Srbija, TV Forum: Mladi i mlade žene kao generatori/ce sadržaja

Journalift

Journalift

Post Author

min za čitanje

TV Forum

Prethodnih mjeseci mladi stanovnici/ce Prijepolja, smještenog na jugozapadu Srbije, bili su uključeni u produkciju televizijskih sadržaja koju je pokrenula lokalna kuća TV Forum. Petnaest srednjoškolaca/ki prošlo je medijsku edukaciju, dok su njih četvero ostali raditi kao ljetni pripravnici/ce, u sklopu projekta razvoja poslovanja kojeg provodi ovaj respektabilni medij.

Cilj njihovog poslovnog plana je motivirati i neformalno educirati mlade, posebno mlade žene, o medijskoj pismenosti, angažmanu u zajednici i aktivizmu, kako bi se povećalo povjerenje građana/ki u medije s jedne strane i uloga medija u povećanju vidljivosti ženskih tema i senzibiliziranje publike za ravnopravnost spolova s ​​druge strane.

“Proširenjem naše zajednice i našim pristupom mladima želimo ojačati postojeće poslovne modele. S rastućim sadržajem i boljom vezom sa zajednicom dobit ćemo veći promet i bolji angažman s našim sadržajem”, rekla je Sanja Malešić iz TV Foruma.

Također, ova izravna interakcija pomogla je ovoj medijskoj kući da shvati koje su teme od interesa za mlade, koje društvene mreže koriste i vrstu sadržaja koji preferiraju.

“Rad na produkciji sadržaja vezanih uz mlade bilo je zaista korisno i zanimljivo iskustvo. S obzirom na to da zbog COVID-19 nismo pohađali nastavu na fakultetu, to je bila izvrsna prilika, svojevrsni praktični rad”, rekla je Nevena Cvijović, studentica novinarstva i koordinatorica projekta Žene u medijima.

Sadržaj koji su izradili studenti/ce počeli su se emitirati u novembru i nastavit će to činiti na sedmičnoj bazi. Materijali se pripremaju do kraja godine, a proizvodnja se nastavlja i 2022. godine.

TV Forum je osnovan 2008. godine kao prva TV kuća civilnog društva u Srbiji koju su osnovale žene. Web portal Forum info osnovan je 2016. godine. Oba ova medija djeluju u sklopu udruženja "Forum žena Prijepolje".

O autoru/ici:

Journalift

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.
Post Author

Author

  • Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

00-Employment-of-persons-with-disabilities-achieves-their-inclusion
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom i stigmatizacijom. Definicija osobe s invaliditetom još uvijek nije ujednačena u BiH iako je BiH usvojila UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, dok u Srbiji prema zakonu izraz „osobe sa invaliditetom” označava „osobe sa urođenom ili stečenom fizičkom,

Teme:

Poslednji Članci:

jun 27
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom
jun 20
Ramize Salihaj je trenutno sa svojom porodicom u svom domu na Kosovu gdje provodi prvi odmor u svom rodnom gradu
jun 17
“Hiperlokalno” je već duže vrijeme popularna riječ u medijima. Kako je koncentracija vlasništva nad tradicionalnim medijima i prodor društvenih mreža
jun 13
Nesvjesni broja djece i adolescenata koji pate od različitih vrsta problema mentalnog zdravlja, zdravstveni sistemi nekih zemalja zapadnog Balkana ne