Važnost multimedijalnog sadržaja

The importance of multimedia content

Zamislite situaciju u kojoj ste kao novinar/novinarka primili još jedan u nizu službenih izvještaja određene institucije na 20-tak stranica o temi na kojoj radite. Urednik/urednica su vam dali dovoljno prostora za tekst u kojem možete dati „širu sliku“, ubaciti brojne statističke podatke i usporedbe. Ipak vaš sadržaj se dijeli na različitim platformama poput društvenih mreža. Kako najbolje ispričati priču na različitim kanalima?

Što je vizualna naracija (vizualno pripovijedanje, storytelling)?

Vizualno pripovijedanje je vještina prenošenja poruke, priče, informacije, emocije korištenjem vizualnog medija (videa, fotografije, ilustracije koja se može dodatno naglasiti i potpomoći grafičkim elementima, audio naracijom, glazbom ili nekom drugo vrstom zvuka). Moć vizualne naracije leži u njenoj sposobnosti lakšeg povezivanja sa publikom.

Kako vizualno ispričati priču?

Kako vizualno ispričati priču?

Vizualno pripovijedanje je efektno, ali važno je odabrati i najbolju formu, ovisno kome se obraćamo i na kojoj platformi. Vratimo se na izvještaj s početka priče. Nemoguće je zainteresirati publiku u kratkom vremenu za suhoparne podatke na 20 stranica.

Ipak, znajući da podaci govore o ljudskim sudbinama, imaju utjecaj na pojedince uvijek se možemo poslužiti vizualnim pripovijedanjem.

Izabrati osobni primjer pojedinca čija sudbina precrtava suhoparnu statistiku i približava temu i problem u prvom licu, direktno se obraćajući publici.

Sada to više nisu brojke, nego osoba s kojom se možemo povezati, ona je tu, stvarna, bliska.

Drugi način vizualne naracije statističkih podataka je infografika i video explainer koji su najbolji za slikovni pregled podataka i usporedbi kojima dolazimo do određenog zaključka. Na primjer: koliko je žena ostalo bez posla protekla tri mjeseca u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine. Koje su dobne skupine najviše pogođene? Ima li promjena? Koje stručne spreme i vrste poslova su najviše ugrožene?

Zašto vizualno pripovijedanje funkcionira?

Vizualno pripovijedanje omogućava u kratkom vremenskom razdoblju direktno i jasno pojašnjenje kompleksne ideje, ali omogućava i emotivno povezivanje sa publikom što je često preduvjet da ostanu u priči, pogledaju je do kraja i dobiju potpunu informaciju. Ako znamo da ljudski mozak brže procesira sliku, u doba pretjerane količine informacija i načina brzog i često površnog konzumiranja sadržaja putem mobitela ili računala vizualno pripovijedanje postaje posebno važno u zadržavanju pažnje publike. 

Na što obratiti pažnju?

Na što obratiti pažnju?

Pričati slikom – priču nosi slika, a tekst i zvuk su dio cjeline. Rečenice su kratke, direktne i jasne. Publika mora osjetiti poveznicu sa mjestom, osobom, temom. Najbolje video priče imaju nevidljivi tempo te harmoniju tekstualnih i vizualnih elemenata.

Personalizirati priču – predstaviti problem kroz priču jedne osobe; stvoriti emotivnu konekciju sa publikom i temom.

Važnost prvog i posljednjeg kadra – upečatljiv prvi kadar način je da zadržimo publiku do kraja priče, a završni da priča ostane upamćena.

Kome se obraćamo i na kojoj platformi – posebno vrijedi za društvene mreže gdje video sadržaj treba biti kraći, ponuđen „u manjim zalogajima“, a odabir forme ovisi o publici kojoj se obraćamo.

Slađana Lučić se bavi TV novinarstvom više od 20 godina, a trenutno je na poziciji zamjenice urednika vijesti u Al Jazeeri English u Londonu. Izvještavala je s mnogih regionalnih i svjetskih događaja, ali je također obučavala i mentorirala mlade novinare/ke širom Balkana o novinarskim standardima, produkciji sadržaja, vizualnom pripovijedanju i snimanju dokumentarnih filmova. Slađanin dokumentarni film Little Star Rising prikazan je na filmskim festivalima kao što su Windsor Film Festival (Kanada), Tokyo Lift-off, SEE fest Los Angeles, CinEast Luxembourg i Aman International Film Festival.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos