Ženska saradnja kao ključ uspeha tešanjskog ZOS Radija

min za čitanje

Bosanskohercegovački Radio ZOS čine četiri žene. Iako ta odluka nije bila namerna kada je medij pokrenut, danas sa ponosom ističu kako je to ženski medij koji se bavi važnim i hrabrim temama na lokalu, uprkos pritiscima, a neretko i pretnjama.

Pokrenut 1997. godine u Tešnju, ova komercijalna radio stanica se, kao i mnoge kolege, našla na ivici opstanka nakon početka pandemije koronavirusa. Mnogi mediji su tada prestali sa radom, mnogi odustali zbog neredovnih primanja, a Radio ZOS je sa 50 klijenata ostao na samo 10. Amela Sejdić, menadžerka Radija ZOS, ističe da ih je u tom trenutku odluka da se prijave na dva konkursa spasila od verovatne propasti.

“U jednom trenutku smo videle javni konkurs od Gugla - znači, prosto nemoguće, ali odlučile smo da apliciramo sa jednom dobrom idejom za emisije o pandemiji. Dobili smo taj projekat i spasili radna mesta, a u međuvremenu smo se i dalje prijavljivali na druge javne pozive. Tada smo dobile dva granta i ekspertsku pomoć kroz Media for All projekat - finansiran od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, koji koji je u potpunosti promijenio naš način rada, a mi smo ojačali na mnogo načina, ne samo finansijski. Zahvaljujući našim mentorkama sa Media for All projekta, uspjele smo da realizujemo svoju ideju.”

Ta ideja je bila pokretanje marketinške agencije “ZOS Media Consulting” za koju Amela kaže da je “kruna njihovog poslovanja”. Nastala je osluškivajući potrebe njihove ciljne grupe, kao prepoznavajući šta su njihove snage i veštine. S obzirom na veliki broj kompanija koje posluju u Tešnju, a koje nemaju PR odeljenja, javila se potreba za posrednicima između lokalnih biznisa i oglašavanja na nacionalnim medijima.

“Mi smo kroz dugogodišnje poslovanje uspjele ostvariti kontakte sa jako puno nacionalnih i lokalnih medija iz čitave BIH i na osnovu toga uspjevale realizovati sve ono što su nam klijenti zahtjevali. Zadnju kampanju smo radili za jednu veliku kompaniju u Tešnju koja ima čak preko 600 uposlenih. Radilo se o promotivnom filmu koji smo plasirali na jedan nacionalni medij i koja je imala odličan feedback”, ističe Amela.

Danas, skoro tri godine od početka Media for All projekta, Radio ZOS sa ponosom ističe da su u 2022. godini ostvarili čak 30% veći prihod u odnosu na prethodnu godinu. Ali, pokrenuti i promovisati novu biznis ideju za vreme globalne pandemije i u trenucima kada se mnogi mediji gase zbog pandemije, a kompanije odlučuju da smanje troškove na minimum nije bilo jednostavno. Amela i njen tim tada odlučuju da pišu seriju tekstova o novim preduzetnicima.

“Mi smo željele da podržimo žene koje su na početku svog biznisa na način da smo radile promotivne tekstove o njima i indirektno smo promovisale njihov biznis. Pružile smo im tu promociju i jednu šansu oglašavanja kroz naš medij jer smo htjele da doprinesemo razvoju njihovog biznisa i kroz taj način skontale da radimo i promociju svoje marketing agencije”.

Iako agenciju smatraju krunom svog poslovanja, uspeh koji je Radio ZOS zabeležio nije slučajan, niti nastao preko noći. Građani Tešnja njima veruju, a odnos sa zajednicom se gradio kako hrabrim i nepristrasnim izveštavanjem, tako i pisanjem o temama koje su od suštinske važnosti za živote ljudi u zajednici. Od komunalnih priča, preko tekstova koji su pomogli da se reši stambeno pitanje pet porodica, obezbede stipendije za socijalno ugroženu decu i podrže mlade sportisti.

Nije novost da baviti se novinarstvom na Balkanu nije za svakoga. Profesija nije na dobrom glasu, plate su često niske, a prepoznavanje važnosti postojanja medija često izostaje. Da biste ostali u novinarstvu, morate zaista da ga volite, a Amela i njen mali tim to svakodnevno dokazuju.

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila