BIRD-ov registar: Premošćivanje jaza među polovima na Balkanu

Media for All takmičenje za mlade novinare/ke

Media for All takmičenje za mlade novinare/ke

min read

BIRD Directory: Bridging the Gender Gap in Balkans

Žene su i dalje nedovoljno zastupljene u medijima na Balkanu, što potvrđuje rodnu neravnotežu i pokazuje različite oblike nevidljivosti žena. Ovo je potvrđeno analizom medija i rodnim istraživanjem sprovedenim u okviru projekta Media for All.

Rodna neravnopravnost je prisutna u donošenju odluka na radnom mestu i proizvodnji sadržaja. Upotreba rodno osetljivog jezika je slaba u medijima, a uloge žena su često stereotipne, uglavnom prikazane u domenu domaćinstva, obrazovanja, životne sredine ili zdravstvene zaštite.

Razmišljajući o tome šta bi se moglo učiniti da se podstakne proizvodnja kvalitetnog, etičkog, rodno osetljivog sadržaja koji će dovesti u pitanje preovlađujuće stereotipe, suprotstaviti se patrijarhalnim narativima i dezinformacijama i podržati ravnopravno uključivanje  žena i muškarca stručnjaka, Balkanska istraživačka mreža  (BIRN) je došla na ideju o onlajn registru.

BIRN-ov registar istraživačkih resursa (BIRD) je razvijen uz podršku trogodišnjeg programa Media for All, koji sprovode British Council, BIRN, Intrac i Thomson fondacija, a finansira Britanska kancelarija za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj.

Kako registar premošćuje rodnu razliku?

kako-registar-premošćuje-rodnu-razliku

Aktivnosti projekta Media for all podržavaju promociju i razvoj rodne ravnopravnosti na Balkanu. Program prepoznaje umrežavanje i razvoj mogućnosti za žene u medijima, širom regiona, kao ključne za transformaciju patrijarhalno orijentisanog okruženja.

Sa BIRD-ovim registrom, BIRN je objedinio mrežu stručnjaka žena i muškarca na jednom mestu.

Registar je baza podataka stručnjaka iz različitih oblasti iz šest balkanskih zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Pronalaženje stručnjaka za medije, pravo, ekonomiju ili kriminologiju sa Balkana nikada nije bilo lakše. Baza podataka se može filtrirati korišćenjem različitih kriterijuma, uključujući oblast stručnosti, zemlju prebivališta ili pol.

Šta nudi baza podataka?

Važna komponenta baze podataka je to da je osmišljena tako da kontakte stručnjaka žena učini dostupnim profesionalnim medijima i istraživačkoj zajednici.

Baza podataka trenutno ima više od 1.400 imena i kontakata iz 57 oblasti stručnosti, kao što su ljudska prava, sport, umetnost, IT, politika, bezbednost i međunarodni odnosi, od kojih su 500 žene.

Od novinara do savetnika, aktivistkinja i akademika, žene u BIRD-ovom registru predstavljaju moćnu i vrednu mrežu znanja, veština i profesionalizma.

Štaviše, baza podataka je rastuća zajednica, koja se redovno ažurira novim kontaktima i referencama.

Kako učestvovati u zajednici?

kako-učestvovati-u-zajednici

 BIRD-ov registar je deo BIRD zajednice, platforme koju je razvio BIRN i koja je dostupna svojim registrovanim članovima. BIRD zajednica je bezbedno mesto gde novinari i svršeni studenti mogu da se sretnu sa kolegama iz šest balkanskih zemalja kako bi komunicirali, razmenjivali ideje, podatke i informacije i sarađivali na postojećim projektima ili započeli nove.

Ideja za zajednicu odražava više od 15 godina BIRN-ovog iskustva u povezivanju novinara širom Balkana i šire, radi izrade složenih regionalnih analiza i prekograničnih istraživanja.

Nekoliko funkcija na platformi nudi jedinstven način povezivanja sa zajednicom stručnjaka: BIRD izvorna baza podataka, forum, oglasna tabla i konačno, registar. BIRD-ov registar je prva referenca za članove BIRD zajednice.

Ako tražite stručnjaka ili kredibilan izvor informacija o nekoj temi, razmislite o jednakom priznanju muškaraca i žena profesionalaca, BIRD-ov registar može biti vaša polazna tačka.

Ako želite da pristupite BIRD-ovom registru i pronađete stručnjaka, registrujte se u BIRD zajednici prateći ovaj link.

Ako želite da predložite nove unose i kontakte za dodavanje u registar, pošaljite nam svoj predlog na bird@birn.eu.com.

About the author:

Media for All takmičenje za mlade novinare/ke

Dvanaest timova od tri mlada novinara/ke iz najmanje dvije različite zemlje Zapadnog Balkana radilo je tokom osam sedmica, uz podršku iskusnih mentora/ica, na regionalnim pričama fokusiranim na mlade. Ova priča je nastala u okviru Media for All programa koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Sadržaj i izraženi stavovi su isključiva odgovornost autora/ica.

Author

  • Media for All takmičenje za mlade novinare/ke

    Dvanaest timova od tri mlada novinara/ke iz najmanje dvije različite zemlje Zapadnog Balkana radilo je tokom osam sedmica, uz podršku iskusnih mentora/ica, na regionalnim pričama fokusiranim na mlade. Ova priča je nastala u okviru Media for All programa koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Sadržaj i izraženi stavovi su isključiva odgovornost autora/ica.

Related articles:

Top stories from Journalift:

Blerjana-Bino-The-role-of-media-organisations-in-promoting-media-literacy
Post Author
Medijska i informaciona pismenost (MIP) je od suštinskog značaja zarazvijanje sposobnosti građana da kritički razmišljaju i mudro klikću. Kako UNESCO kaže: „Medijska i informaciona pismenost su međusobno povezani skup kompetencija koje pomažu ljudima da maksimalno povećaju prednosti i minimalizuju štetu, u novim informacionim, digitalnim i komunikacionim pejzažima“ (definicija MIP-a). Ovaj članak tvrdi da su, pored kreatora politike, civilnog društva i

Teme:

Poslednji Članci:

Uloga medijskih organizacija u podršci medijskoj pismenosti
Medijska i informaciona pismenost (MIP) je od suštinskog značaja zarazvijanje sposobnosti građana da kritički razmišljaju i mudro klikću. Kako UNESCO
Izbegavanje vesti u porastu, poverenje u vesti opada – ključni uvidi iz Izveštaja o digitalnim vestima za 2022.
Mediji su odigrali odlučujuću ulogu u izveštavanju o pandemiji COVID-19 i ruskom ratu u Ukrajini. Međutim, u poslednje vreme ljudi
Sloboda od kažnjavanja
Nekažnjivost, n.: izuzeće ili sloboda od kazne, štete ili gubitka Primer: nekažnjeno su kršeni zakoni Izvor: Merriam Webster dictionary Međunarodni
E-trgovina i e-plaćanja: Neiskorišten potencijal za medije
Pandemija COVID-19 okrenula je svet naglavačke, uključujući i medijsku industriju. Mnogi mediji su se zauvek zatvorili, dok su u isto