Srbija, TV Forum: Mladi i mlade žene kao generatori/ce sadržaja

min za čitanje

TV Forum

Prethodnih mjeseci mladi stanovnici/ce Prijepolja, smještenog na jugozapadu Srbije, bili su uključeni u produkciju televizijskih sadržaja koju je pokrenula lokalna kuća TV Forum. Petnaest srednjoškolaca/ki prošlo je medijsku edukaciju, dok su njih četvero ostali raditi kao ljetni pripravnici/ce, u sklopu projekta razvoja poslovanja kojeg provodi ovaj respektabilni medij.

Cilj njihovog poslovnog plana je motivirati i neformalno educirati mlade, posebno mlade žene, o medijskoj pismenosti, angažmanu u zajednici i aktivizmu, kako bi se povećalo povjerenje građana/ki u medije s jedne strane i uloga medija u povećanju vidljivosti ženskih tema i senzibiliziranje publike za ravnopravnost spolova s ​​druge strane.

“Proširenjem naše zajednice i našim pristupom mladima želimo ojačati postojeće poslovne modele. S rastućim sadržajem i boljom vezom sa zajednicom dobit ćemo veći promet i bolji angažman s našim sadržajem”, rekla je Sanja Malešić iz TV Foruma.

Također, ova izravna interakcija pomogla je ovoj medijskoj kući da shvati koje su teme od interesa za mlade, koje društvene mreže koriste i vrstu sadržaja koji preferiraju.

“Rad na produkciji sadržaja vezanih uz mlade bilo je zaista korisno i zanimljivo iskustvo. S obzirom na to da zbog COVID-19 nismo pohađali nastavu na fakultetu, to je bila izvrsna prilika, svojevrsni praktični rad”, rekla je Nevena Cvijović, studentica novinarstva i koordinatorica projekta Žene u medijima.

Sadržaj koji su izradili studenti/ce počeli su se emitirati u novembru i nastavit će to činiti na sedmičnoj bazi. Materijali se pripremaju do kraja godine, a proizvodnja se nastavlja i 2022. godine.

TV Forum je osnovan 2008. godine kao prva TV kuća civilnog društva u Srbiji koju su osnovale žene. Web portal Forum info osnovan je 2016. godine. Oba ova medija djeluju u sklopu udruženja "Forum žena Prijepolje".

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila