Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?

min za čitanje

Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija. Čak i bez mnogih problema sa kojima se novinarstvo suočava danas, to je takođe konkurentna profesija, gde se mnogo puta prilike za saradnju izgube negde između “ko prvi dobija vest” i “čija je priča bolja”.

Ali ako uspemo da prevaziđemo to, i pronađemo potrebne uslove za podršku i saradnju, možemo videti da neke od najboljih novinarskih priča u medijskom poslu nastaju iz saradnje između novinara ili novinarskih timova. Ako se to uradi između novinara iz različitih gradova, regiona ili zemalja čak, rezultati za visokokvalitetne istraživačke novinarske priče mogu biti neverovatni.

Postoji veliki prostor za poboljšanje i razvoj medija kada je u pitanju jačanje veza između istraživačkih novinara i lokalnih novinara ili lokalnih istraživačkih novinara. Toliko priča, ako ne i većina njih, govori o problemima i izazovima sa kojima se suočava glavni grad, a mnoge stvari koje su bitne u drugim regionima, manjim gradovima i selima su ignorisane ili marginalizovane u medijima. Dobre saradnje sa lokalnim novinarima i lokalnim medijima mogu promeniti ovaj trend i ponuditi nove perspektive uz pomoć važnih priča koje se tiču publike.

Jačanje veza sa lokalnim novinarima

Unapređivanje kontakata i veza sa lokalnim novinarima je veoma korisno kako za stvaranje kvalitetnih istraživačkih priča, tako i za dobru mrežu i saradnju.

Lokalni novinari imaju mnogo informacija o događajima u svojim gradovima ili regionima i često imaju svežije informacije od onih koji tamo ne rade i ne žive.

Kroz redovne sastanke, neformalna druženja, događaje ili inicijative, kontakati između lokalnih i istraživačkih novinara mogu napredovati, a odnosi mogu biti izgrađeni, stvarajući poverenje za budući rad. Ove veze mogu biti osnova za buduće priče ili projekte, gde su lokalni novinari više uključeni u istraživanja ili analize različitih važnih pitanja u našem društvu. Poseta lokalnim novinarima i lokalnim medijima radi boljeg razumevanja izazova koji postoje takođe je veoma važna za svakog istraživačkog novinara koji želi da izgradi više veza i unapredi svoj rad.

Uključite mlade novinare iz drugih gradova u rad

U poslednjih nekoliko godina, u našoj medijskoj organizaciji PINA, uvideli smo da je od velike vrednosti za mlade, za novinarstvo i za civilno društvo, pronaći i uključiti više mladih novinara u radni proces i priče koje radimo. To se odnosi ne samo na mlade novinare koji rade u glavnom gradu, već i one koji žive u drugim gradovima. Kroz mentorstvo i rad sa ovim mladim ljudima u medijima, vidimo da ih iskustvo zaista menja i gradi ih kao novinare, ali takođe i nama pomaže da dođemo do novih priča i sadržaja koje ne bismo mogli imati da oni o tome ne izveštavaju. Radimo sa mladim novinarima nudeći im prilike za mentorstvo i praktičan rad sa izveštavanjem o pričama koje rade, ali ih takođe uključujemo u timove koji uključuju još jednog novinara i mentora. Predlozi ponekad dolaze s naše strane, ali često lokalni novinari takođe daju sjajne ideje za priče koje se fokusiraju na važne izazove za ljude koji tamo žive.

Odlično je kada postoji otvorenost za saradnju sa lokalnim medijima, ali takođe treba imati na umu da frilens novinarstvo teži ka saradnji, pa možemo tražiti partnere među lokalnim novinarima, od kojih su mnogi aktivni frilenseri. Sve ove prilike mogu unaprediti saradnju među kolegama u novinarstvu i imati uticaja ne samo na poboljšanje odnosa među novinarima, već i na podizanje kvaliteta novinarstva uopšte.

Kristina Ozimec je istraživačka novinarka iz Skoplja i predsednica Platforme za istraživačko novinarstvo i analize – PINA. Takođe je i glavni organizator Media Festivala u Skoplju.

Specijalizovana je za pokrivanje različitih oblasti kao što su politika, korupcija, vladavina prava, ljudska prava, civilno društvo i obrazovanje. Ozimec je višestruko nagrađivana za svoje istraživačke priče i pohvaljena je za profesionalno pokrivanje tema koje se tiču marginalizovanih zajednica i ljudskih prava.

Vodila je obuke i predavanja o istraživačkom novinarstvu i medijima. Koordinatorka je dva programa u PINA-i – Programa za novinarke i Programa za mobilno novinarstvo, i koordinatorka programa – Mreža mladih novinara. Kristina je diplomirala novinarstvo na Pravnom fakultetu „Iustinianus Primus“ u Skoplju.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila