5 работи што медиумите можат да ги научат од претприемачите

 минути читање

5-stvari-koje-mediji-mogu-nauciti-od-preduzetnika

Претприемништвото отсекогаш била најбурната и најдинамичната гранка на бизнисот. Многумина се обиделе и не успеале. Повеќето претприемачи кои се обидуваат да направат нешто пропаѓаат во првите 5 години од постоењето. Но, од друга страна, претприемништвото е една од професиите која носи најголемо задоволство и награди за оние кои се впуштаат во неа, а подоцна, и целосно и се препуштаат.

Да се ​​има доволно волја, сила и упорност да се издржи во претприемништвото е клучно и не секој може да го стори тоа. Медиумите денес, особено помалите, независните медиуми се во иста ситуација. Да се ​​има волја, сила и упорност да се изгради нешто од нула, да се издржи сè додека целиот труд и работа не се исплати, а потоа да се прави тоа во циклуси од година во година, е нешто што можат да го направат само најупорните. Сепак, покрај упорноста, потребно е да се работи попаметно, пофлексибилно и да не се споредувате со големите медиумски компании и нивните буџети, туку да размислувате одржливо.

Поставете си јасен план и цели

Претприемништвото е полно со успеси и неуспеси на дневна основа и единствениот начин за вашиот бизнис да расте и да дава резултати е да имате јасен план за тоа што сакате да постигнете.

Важно е да се разликуваат кои активности и услуги создаваат приходи и кои придонесуваат за успех и одржливост на бизнисот, а кои не придонесуваат за тоа.

Треба да се постават цели што се амбициозни, но и одржливи. Тие можат да се поделат на:

Поставете си јасен план и цели

Само поставувањето цели треба да оди по тој редослед: прво поставете ги годишните, потоа дневните, секогаш гледајќи ги „помалите“ чекори што можете да ги преземете, а кои ве придвижуваат чекор поблизу до поголемата цел. Процесот се прави толку често колку што поставувате цели – годишните ќе ги правите еднаш годишно, неделнните секоја недела и дневните пред секој следен ден.

Ова е важно затоа што треба да имате некоја голема цел кон која се стремите и која секогаш ќе ве насочува кон вистинската насока. Фактот дека целта е голема исто така значи дека не е лесно да се постигне. Затоа, може да ја изгубите ревноста или волјата на патот до нејзината реализација.

Поставувајќи помали, дневни и неделни цели, си поставувате цели што можете полесно да ги постигнувате, што носат резултати и кои ви даваат чувство на успешност кога ќе ги постигнете.

Сите помали цели секогаш можат лесно да се прилагодат и менуваат, но важно е тие секогаш да бидат поставени во однос на придонесот кон поголема, годишна или крајна цел.

Не трошете пари

Не трошете пари

Претприемништвото, како и секој друг мал бизнис, секогаш има проблем со одржливост, со приход и профит. Износите на прометот се драстично пониски отколку кај големите компании, но осцилациите што ги „тресат“ малите бизниси се такви што понекогаш е тешко да се остане на нозе.

Лесно е да се завидуваме на големите буџети, ресурси, тимови и опрема што им стојат на располагање на големите компании. Како мал бизнис, треба да трошите мудро и да инвестирате таму каде што е потребно. Се разбира, важно е да се има квалитет, но со денешната технологија, квалитетот може да се најде и во опрема што чини само процент од количината на опрема што ја користат големите компании.

Земете, на пример, одење на настан или интервју. Некои медиуми доаѓаат со скапа и обемна опрема, телевизиски камери, стативи, осветлување, скапи микрофони, но со малку креативно размислување, можете да постигнете квалитетно снимање и материјал со паметен телефон на мал стабилизатор, дигитален снимач на звук со насочен микрофон или бубачка и позиции за добар избор за време на снимање во однос на природната светлина.

Паметни телефони, дигитални фотоапарати, дигитални снимачи на звук, компјутери, Интернет, дизајн – сето ова е нешто за што треба да определите одредена сума, но исто така треба да бидете реални за тоа што завршува работа и што е убаво да се има. 

Еден начин да ги контролирате трошоците е да направите список на трошоци каде што ќе ги поделите на трошоци што ви требаат, оние што се прифатливи и оние што се луксуз. Ќе видите многу брзо дека нема ниту да користите луксузни трошоци и дека лесно ќе ги отсечете прифатливите трошоци доколку е потребно. Најтешката работа ќе биде да се направи разлика што е само она што е апсолутно потребно.

Направете флексибилен тим

Направете флексибилен тим

Една од предностите на претприемачите и малите бизниси е тоа што тие се мали системи. Како такви, тие се лесно прилагодливи за различни ситуации кои бараат скалирање на тимот.

Да се ​​има вработен со полно работно време може да биде голема придобивка, но исто така може да биде и голем товар. Голем тим може да биде корисен, но треба да знаете како да го користите, а особено како да обезбедите доволно деловен и финансиски успех за да го направите одржлив на долг рок.

Кога сте мал бизнис, како и со трошоци, корисно е да погледнете кои се најпотребните членови на тимот – без кои бизнисот не може да функционира и дали можете да ги вработите. Не само да ги ангажираме, туку да создадеме доволно промет од месец во месец за да ги обезбедиме платите на сите членови на тимот и да ги покриеме сите други обврски.

Тоа не значи дека не треба да ги користите поединците што ви требаат од време на време за вашиот бизнис да има корист од нивното знаење или услуги. Клучот за успехот е да се создаде флексибилен тим и мрежа на соработници чии делови можете да ги активирате или деактивирате по потреба. Ова значи дека со создавање мрежа на соработници со кои соработувате на проектот, создавате таква врска што можете да ги вработите кога ви требаат, т.е. тогаш кога работата што треба да ја завршите „прелева“ над можностите на вашиот основен тим. Секогаш има хонорарни репортери, сниматели, уредници, дизајнери, аниматори и други специјализирани работници кои работат со повеќе медиуми, агенции и работодавци чии услуги можете да ги ангажирате за еден проект. Целта е да се создаде таква мрежа на соработници со кои имате добри односи и кои знаат дека од време на време можат да сметаат на вас за ангажман и извор на приход.

Имајте на ум дека бирате соработници врз основа на квалитетот, но исто така и на одговорностите и начинот на кој тие пристапуваат кон секој проект, а тоа ќе го одредите при првата соработка. Важно е да имате доверба дека ќе се направи она што сте го договориле. Од друга страна, важно е вашите соработници да ви веруваат.

Со цел вашиот флексибилен тим да ви биде достапен кога ви е потребно, треба да изградите однос заснован на доверба, почит, професионализам, транспарентност на цената на проектот или услугите што ги барате и меѓусебно разбирање.

Научете да се прилагодувате

Научете да се прилагодувате

Веќе споменавме дека предноста на претприемачите и малите бизниси е можноста за полесно прилагодување, но не само што е предност, туку таа способност е клучна за успехот и опстанокот на секој мал бизнис.

Адаптацијата кон различни ситуации (флуктуации во работењето, заминување и пристигнување на луѓе, нестабилност во изворите на финансирање, промени во законодавството итн.) е клучна. Како мал бизнис, вие не секогаш ќе имате средства да ги надминете сите препреки или паузи што се појавуваат во бизнисот.

Само да ја земеме пример пандемијата што го погоди целиот свет, вклучително и медиумите. Пандемијата им донесе на многу медиуми намалување на активноста, неможност за излегување на терен, драстични кратења на буџетите, отпуштања од работа, а од друга страна информациите и вестите никогаш не беа попотребни за пошироката јавност. Сè запре, за неколку месеци, а кога започна, беше потребно да се прилагодиме на новонастанатата ситуација

Адаптацијата понекогаш подразбира:

  • Да бидете подготвени за неколкумесечна деловна пауза
  • Да бидете подготвени да го промените начинот на работење
  • Да бидете подготвени да примените креативно размислување при решавање проблеми
  • Да бидете подготвени да ги диверзифицирате услугите

Прилагодување на вашиот бизнис на проблемите што можат да се појават, значи да не гледате на проблемот низ призмата на самосожалување и беспомошност или фрустрација, туку да гледате на истиот проблем со список на можни решенија и постојано да се обидувате да го надминете.

Кога ќе се сопнеш, тоа не е крај

Кога ќе се сопнеш, тоа не е крај

Кога гледаме деца како се сопнуваат, паѓаат или не успеваат во нешто при првиот обид, што обично им кажуваме? Да станат и да се обидат повторно. Добро е познато дека ја поминуваме истата ситуација со претприемништвото.

Не ќе работи сè за вас. На почетокот нема да успеете. Не сите ќе ве сакаат. И тоа е во ред.

На пример, не сите подкасти се успешни, без оглед колку се трудат да работат доследно и без оглед колку се трудат на квалитетот. Многумина не избраа добра ниша и колку и да инвестираа, не постигнаа значителен успех. Но, оние кои успеаја да си признаат себеси дека треба да го променат целиот концепт, понекогаш и целата тема, знаеја следниот пат подобро да го истражат пазарот и да лансираат нов бренд што ќе постигне успех побрзо.

Оние што сакаат да го изберат полесниот пат нема да изберат претприемништво, ниту пак ќе ги изберат медиумите како свој професионален повик. Треба да сториме нешто и да тестираме нешто за да видиме каде ќе погрешиме и како да го избегнеме следниот пат. Целта е да не дозволиме сите тие порази да не погодат и да не ја убиеме нашата волја за тоа што решиле да сториме.

Секоја грешка е поука.

Никогаш не сте изгубиле, само сте научиле нешто.

Жељко Црњаковиќ е претприемач на Интернет. Тој се занимава со англиски јазик и комуникации од 1999 година, а последните 16 години се занимава со маркетинг. Тој е основач на дигиталната агенцијата за аудио и видео продукција „Солутиум“, автор и продуцент на неколку подкасти и канали на „YouTube“, активен дел од соработничката претприемачката и ИТ-заедницата, како и координатор на соработничкиот центар „InfostudHub“.

Поврзани статии:

Едно од прашањата со кои се соочуваат многу редакции е аматерскиот пристап кон менаџментот. Честопати, медиумските организации се раководени
01 Effective communication tools for media leaders
„Хиперлокално“ веќе подолго време е многу употребуван збор во медиумите. Бидејќи концентрацијата на сопственоста на традиционалните медиуми и пенетрацијата

Врвни стории од Journalift:

Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата, па дури и интернетот во 20 век. Тоа е технологија која трајно ќе го преобликува општеството. За многумина од нас, вештачката интелигенција значи она што сме го научиле од повеќето дистописки филмови (Одисеја 2001, Терминатор, Матрикс, Блејд Ранер, …).
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува

Теми:

Најнови статии:

Навигација на ветувањата и опасностите на вештачката интелигенција: Што секој медиумски професионалец треба да знае за ЧетГПТ
Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата,
Разбијте го кодот: Како да разговарате со програмерите за (ре)дизајнирање на веб-страницата на вашиот медиум
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува да
Како ЧетГПТ (ChatGPT) ќе ги промени новинарството и медиумите?
Го замолив ЧетГПТ да го напише овој текст за мене. Секако дека го направив тоа. Поставував и преформулирав прашања, за