Engagement editor – новa окупација на медиумската индустрија

 минути читање

Engagement-editor-novo-zanimanje-medijske-industrije

До пред неколку децении, медиумите немаа многу начини да откријат што навистина размислуваше нивната публика за содржината што ја произведуваа. Единствените повратни информации се однесуваа на пишување писма / е-пошта до редакциите, улични разговори во случај на помали заедници, а перформансите на медиумите се мереа според бројот на рекламни и бројот на продадени примероци.

Како и секоја пред неа, дигиталната револуција донесе претходно незамисливи промени во нашето секојдневие, навики и начинот на консумирање содржина. Од чекање информации и потпирање на новинари и уредници за да стигнеме до сторијата, денес живееме во свет каде што секој може да објави сторија (или да стане сторија).

За многу медиуми, демократизацијата на информациите дојде како изненадувачко негативно одвојување - веќе не е доволно да се печатат весници или да се објавуваат содржини на некоја страница и да се потпира на лојална публика дека ќе го поминат своето време на нас.

За разлика од комплексноста на преведување на целиот аналоген систем во кој редакциите функционираа во дигитален, прилагоден на поединци (заедници) беше неспоредливо побрза. Публиката има прифатено алатки кои им даваат можност да изберат кога и каде ќе пристапат до содржината со поголема леснотија отколку медиумите што ја произведуваат таа содржина. Медиумите денес, а особено помалите, локални, имаат впечаток дека за прв пат треба да се натпреваруваат со оние на кои досега безрезервно се потпираа - со нивната заедница.

Сепак, има друга страна на паричката. Како никогаш порано, унапредувањето на технологијата и дигиталните алатки ни даваат можност да научиме сè што ни треба за нашата публика, да бидеме поблиски и порелевантни за нив и да содржината што ја произведуваме ги исполнува нивните потреби.

Патот на оние кои мораа да се прилагодат на тоа беше тежок, а за не толку мал број медиуми беше невозможен. Сепак, нема враќање назад, а играта се сведува на две не толку едноставни опции - да се прилагодите или да се откажете.

Заедницата како партнер во создавањето содржина

Заедницата како партнер во создавањето содржина

Со кликнување, „скролување“, а особено „лајкување“, коментирање и споделување содржини на Интернет, луѓето почнаа да ги оставаат своите дигитални траги - непроценлива количина мерливи податоци што стануваат главен извор на информации за корпорациите, големите рекламни организации, огромни медиумски куќи. (Ако ве интересира ова, дознајте повеќе на бесплатниот онлајн курс Употреба на стратешки податоци - од основа до донесување одлуки базирани на податоци).

Сепак, дури и исклучиво во дигиталните редакции, вмрежувањето и поврзувањето на новинарите и нивната заедница не е имплицирано и не е постојано, додека во повеќе традиционални медиуми, фокусот кон градење врски со заедницата сè уште не е централна тема (Асман, Дијакопулос, 2017).

Во овој меѓупростор, всушност се појавува позиција за (audience) engagement editora-урединк за ангажирање на публиката, насочена кон зајакнување и одржување на односите со заедницата, слушање на нивните потреби, сè со цел подобро известување. Во отсуство на соодветен превод (уредник за ангажирање на заедницата, уредник за вклучување на заедницата недоволно точно ја опишува позицијата), ќе го користиме оригиналниот наслов подолу.

Што точно работи engagement editor?

Што точно работи engagement editor?

На кратко, engagement editor е централната врска помеѓу публиката и редакцијата - лице кое и овозможува на заедницата да се вклучи во известување за вести и во дискутирање на теми опфатени со медиумите. Неговата / нејзината работа е да ја води редакцијата во процесот на вклучување, слушање и следење на желбите и потребите на публиката, но и да влијае на уредувачката политика на медиумите врз основа на овие согледувања и да придонесува за подобро и порелевантно известување.

Важно е да се нагласи дека engagement editor не донесува одлуки (само) засновани на инстинкт и претпоставки. Благодарение на аналитиката што сега е достапна и на медиумските страници и на нивните надворешни канали за комуникација, лицето задолжено за градење односи со заедницата користи прецизни и конкретни податоци.

Денешните медиуми имаат можност да добиваат податоци во реално време кои им кажуваат која е нивната заедница и како тие консумираат содржина - од демографските карактеристики, прегледи на страници, стапка на конверзија, време поминато на страницата и многу други корисни информации што можете да ги добиете (освен преку Google Analytics и социјална анализа) и употреба на специјален софтвер, специјално прилагоден за потребите на редакциите - некои примери се Heap Analytics, Omniture, Chartbeat, Clicky, но исто така бесплатни алатки со отворен извор како што се Open Web Analytics и Piwik. Со користење на информациите што ни ги овозможува технологијата, врската што ја создаваат медиумите со публиката станува посилна, пристапот е поличен, а поддршката што се добива за возврат е повеќекратна.

Затоа, три полиња се клучни во кои engagement editor треба да има исклучително знаење:

  • Познавање на социјални мрежи,
  • Анализа на податоци,
  • Уредничка стратегија и политика.

Во зависност од ресурсите и потребите, оваа позиција може да ја извршува една личност, со полно работно време, или одговорностите да се поделат помеѓу неколку члена на уредничкиот одбор. Исто така, едно од решенијата може да биде доделување нови одговорности на лице во тимот - најчесто се случува тоа да биде лице кое се занимава со социјални мрежи.

Без оглед на одлуката и кој и да е на крај носител на оваа позиција, важно е да се напомене дека односот со заедницата мора да биде еден од примарните фокуси на сите во редакцијата.

Сепак, важно е тука да се нагласи дека аналитиката не е сè. Алгоритмите на кои работат социјалните мрежи и Google можат да бидат измамнички, или барем не сеопфатни, па затоа треба да се земат со резерва. Аналитиката обично секогаш ја истакнува најпопуларната содржина, но тие не се секогаш релевантни во медиумите, ниту пак реалната и единствена слика за ситуацијата. Ова значи дека водени единствено од аналитика, ризикуваме целосно да ги игнорираме релевантните теми што се од јавен интерес, па дури и цели групи граѓани што аналитиката никогаш нема да ги земе предвид, како што се маргинализираните групи.

Затоа е важно улогата на engagement editor да ја изврши некој што ја разбира заедницата надвор од дигиталната онлајн рамка.

Врската со заедницата не е тренд на минување

Врската со заедницата не е тренд на минување

Во последниве години, сè повеќе се зборува за важноста на заедницата, не само во контекст на медиумската индустрија, туку и на непрофитни организации, па дури и компании. Во случајот на медиумите, поентата е јасна - главната причина зошто медиумите постојат (или барем би требало) е да се задоволи потребата на нивната целна група за објективно, навремено и релевантно информирање. Меѓутоа, во реалноста, оваа цел е тешко да се постигне кога е сè потешко да се дојде до извор на финансирање, особено во случајот на локалните медиуми. Не постои едноставно и универзално решение за финансиската одржливост, барем засега. Локалните, мали медиуми се принудени да преживеат и да најдат извори на финансирање или во јавните буџети, огласувачи, меѓународни грантови или алтернативни деловни модели, обично потпирајќи се на комбинација од два или три презентирани извори. Но, каде е заедницата и зошто толку многу и посветуваме внимание кога нема пари?

Како прво, медиумите се гласот на локалната заедница и работат за нив. Колку сте поблиски и порелевантни за тоа, толку ќе бидете попотребни и ако ги земеме предвид сите горенаведени извори на финансирање не се постојани, редовни и дека политичките притисоци не се непознати во ниту едно медиумско опкружување, особено на Балканот, заедницата ја наметнува единствената неопходна константа.

Кога имате поддршка и доверба од заедницата и ја градите довербата врз транспарентноста, квалитетот и бескомпромисно известување, имате партнери на кои секогаш можете да сметате.

Некои од медиумите од Западен Балкан започнаа да посветуваат посебно внимание на својата заедница пред извесно време и благодарение на таа одлука тие станаа понезависни, признати и релевантни од кога и да било порано.

Кој воопшто има време да се справи со тоа?

Кој воопшто има време да се справи со тоа?

Ова е прашање што ќе го постават повеќето медиуми, и честопати со право. Особено во случај на мали, локални медиуми, воведувањето на оваа позиција може да изгледа како луксуз. Сепак, факт е дека овој тренд не е минлив и дека медиумите што порано ќе го разберат ова ќе профитираат поради нивната одлука.

Одличен пример за вклученост на заедницата во работата е истражувачкиот портал КРИК. Нивниот пример ги покажува повеќекратните придобивки од земањето предвид на заедниците - благодарение на јасна дефиниција за целните групи (иако сте медиум, никогаш не и се обраќате на пошироката јавност), аналитика што сугерира на што да се фокусирате, на кои приказни може да се читаат повеќе, она што најмногу ги интересира читателите, редовна (офлајн и онлајн) комуникација со заедницата, КРИК е во состојба редовно да произведува содржина за која нивната публика ќе се радува дури и за неколку месеци, и како резултат да ги награди редовните донации, кои денес сочинуваат 25 % од нивниот годишен буџет.

Задржување, а не губење на контролата врз содржината

Задржување, а не губење на контролата врз содржината

Еден од аргументите што може да се изнесе се однесува на влијанието врз уредничката политика на медиумите и губењето на автономијата врз содржината што се произведува. Исто така, еден од стравовите на кој било медиум може да биде губење на интегритетот и квалитетот на известувањето. Улогата на ангажманот на уредникот и целиот тим не е да се откажат од темите што ги смета за релевантни и од неговите уреднички политики, но во исто време да не ги занемарува вредноста и важноста на повратните информации што (дел од) нивната заедница ги споделуваат со нив. Оваа рамнотежа, како што може да изгледа, не е невозможна, но тоа е процес што вклучува тестирање, грешки, учење од нив и прилагодување.

Конечно, времето што го вложувате во градење на однос со заедницата е се само не изгубено. Нека не ве обесхрабрува времето што ви треба за да добиете конкретни резултати - КРИК работи на свои 25% веќе шест години, но во голема мера тој процент денес е повреден од парите на кој било донатор, рекламен или друг извор и ако останете верни на својата цел, вредности и квалитет, ќе имате луѓе околу вас на кои ќе можете да им се потпрете.

Сања Лазиќ е експерт за градење заедница, финансирање на толпа (crowdfunding) и градење на капацитети, специјализирана за работа со граѓански организации и медиуми предводени од мисијата. Таа беше дел од тимот „Catalyst Balkans“ и е одговорна за регионалната платформа за финансирање на толпи „Donacije.rs“. Во последните 3 години таа создаде и спроведе бројни кампањи за финансирање на толпа со медиуми како што се „TV Forum Prijepolje“ (прва локална кампања за финансирање толпа), „ Autonomija“ од Нови Сад, „ KRIK“ и „ CINS“ – истражни портали од Србија, „Iz glave“ – популарна подкаст-емисија од Крагуевац (модел базиран на донации), „Pescanik“ (модел базиран на членство).

Поврзани статии:

Мнозинството вработени во непрофитниот сектор, често се соочуваат со слична фрустрација – зошто темите со кои се занимаваат и
Во последните неколку години на глобално ниво сè повеќе се зборува за потребата медиумите да бидат самоодржливи. Ова се
Kako-do-samoodrzivosti-medija
Со појавувањето на дигиталните алатки, визуелизирањето на податоците и создавањето на извонредни искуства за вашите приказни, никогаш не било
Digital-Journalists-toolkit.png

Врвни стории од Journalift:

Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата, па дури и интернетот во 20 век. Тоа е технологија која трајно ќе го преобликува општеството. За многумина од нас, вештачката интелигенција значи она што сме го научиле од повеќето дистописки филмови (Одисеја 2001, Терминатор, Матрикс, Блејд Ранер, …).
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува

Теми:

Најнови статии:

Навигација на ветувањата и опасностите на вештачката интелигенција: Што секој медиумски професионалец треба да знае за ЧетГПТ
Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата,
Разбијте го кодот: Како да разговарате со програмерите за (ре)дизајнирање на веб-страницата на вашиот медиум
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува да
Како ЧетГПТ (ChatGPT) ќе ги промени новинарството и медиумите?
Го замолив ЧетГПТ да го напише овој текст за мене. Секако дека го направив тоа. Поставував и преформулирав прашања, за