BIRD-ov registar: Premošćivanje jaza među polovima na Balkanu

min za čitanje

BIRD Directory: Bridging the Gender Gap in Balkans

Žene su i dalje nedovoljno zastupljene u medijima na Balkanu, što potvrđuje rodnu neravnotežu i pokazuje različite oblike nevidljivosti žena. Ovo je potvrđeno analizom medija i rodnim istraživanjem sprovedenim u okviru projekta Media for All.

Rodna neravnopravnost je prisutna u donošenju odluka na radnom mestu i proizvodnji sadržaja. Upotreba rodno osetljivog jezika je slaba u medijima, a uloge žena su često stereotipne, uglavnom prikazane u domenu domaćinstva, obrazovanja, životne sredine ili zdravstvene zaštite.

Razmišljajući o tome šta bi se moglo učiniti da se podstakne proizvodnja kvalitetnog, etičkog, rodno osetljivog sadržaja koji će dovesti u pitanje preovlađujuće stereotipe, suprotstaviti se patrijarhalnim narativima i dezinformacijama i podržati ravnopravno uključivanje  žena i muškarca stručnjaka, Balkanska istraživačka mreža  (BIRN) je došla na ideju o onlajn registru.

BIRN-ov registar istraživačkih resursa (BIRD) je razvijen uz podršku trogodišnjeg programa Media for All, koji sprovode British Council, BIRN, Intrac i Thomson fondacija, a finansira Britanska kancelarija za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj.

Kako registar premošćuje rodnu razliku?

kako-registar-premošćuje-rodnu-razliku

Aktivnosti projekta Media for all podržavaju promociju i razvoj rodne ravnopravnosti na Balkanu. Program prepoznaje umrežavanje i razvoj mogućnosti za žene u medijima, širom regiona, kao ključne za transformaciju patrijarhalno orijentisanog okruženja.

Sa BIRD-ovim registrom, BIRN je objedinio mrežu stručnjaka žena i muškarca na jednom mestu.

Registar je baza podataka stručnjaka iz različitih oblasti iz šest balkanskih zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Pronalaženje stručnjaka za medije, pravo, ekonomiju ili kriminologiju sa Balkana nikada nije bilo lakše. Baza podataka se može filtrirati korišćenjem različitih kriterijuma, uključujući oblast stručnosti, zemlju prebivališta ili pol.

Šta nudi baza podataka?

Važna komponenta baze podataka je to da je osmišljena tako da kontakte stručnjaka žena učini dostupnim profesionalnim medijima i istraživačkoj zajednici.

Baza podataka trenutno ima više od 1.400 imena i kontakata iz 57 oblasti stručnosti, kao što su ljudska prava, sport, umetnost, IT, politika, bezbednost i međunarodni odnosi, od kojih su 500 žene.

Od novinara do savetnika, aktivistkinja i akademika, žene u BIRD-ovom registru predstavljaju moćnu i vrednu mrežu znanja, veština i profesionalizma.

Štaviše, baza podataka je rastuća zajednica, koja se redovno ažurira novim kontaktima i referencama.

Kako učestvovati u zajednici?

kako-učestvovati-u-zajednici

 BIRD-ov registar je deo BIRD zajednice, platforme koju je razvio BIRN i koja je dostupna svojim registrovanim članovima. BIRD zajednica je bezbedno mesto gde novinari i svršeni studenti mogu da se sretnu sa kolegama iz šest balkanskih zemalja kako bi komunicirali, razmenjivali ideje, podatke i informacije i sarađivali na postojećim projektima ili započeli nove.

Ideja za zajednicu odražava više od 15 godina BIRN-ovog iskustva u povezivanju novinara širom Balkana i šire, radi izrade složenih regionalnih analiza i prekograničnih istraživanja.

Nekoliko funkcija na platformi nudi jedinstven način povezivanja sa zajednicom stručnjaka: BIRD izvorna baza podataka, forum, oglasna tabla i konačno, registar. BIRD-ov registar je prva referenca za članove BIRD zajednice.

Ako tražite stručnjaka ili kredibilan izvor informacija o nekoj temi, razmislite o jednakom priznanju muškaraca i žena profesionalaca, BIRD-ov registar može biti vaša polazna tačka.

Ako želite da pristupite BIRD-ovom registru i pronađete stručnjaka, registrujte se u BIRD zajednici prateći ovaj link.

Ako želite da predložite nove unose i kontakte za dodavanje u registar, pošaljite nam svoj predlog na [email protected].

Dvanaest timova od tri mlada novinara/ke iz najmanje dvije različite zemlje Zapadnog Balkana radilo je tokom osam sedmica, uz podršku iskusnih mentora/ica, na regionalnim pričama fokusiranim na mlade. Ova priča je nastala u okviru Media for All programa koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Sadržaj i izraženi stavovi su isključiva odgovornost autora/ica.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila