Bosna i Hercegovina, eTrafika: Prva online foto-berza u zemlji

min za čitanje

Banjalučki medij eTrafika.net uspješno je implementirao svoj poslovni plan za kreiranje prve bosanskohercegovačke platforme za razmjenu fotografija Foto Baza. Dugoočekivani projekat je konačno ugledao svjetlo dana zahvaljujući projektu Media for All (MfA).

Tačnije, ideja za platformu za razmjenu fotografija nije stvorena posebno za Media for All projekat. Kako ističe glavna urednica eTrafike Vanja Stokić, već nekoliko godina njen tim je pokušavao pronaći novac za početak projekta.

"To do sada nismo uspjeli jer nijedan donator nije bio spreman podržati razvoj komercijalne aktivnosti. Srećom, projekat Media for All je fokusiran ekskluzivno na takve aktivnosti i odmah smo se prijavili sa svojom idejom", rekla je Stokić. 

Ideja iza ove foto-berze je da bude mjesto odakle će lokalni mediji preuzimati fotografije za svoje publikacije. Do sada je na Foto Bazi objavljeno više od 1300 fotografija čiji su autori 95 različitih fotografa/kinja.

"Dio fotografija će biti slobodan za korištenje i funkcionisaće na principu razmjene fotografija, dok će drugi dio biti dostupan pretplatom i nudiće visokokvalitetne fotografije iz svih područja - ilustracije, portrete, pejzaže, panorame, događaje...", rekla je Stokić dodajući da do sada fotografi/kinje vrlo lijepo reaguju.

Situacija u svijetu fotografije u BiH je posebno alarmantna. Pošto građani/ke veruju da je sve na internetu slobodno i otvoreno za upotrebu, često je nemoguće odrediti izvor i autora/icu.

"Posebno je zabrinjavajuća činjenica da veliki broj novinara/ki smatra da je sve što se nađe na internetu slobodno za korištenje",  kažu iz eTrafike.

eTrafika.net je osnovana 2011. godine u Banjoj Luci i djeluje u okviru udruženja građana pod istim imenom. Ideja je kreirana od grupe studenata/ica novinarstva s ciljem da si stvore prostor za praksu. Od tada je eTrafika prerasla u jednu od uglednih medija u Banjoj Luci, i Bosni i Hercegovini.

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos