Komplet alata digitalnih novinara/ki: Vrhunski digitalni alati za vizualizacije podataka i interaktivne priče

min za čitanje

Digital-Journalists-toolkit.png

S pojavom digitalnih alata, vizualizacija podataka i stvaranje impresivnih iskustava za vaše priče nikada nije bilo lakše. Novinari/ke više ne moraju imati iskustvo kodiranja ili jak IT odjel koji im je na raspolaganju za kreiranje interaktivnih online priča i zadivljujućih vizualizacija podataka. Novinari/ke danas mogu uzeti stvari u svoje ruke i uz pomoć brojnih dostupnih digitalnih alata mogu početi biti kreativni.

Odabir pravog alata za pravi posao može biti pomalo zastrašujući, a navigacija kroz dostupne online alate može biti izazovna. Stoga ovaj brzi popis predstavlja 5 korisnih alata koje možete koristiti u svom svakodnevnom radu kako bi vam pomogli vizualizirati podatke, stvoriti interaktivne elemente i predstaviti svoje priče na zanimljiviji način.

Svi dolje navedeni alati besplatni su za korištenje, a neki od njih imaju “PRO” opcije, ali korištenje osnovnih opcija na većini njih više je nego dovoljno da započnete i odlučite šta vam najbolje odgovara i za koji zadatak.

 1. Google Sheets
01-Google-Sheets.png

Ovo bi se moglo činiti pomalo čudnim izborom, ali proračunske tablice su vaši prijatelji kada je u pitanju rukovanje podacima! Prema mom iskustvu, studenti/ce novinarstva s kojima radim žele se kloniti “matematike” i brojeva što je više moguće, a raditi nešto u proračunskim tablicama čini se kao naporan posao, ali prije ili kasnije shvate beskrajne mogućnosti osnovne proračunske tablice. Bilo da imate jednostavnu tablicu s nekoliko vrijednosti ili tonu podataka, proračunske tablice će vam pomoći da organizirate, očistite i analizirate podatke, što je važan prvi korak u data novinarstvu i prvi korak prema sjajnim vizualizacijama. Probavljanje brojeva i njihovo razumijevanje, njihovo sortiranje i izvođenje jednostavnih manipulacija kako bi se identificirali trendovi koji su vrijedni vijesti važna je vještina koju treba imati u svakoj redakciji.

Većina vas već ima iskustva s proračunskim tablicama u programima kao što je Excel, a Google tablice su online iteracija iste ideje, što znači da joj možete pristupiti s bilo kojeg kompjutera spojenog na internet i Google račun.

Kao što ćete vidjeti u ovom vodiču, proračunske tablice su zapravo u pozadini gotovo svih alata za vizualizaciju podataka, pa čak i interaktivnih priča. A da biste stvarno počeli stvarati privlačne vizualne priče, savladavanje osnova proračunske tablice jednostavan je prvi korak.

Prednosti:

 • Slobodan
 • Snažan alat za manipuliranje podacima

Mane:

 • Ugrađene vizualizacije podataka su malo dosadne
 1. Infogram
02-Infogram

Infogram je alat za izradu infografika i vizualizacija podataka. Ako želite stvoriti zanimljiv grafički pregled, objasniti određeni složeni proces ili samo obogatiti svoju priču jednostavnim tortnim dijagramima i grafikonima, ovo je alat koji trebate koristiti. 

To je vrlo jednostavan alat s puno opcija i stock grafika koje možete koristiti za svoje priče. Njegova besplatna verzija nudi više nego dovoljno opcija i pohranu za 10 infografika. Opcije grafikona su unaprijed animirane i imaju nekoliko tema s kojima možete započeti.

Ako su vam potrebni grafikoni za vašu priču, shvatit ćete da podatke morate unijeti putem ugrađene proračunske tablice koja pruža vrijedne informacije o tome kako formatirati brojeve kako biste ih ispravno prikazali. S ovim alatom zaista možete pustiti na volju svojoj kreativnosti i stvoriti neke kreativne nadzorne ploče i infografike.

Prednosti:

 • Jasan i jednostavan za korištenje
 • Dobra biblioteka koju možete koristiti za svoje vizualizacije
 • Predlošci i šeme boja

Mane:

 • Ograničene opcije u besplatnoj verziji
 1. Flourish
03-Flourish

Flourish je postao jedan od mojih omiljenih alata za vizualizaciju podataka. Ima vrlo elegantan, čist i jednostavan izgled i dojam. Ali da ne bude zabune, Flourish je moćan alat koji se može činiti pomalo složenim prije nego što ga počnete koristiti. Ali on vam zaista može pružiti gotovo sve što vam je potrebno za vašu priču – od jednostavnih traka i tortnih grafikona do 3D karata, animiranih utrka trakastih grafikona, vremenske trake i foto-klizača.

Gotovo svaki zadatak može se postići u Flourishu, a on ima veliki izbor predložaka spremnih za korištenje. Svaki pojedinačni predložak dolazi s unaprijed izgrađenim primjerom te vrste vizualizacije koji vam stvarno pomaže da shvatite kako modificirati i prilagoditi podatke za vaš specifični projekat.

Još jednom ćete primijetiti da je u pozadini svakog predloška Flourish jednostavna proračunska tablica s bočnim alatom gdje možete jednostavno dodijeliti podatke koji su važni za vašu vizualizaciju. Zatim možete dodatno prilagoditi bilo koji od predložaka u prozoru za pregled kako biste stvarno dobili rezultate koje želite, pa čak i kreirati samostalne priče o vašim vizualizacijama koje se lako mogu ugraditi na vašu web stranicu.

Prednosti:

 • Elegantan i moćan
 • Slobodan
 • Puno predložaka
 • Odličan za analizu podataka velikih setova podataka

Mane:

 • Može izgledati složeno
 • Fokusiran na podatke
 • Uređivanje vizualne strane je složenije nego Infogram
 1.  Data Wrapper
04-Data-Wrapper.png

Data Wrapper je zgodan alat koji koristim uglavnom za interaktivne karte, ali ga možete koristiti i za grafikone i tablice. Možete birati između 3 vrste vizualizacija karata – mape Symbol, Choropleth i Locator. Mapa simbola izvrsno funkcionira za određene lokacije na kojima možete podesiti veličinu ili boju lokacija, Choropleth se koristi kada prikazuje varijacije u različitim regijama kao što je stopa nezaposlenosti, itd., a Locator karta je 3d karta na kojoj možete prikazati različite lokacije u gradu, svaki označen dodatnim podacima.

Proces stvaranja ovih mapa je jednostavan i imate numerirane korake u kojima vas alat vodi kroz proces. Najprije odaberete mapu, zatim dodate podatke, vizualizirate i na kraju objavite i ugradite. Raspon dostupnih mapa je vrlo dobar i lako možete pronaći zemlje s kantonima i regijama spremne za vaše podatke što vam štedi vrijeme u izradi vrlo specifičnih mapa.

Prednosti:

 • Odličan i moćan alat za vizualizacije mapa

Mane:

 • Tok posla može izgledati kontra-intuitivno pored sličnih alata
 1. Knightlab tools
05-Knightlab-tools.png

Knightlab.js je skup inovativnih alata otvorenog koda kreiranih od strane Northwestern University Knight Lab. Njihovi alati za pripovijedanje kao što su Storymap.js, Timeline.js doista su postavili standard u alatima za online novinarstvo i koliko bi alati mogli biti dostupni novinarima. Njihova je upotreba situacijska i donekle specijalizirana, ali toplo preporučujem da ih pogledate kako biste dobili inspiraciju o tome što je moguće u digitalnom novinarstvu i kako možete angažirati publiku kreativnim i interaktivnim pričama.

Svaki od alata ima detaljne upute koje trebate slijediti i početi s radom.

Na primjer, možete umetnuti zvučne zapise izravno u tekst pomoću Soundcite.js kako bi vaš tekst mogao oživjeti s atmosferom s događaja ili snažnim zvučnim zapisima iz vaših izvora.

Storymaps.js je alat u kojem možete izraditi interaktivne karte koje čitateljima/kama daju kontrolu nad pričama koje su bazirane na lokacijama. Mogu slobodno istraživati ​​kartu s tekstom, slikama ili video zapisom sa svake lokacije. Slično, Timeline.js omogućuje stvaranje interaktivne vremenske trake događaja gdje se svaki događaj može dopuniti fotografijama, tekstom i videom te stvoriti impresivne vremenske trake koje čitatelji/ce mogu istraživati ​​vlastitim tempom.

Prednosti:

 • Kreativni alati sa detaljnim uputama o tome kako ih koristiti

Mane:

 • Eksperimentalni
 • Sitaucionalna upotreba za neke od alata

Ovo je samo vrh ledenog brijega dostupnih online alata koji se mogu koristiti za pričanje priča i vizualizaciju podataka. Potičem vas da istražujete i naučite nove vještine jer je u digitalnom medijskom okruženju koje se stalno mijenja, pronalaženje novog i inovativnog načina za ispričati priču, ili čak samo dio priče, ključno. Mlađa publika treba nove i pristupačne načine interakcije s vijestima, a privlačenje njihove pažnje je ključno. Poboljšanjem kvalitete vaših priča – razmišljanjem o vizualnom dijelu vaših podataka, na primjer, ili angažiranjem publike na smisleniji i interaktivniji način, dugoročno se gradi povjerenje u vaš medij i vas kao novinara/ku.

Dejan Oblak je asistent u nastavi i asistent za istraživanje na Odsjeku za novinarstvo i medijsku produkciju Sveučilišta u Zagrebu. Doktorant je na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njegovi istraživački interesi su inovacije u multimedijskom pripovijedanju s fokusom na nove formate kao što su infografika i animacija u novinarstvu. Ima više od 10 godina iskustva u radu u medijima i edukaciji studenata/ica i medijskih profesionalaca/ki. Održavao je multimedijalne i konvergentne novinarske obuke i radionice u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji radeći na projektima OSCE-a i Internews-a. Takođe je neovisni dizajner pokreta i video montažer.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila