Северна Македонија, OhridNews: Туристичките услуги како одржлив бизнис модел

Journalift

Journalift

Post Author

 минути читање

Ohrid News

OhridNews, независен информативен портал од крајезерскиот град Охрид, работи на воведување на нов производ/услуга на пазарот – интерактивна веб-страница која ќе ја информира, ангажира и едуцира пошироката јавност, за случувањата од областа на туризмот. Идејата е новата веб-страница да стане самоодржлива деловна единица, која ќе му обезбеди дополнителни приходи за OhridNews.

За жал, имплементацијата на проектот беше забавена поради компликациите што ги создаде пандемијата на КОВИД-19. „Во моментов сме во завршна фаза на имплементација. Ни треба уште малку време за да го финализираме проектот. Очекуваме се да биде готово до крајот на април“, вели, Горан Момироски, главен и одговорен уредник на OhridNews.

Новата веб-страница ќе се фокусира на регионот на Охрид и на Струга, во Северна Македонија, како и на заедниците околу Охридското Езеро во Албанија, и ќе обезбеди транспарентна и сеопфатна покриеност на туристичкиот сектор.

Медиумот ќе го информира читателот за постоечките атракции, настани, искуства, за расположливото сместување, за контакт информациите на институциите и службите за итни случаи итн. Исто така, низ атрактивни приказни, ќе ги едуцира читателите за историјата, за постоечките традиции и кулинарските специјалитети,.Воедно, читателите ќе ги пренасочува на релевантни веб-страници за резервации за настани, сместување и тури. Дополнителна мисија е подигнувањето на свеста за важноста на природните ресурси, со предлагање на начини како да се зачува животната средина, со свесно искористување на ресурсите.

OhridNews е првиот регионален онлајн портал во југозападниот регион на Северна Македонија. Од јануари 2007 година, овој онлајн портал има објавено над 130.000 вести, стории, колумни и видео емисии. Порталот е еден од 11-те медиуми од Северна Македонија, кои се дел од „Media for All“ грант шемата за развој на бизнисот. Проектот е финансиран од Владата на Обединетото Кралство, а имплементиран од страна на Британскиот совет, Фондацијата Томсон, БИРН и ИНТРАК, во сите земји од Западен Балкан.

За авторот:

Journalift

Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.
Post Author

Author

  • Journalift

    Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.

Поврзани статии:

Во текот на изминатата деценија, невработеноста кај младите од Западен Балкан е прашање кое опстојува. Младите од Албанија, Босна
01 BHSC - Job Scarcity Drives Balkan Youth Away

Врвни стории од Journalift:

Blerjana-Bino-The-role-of-media-organisations-in-promoting-media-literacy
Post Author
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички и да кликнуваат мудро. Како што вели УНЕСКО: „Медиумската и информациската писменост се меѓусебно поврзан збир на компетенции, кои им помагаат на луѓето да ги максимизираат предностите и да ја минимизираат штетата во новите информациски, дигитални и комуникациски пејсажи“
Пандемијата na КОВИД-19 го сврте светот наопаку, вклучително и медиумската индустрија. Многу медиуми засекогаш се затворија, додека во исто
E-COMMERCE AND E-PAYMENTS: UNUSED POTENTIAL FOR MEDIA OUTLETS

Теми:

Најнови статии:

Улогата на медиумските организации во поддршката на медиумската писменост
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички
Избегнувањето на вести во пораст, довербата во вестите oпаѓа – клучни сознанија од Извештајот за дигитални вести за 2022 година
Медиумите одиграа одлучувачка улога во покривањето на пандемијата на КОВИД-19 и војната што ја води Русија во Украина. Меѓутоа, луѓето
Ослободување од казнување
Неказнивост: изземање или ослободување од казна, штета или загуба. Пример: законите беа прекршени неказнето. Извор: речник Мериам Вебстер. Меѓународниот ден
Е-трговија и e-плаќања: Неискористен потенцијал за медиумите
Пандемијата na КОВИД-19 го сврте светот наопаку, вклучително и медиумската индустрија. Многу медиуми засекогаш се затворија, додека во исто време,