Crna Gora, Portal Onogošt: U vezi s lokalnom zajednicom

min za čitanje

Radio Onogost

Zahvaljujući obuci i podršci dobijenoj kroz projekat Media for All, portal Onogošt, mala novinska web stranica iz Nikšića, razvila se u utjelovljenje medija zajednice.

Implementacijom alata Engaged Citizens Reporting (ECR), portal je uspostavio izravnu vezu s publikom koja postaje posrednik između građana/ki, njihovih problema i lokalne vlasti. Alat ECR daje građanima/kama priliku da predlažu teme, dostavljaju dokumente, svjedočanstva ili druge dokaze.

“ECR alat je pravo otkriće za naš medij. Ranije smo u svom radu koristili različite vrste anketa, ali nikada nije bilo tako jednostavno odabrati i organizirati prikupljene podatke, niti su rezultati bili tako jasni i opisni kao sada”, kažu s portala Onogošt.

Portal je objavio tri ankete, jedan opći poziv i objavio 18 povezanih članaka i tri videa na Facebooku.

“Dugoročni cilj je da građani/ke postanu svjesni važnosti svoje uloge u rješavanju problema u zajednici u kojoj žive”, istaknuli su iz Onogošta.

Građani/ke su dosad ukazivali na probleme kao što su zapušteni kvartovi/ulice, saobraćajne gužve na raskrsnici kod osnovne škole, te više od 30 ilegalnih odlagališta otpada u gradu.

To je, zajedno s obukom o izgradnji kapaciteta o vizualizaciji podataka i istraživačkom i mobilnom novinarstvu, rezultiralo nizom visokoprofesionalnih i vizualno privlačnih članaka koji su isprovocirali lokalnu vlast da se uhvati u koštac s problemima. Onogošt je istaknuo kako je u 20 dana augusta uklonjeno 15 divljih odlagališta. Aktivnosti su nastavljene i sljedećih mjeseci i do sada su očišćena 34 divlja odlagališta.

Portal Onogošt je mala kuća osnovana 2015. godine. Redakcija zapošljava dvoje novinara/ki i uglavnom se bave temama poput sporta, kulture, politike i zabave koje su relevantne i vezane za Nikšić.

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila