Северна Македонија, TВ Kiss &Mенада: Таргетирање на дијаспората со посебни емисии

Journalift

Journalift

Post Author

 минути читање

Kiss&Menada

Регионалниот медиум, ТВ Kiss&Менада, со седиште во Тетово, развива нов и иновативен модел за монетизација, насочен кон големата дијаспора од полошкиот регион, со цел поддршка на работата на медиумот, со издвојување на симболични финансиски средства за емисии, кои овој медиум сам ги продуцира.

Планот е да се промовираат и да се стават на интернет вкупно 24 емисии, од кои половина се снимени на македонски, а половина на албански јазик, а кои можат да се купат онлајн.

 „Цената сè уште не е дефинирана, но таа би требало да изнесува околу 5 евра по емисија или ако преземете повеќе емисии, цената би била пониска“, вели, Маја Пероска, програмска координаторка и новинарка на ТВ Kiss&Менада.

Поголемиот дел од емисиите се снимени, но системот за електронска наплата (е-плаќање) допрва треба да биде имплементиран, па медиумот моментално работи на неговото прилагодување и калибрација. Но, без разлика на тоа, можноста за користење на опцијата е-плаќање на нивната веб-страница, наскоро би можела да стане реалност за ТВ Kiss&Менада, како и за неколку други медиуми во Северна Македонија, кои ја имаат поддршката од Фондацијата Томсон, преку проектот „Media for All“.

Согласно досегашниот бизнис план, беа реализирани повеќе активности. Беа распишани јавни повици за ангажирање на дополнителни соработници, меѓу кои и за новинар соработник, кој го зборува албанскиот јазик како мајчин јазик, а чија задача е да ги подготвува планираните емисии. Исто така, беше објавен јавен повик за позицијата уредник за ангажирање на публиката, чија задача е комуникација со заедницата, нејзино вклучување во уредувањето на медиумските содржини, како и давање на насоки на медиумскиот тим, со цел запазување на уредувачката политика, согласно потребите на воспоставената целна група.

Не само финансиската поддршка, туку и обуките и менторските сесии ни помогнаа многу во спроведувањето на оваа идеја. Знаењето што го добивме и искуството што го стекнуваме на овие сесии, се од огромно значење“, вели Тошо Маркоски, генерален директор на ТВ Kiss&Менада.

Фондацијата Томсон, како дел од проектот „Media for All“, поддржува 11 медиуми во Северна Македонија, во развојот на остварливи и локализирани деловни планови. Покрај ТВ Kiss&Менада, уште три медиуми од Северна Македонија ќе имаат бенефит од овој систем за е-плаќање, во имплементацијата на нивните бизнис планови – OhridNews од Охрид, Независен весник од Скопје и Радио Канал 77 од Штип. Како резултат на оваа поддршка, овие медиуми ќе можат да ги понудат и да ги наплатат своите содржини, стоки и услуги – во зависност од нивниот бизнис модел – по електронски пат.

За авторот:

Journalift

Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.
Post Author

Author

  • Journalift

    Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.

Поврзани статии:

Линеарната телевизиска програма, барем во поразвиените земји, наскоро најверојатно ќе се најде на смртна постела. Сè помалку гледачи седат
01-Razmišljajte-izvan-TV-kutije.png
Едно од прашањата со кои се соочуваат многу редакции е аматерскиот пристап кон менаџментот. Честопати, медиумските организации се раководени
01 Effective communication tools for media leaders

Врвни стории од Journalift:

Blerjana-Bino-The-role-of-media-organisations-in-promoting-media-literacy
Post Author
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички и да кликнуваат мудро. Како што вели УНЕСКО: „Медиумската и информациската писменост се меѓусебно поврзан збир на компетенции, кои им помагаат на луѓето да ги максимизираат предностите и да ја минимизираат штетата во новите информациски, дигитални и комуникациски пејсажи“
Пандемијата na КОВИД-19 го сврте светот наопаку, вклучително и медиумската индустрија. Многу медиуми засекогаш се затворија, додека во исто
E-COMMERCE AND E-PAYMENTS: UNUSED POTENTIAL FOR MEDIA OUTLETS

Теми:

Најнови статии:

Улогата на медиумските организации во поддршката на медиумската писменост
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички
Избегнувањето на вести во пораст, довербата во вестите oпаѓа – клучни сознанија од Извештајот за дигитални вести за 2022 година
Медиумите одиграа одлучувачка улога во покривањето на пандемијата на КОВИД-19 и војната што ја води Русија во Украина. Меѓутоа, луѓето
Ослободување од казнување
Неказнивост: изземање или ослободување од казна, штета или загуба. Пример: законите беа прекршени неказнето. Извор: речник Мериам Вебстер. Меѓународниот ден
Е-трговија и e-плаќања: Неискористен потенцијал за медиумите
Пандемијата na КОВИД-19 го сврте светот наопаку, вклучително и медиумската индустрија. Многу медиуми засекогаш се затворија, додека во исто време,