Tehnološka rješenja i novi oblici izvještavanja

min za čitanje

Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju

Medijske kuće više se ne mogu osloniti na tradicionalne i uhodane medijske prakse. Potrebna je stalna inovacija, odnosno kultura inovacije u redakciji s razumijevanjem publike, tržišta i novih tehnologija.

Velika popularnost video sadržaja na društvenim mrežama pomaknula je granice onoga što podrazumijevamo pod video sadržajem. Danas gotovo svaka društvena mreža ima svoje zakonitosti kada je video u pitanju. Vjerojatno ste svjesni/e trenda porasta vertikalnih videa u odnosu na klasične horizontalne video sadržaje. Ti trendovi su usko vezani sa načinom na koji publika danas konzumira sadržaj - putem mobilnih uređaja. 

Još jedan trend usko povezan s korištenjem pametnih telefona je sve veće korištenje grafike i titlova u video sadržajima. Dva su razloga - da privuče pažnju gledatelja i gledateljica, a drugi je povezan sa načinom na koji se video prikazuje kada pregedavamo društvene mreže - automatski kreće i najčešće bez zvuka. Svaki takav detalj zahtijeva novi pristup pri proizvodnji sadržaja te prilagodbu radnih procesa za različite platforme.

Vizualizacija podataka (Data visualization) sve se više primjenjuje u izvještavanju, i u online medijima, ali i u novinskim i televizijskim izvještajima.  

Nekada je vizualizacija brojčanih podataka za neki od medija bio složen proces.  Danas, digitalne tehnike, alati,  aplikacije omogućuju da se novinar uz malo truda, i sam osposobi za vizualizaciju podataka. Velika količinu brojeva, odnosi među veličinama, trendovi rasta, sve to može biti prikazano na pitak i vizualno atraktivan način. 

Trenutno aktualan primjer vizualizacije podataka jeste broj zaraženih korona virusom, rast brojki u više dana, broj smrtnih slučajeva, žarišta u zemljama i gradovima. Publici je puno lakše percipirati te informacije kroz mape i grafikone koji mogu biti statični, ali i interaktivni. Samo zamislite izborne rezultate ispisane brojkama ili prikazane kroz grafike iz čega će vam sve biti preglednije, time i jasnije. 

Veliki potencijal mogu imati i podcasti - internetski audio na zahtjev. Zadnjih godina na globalnoj razini svjedočimo porastu potrebe konzumiranja audio sadržaja, kroz koji možemo dobivati vijesti, debate, intervjue. Podcast omogućuje slušanje audio sadržaja bilo gdje u bilo koje vrijeme, a mogu bit način za privlačenje nove publike, više fokusirane na audio nego video.

Kurs - Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju - je namijenjen medijskim djelatnicima kako bi se upoznali s procesima i načinima strukturiranja i vođenja redakcija - bilo malih ili velikih. Kroz ovaj interaktivni kurs vas vode medijski stručnjaci koji će vam pomoći da sami odaberete model organizacije koji možete primijeniti u lokalnoj sredini. 

Dr. TENA PERIŠIN, profesorica na Odsjeku za novinarstvo i medijsku produkciju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Dugogodišnja novinarka Hrvatske Radiotelevizije. Stručno se usavršavala na američkim univerzitetima (Harvard University, Syracuse University) te na CNN-u. Bila je urednica na Radiju Slobodna Evropa, radila kao freelancer za CNN i druge medijske kuće. Vodila je razvojne projekte uključujući projekt digitalizacije informativnog programa HRT-a i pokretanja informativnog kanala HRT4. Osnovala je i vodi Televiziju Student, te prvi Novinarski istraživački laboratorij u regiji. Dobitnica je više nagrada za novinarski rad te državne nagrade za popularizaciju znanosti. Autorica je brojnih stručnih i znanstvenih tekstova, te knjige “Televizijske vijesti”.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos