Crna Gora, Portal Onogošt: U vezi s lokalnom zajednicom

Journalift

Journalift

Post Author

min za čitanje

Radio Onogost

Zahvaljujući obuci i podršci dobijenoj kroz projekat Media for All, portal Onogošt, mala novinska web stranica iz Nikšića, razvila se u utjelovljenje medija zajednice.

Implementacijom alata Engaged Citizens Reporting (ECR), portal je uspostavio izravnu vezu s publikom koja postaje posrednik između građana/ki, njihovih problema i lokalne vlasti. Alat ECR daje građanima/kama priliku da predlažu teme, dostavljaju dokumente, svjedočanstva ili druge dokaze.

“ECR alat je pravo otkriće za naš medij. Ranije smo u svom radu koristili različite vrste anketa, ali nikada nije bilo tako jednostavno odabrati i organizirati prikupljene podatke, niti su rezultati bili tako jasni i opisni kao sada”, kažu s portala Onogošt.

Portal je objavio tri ankete, jedan opći poziv i objavio 18 povezanih članaka i tri videa na Facebooku.

“Dugoročni cilj je da građani/ke postanu svjesni važnosti svoje uloge u rješavanju problema u zajednici u kojoj žive”, istaknuli su iz Onogošta.

Građani/ke su dosad ukazivali na probleme kao što su zapušteni kvartovi/ulice, saobraćajne gužve na raskrsnici kod osnovne škole, te više od 30 ilegalnih odlagališta otpada u gradu.

To je, zajedno s obukom o izgradnji kapaciteta o vizualizaciji podataka i istraživačkom i mobilnom novinarstvu, rezultiralo nizom visokoprofesionalnih i vizualno privlačnih članaka koji su isprovocirali lokalnu vlast da se uhvati u koštac s problemima. Onogošt je istaknuo kako je u 20 dana augusta uklonjeno 15 divljih odlagališta. Aktivnosti su nastavljene i sljedećih mjeseci i do sada su očišćena 34 divlja odlagališta.

Portal Onogošt je mala kuća osnovana 2015. godine. Redakcija zapošljava dvoje novinara/ki i uglavnom se bave temama poput sporta, kulture, politike i zabave koje su relevantne i vezane za Nikšić.

O autoru/ici:

Journalift

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.
Post Author

Author

  • Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

00-Employment-of-persons-with-disabilities-achieves-their-inclusion
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom i stigmatizacijom. Definicija osobe s invaliditetom još uvijek nije ujednačena u BiH iako je BiH usvojila UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, dok u Srbiji prema zakonu izraz „osobe sa invaliditetom” označava „osobe sa urođenom ili stečenom fizičkom,

Teme:

Poslednji Članci:

jun 27
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom
jun 20
Ramize Salihaj je trenutno sa svojom porodicom u svom domu na Kosovu gdje provodi prvi odmor u svom rodnom gradu
jun 17
“Hiperlokalno” je već duže vrijeme popularna riječ u medijima. Kako je koncentracija vlasništva nad tradicionalnim medijima i prodor društvenih mreža
jun 13
Nesvjesni broja djece i adolescenata koji pate od različitih vrsta problema mentalnog zdravlja, zdravstveni sistemi nekih zemalja zapadnog Balkana ne