Srbija i Severna Makedonia: Tržište rada kao izvor prihoda

min za čitanje

Pononudizarabota-i-pressek

Publika tri medijska portala iz Zapadnog Balkana imaće priliku da na stranicama svojih omiljenih medija, uz svakodnevne informacije, potraže i one koje se tiču novih poslova u njihovim lokalnim zajednicama. Uz podršku ‘Mediji za sve’ projekta, čačanski Ozon press, Pressek iz Kragujevca, oba iz Srbije, te skopski Nezavisen vesnik iz Makedonije, razvili su posebne podsajtove na kojima će oglašavati poslove i povezivati poslodavce sa potencijalnim kandidatima. 

I dok su stranice Presseka i Nezavisnog vesnika već aktivne, Ozon press iz Čačka je u finalnoj fazi njihove pripreme. Osnovna ideja iza ovakvog inovativnog pristupa je da se mediji uvedu i testiraju nove izvore prihoda. 

“Primetili smo da naši posetioci pokazuju veliko interesovanje za teme koje se tiču zapošljavanja. Neki su čak i zvali naš medij kako bi se bolje informisali o tome,” rekla je Marija Obrenović iz Presseka. Mikro-sajt ovog kragujevačkog medija aktivan je od sredine juna i bez posebne promotivne kampanje beležio je oko 20.000 mesečnih poseta.

Do sada smo objavili preko 200 oglasa za poslove,” rekla je Obrenović dodajući kako će već na jesen krenuti promo kampanja za njihov mikro-sajt. 

Sa druge strane, Nezavisen vesnik imao je drugačiji put. Kako kaže urednica Slobodanka Jovanovska, njihova je ideja da imaju “proizvod koji je trajan, otporan na političke uticaje, i koji ovom mediju može da obezbedi održivost na duže staze“. Njihov sajt ima preko 40 aktivnih oglasa a cilj je da uskoro krenu sa pomocijom projekta kako bi mogli da povećaju taj broj. 

Vladimir Trkulja, biznis mentor, koji je radio sa sva tri medija na razvoju njihovih poslovnih planova, ohrabren je inicijalnim rezultatima.

 “Veoma sam sretan što su mediji uspeli da lansiraju svoje stranice posvećene poslovima. One su funkcionalne i već sadrže desetine oglasa,” rekao je Trkulja. Dodao je da će u narednom periodu mediji raditi na daljoj promociji sajtova, ali takođe učiti iz procesa, i primijenjivati neophodna rješenja.

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos