Srbija i Severna Makedonia: Tržište rada kao izvor prihoda

min za čitanje

Pononudizarabota-i-pressek

Publika tri medijska portala iz Zapadnog Balkana imaće priliku da na stranicama svojih omiljenih medija, uz svakodnevne informacije, potraže i one koje se tiču novih poslova u njihovim lokalnim zajednicama. Uz podršku ‘Mediji za sve’ projekta, čačanski Ozon press, Pressek iz Kragujevca, oba iz Srbije, te skopski Nezavisen vesnik iz Makedonije, razvili su posebne podsajtove na kojima će oglašavati poslove i povezivati poslodavce sa potencijalnim kandidatima. 

I dok su stranice Presseka i Nezavisnog vesnika već aktivne, Ozon press iz Čačka je u finalnoj fazi njihove pripreme. Osnovna ideja iza ovakvog inovativnog pristupa je da se mediji uvedu i testiraju nove izvore prihoda. 

“Primetili smo da naši posetioci pokazuju veliko interesovanje za teme koje se tiču zapošljavanja. Neki su čak i zvali naš medij kako bi se bolje informisali o tome,” rekla je Marija Obrenović iz Presseka. Mikro-sajt ovog kragujevačkog medija aktivan je od sredine juna i bez posebne promotivne kampanje beležio je oko 20.000 mesečnih poseta.

Do sada smo objavili preko 200 oglasa za poslove,” rekla je Obrenović dodajući kako će već na jesen krenuti promo kampanja za njihov mikro-sajt. 

Sa druge strane, Nezavisen vesnik imao je drugačiji put. Kako kaže urednica Slobodanka Jovanovska, njihova je ideja da imaju “proizvod koji je trajan, otporan na političke uticaje, i koji ovom mediju može da obezbedi održivost na duže staze“. Njihov sajt ima preko 40 aktivnih oglasa a cilj je da uskoro krenu sa pomocijom projekta kako bi mogli da povećaju taj broj. 

Vladimir Trkulja, biznis mentor, koji je radio sa sva tri medija na razvoju njihovih poslovnih planova, ohrabren je inicijalnim rezultatima.

 “Veoma sam sretan što su mediji uspeli da lansiraju svoje stranice posvećene poslovima. One su funkcionalne i već sadrže desetine oglasa,” rekao je Trkulja. Dodao je da će u narednom periodu mediji raditi na daljoj promociji sajtova, ali takođe učiti iz procesa, i primijenjivati neophodna rješenja.

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila