Kosovo: Četiri medija uspješno završila svoje zadatke i obuke

Journalift

Journalift

Post Author

min za čitanje

British-Embassy-in-Kosovo-Reception

GračanicaOnline, Romtegra, Radio Goraždevac i Crno Beli Svet uspješno su implementirali aktivnosti vezane za izvještavanje angažovanih građana (Engaged Citizens Reporting – ECR) u okviru projekta “Mediji za sve”. ECR alat, koji je razvio BIRN, omogućava bolju dvosmjernu komunikaciju između medija i njihove publike. Omogućiće građanima da predlažu teme, daju svjedočanstva, dokumente i dokaze kako bi pomogli medijima da uključe svoju publiku u njihove priče.

Obilježavajući ovo dostignuće, predstavnici sva četiri projektna partnera - British Council -a, BIRN -a, INTRAC -a i Thomson Fondacije - zajedno s predstavnicima svih dvanaest dobitnika grantova s Kosova susreli su se u Britanskoj rezidenciji u Prištini, gde je ambasador Nicholas Abbott uručio certifikate o postignućima medijima GračanicaOnline, Romtegra, Radio Goraždevac i Crno Beli Svet.

Događaj je tim medijima pružio priliku da s ambasadorom razgovaraju o najnovijim dostignućima u medijskom sektoru, izazovima sa kojima se suočavaju, kao i o svojim aktivnostima koje provode kroz projekat “Mediji za sve”.

"Razgovarali smo o važnoj ulozi koju oni imaju u pozivanju vlasti na odgovornost, posebno na opštinskom nivou, jer se tu donose odluke koje utiču na svakodnevni život ljudi. Imati jake, nezavisne medije i profesionalne standarde novinarstva od vitalnog je značaja za svako demokratiju ", rekao je ambasador Nicholas Abbott.

Projekat “Mediji za sve” započeo je u septembru 2019. godine i trajaće do juna 2022. godine. Glavni cilj projekta je pružiti prilagođenu podršku razvoju poslovanja medija, poboljšati dvosmjernu komunikaciju između građana i medija, podržati mlade medije i mlade novinare te ojačati rodno osjetljivo izvještavanje. Glavna ciljna grupa projekta su lokalni mediji u svih šest zemalja zapadnog Balkana.

O autoru/ici:

Journalift

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.
Post Author

Author

  • Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

00-Employment-of-persons-with-disabilities-achieves-their-inclusion
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom i stigmatizacijom. Definicija osobe s invaliditetom još uvijek nije ujednačena u BiH iako je BiH usvojila UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, dok u Srbiji prema zakonu izraz „osobe sa invaliditetom” označava „osobe sa urođenom ili stečenom fizičkom,

Teme:

Poslednji Članci:

jun 27
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom
jun 20
Ramize Salihaj je trenutno sa svojom porodicom u svom domu na Kosovu gdje provodi prvi odmor u svom rodnom gradu
jun 17
“Hiperlokalno” je već duže vrijeme popularna riječ u medijima. Kako je koncentracija vlasništva nad tradicionalnim medijima i prodor društvenih mreža
jun 13
Nesvjesni broja djece i adolescenata koji pate od različitih vrsta problema mentalnog zdravlja, zdravstveni sistemi nekih zemalja zapadnog Balkana ne