Безбедносен курс за новинарки на Западен Балкан

Овој курс ќе ве научи како да ги препознавате различните видови на насилство и закани, кога станува збор за работата на новинарките од Западен Балкан. Ќе слушнете лични приказни и искуства на некои од најдобрите новинарки во регионот, ќе научите кои се вашите права, како да се однесувате во случај на напад, како да пријавите насилство, да изградите отпорност и да се зајакнете за да им помогнете на колешките.

Томсон Медиа

Курсот е поделен на секции – безбедност во реалното опкружување и безбедност во онлајн опкружувањето. Достапен е исклучиво преку апликацијата Вотсап (WhatsApp). Mожете да започнете со курсот внесувајќи го кодот 3600.

During the enrolment, please enter your full name as that will be the information written on your certificate.

Бесплатен курс

Bićete preusmjereni na eksterni sajt

U ovom kursu naučićete:

Дали знаете дека во последните десет години, поради нивната работа, се убиени повеќе од 70 новинарки? За среќа, на Западен Балкан такви случаи немало веќе три децении, но животот на Оливера Лакиќ, новинарка од Црна Гора, во 2018 година беше сериозно загрозен, кога беше ранета. Како и нивните колеги новинари, така и новинарките се цел на закани и коментари, но не само поради квалитетот на нивната работа, туку и поради нивниот физички изглед, поради брачниот или родителскиот статус. Физичките и вербалните закани, демнењето, трол кампањите на кои се изложени новинарките, се особено вознемирувачки, бидејќи често мета на насилниците се и семејствата на новинарките, особено нивните деца.

За да им помогнеме на колешките од регионот, Томсон медиа, во соработка со Наташа Ковачев Крстин, подготви курс за новинарките од Западен Балкан. Целта на курсот е да им се помогне на новинарките, навреме да препознаат различен вид на насилство, како да реагираат на него, но и како да ја зголемат сопствената отпорност и да им пружат поддршка на колешките на кои таа им е потребна.

Како може да ви помогне нашиот курс?

Курсот за безбедност на новинарките е развиен во насока да има два неразделни модули:

Безбедноста на новинарките во реалниот живот ќе ви помогне да:

 • Препознаете различни видови насилство;
 • Реагирате на начин, кој ќе ви помогне да преземете контрола;
 • Им пријавите на надлежните институции дека сте загрозени;
 • Ги разберете законот и судската пракса – кои дела се казниви и како се процесираат;
 • Дознаете кои се обврските на државата во однос на спречување на насилството врз новинарките;
 • Ги надминете можните последици од насилството и да ја зајакнете својата отпорност.

Безбедноста на новинарките во онлајн опкружувањето ќе ви помогне да:

 • Научите како да препознаете онлајн вознемирување;
 • Реагирате соодветно во случај на онлајн напад;
 • Пријавите онлајн вознемирување;
 • Ги разберете правниот аспект на онлајн насилството и потенцијалните санкции;
 • Зајакнете и да се изборите со психичките последици од онлајн насилството.

Како да се пријавите на нашиот курс?

Овој курс има едноставен формат и достапен е само преку апликацијата Вотсап. Користејќи го својот мобилен телефон, дознајте повеќе за безбедноста во реалниот живот и во онлајн опкружувањето.

За да започнете со курсот следете ги следниве чекори:

 

1. Кликнете на линкот на веб-апликацијата Вотсап, кој ќе ве однесе до курсот на вашиот јазик.
2. Изберете Continue to chat

3. Изберете дали сакате да ја преземете апликацијата Вотсап или ќе користите веб-веризја.

4. Бидејќи го скенирате QR кодот со телефонот, системот ќе ве препознае и можете да започнете со курсот на вашиот телефон, внесувајќи го кодот 3600

5. Следете ги пораките кои ви пристигнуваат на Вотап и одговарајте на прашањата.

Сертификат

По успешното завршување на вториот модул, учесничките имаат можност да добијат сертификат од Фондацијата Томсон, за успешно поминување на курсот.

Должина на курсот

Вотсап курсот го поминувате со сопствено темпо, во време и на место кои најмногу ви одговараат. Просечно време за поминување на курсот е до 2 часа.

Edukatori na ovom kursu:

Наташа Ковачев Крстин

Репортерка

Наташа Ковачев – репортерка со 15 годишно искуство во телевизиско новинарство. Во моментов, сум дописник од Војводина, кој работи за Еуроњуз Србија. Претходно работев за Н1 телевизија, Ал Жезира Балканс, РТВ Војводина. Имам покриено приказни од локалната политика, економијата, до претседателските избори во САД во 2016 година, украинските кризи, масовните протести во Романија, последиците од бомбашки напади во Брисел и Анкара, бегалската криза во Европа, обидот за воен удар во Турција, многу различни демонстрации низ цела Балкански земји.

Томсон Медиа

Mеѓународна непрофитна организација

Томсон Медиа (Thomson Media gGmbH) го предводи решавањето на големите проблеми на денешницата, преку зајакнување на медиумските вештини ширум светот. Работејќи со владите, со филантропските и со институционалните донатори од својата база во Берлин, носи иновативни медиумски пристапи за да се дојде до сржта на критичните прашања, од регионалната безбедност преку климатските промени до миграцијата и економскиот раст. Томсон Медиа е меѓународна непрофитна организација и партнер на Фондацијата Томсон.

Drugi kursevi:

Александар Манасиев

Мобилно новинарство – почетен курс

Курсот е наменет за сите новинари кои сакаат самостојно да креираат новинарска содржина. Преку објаснување на техниките и најдобрите практики за креирање содржина со мобилен телефон новинарите ќе станат подготвени самостојно, без никаква помош да создаваат ангажирани приказни, визуелно моќни видео-приказни, интервјуа и да ги објавуваат на кој било медиум.
Томсон Медиа

Безбедносен курс за новинарки на Западен Балкан

Овој курс ќе ве научи како да ги препознавате различните видови на насилство и закани, кога станува збор за работата на новинарките од Западен Балкан. Ќе слушнете лични приказни и искуства на некои од најдобрите новинарки во регионот, ќе научите кои се вашите права, како да се однесувате во случај на напад, како да пријавите насилство, да изградите отпорност и да се зајакнете за да им помогнете на колешките.
Александар Манасиев

Новинарство на повеќе платформи – почетен курс

Преку курсот ќе научите како се менува светот на медиумите под влијание на технологијата, како се менуваат навиките на публиката, каква содржина треба да креирате и како да ја прилагодите за следење на различни платформи.
Александар Бировљев

Решенија за електронски плаќања

Овој курс е ризница на практични искуства, кои ќе Ви помогнат да не застанете на креираниот бизнис модел, туку да го наплатите својот труд, бидејќи Вие бизнисот сте го почнале со намера да ги продавате своите содржини, своите услуги или своите стоки и да заработите пари. Може да слушнете искуства од прва рака, за тоа како електронските плаќања станаа индустрија сама за себе и како тие ја преобликуваа електронската трговија (ecommerce), во последните 10 години.
Ламија Алечковиќ

Редакциски менаџмент и организација во дигитална средина

Целта на овој курс е стекнување на знаење што ќе ви овозможи не само да разберете, туку и да ги прилагодите и создадете работните процеси што ќе ја модернизираат вашата редакција и да научите како да управувате со тоа за да медиумите станат поконкурентни во дигиталното опкружување.
Натан Коешал, Милош Јанковиќ, Сања Лазиќ

Градење и ангажирање на заедница за медиуми

Целта на овој курс е да ви помогне да почнете да размислувате за вашата заедница на вистински начин, како и да ви обезбеди основни и практични концепти за градење и ангажирање на таа заедница.
Александра Радивојевиќ

Стратешка употреба на податоци – од основa до донесување одлуки засновани на податоци

На овој курс, ќе имате можност да ги совладате основите на кои се базираат аналитичките алатки наменети за дигиталните медиуми.
Владимир Тркулjа

Бизнис модели и модели на монетизација за медиуми

Целта на овој курс е да ви даде основни насоки за развивање на деловна идеја и разбирање на начинот на кој различните елементи на медиумскиот бизнис влијаат едни на други.
Наташа Ковачев

Западен Балкан: Како да ги чуваме новинарите безбедни кога известуваат за протести

Целта на овој курс е да ги подготви новинарите/ките за можни непредвидени ситуации што можат да ги сретнат додека известуваат од протести и различни демонстрации. Во последниве години, повеќето од протестите што се случија во регионот станаа насилни во одреден момент со тоа што новинарите станаа мета. Овој курс носи корисни совети за тоа како да избегнете или да се справите со проблеми на вакви настани.