Paketa e veglave të gazetarit digjital: Mjetet kryesore digjitale për vizualizimet e të dhënave dhe tregimet interaktive

Lexim  minutësh

Digital-Journalists-toolkit.png

Me ardhjen e mjeteve digjitale, vizualizimi i të dhënave dhe krijimi i përvojave zhytëse për tregimet tuaja nuk ka qenë kurrë më të lehtë. Gazetarët nuk kanë më nevojë të kenë përvojë me kodime ose një departament të fortë të IT-së në dispozicion për të prodhuar tregime interaktive në internet dhe vizualizime mahnitëse të të dhënave. Gazetarët sot mund t’i marrin gjërat në duart e tyre dhe me ndihmën e shumë mjeteve digjitale të disponueshme, ata mund të fillojnë të bëhen kreativë.

Zgjedhja e mjetit të duhur për punën e duhur mund të jetë pak frikësuese dhe lundrimi nëpër mjetet e disponueshme në internet mund të jetë një sfidë. Prandaj, kjo listë e shpejtë paraqet 5 mjete të dobishme që mund t'i përdorni në punën tuaj të përditshme, për t'ju ndihmuar të vizualizoni të dhënat, të krijoni elemente ndërvepruese dhe t'i prezantoni tregimet tuaja në një mënyrë më tërheqëse.

Të gjitha mjetet e listuara më poshtë janë për përdorim falas, me disa prej tyre që kanë opsione "PRO", por përdorimi vetëm i opsioneve bazë në shumicën prej tyre është më se i mjaftueshëm për t'ju nisur dhe për të vendosur se çfarë funksionon më mirë për ju dhe për cilën detyrë.

 1. Google Sheets
01-Google-Sheets.png

Kjo mund të duket si një zgjedhje pak e çuditshme, por fletëllogaritëset janë miku juaj kur bëhet fjalë për trajtimin e të dhënave! Në përvojën time, studentët e gazetarisë me të cilët punoj, dëshirojnë të qëndrojnë sa më larg nga "matematika" dhe numrat, dhe të bësh diçka në fletëllogaritëse duket si një punë e përditshme, por herët a vonë ata kuptojnë mundësitë e pafundme të një fletëllogaritje bazë. Pavarësisht nëse keni një fletëllogaritëse të thjeshtë me pak vlera, ose me mijëra të dhëna, fletëllogaritëset do t'ju ndihmojnë të organizoni, pastroni dhe analizoni të dhënat, që është një hap i parë i rëndësishëm në gazetarinë e të dhënave dhe një hap i parë drejt vizualizimeve të shkëlqyera. Trajtimi i numrave dhe kuptimi i tyre, renditja e tyre dhe bërja e manipulimeve të thjeshta për të identifikuar tendencat që janë të denja për lajme, është një aftësi e vlefshme për të pasur në çdo redaksi.

Shumica prej jush kanë tashmë një përvojë me fletëllogaritëse në programe të tilla si Excel, dhe Google Sheets është një përsëritje në internet e së njëjtës ide, që do të thotë se mund ta përdorni atë nga çdo kompjuter i lidhur me internetin dhe një llogari Google.

Siç do ta shihni në këtë udhëzues, fletëllogaritëset janë me të vërtetë në sfond të pothuajse të gjitha mjeteve për vizualizimin e të dhënave dhe madje edhe tregimeve ndërvepruese. Dhe për ta filluar me të vërtetë krijimin e historive tërheqëse vizuale, zotërimi i bazave të një fletëllogaritëse është një hap i parë i thjeshtë.

Pro:

 • Falas
 • Mjet i fuqishëm për manipulimin e të dhënave

Kundër:

 • Vizualizimet e integruara të të dhënave janë pak të mërzitshme
 1. Infogram
02-Infogram

Infogrami është një mjet për krijimin e infografikëve dhe vizualizimeve të të dhënave. Nëse dëshironi të krijoni një përmbledhje grafike interesante, të shpjegoni një proces të caktuar kompleks ose thjesht ta pasuroni tregimin tuaj me grafikët e thjeshtë me byrek, ky është mjeti për t'u përdorur.

Është një mjet shumë i thjeshtë me shumë opsione dhe grafika që mund t'i përdorni për tregimet tuaja. Versioni i tij falas ofron më shumë se opsione të mjaftueshme dhe një ruajtje për 10 infografikë. Opsionet e grafikut janë të animuara paraprakisht dhe kanë disa tema për të filluar.

Nëse keni nevojë për grafikët për tregimin tuaj, do të kuptoni se duhet të futni të dhëna nëpërmjet një fletëllogaritëse të integruar që ofron informacion të vlefshëm se si të formatoni numrat tuaj për t'i shfaqur siç duhet. Me këtë mjet ju mund ta lini vërtet krijimtarinë tuaj dhe të krijoni disa tabela kreative dhe infografikë.

Pro:

 • E drejtpërdrejtë dhe e thjeshtë për t'u përdorur
 • Një bibliotekë e mirë burimesh që mund të përdorni për vizualizimet tuaja
 • Shabllone dhe skema ngjyrash

Kundër:

 • Opsione të kufizuara në versionin falas
 1. Flourish
03-Flourish

Flourish është bërë një nga mjetet e mia të preferuara për vizualizimin e të dhënave. Ka një pamje dhe ndjesi shumë elegante, të pastër dhe të thjeshtë. Por mos bëni gabim, Flourish është një mjet i fuqishëm që mund të duket paksa i ndërlikuar përpara se të vendosni duart tuaja për të. Por në të vërtetë mund të jetë pothuajse çdo gjë që ju nevojitet për tregimin tuaj – nga shiritat e thjeshtë dhe grafikët me byrek te hartat 3d, garat e animuara të grafikëve me shirita, afatet kohore dhe rrëshqitësit e fotografive.

Pothuajse çdo detyrë mund të arrihet në Flourish dhe ekziston një larmi të madhe shabllonesh të gatshëm për përdorim. Çdo shabllon individual vjen me një shembull të para-ndërtuar të atij lloji vizualizimi, që vërtet ju ndihmon të kuptoni se si të modifikoni dhe rregulloni të dhënat për projektin tuaj specifik.

Edhe një herë, do të vini re se në sfondin e çdo shablloni të Flourish-it është një fletëllogaritëse e thjeshtë me një mjet anësor, ku mund të caktoni lehtësisht të dhëna që janë të rëndësishme për vizualizimin tuaj. Më pas mund të personalizoni më tej cilindo nga shabllonet në dritaren e pamjes paraprake për të marrë me të vërtetë rezultatet që dëshironi, dhe madje të krijoni tregime të pavarura rreth vizualizimeve tuaja, që mund të futen lehtësisht në faqen tuaj të internetit.

Pro:

 • Elegant dhe i fuqishëm
 • Falas
 • Shumë shabllone
 • I shkëlqyeshëm për analizimin e grupeve të mëdha të të dhënave

Kundër:

 • Mund të duket kompleks
 • Drejtuar nga të dhënat
 • Redaktimi i anës vizuale është më kompleks se Infogrami
 1.  Data Wrapper
04-Data-Wrapper.png

Data Wrapper është një mjet i dobishëm që e përdor kryesisht për harta interaktive, por mund ta përdorni edhe për grafikët dhe tabelat. Ju mund të zgjidhni midis 3 llojeve të vizualizimeve të hartave - Symbol, Choropleth dhe Locator hartat. Harta Symbol funksionon shkëlqyeshëm për lokacione specifike ku mund ta rregulloni madhësinë ose ngjyrën e lokacioneve, Choropleth përdoret për t'u shfaqur variacione në rajone të ndryshme, si p.sh. shkalla e papunësisë etj, dhe Harta Locator është një hartë 3d ku mund të shfaqni lokacione të ndryshme në një qytet, secila e shënuar me të dhëna shtesë.

Procesi i krijimit të këtyre hartave është i drejtpërdrejtë dhe ju keni hapa të numëruar ku mjeti ju udhëzon gjatë procesit. Fillimisht zgjidhni një hartë, më pas shtoni të dhënat, vizualizoni dhe në fund publikoni dhe ngulitni. Gama e hartave të disponueshme është shumë e mirë, dhe ju mund të gjeni lehtësisht vende me qarqe dhe rajone të gatshme për të dhënat tuaja, gjë që ju kursen kohë në krijimin e hartave shumë specifike.

Pro:

 • Mjet i shkëlqyeshëm dhe i fuqishëm për vizualizimet e hartave

Kundër:

 • Rrjedha e punës mund të duket kundërintuitive pranë mjeteve të ngjashme
 1. Knightlab tools
05-Knightlab-tools.png

Knightlab.js është një grup mjetesh inovative me burim të hapur të krijuar nga Northwestern University Knight Lab. Mjetet e tyre të tregimit si Storymap.js, Timeline.js kanë vendosur vërtet një standard në mjetet e gazetarisë në internet dhe sa të aksesueshme mund të jenë mjetet për gazetarët. Përdorimi i tyre është situativ dhe disi i veçantë, por unë rekomandoj që t'i kontrolloni ato për të marrë frymëzim se çfarë është e mundur në gazetarinë digjitale dhe se si mund të angazhoni audiencën me tregime krijuese dhe ndërvepruese.

Secili prej mjeteve ka një grup të detajuar udhëzimesh që duhet t'i ndiqni dhe të filloni me punën.

Për shembull, mund të futni kafshime zanore direkt në tekst me Soundcite.js në mënyrë që teksti juaj të jetë i gjallë me atmosferën nga ngjarja ose kafshime të forta zanore nga burimet tuaja.

Storymaps.js është një mjet ku mund të krijoni harta ndërvepruese që ua jep lexuesve kontrollin mbi tregime të drejtuara nga një vendndodhje. Ata mund të eksplorojnë lirisht hartën me tekst, imazhe ose video nga çdo vend. Në mënyrë të ngjashme, Timeline.js ju lejon të krijoni afate kohore ndërvepruese të ngjarjeve ku çdo ngjarje mund të ngulitet me foto, tekst dhe video dhe të krijoni afate kohore gjithëpërfshirëse të cilat lexuesit mund t'i eksplorojnë me ritmin e tyre.

Pro:

 • Mjete kreative me udhëzime të detajuara se si t'i përdorni ato

Kundër:

 • Eksperimentale
 • Përdorimi situativ për disa prej mjeteve

Kjo është vetëm një majë e ajsbergut të mjeteve të disponueshme në internet që mund të përdoren për t'u treguar tregime dhe për t'u vizualizuar të dhëna. Ju inkurajoj të eksploroni dhe të mësoni aftësi të reja, sepse në mjedisin e medias digjitale në ndryshim të vazhdueshëm, gjetja e mënyrave të reja dhe novatore për t'u treguar një tregim, apo edhe vetëm një pjesë të tregimit është thelbësore. Audiencat e reja kanë nevojë për mënyra të reja dhe të arritshme për të bashkëvepruar me lajmet, dhe tërheqja e vëmendjes së tyre është thelbësore. Duke përmirësuar cilësinë e tregimeve tuaja – duke menduar për një pjesë vizuale të të dhënave tuaja, për shembull, ose duke angazhuar audiencën në një mënyrë më kuptimplote dhe ndërvepruese, ndërton besim për median tuaj në planin afatgjatë, dhe ju si gazetar.

Dejan Oblaku është asistent mësimdhënës dhe kërkimor në Departamentin e Gazetarisë dhe Prodhimit Mediatik të Universitetit të Zagrebit. Ai është doktorant në Departamentin e Shkencave të Informacionit dhe Komunikimit në Fakultetin e Shkencave Humane dhe Sociale të Universitetit të Zagrebit. Interesat e tij kërkimore janë inovacione në tregimin multimedial me theks në formatet e reja si infografika dhe animacioni në gazetari. Ka mbi 10 vjet përvojë pune në media dhe në edukimin e studentëve dhe profesionistëve të medias. Ka ofruar trajnime dhe seminare të gazetarisë multimediale dhe konvergjente në Kroaci, Serbi, Mal të Zi dhe Shqipëri, duke punuar në projektet e OSBE-së dhe Internews. Gjithashtu, është projektues i pavarur i lëvizjes dhe redaktor video.

Lexo artikujt:

Historitë më të mira nga Journalift:

Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e 15-të, ose radioja, TV-ja dhe madje edhe interneti në shekullin e 20-të. Është një teknologji që do të riformësojë përgjithmonë shoqërinë. Për shumë prej nesh, AI nënkupton gjithçka që kemi mësuar nga filma të shumtë distopikë (2001 A Space

Tema:

Artikujt më të fundit:

Menaxhimi i premtimeve dhe rreziqeve të AI: Çfarë duhet të dijë çdo profesionist i medias rreth ChatGPT
Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e
Zbuloni trukun: Si të flisni me zhvilluesit e uebit për (ri)dizajnimin e ueb faqes suaj mediatike
Puna mbi një ueb faqe për biznesin tuaj mund të jetë një proces në të njëjtën kohë emocionues dhe i
Si do ta ndryshojë ChatGPT gazetarinë dhe mediat?
Kërkova nga ChatGPT të shkruante këtë artikull për mua. Sigurisht që e bëra këtë. Bëra dhe riformulova pyetje për të