Северна Македонија, Универзитетско радио УГД ФМ: нова веб-страница и мобилна апликација

Journalift

Journalift

Post Author

 минути читање

JL naslovna Blog - Govornici GoceMK

Списокот на медиумски платформи, кои се дел од Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип, е збогатен со нова веб-страница и мобилна апликација, примарно фокусирани на потребите на младите и студентите. Goce.mk е новата платформа која има за цел да ја пополни празнината на медиумската сцена во Северна Македонија. Веб-страницата е дел од медиумското семејство на Универзитетот, кое се состои од радио – УГД ФМ, канал на Јутјуб и веб-страница.

Креиравме нова веб-страница и мобилна апликација, бидејќи во моментов нема мобилна апликација која им нуди можност на младите/студентите за брзи и корисни информации за нивните студии или настани што се од нивен интерес“, посочуваат од универзитетското радио, УГД ФМ.

Goce.mk, единица на Универзитетското радио УГД ФМ, ангажираше млади луѓе за креирање на содржините. Во моментов во Goce.mk работат осум млади новинари, претежно студенти, под менторство на искусните новинари од УГД ФМ. Новата веб-страница е креирана од нула – нов тим, идентитет на бренд и присуство на социјалните мрежи.

Сите млади новинари имаа обуки од наша страна, но и преку проектот „Media for All“ и сега се целосно подготвени да ја вршат својата работа“, вели, Игор Стојанов, проектен координатор и главен уредник во Goce.mk, додавајќи дека во претходниот седум месеци тие „објавија повеќе од 900 текстови и 2000 визуели за социјалните медиуми. И денес имаме повеќе од 5.000 фанови на Фејсбук и 20.000 посети на Goce.mk“.

Зборувајќи за „Media for All“, Стојанов посочува дека благодарение на проектот, тие успеале да направат целосна трансформација на Универзитетскиот медиумски центар. „Целосно ја променивме нашата претходна работна парадигма и се фокусиравме на дигиталната трансформација, за да бидеме поодржливи“, нагласи Стојанов.

Универзитетското радио УГД ФМ, ја искористи можноста – менторството и онлајн курсевите – за да го зголеми своето знаење не само за новинарството, туку и за развојот на бизнисот. „Нашите млади креатори на содржини се менторирани во овој дух, да размислуваат за содржини што може да се продаваат“, посочуваат од УГД ФМ.

Универзитетското радио УГД ФМ, работи во рамките на Универзитетот „Гоце Делчев“. Неговата програма се емитува во Штип и неговиот регион, но може да се следи и онлајн. Со работа започна во 2009 година, а програмата низ овие години, главно се фокусира на младите и студентите, но и на академското општество.

Универзитетското радио УГД ФМ е еден од 11-те медиуми од Северна Македонија, кои се дел од „Media for All“ грант шемата за развој на бизнисот. Проектот е финансиран од Владата на Обединетото Кралство, а имплементиран од страна на Британскиот совет, Фондацијата Томсон, БИРН и ИНТРАК, во сите земји од Западен Балкан.

За авторот:

Journalift

Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.
Post Author

Author

  • Journalift

    Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.

Поврзани статии:

Во првиот дел од приказната, сме завршиле добра работа: ја дефиниравме заедницата, објаснивме зошто е важна и кажавме каде
Kako-izgraditi-onlajn-zajednicu
Во регионот на Западен Балкан, донаторите и меѓународните агенции за имплементација, одиграа клучна улога во поддршката на развојот на
RETHINKING-SUSTAINABILITY-STRATEGIES-FOR-SMALL-INDEPENDENT-MEDIA
Според Меѓународната организација на трудот, Ковид-19 диспропорционално ги зафати младите од Балканот, предизвикувајќи невработеност, несоодветно образование и проблеми со
01-Posije-zaključavanja.-„Pandemijski-ožiljak-na-balkanskoj-omladini.png

Врвни стории од Journalift:

Blerjana-Bino-The-role-of-media-organisations-in-promoting-media-literacy
Post Author
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички и да кликнуваат мудро. Како што вели УНЕСКО: „Медиумската и информациската писменост се меѓусебно поврзан збир на компетенции, кои им помагаат на луѓето да ги максимизираат предностите и да ја минимизираат штетата во новите информациски, дигитални и комуникациски пејсажи“
Пандемијата na КОВИД-19 го сврте светот наопаку, вклучително и медиумската индустрија. Многу медиуми засекогаш се затворија, додека во исто
E-COMMERCE AND E-PAYMENTS: UNUSED POTENTIAL FOR MEDIA OUTLETS

Теми:

Најнови статии:

Улогата на медиумските организации во поддршката на медиумската писменост
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички
Избегнувањето на вести во пораст, довербата во вестите oпаѓа – клучни сознанија од Извештајот за дигитални вести за 2022 година
Медиумите одиграа одлучувачка улога во покривањето на пандемијата на КОВИД-19 и војната што ја води Русија во Украина. Меѓутоа, луѓето
Ослободување од казнување
Неказнивост: изземање или ослободување од казна, штета или загуба. Пример: законите беа прекршени неказнето. Извор: речник Мериам Вебстер. Меѓународниот ден
Е-трговија и e-плаќања: Неискористен потенцијал за медиумите
Пандемијата na КОВИД-19 го сврте светот наопаку, вклучително и медиумската индустрија. Многу медиуми засекогаш се затворија, додека во исто време,