Nije sve u pregledima: Vodič za optimizaciju vašeg Jutjub kanala

min za čitanje

Jutjub je moćna platforma za medijska preduzeća, posebno u izdavačkoj industriji. Sa preko 2 milijarde prijavljenih korisnika koji posećuju Jutjub svakog meseca, to je odličan način da doprete do široke publike i promovišete svoj brend. Ako zaronimo dublje, lokalno, za svaku zemlju balkanskog regiona, više od 62% svih korisnika interneta redovno koristi Jutjub. Međutim, konkurencija je žestoka i važno je da optimizujete svoj Jutjub kanal i video snimke kako biste se istakli i privukli gledaoce. U ovom članku ćemo pokriti neke savete i trikove za optimizaciju vašeg Jutjub prisustva u izdavačkoj industriji.

Koristite relevantne i popularne ključne reči u svojim naslovima i opisima

Kada je u pitanju YouTube optimizacija, ključne reči su krucijalne. One pomažu da se vaši video snimci prikažu u rezultatima pretrage i mogu privući više pregleda vaše ciljne publike.

Pored korišćenja relevantnih ključnih reči, takođe je važno da budete u toku sa najnovijim trendovima u vašoj industriji. Ovo može pomoći vašim video snimcima da se istaknu i privuku više pregleda korisnika koji su zainteresovani za najnovije vesti i dešavanja.

1. Istražite relevantne ključne reči: Koristite alat za istraživanje ključnih reči, kao što je Jutjub planer ključnih reči, da biste identifikovali popularne i relevantne ključne reči povezane sa temom vašeg videa.

2. Uključite ključne reči u svoj naslov: Koristite svoje istraživanje da napravite ubedljiv naslov koji uključuje jednu ili više najrelevantnijih ključnih reči. Imajte na umu da vaš naslov takođe treba da privlači pažnju i da tačno odražava sadržaj vašeg videa.

3. Koristite ključne reči u svom opisu: U opis vašeg videa uključite ključne reči koje ste identifikovali, kao i sve dodatne informacije o vašem videu koje će pomoći gledaocima da shvate o čemu se radi.

4. Koristite varijacije svojih ključnih reči: Pored korišćenja glavnih ključnih reči, razmislite o uključivanju varijacija tih ključnih reči kako bi vaš sadržaj bio vidljiviji.

5. Neka bude prirodno: iako je važno uključiti relevantne ključne reči u svoje naslove i opise, nemojte pretrpavati sadržaj sa previše ključnih reči. Ovo može učiniti da sadržaj izgleda neželjeno, a može čak i naštetiti vašem rangiranju. Umesto toga, fokusirajte se na kreiranje zanimljivih i informativnih naslova i opisa, koji prirodno uključuju vaše odabrane ključne reči.

Photo by Pixabay

Optimizujte naslove i opise video snimaka

Pored korišćenja ključnih reči, takođe je važno da optimizujete naslove i opise video snimaka kako bi bili privlačniji za gledaoce.

Privlačan i opisni naslov može da podstakne korisnike da kliknu na vaš video, dok im dobro napisan opis može dati bolje razumevanje o čemu se radi u vašem videu i zašto bi trebalo da ga pogledaju.

1. Koristite relevantne i popularne ključne reči: Koristite alat za istraživanje ključnih reči, kao što je Jutjub planer ključnih reči, da biste identifikovali popularne i relevantne ključne reči povezane sa temom vašeg videa. Uključite ove ključne reči u svoje naslove i opise da bi vaši video snimci bili vidljiviji.

2. Neka vaši naslovi budu upečatljivi i tačni: Vaši naslovi treba da privlače pažnju i tačno odražavaju sadržaj vašeg videa. Ovo će pomoći privlačenju gledalaca i poboljšati šanse da pogledaju vaš video.

3. Koristite opisne i informativne opise: U opisu vašeg videa navedite detaljne informacije o čemu se radi u vašem videu i šta gledaoci mogu da očekuju, da nauče ili vide. Ovo će pomoći gledaocima da shvate vrednost vašeg videa i povećaće verovatnoću da ga pogledaju.

4. Koristite tagove: Jutjub vam omogućava da uključite listu tagova (oznaka) uz svoje video snimke. Ovi tagovi pomažu Jutjubu da razume sadržaj vašeg videa i čine ga vidljivijim za gledaoce koji traže srodne teme.

5. Koristite napomene i završne ekrane: Napomene i završni ekrani su interaktivni elementi koje možete da dodate svojim video snimcima da biste usmerili gledaoce na druge video snimke ili kanale ili da biste ih podstakli da se pretplate na vaš kanal. Korišćenje ovih elemenata može pomoći da se poveća doseg vaših video snimaka i poboljša ukupni učinak kanala.

Kada pišete svoje naslove i opise, imajte na umu da oni treba da budu sažeti i konkretni. Koristite tačke za nabrajanje ili numerisane liste da biste ih lakše skenirali i uključite poziv na akciju kako biste podstakli korisnike da gledaju vaš video.

Photo by Pixabay

Koristite upadljive sličice (thumbnails)

Tamnejlovi su male slike koje predstavljaju vaše video snimke na Jutjubu i često su prva stvar koju korisnici vide kada skroluju kroz rezultate pretrage ili pregledaju vaš kanal. Zbog toga je važno da koristite privlačne sličice koje privlače pažnju korisnika i izazivaju želju da kliknu na vaš video.

Korišćenje privlačnih sličica na IouTube-u može pomoći u poboljšanju vidljivosti i stope učestalosti klikova (CTR) vaših video snimaka na platformi.

Evo nekoliko primera za pravljenje efikasnih sličica:

1. Koristite vizuelno privlačne slike: Odaberite sliku koja je jasna, visokog kvaliteta i vizuelno privlačna. Ovo može biti snimak ekrana iz vašeg videa, relevantna fotografija ili grafički dizajn.

2. Neka sličica bude relevantna za video: Sličica treba da predstavlja sadržaj video snimka i da tačno odražava ono što gledalac može da očekuje da vidi u videu.

3. Umereno koristite tekst: Ako odlučite da uključite tekst u svoju sličicu, koristite ga štedljivo i uverite se da je lak za čitanje. Izbegavajte korišćenje previše teksta, jer to može učiniti sličicu pretrpanom i teškom za čitanje.

4. Koristite kontrast: Koristite visok kontrast između teksta i pozadine da biste tekst učinili čitljivijim.

5. Testirajte različite sličice: Dobra je ideja da testirate različite sličice da biste videli koje najbolje rade. To možete učiniti tako što ćete napraviti više sličica za jedan video i uporediti njihove stope učestalosti klikova.

Da biste napravili efikasne sličice, koristite slike visokog kvaliteta koje su relevantne za sadržaj vašeg videa i uverite se da je tekst jasan i lak za čitanje. Takođe možete pokušati da koristite podebljane boje i grafičke elemente da biste istakli svoje sličice.

Povežite se sa publikom

Jedna od sjajnih stvari na Jutjubu je mogućnost interakcije sa gledaocima i izgradnje zajednice oko kanala.

Komunikacija sa publikom putem komentara i odgovora je odličan način da negujete osećaj povezanosti i ohrabrite ih da se vrate i gledaju više vaših video snimaka.

1. Odgovarajte na komentare: Obavezno redovno proveravajte svoje komentare i odgovarajte na što je više moguće. Ovo pokazuje vašoj publici da cenite njihove povratne informacije i pomaže da se podstakne osećaj zajednice na vašem kanalu.

2. Tražite povratne informacije: Ohrabrite svoju publiku da ostavlja komentare i pita za njihovo mišljenje o vašim video snimcima. Ovo vam može pomoći da razumete šta vaša publika voli, a šta ne voli i može vam dati ideje za budući sadržaj.

3. Vodite pitanja i odgovore: Razmislite o organizovanju sesije pitanja i odgovora na kojoj odgovarate na pitanja publike. Ovo može biti odličan način da se povežete sa svojim gledaocima i date im priliku da vas bolje upoznaju.

4. Sarađujte sa drugim kreatorima: Saradnja sa drugim kreatorima može vam pomoći da doprete do nove publike i omogućiti vam da kreirate novi i zanimljiv sadržaj.

5. Koristite pozive na akciju: Podstaknite svoju publiku da lajkuje, komentariše i pretplati se tako što ćete koristiti pozive na akciju u video snimcima. Ovo pomaže u stvaranju osećaja angažovanosti i može pomoći razvoju vašeg kanala.

Koristite napomene i završne ekrane

Napomene i završni ekrani su alati koje možete da koristite da poboljšate iskustvo gledanja za svoju publiku i promovišete drugi sadržaj na svom kanalu.

Napomene su tekstualni ili grafički slojevi koje možete da dodate svojim video snimcima. Napomene možete koristiti da ubacite dodatne informacije, dodate veze do drugih video snimaka ili veb-sajtova ili da uključite pozive na akciju. Da biste koristili napomene, moraćete da ih omogućite u video editoru na Jutjubu.

Završni ekrani su poslednjih nekoliko sekundi vašeg videa i možete ih koristiti za promovisanje drugih video snimaka, plejlista ili kanala na Jutjubu. Da biste napravili završni ekran, možete da koristite editor završnog ekrana u Jutjub studiju. Možete da dodate do četiri elementa, kao što su linkovi do drugih video snimaka, dugme za pretplatu ili link do vašeg kanala.

Korišćenjem napomena i završnih ekrana možete podstaći svoju publiku da istražuje više vašeg sadržaja i pomogne u razvoju kanala. Pobrinite se samo da koristite ove alate na način koji poboljšava iskustvo gledanja i ne odvlači pažnju od glavnog sadržaja vašeg videa.

Postoji nekoliko načina na koje možete da unovčite svoj sadržaj na Jutjubu:

Oglasi: Jedan od najčešćih načina da unovčite svoj sadržaj na Jutjubu jeste onaj putem oglasa. Kada omogućite reklame na videima, Jutjub će postavljati oglase u vaš sadržaj ili oko njega, a vi ćete zaraditi deo prihoda ostvarenog od tih oglasa.

Sponzorstvo: Drugi način da unovčite svoj sadržaj je kroz sponzorstva. Ovo uključuje partnerstvo sa kompanijom ili brendom i promovisanje njihovih proizvoda ili usluga u vašim videima. Možete pregovarati o naknadi za sponzorstvo ili dobiti procenat od prodaje ostvarene od vaše promocije.

Prodaja proizvoda: Ako imate fizičke proizvode koje prodajete, možete  koristiti Jutjub kanal za promociju i prodaju tih proizvoda. Možete uključiti linkove do proizvoda u opis svojih videa ili koristiti Jutjubove ugrađene alate za prodaju, kako biste svoje proizvode prodavali direktno preko kanala.

Članstvo na kanalu: Jutjub vam omogućava da ponudite ekskluzivni sadržaj i pogodnosti članovima vašeg kanala. Možete naplatiti naknadu za pristup ovom sadržaju, što može biti dobar način da unovčite svoj kanal ako imate posvećenu i angažovanu publiku.

Super Čet i Super Stickeri: Super Čet i Super Stickeri su funkcije koje omogućavaju gledaocima da plate kako bi njihove poruke ili nalepnice bile istaknute tokom strima uživo. Kao kreator, dobićete deo prihoda ostvarenog od ovih funkcija.

Da zaključimo, Jutjub je moćna platforma za medijske kompanije, posebno u izdavačkoj industriji. Sa svojim širokim dometom i vizuelnim formatom, to je odličan način da prikažete svoj sadržaj i doprete do raznolike publike. Korišćenjem relevantnih i trendovskih ključnih reči, optimizacijom naslova i opisa, pravljenjem upadljivih sličica, korišćenjem završnih ekrana i beleški na Jutjubu, saradnjom sa drugim kreatorima, angažovanjem svoje publike i korišćenjem Jutjubove analitike, možete optimizovati svoje prisustvo na platformi i dopreti do šire publike. Pored toga, Jutjubove mobilne opcije za optimizaciju i monetizaciju čine ga još vrednijom platformom za izdavače koji žele da unaprede svoje brendove i ostvare prihod. Sve u svemu, Jutjub je suštinska platforma za medijske kompanije koje žele da uspeju u digitalnom dobu.

Poslednjih godina došlo je do značajnog porasta video oglašavanja zbog sve veće popularnosti video sadržaja i efikasnosti video oglasa. Prema izveštaju eMarketer-a, očekuje se da će globalna potrošnja na video oglašavanje dostići 27,82 milijarde dolara u 2021. godini, u odnosu na 19,14 milijardi dolara u 2018. Ovo predstavlja kombinovanu godišnju stopu rasta od 10,7%. Sve u svemu, rast video oglašavanja može se pripisati kombinaciji faktora, uključujući porast usluga striminga, rast mobilnih uređaja, efikasnost video oglasa i sve veću upotrebu društvenih medija.

Više je nego bitno razumeti važnost ciljanog oglašavanja za privlačenje saobraćaja, posebno iz dijaspore, jer su prihodi ostvareni sa tih tržišta drastično veći u poređenju sa lokalnim. Dakle – kreativci su već pripremljeni ili će biti pripremljeni za digitalni ekosistem, koristite Jutjub kanal na pravi način i generišite što je moguće više saobraćaja ka njemu.

Mihailo ima preko 20 godina iskustva u prodaji i oglašavanju, digitalnom marketingu, velikim podacima, lojalnosti i e-trgovini. Trenutno je na funkciji direktora e-commerce sektora u Tehnomaniji d.o.o. Poslednjih 12 godina radio je u različitim industrijama, kao CRO u Euronews Serbia, kao izvršni direktor u Super Katici i kao direktor prodaje Media Impact u Ringier Axel Springer. Takođe je član odbora IAB Serbia i E-commerce Asocijacije Srbije.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila