Дали freemium е вистинскиот бизнис модел за вас?

 минути читање

Da-li-je-freemium-pravi-biznis-model-za-vas

Вложувачкиот капиталист Фред Вилсон објави статија во 2006 година на блогот АВЦ „Мој омилен бизнис модел“ каде рекол:

Дајте ја вашата услуга бесплатно, поддржете ја со реклами или можеби не, допрете до клиентите преку предлози, мрежа на препораки, органско пребарување итн., А потоа понудете дополнителни услуги по одредена цена или подобрена верзија на постоечка услуга до вашата до веќе постоечките клиенти / корисници.

Тој спомнал неколку примери за овој успешен бизнис модел и изјави дека главната цел е да се отстранат пречките за првично стекнување клиенти. За жал, иако тој имаше прилично јасна слика за бизнис моделот до крајот на статијата, тој го немаше своето име. Затоа ги покани луѓето да го предложат име за моделот во коментари, а еден од нив, Јарид Лукин, го сфати тоа како бизнис модел на Freemium. Останатото е историја.

Зошто freemium стана доминантен бизнис модел на Интернет?

Во текот на изминатата деценија, freemium, чие име е всушност комбинација на зборовите free (free) и ексклузивно (premium), стана доминантен бизнис модел на Интернет. Корисниците добиваат основни карактеристики без никаков трошок и можат да пристапат до малку подобри карактеристики со претплата. Звучи совршено: привлекувате тон нови корисници со бесплатен модел и потоа ги примамувате да платат за целиот производ за да го добијат пропуштеното.

Добар пример за ова е платежниот систем paywall што денес го користат многу новински портали, не само во странство, туку и во регионот.

Овој модел го применува Балкан Инсајт, информативен портал на англиски јазик, воден од БИРН. На него постои дел од содржината која е бесплатна за сите, а избраната содржина е достапна само на претплатниците. Друг пример е хрватскиот Театар.хр, каде што многу поголем број на текстови (повеќе од 180.000), заедно со, да речеме, пристап до датотеки, фејетони и наградни игри, се резервирани само за претплатници. Читателите можат да изберат период на претплата од 30, 90 или 365 дена.

Во зависност од пристапот до медиумите, постојат различни типови претплати: freemium – дел од содржината е бесплатна, а целосниот пристап до содржината се плаќа; softwall – пристапот се плаќа кога е надминат одреден број статии месечно; hardwall – само дел од текстот може слободно да се прочита, за целиот текст треба да се плати.

Јасно е дека медиумите кои се препознатливи по своето професионално и аналитичко новинарство, односно оние што на своите претплатници им нудат ексклузивна содржина, одат најдалеку во примената на генерирање приходи од претплата. Таков е, на пример, црногорскиот портал Vijesti, кој како дел од пакетот Premium нуди извештаи и колумни што не можат да се најдат на порталот.

Freemium е секаде околу нас

Freemium е секаде околу нас

Услугата Spotify  за стриминг на музика е пример за успешен модел на freemium кој ни носи многу корист. Платформата имаше само 345 милиони активни корисници само минатата година, од кои повеќе од 155 милиони беа premium профили. Во превод – скоро половина од вкупниот број на корисници плаќаат за услугата.

Ако тргнеме на чекор од медиумите, постојат примери како Evernote (апликација што снима и зачувува сè што сакате да запишете и запомните) или MailChimp (една од најдобрите алатки за е-пошта за маркетинг).

Во случај како MailChimp, имаме ситуација кога се започнало со premium бизнис модел и подоцна се префрлило на freemium. Резултатот бил следен: бројот на клиенти кои плаќаат се зголемил за 150% и профитот за 650%. Од друга страна, имаме Dropbox (веројатно сте го користеле во одреден момент од животот) што го напушти freemium и се одлучи за premium. Денес, Dropbox нуди само бесплатен пробен период од 30 дена.

Ако сè уште се прашувате дали freemium е вистинскиот претплатнички бизнис модел за вас, следниве прашања ќе ви помогнат да го добиете одговорот.

Дали вашиот портал ќе привлече нови корисници?

Ова е првото прашање на кое треба да одговорите.

Клучно е вашиот производ да биде доволно добар за да може да создаде реакција со вашата целна публика. Фактот дека ќе понудите одреден производ бесплатно, не значи дека тој едноставно ќе исчезне од полиците и ќе стане неопходен.

Маркетинг и промотивни напори секогаш ќе ви помогнат, но што и да понудите, мора или да го реши проблемот, или да им обезбеди долгорочна предност на вашите читатели. Овие корисници потоа ги споделуваат своите позитивни искуства со луѓето и помагаат да се генерираат вашите нови корисници.

Што треба да понудите бесплатно?

Што треба да понудите бесплатно?

Да речеме дека имате дигитален производ со околу 20 одлики и одбравте 5 од нив што ќе бидат бесплатни за секој што ќе се регистрира или дури и ја посети вашата страница. Оние кои сакаат да ги користат останатите 15 мора да платат. Прашањето што се поставува е како да знаете дали сте го направиле вистинскиот избор и што да направите ако не сте го сториле тоа.

Запомнете дека една од главните цели на моделот freemium е токму привлекување нови корисници. Ако не успеете во тоа, тогаш тоа значи дека она што го нудите бесплатно не е доволно добро. Во тој случај, мора да понудите бесплатно друга вредност или да пробате нешто сосема друго.

Од друга страна, ако имате многу регистрирани членови, но мал број на корисници на premium опција, тогаш имате спротивен проблем: она што го нудите е премногу добро и мора да повлечете дел од тоа.

Дали вашите клиенти ја разбираат premium понудата?

Доколку корисниците не добијат јасна слика за тоа што го добиваат со претплата, нема да можете да заработите доволно. Ова ќе го објасниме со примерите на Dropbox и LinkedIn.

Првиот има привлечено 200 милиони корисници со едноставен предлог: секој што ќе внесе корисничко име и лозинка, добива бесплатно 2 GB меморија заснована на облак. Ако луѓето останат без простор, тие можат да платат 9,99 УСД месечно (или, наместо тоа, 99 УСД годишно) за 100 ГБ простор за складирање. Јасно е дека бесплатната верзија е веќе одлична, но секој што сакал да направи резервна копија од фотографии или други медиуми, брзо потрошил 2 GB и се префрлил на premium.

Кога станува збор за LinkedIn, придобивките од premium опцијата се малку „матни“. Компанијата нуди 4 premium претплати, од кои некои се насочени кон специфични сегменти на клиенти, како што се работодавачи или препродавачи, а повеќето од нив имаат подлабока функционалност за пребарување, поголема можност за примање / испраќање е-пошта и поголема видливост за тоа кој го гледал нивниот профил. Иако LinkedIn е успешен (таа беше една од првите компании со модел на freemium што излезе во јавноста), јасно е дека може да заработи многу повеќе ако разликите помеѓу бесплатните и платените понуди би биле појасни. 

Дали сте подготвени за постојана иновација?

Дали сте подготвени за постојана иновација?

Новите корисници најчесто се најтешки да се убедат да ја користат premium верзијата, така што опциите што се нудат со префрлување во платена опција мора постојано да се подобруваат. Паметните компании знаат дека на freemium не треба да се гледа само како модел на генерирање приходи. Freemium е истовремено постојана посветеност на иновациите.

Dropbox е, уште еден, одличен пример. Кога беше создаден, во 2008 година, тоа беше првенствено услуга за бекап на датотеки. Потоа беше додадена опцијата за споделување папки, што ја прави алатка за соработка. Карактеристиките што беа додадени подоцна беа дозволени за автоматско поврзување и поставување фотографии од телефони и други уреди. По некое време, корисничкиот интерфејс исто така се подобри. Секоја нова опција ја зголеми вредноста на понуденото од premium. Затоа, на корисниците им беше многу полесно да одлучат да се претплаќаат.

Кога и зошто да се избегне бизнис моделот freemium?

И покрај неговите предности, бизнис моделот на freemium има и недостатоци поради кои некои компании би можеле да ја преиспитаат потенцијалната понуда на оваа опција. Главниот недостаток е тоа што потребни се многу корисници за да се достигне до пристоен број клиенти/корисници. Дури и компаниите кои се сметаат за успешни брендови на freemium често имаат изненадувачки ниски стапки на конверзија.

За голем број компании, freemium не е навистина опција бидејќи трошоците за поклонување производ или услуга брзо ќе се додадат и ќе ја остават компанијата без работа. Меѓутоа, таму каде што се вклопува freemium, SaaS (софтвер како услуга) и други компании базирани на Интернет, фокусирани на претплата, тука, иако голем дел од трошоците можат да бидат наменети за истражување и развој, самиот производ навистина не го чини продавачот ништо кога е изградена платформата – или барем нема голема разлика во трошоците помеѓу обезбедувањето на услугата, да речеме , 1.000 корисници наспроти 10.000 корисници. Со оглед на тоа што понудата е дигитална по природа, трошоците за обезбедување пристап до дополнителни корисници се занемарливи.

Потоа, да резимираме: иако freemium не е вистинскиот модел за секоја компанија, ако се користи мудро, тој може да биде исклучително моќна алатка. Во случај на медиуми, се препорачува модел за заработка од претплата, но не е лесно изводлив. Затоа, потенцираме уште еднаш, содржината е многу важна. Треба да им понудите на вашите читатели нешто што не можат да го најдат на друго место на веб. Само на овој начин ќе го отстраните отпорот на корисниците кон плаќање и бесплатните корисници ќе ги претворите во клиенти кои плаќаат. 

Билјана Мартиниќ е автор на над 200 објавени статии и критики на музика, филмови и серии во кои го анализирала влијанието на популарната култура врз развојот на карактерот, полот и расната еднаквост, како и заштитата на животната средина. Таа има искуство како менаџер за социјални медиуми (управувала со разни брендови на социјални мрежи) и работи како писател на содржини (креатор на веб-содржина) за блогови и веб-страници. Таа е една од основачите на невладината организација „Академија за лидерство“ чии цели се заштита на човековите права и слободи и спроведување на најдобрите европски практики и политики во различни области од општествениот живот, како и поттикнување активизам и подобрување на нивото на демократизација на црногорското општество. Таа волонтираше како ментор во Лабораторијата за иновации на УНИЦЕФ за млади, каде работеше на создавање на одржливи решенија за најитните предизвици со кои се соочуваат младите.

Поврзани статии:

Врвни стории од Journalift:

Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата, па дури и интернетот во 20 век. Тоа е технологија која трајно ќе го преобликува општеството. За многумина од нас, вештачката интелигенција значи она што сме го научиле од повеќето дистописки филмови (Одисеја 2001, Терминатор, Матрикс, Блејд Ранер, …).
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува

Теми:

Најнови статии:

Навигација на ветувањата и опасностите на вештачката интелигенција: Што секој медиумски професионалец треба да знае за ЧетГПТ
Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата,
Разбијте го кодот: Како да разговарате со програмерите за (ре)дизајнирање на веб-страницата на вашиот медиум
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува да
Како ЧетГПТ (ChatGPT) ќе ги промени новинарството и медиумите?
Го замолив ЧетГПТ да го напише овој текст за мене. Секако дека го направив тоа. Поставував и преформулирав прашања, за