Crna Gora, Portal Onogošt: U vezi s lokalnom zajednicom

min za čitanje

Radio Onogost

Zahvaljujući obuci i podršci dobijenoj kroz projekat Media for All, portal Onogošt, mala novinska web stranica iz Nikšića, razvila se u utjelovljenje medija zajednice.

Implementacijom alata Engaged Citizens Reporting (ECR), portal je uspostavio izravnu vezu s publikom koja postaje posrednik između građana/ki, njihovih problema i lokalne vlasti. Alat ECR daje građanima/kama priliku da predlažu teme, dostavljaju dokumente, svjedočanstva ili druge dokaze.

“ECR alat je pravo otkriće za naš medij. Ranije smo u svom radu koristili različite vrste anketa, ali nikada nije bilo tako jednostavno odabrati i organizirati prikupljene podatke, niti su rezultati bili tako jasni i opisni kao sada”, kažu s portala Onogošt.

Portal je objavio tri ankete, jedan opći poziv i objavio 18 povezanih članaka i tri videa na Facebooku.

“Dugoročni cilj je da građani/ke postanu svjesni važnosti svoje uloge u rješavanju problema u zajednici u kojoj žive”, istaknuli su iz Onogošta.

Građani/ke su dosad ukazivali na probleme kao što su zapušteni kvartovi/ulice, saobraćajne gužve na raskrsnici kod osnovne škole, te više od 30 ilegalnih odlagališta otpada u gradu.

To je, zajedno s obukom o izgradnji kapaciteta o vizualizaciji podataka i istraživačkom i mobilnom novinarstvu, rezultiralo nizom visokoprofesionalnih i vizualno privlačnih članaka koji su isprovocirali lokalnu vlast da se uhvati u koštac s problemima. Onogošt je istaknuo kako je u 20 dana augusta uklonjeno 15 divljih odlagališta. Aktivnosti su nastavljene i sljedećih mjeseci i do sada su očišćena 34 divlja odlagališta.

Portal Onogošt je mala kuća osnovana 2015. godine. Redakcija zapošljava dvoje novinara/ki i uglavnom se bave temama poput sporta, kulture, politike i zabave koje su relevantne i vezane za Nikšić.

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos