Srbija, TV Forum: Mladi i mlade žene kao generatori/ce sadržaja

min za čitanje

TV Forum

Prethodnih mjeseci mladi stanovnici/ce Prijepolja, smještenog na jugozapadu Srbije, bili su uključeni u produkciju televizijskih sadržaja koju je pokrenula lokalna kuća TV Forum. Petnaest srednjoškolaca/ki prošlo je medijsku edukaciju, dok su njih četvero ostali raditi kao ljetni pripravnici/ce, u sklopu projekta razvoja poslovanja kojeg provodi ovaj respektabilni medij.

Cilj njihovog poslovnog plana je motivirati i neformalno educirati mlade, posebno mlade žene, o medijskoj pismenosti, angažmanu u zajednici i aktivizmu, kako bi se povećalo povjerenje građana/ki u medije s jedne strane i uloga medija u povećanju vidljivosti ženskih tema i senzibiliziranje publike za ravnopravnost spolova s ​​druge strane.

“Proširenjem naše zajednice i našim pristupom mladima želimo ojačati postojeće poslovne modele. S rastućim sadržajem i boljom vezom sa zajednicom dobit ćemo veći promet i bolji angažman s našim sadržajem”, rekla je Sanja Malešić iz TV Foruma.

Također, ova izravna interakcija pomogla je ovoj medijskoj kući da shvati koje su teme od interesa za mlade, koje društvene mreže koriste i vrstu sadržaja koji preferiraju.

“Rad na produkciji sadržaja vezanih uz mlade bilo je zaista korisno i zanimljivo iskustvo. S obzirom na to da zbog COVID-19 nismo pohađali nastavu na fakultetu, to je bila izvrsna prilika, svojevrsni praktični rad”, rekla je Nevena Cvijović, studentica novinarstva i koordinatorica projekta Žene u medijima.

Sadržaj koji su izradili studenti/ce počeli su se emitirati u novembru i nastavit će to činiti na sedmičnoj bazi. Materijali se pripremaju do kraja godine, a proizvodnja se nastavlja i 2022. godine.

TV Forum je osnovan 2008. godine kao prva TV kuća civilnog društva u Srbiji koju su osnovale žene. Web portal Forum info osnovan je 2016. godine. Oba ova medija djeluju u sklopu udruženja "Forum žena Prijepolje".

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos