Kako povećati angažovanje čitalaca i zadržati lojalnost – praktični saveti od medijskih profesionalaca izdavačima

min za čitanje

How-to-increase-reader-engagement-and-retain-loyalty

Šta možemo da uradimo da angažujemo novu publiku i zadržimo je? Kako da nateramo čitaoce da se više uključe u naš sadržaj? A kako da razvijemo ljubitelje medijskih brendova? Ako ova pitanja okupiraju i vaše misli, donosimo vam savete i iskustva medijskih profesionalaca i stručnjaka za pretplatu.

Sadržaj je King

Radoslav-Augustin

Svi se možemo složiti da je kvalitetan sadržaj definitivno nešto bez čega ne možemo dalje diskutovati. Kako tvrdi Rado Augustin, šef proizvoda u Dennik N-u, „čitaoci Dennik N-a su motivisani uglavnom kvalitetnim sadržajem. Ali ono što je ključno, sadržaj treba vrlo često ažurirati. Na ovaj način, čitaoci imaju razloga da nauče da redovno posećuju veb stranicu.”

Tim-Robinson

Ali sam kvalitetan sadržaj nije dovoljan. Tim Robinson, glavni urednik u National Vorld-u (izdavači vesti u Velikoj Britaniji) dodaje da je „ključ u razumevanju korisnosti našeg sadržaja. Čitaoci se razvijaju i mi moramo da evoluiramo sa njima, da ponudimo dubinu i perspektivu koja se ne može naći negde drugde. Za izdavače vesti ovo znači ne samo da budu prvi, već da objašnjavaju svet našim čitaocima – svet koji je pun manje pouzdanih izvora informacija. Možemo da gradimo odnose putem biltena i društvenih mreža, ali oni će izdržati test vremena samo ako su izgrađeni na čvrstim temeljima relevantnog kvalitetnog sadržaja.”

Tatiana-Repková

Tatiana Repková,osnivačica Kluba menadžera medija, opisuje kako je lokalni veb-sajt vesti u Moldaviji postigao neverovatno brz porast broja jedinstvenih korisnika, koji se skoro utrostručio u roku od mesec dana. „Recept za uspeh? Promene u sadržaju vesti na sajtu, sa fokusom na (1) portrete; (2) serija saveta na tri teme: hobi, lekar, advokat; (3) utilitarne vesti, koje se podrazumevaju analizom ličnosti publike; (4) turističke informacije, uključujući istoriju grada i foto izveštaje; (5) intervjui sa zanimljivim ljudima, pre svega iz grada. Plus prepisivanje članaka ili vesti iz drugih izvora širom Moldavije koji mogu biti korisni publici u gradu.”

Sadržaj je King, ali distribucija je King Kong

David-Tvrdon

Kvalitetan sadržaj je preduslov, ali bez njegove distribucije i dostavljanja pravoj publici u pravo vreme, to je samo sadržaj.

Postoji mnogo dodirnih tačaka i formata za korišćenje istog sadržaja za dopiranje do različite publike. Specijalista za rast i zadržavanje pretplata u Dennik SME, David Tvrdon, tvrdi da se pokazalo da tri stvari deluju u izgradnji lojalnosti kod čitalaca: bilteni, podkasti i mobilna aplikacija.

„Ceo Petit Press trenutno ima 176.000 aktivnih pretplatnika na 60+ uređivačkih biltena, od kojih većinu zapravo pišu urednici, nije u pitanju samo automatsko deljenje linkova do članaka. Takođe,  u mogućnosti smo da procenimo vrednost pretplatnika zahvaljujući biltenima: životna vrednost korisnika (ŽVK/CLV) pretplatnika sa biltenima je 30% veća od ŽVK prosečnih pretplatnika.”

Već 4 godine sprovodimo istraživanja među slušaocima naših podkasta i rezultati iznova pokazuju da je veliki broj naših pretplatnika ujedno i obožavatelj podkasta. Mnogi od njih kažu da je to jedan od razloga zašto još uvek imaju aktivne pretplate.

Naša mobilna aplikacija se pokazala kao važna dodirna tačka za pretplatnike, jer služi kao ulazna tačka desetinama hiljada naših pretplatnika za sadržaj objavljen na SME.sk.”

Angažovanje je odnos, povezanost i udruživanje

Robert-Casensky

Povezanost sa konkretnim autorima je veoma važna za čitaoce češkog nezavisnog časopisa Reporter.

Njihov glavni i odgovorni urednik Robert Časenski kaže da je „osećaj zajedništva i pripadnosti, bilo društvenog ili političkog, veoma važan. Ovo poslednje ima tendenciju da bude jače u vreme kada čitaoci osećaju da je „druga strana“ na vlasti. Ovo mora biti kombinovano sa kvalitetom usluge, sa tehničke tačke gledišta i sa stanovišta udobnosti korisnika. Da nije dovoljno, ne bi bile dovoljne ni druge, da kažemo emotivnije, veze.

Takođe, postoji nešto što nazivaju „faktorom simpatije“ pa Robert dodaje: „Ovo može biti povezano sa pričom datog medija, stilom izvođenja ili načinom komunikacije sa čitaocima.“

Charlie-Beckett

Čarli Beket, direktor projekta novinarske veštačke inteligencije na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, veruje da najbolja strategija angažovanja uvek treba da počne pitanjem „zašto“ želite više pažnje i lojalnosti korisnika.

„Neki će dati prioritet naslovima koji privlače pažnju, jer traže obim. Ali najodrživiji angažman ne dolazi od jednokratnih trikova kao što su kvizovi ili senzacionalizmi za klikove. Najbolja praksa koju sam video tretira angažman kao odnos koji uključuje 'slušanje' njihovih korisnika i prilagođavanje formata, pa čak i sadržaja novinarstva kako bi odgovarao potrebama korisnika. Sofisticirana upotreba podataka o publici, pa čak i tehnologija veštačke inteligencije, može omogućiti personalizovanje i automatizaciju korisničkog iskustva, ali čovek uvek treba da bude u toku.“

Upoznajte, razumite i procenite potencijal vaše publike

Wahyu-Dhyatmika

"Utvrdili smo da je poznavanje karaktera naše publike i sadržaja koji traže, vazno za angažovanje čitalaca i to može poboljšati kvalitet našeg rada. Takođe, moramo da znamo karakteristike platforme koju koristimo za angažovanje i da je optimizujemo kako bismo podržali naše aktivnosti na toj platformi. Dakle, kombinacija podataka o publici, pravog sadržaja i dobre strategije zasnovane na likovima platforme, može zaista poboljšati angažman naših čitalaca“, kaže Vahju Diatmika,izvršni direktor PT u Tempo Digitalu, Indonezija.

Madhav-Chinnappa

Madhav Chinnappa, direktor razvoja ekosistema vesti u Google-u slaže se da je prvi korak ka povećanom angažovanju razumevanje publike i dodaje: „Preporučio bih da koristite/pogledate naš alat News Consumer Insights, koji na podatke Google analitike primenjuje sočivo orijentisano na vesti, koje omogućava objavljivačima da bolje razumeju svoju publiku i identifikuju nedostatke u učinku, a zatim rade na poboljšanju angažovanja, zadržavanja i lojalnosti, opet, NCI ima mnogo praktičnih preporuka za povećanje angažovanja, a ovo su 3 najbolja:

  1. Povećajte newsletter promet optimizacijom toka registracije za newsletter (detalji preporuke)

  2. Primenite veb push notifikacije (detalji preporuke)

  3. Maksimalizujte svoju unutrašnju recirkulaciju (detalji preporuke).“

Kada znate šta vaša publika voli i kako konzumira vaš sadržaj, mnogo je lakše iskoristiti podatke i stvoriti personalizovanije iskustvo za čitaoca. Bilo da se radi o personalizovanom biltenu, push obaveštenju ili sadržaju, pokažite čitaocu da je to zajednički odnos.

Posvetite se razmišljanju o proizvodu

Dominic-Young

Dominik Jang, osnivač kompanije Axate, zna da sadržaj ne stvara navike sam po sebi, jer se menja svaki dan. „Ako želite da angažujete publiku i izgradite naviku, morate razmišljati o proizvodu. Stvari koje se ne menjaju stalno, kao što to čini sadržaj, stvari za koje vaš čitalac zna da ćete ih dosledno isporučivati, stvari koje će mu nedostajati ako ih preskoči.

Koje su to stvari, naravno, varira u različitim publikacijama. Nalazimo, na primer (i nije iznenađujuće) da su za lokalne vesti pitanja lokalnog planiranja, lokalni kriminal i lokalni sport veliki pokretači angažovanja i plaćanja. Morate da razumete svoje čitaoce i morate da naučite da istaknete svoje „propustljive“ karakteristike.

Čak i ako vaš poslovni model i dalje zahteva od vas da ostvarite što je moguće veći obim, što može da preplavi korisnička iskustva, morate da zadržite razmišljanje o proizvodu, posebno ako želite da prihod potrošača postane rastući udeo u vašim ukupnim prihodima.

Ako želite da saznate više o tome kako da angažujete svoju publiku, pohađajte naš besplatni kurs o izgradnji zajednice i angažovanju danas.

Odricanje od odgovornosti: Ovaj članak je prvobitno objavljen na FatChilli Media.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila