Bosna i Hercegovina, eTrafika: Prva online foto-berza u zemlji

min za čitanje

Banjalučki medij eTrafika.net uspješno je implementirao svoj poslovni plan za kreiranje prve bosanskohercegovačke platforme za razmjenu fotografija Foto Baza. Dugoočekivani projekat je konačno ugledao svjetlo dana zahvaljujući projektu Media for All (MfA).

Tačnije, ideja za platformu za razmjenu fotografija nije stvorena posebno za Media for All projekat. Kako ističe glavna urednica eTrafike Vanja Stokić, već nekoliko godina njen tim je pokušavao pronaći novac za početak projekta.

"To do sada nismo uspjeli jer nijedan donator nije bio spreman podržati razvoj komercijalne aktivnosti. Srećom, projekat Media for All je fokusiran ekskluzivno na takve aktivnosti i odmah smo se prijavili sa svojom idejom", rekla je Stokić. 

Ideja iza ove foto-berze je da bude mjesto odakle će lokalni mediji preuzimati fotografije za svoje publikacije. Do sada je na Foto Bazi objavljeno više od 1300 fotografija čiji su autori 95 različitih fotografa/kinja.

"Dio fotografija će biti slobodan za korištenje i funkcionisaće na principu razmjene fotografija, dok će drugi dio biti dostupan pretplatom i nudiće visokokvalitetne fotografije iz svih područja - ilustracije, portrete, pejzaže, panorame, događaje...", rekla je Stokić dodajući da do sada fotografi/kinje vrlo lijepo reaguju.

Situacija u svijetu fotografije u BiH je posebno alarmantna. Pošto građani/ke veruju da je sve na internetu slobodno i otvoreno za upotrebu, često je nemoguće odrediti izvor i autora/icu.

"Posebno je zabrinjavajuća činjenica da veliki broj novinara/ki smatra da je sve što se nađe na internetu slobodno za korištenje",  kažu iz eTrafike.

eTrafika.net je osnovana 2011. godine u Banjoj Luci i djeluje u okviru udruženja građana pod istim imenom. Ideja je kreirana od grupe studenata/ica novinarstva s ciljem da si stvore prostor za praksu. Od tada je eTrafika prerasla u jednu od uglednih medija u Banjoj Luci, i Bosni i Hercegovini.

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila