažu na osnovu toga jer našim korisnicima je stalo do mišljenja građana i problema sa kojima se suočavaju.”

Nova veb-stranica i aplikacija, zajedno sa strateškim pristupom u multiplatformskom novinarstvu, trebalo bi da dodatno pojačaju pozitivan trend. RTV Teuta je osnovana 2003. godine i prva je dvojezični medij u Crnoj Gori, koji emituje program na albanskom i crnogorskom jeziku.

Oni su jedan od pet medija iz Crne Gore koji su deo grant šeme za razvoj poslovanja Media for All. Projekat finansira Vlada Velike Britanije, a sprovode ga British Council, Thomson Foundation, BIRN i INTRAC u svim zemljama Zapadnog Balkana.

O autoru/ici:

Journalift

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.
Post Author

Author

  • Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

00-Employment-of-persons-with-disabilities-achieves-their-inclusion
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom i stigmatizacijom. Definicija osobe s invaliditetom još uvijek nije ujednačena u BiH iako je BiH usvojila UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, dok u Srbiji prema zakonu izraz „osobe sa invaliditetom” označava „osobe sa urođenom ili stečenom fizičkom,

Teme:

Poslednji Članci:

jun 27
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom
jun 20
Ramize Salihaj je trenutno sa svojom porodicom u svom domu na Kosovu gdje provodi prvi odmor u svom rodnom gradu
jun 17
“Hiperlokalno” je već duže vrijeme popularna riječ u medijima. Kako je koncentracija vlasništva nad tradicionalnim medijima i prodor društvenih mreža
jun 13
Nesvjesni broja djece i adolescenata koji pate od različitih vrsta problema mentalnog zdravlja, zdravstveni sistemi nekih zemalja zapadnog Balkana ne